Zoekmachine optimalisatie voor lokale bedrijven

5 februari, 2007

Zoekmachine optimalisatieHet internet wordt vaak gezien als een manier om een groot publiek aan te spreken dat zich uitspreidt over de hele wereld. Veel bedrijven maken de fout te denken dat ze alleen maar online moeten zijn als hun doelgroep de hele wereld of een heel land is.

Met lokaal bedoel ik een bedrijf wat als doelgroep een bepaalde stad, gemeente of provincie heeft. Klassieke voorbeelden zijn kappers, “kleine” winkels en een videotheek. Deze voorbeelden hebben als doelgroep vaak een bepaalde stad/dorp of een bepaalde gemeente.

Met een dergelijk bedrijf, heeft het dan zin om een website te bouwen? Het antwoord is ja, en er zijn meerdere redenen. Dit artikel gaat wat dieper in op deze redenen.

De website kan in zijn meest simpele vorm gebruikt worden als informatiebron voor de doelgroep. Zaken als opening- en sluitingstijden, routebeschrijving en contactinformatie kunnen (lees: moeten) op de website vermeld worden. De echte waarde van een dergelijke website ligt echter bij de zoekmachine optimalisatie.

Het optimaliseren van een website voor een bedrijf wat als doelgroep een stad heeft is veel eenvoudiger dan wanneer eenzelfde website en bedrijf als doelgroep een bepaald land of zelfs de hele wereld heeft. Het aantal websites die concurreren voor resultaten met “lokale” zoektermen zijn vaak op een paar handen te tellen. Simpel gezegd, dit betekent dat er veel minder concurrentie is voor de top 5 in de zoekresultaten. Daar komt dan ook nog eens bij dat de concurrenten vaak niet weten wat ze moeten doen om te optimaliseren voor goede rankings, als ze überhaupt al een website hebben”¦.

Het is ook vrij logisch. Voor welke zoekopdracht denk je dat het moeilijker is om een hoge ranking te behalen, “videotheek” of “videotheek Amsterdam”? Het antwoord zal wel duidelijk zijn. (Antwoord is overigens “videotheek” moest het niet duidelijk zijn”¦)

Wanneer je een geografisch beperkte website hebt moet je niet meteen beginnen met een zoekmachine optimalisatie campagne. Dit heeft bij een dergelijke website weinig nut als je niet eerst een goede keywordlijst opbouwt.

Kom je er bij het zoekwoord onderzoek achter dat er geen enkele keer gezocht wordt op bijvoorbeeld “videotheek Amsterdam” dan heeft het weinig nut om een zoekmachine optimalisatie campagne op te bouwen. Lees hier het artikel hoe je een effectieve keywordlijst opbouwt.

Veel mensen zien een geografisch beperkte website als een nadeel in de online wereld. Deze websites kunnen echter veel geld opbrengen. De doelgroep is misschien niet zo groot, maar dat geldt ook voor de concurrentie!

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

  1. Op zich ben ik het met je eens, maar als je een website wilt laten ontwikkelen, dan zul je toch rekening moeten houden met ROI. en eerlijk gezegd denk ik niet dat de kapper op de hoek, (die het vooral van WOM moet hebben en de advertentie van 50 euro per jaar in het club blad van zijn zoontje) 3000 euro snel terugverdient…

  2. Ja, dat klopt Roy. Maar een website hoeft echt geen 3000 euro te kosten, en zeker geen website voor de lokale markt…

    Maar inderdaad, als je een website laat bouwen voor 3000 euro zal het moeilijk worden om dit terug te verdienen…

  3. Ik ben even los. Het antwoord moet toch ”videotheek” zijn? Daarboven leg je net uit dat het veel makkelijker is om voor lokaal gerichte sites. Er is immers veel minder concurrentie

  4. Een website hoeft dat inderdaad niet te kosten, zeker niet als je kijkt naar sommige webbouwers, echter zit je altijd met het probleem dat die zonder schroom een kutsite in elkaar draaien voor meer dan 3000 euro en moet je dus wel weten waar je een goede website bouwer moet zoeken.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *