Google +1 button toevoegen aan je website: Zo doe je dat!

2 juni, 2011

Sinds 1 juni 2011 is het mogelijk om de +1 button van Google toe te voegen aan je website. Deze knop kun je toevoegen aan elke pagina die je maar wenst.
Hoewel de +1 op dit moment nog geen directe waarde heeft voor bezoekers buiten de VS kan het natuurlijk geen kwaad om deze knop al toe te voegen. Het toevoegen van zo’n +1 knop is erg eenvoudig, hieronder vind je een praktische handleiding!

Stap 1: De +1 knop maken

Allereerst gaan we onze knop ontwerpen. Ga hiervoor naar de volgende pagina van Google: +1-button maken.

In het eerste gedeelte kun je kiezen hoe groot de knop moet zijn, en in welke taal. Op deze website hebben we overigens gekozen voor “standaard” en “Dutch/Nederlands”.
Het is ook mogelijk om een aantal geavanceerde opties in te stellen. Om het zo eenvoudig mogelijk te maken adviseren we om hier verder (nog) niets te veranderen.

Stap 2: Javascript toevoegen aan onze website

In de tweede stap moeten we een stukje javascript toevoegen aan elke pagina van onze website waar we de +1 knop willen laten zien.
Deze code plaats je in de header of net voordat de bodytag wordt gesloten. Zelf hebben we voor dat laatste gekozen, omdat op deze manier de website niet “geremd” wordt door het inladen van javascript code.
Voor onze website ziet die code er als volgt uit (let op, dit is dus een standaard knop, met Nederlandse taal en verder niets gewijzigd aan de geavanceerde opties).

Stap 3: Het plaatsen van de +1-button code

Op dit moment zie je nog geen +1-button op je webpagina’s staan. We moeten namelijk zelf eerst aangeven waar we deze button aan onze bezoekers willen laten zien.
Voor de door ons gekozen button ziet die code er als volgt uit:

Opmerking: We raden je aan om zelf een button aan te maken op de pagina van Google en de codes die daar worden gegenereerd te gebruiken!
De wat gevorderde/technische gebruikers vinden hier trouwens een uitgebreid document van Google over de werking van de button.

De +1-button is gereed voor gebruik!

Als je de stappen goed hebt doorlopen wordt voortaan de +1-button weergeven op de pagina’s waar de code van stap 2 én 3 hebt geplaatst.
Wij hebben ervoor gekozen om deze knop onderaan elk artikel te plaatsen. Wil je weten hoe de knop werkt? Klik dan hieronder op de +1-button ;-). Succes met implementeren!

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Beste Karel,
  Ik las je, wederom leuke artikel, op mijn mobiel en kon de +1-button niet vinden. Nu zit ik achter mijn pc en zie ik hem wel! Op mijn mobiel zie ik alleen de Tweet , Share, Like en Send button. De +1 button is dus niet zichtbaar op mijn mobiel (Sony Ericcson X10), enig idee?

 2. Zo, de knop nu ook op Web Match gezet.
  Wel apart dat de Google +1 knop niet standaard W3C valideert en dat je HTML 5 nodig hebt. Gelukkig is dat omzetten zo gedaan maar toch.

 3. Dit lees ik in Google: Met +1-knoppen kunnen mensen uw inhoud aanbevelen in de zoekresultaten van Google.
  Karel, graag uitleg over wat de button doet. Is het de bedoeling webshop artikelen te buttonnen?

 4. Hey Karel,
  Als ik op deze pagina +1 doe en ik log uit met mijn google account is de +1 er weer af.
  Dit zie ik ook met mijn en andere site’s, zou dit aan mijn account kunnen liggen of hebben meer mensen hier last van?

 5. Wij zijn bezig om deze knop ook te implementeren op onze site http://www.onlybrands.nl maar eigenlijk zonder te weten wat de voordelen zijn. Uiteindelijk zal het wel nut gaan hebben want Google doet niets zonder reden, en willen we er vroeg bijzijn.
  Zal ongetwijfeld met de concurrentie van Facebook te maken hebben. Hoor al maanden geluiden dat Facebook wel eens de grote concurrent kan gaan worden voor Google als zoektool.
  Er staan in bovenstaande post aardig wat goede vragen waar ik ook wel antwoord op zou willen hebben.

 6. Na de knop op mijn site te hebben gezet, krijg je te zien dat deze site gevaarlijk kan zijn. Dus gaan mensen afsluiten denk ik. In mijn brownser 7 krijg ik de melding niet, maar andere in 8 wel.

 7. Google +1 button gaf mij veel problemen. Ik heb hem ineens op mijn google pagina gekregen zonder dat ik het door had. Wel werd de computer traag als ik op google zat. 4 uur bezig geweest, toen pas ondekte ik dat de button de oorzaak was van de trage computer.Inmiddels had ik al een andere virusscanner geinstalleerd. Niet netjes van google dat ze dit zo met je doen. Ik baal van ze

 8. @Frank, hoe komt de +1 op jouw site zonder dat jij het door had dan? Beetje vreemd…
  Je hebt zeker een Addthis of AddtoAny plugin op je site waar die in verscheen? Anders snap ik niet dat de button “zomaar” op jouw site verschijnt. Beetje raar om dat Google te verwijten toch?

 9. @JP, ik weet ook niet wat mijn programmeurs met mijn site (Google.com) hebben gedaan. Ik kan natuurlijk niet constant in de gaten houden wat mijn programmeurs uitvreten… Daarvoor ben ik veel te druk bezig met Facebook en Hyves in de gaten te houden en met mijn “Like button” project…

 10. En zo bouw je je site maar vol. Hyves, FB, Twitter. Linkedin, Keurmerk etc. Ik heb op m’n site (http://www.kippetjetok.nl) nu al bijna geen plaats meer. Het enige wat je kan doen is herschaling waardoor alles steeds kleiner wordt. O ja en dan krijg je binnenkort ook weer het Europese keurmerk natuurlijk.

 11. Wel 30x alles gekopieërd en geplakt, nergens een +1 te bekennen. Waardeloos dus. Tevens begint de uitleg met Stap 2. Misschien handig om met Stap 1 te beginnen ? De link om een +1 Tag te maken klopt ook niet, en het zou makkelijker zijn om e.e.a. in begrijpelijk Nederlands neer te zetten.

 12. Heel leuk op dit op de website te plaatsen. Werkte gelijk en zelfs met een foto er bij. Nu maar wachten of de eigenaren van Boerderijcamping Het Varsenerveld in Ommen het goed vinden.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *