Productfotografie voor webwinkels: 10 tips!

door | 11 januari 2012 | Internet Marketing

Natuurlijk is het van het grootste belang dat je content uniek is, dat de keywords zorgvuldig gekozen zijn en op de juiste manier zijn verwerkt in de tekst, titels enz.. Dat je zorgt voor een uitgekiende AdWordscampagne en een strategie ontwikkelt met betrekking tot linkbuilding, dat je actief bent op social media en noem maar op. Allemaal om er voor te zorgen dat je een grote, constante, groeiende stroom gerichte bezoekers naar je webwinkel krijgt.
Maar de conversie van je webwinkel, de verkopen per bezoeker, is minstens zo belangrijk en daar komen andere zaken om de hoek kijken. Usability, clicks, verzendkosten, aanbiedingen, call to actions. Het zou je bijna gaan duizelen. En dan verbaas ik me nog regelmatig over de presentatie van de producten in een webwinkel. Noem het een beroepsdeformatie, maar ik ben er van overtuigd dat een goede en duidelijke presentatie van de producten erg belangrijk is, zo niet Ć©Ć©n van de belangrijkste en onderscheidende factoren van de webwinkel kan en moet zijn.
In een echte, fysieke winkel kun je de producten aanraken of zelfs oppakken. Iets wat in een online winkel uiteraard niet mogelijk is, de presentatie in de vorm van fotografie, films, tekening of zelfs in de vorm van 360 graden productrotaties, dient er dan ook voor om de klant een goede en volledige indruk te geven van het product. Hoe meer informatie des te eerder de klant geneigd is het product ook daadwerkelijk aan te schaffen.
Hieronder vind je een tiental tips die je op weg helpen:

10 productfotografie tips

 1. Houd de productpresentatie uniform. De goedkoopste manier om aan productfotoĀ“s te komen is deze van de leverancier of van internet te halen. Als je dat doet wees er dan van overtuigd dat je geen auteursrechten schaadt en dat je het materiaal vrij mag gebruiken. Helaas zorgt dit er vaak ook voor dat je presentie rommelig wordt, omdat elke leverancier andere fotoĀ“s gebruikt. Als dat het geval is overweeg dan om het zelf te (laten) doen.
 2. Heb je veel producten, houd het dan simpel. De meeste producten tonen zich uitstekend tegen een egaal witte achtergrond. Als je alle producten op deze manier fotografeert dan creƫer je een eenduidig beeld en ben je meestal het goedkoopst uit.
 3. Wijk eens af van de standaard. Voor exclusieve producten of een exclusieve look kun je de producten ook in een setting fotograferen. Bijvoorbeeld sieraden in combinatie met een robuust stuk hout. Doe dit dan wel consequent. Hiermee kun je je onderscheiden van de concurrentie.
 4. Doe het zelf. Als je zelf de productfotografie gaat doen, zorg er dan in ieder geval voor dat je op de hoogte bent van de basisregels van digitale fotografie en beeldbewerking. Als zaken als diafragma, sluitertijd, ISO en belichting je niets zeggen kun je het wellicht beter aan een ander overlaten. Als je het wel zelf aandurft vind je hier een aantal tips voor productfotografie.
 5. Zorg voor voldoende foto’s. Om je producten goed te tonen zijn er meestal 4 tot 6 foto’s nodig van alle hoeken. Daarnaast kun je ook nog denken aan detailfoto’s. 6 tot 10 foto’s is echt geen uitzondering.
 6. Houd het klein. Zorg ervoor dat de productfoto’s zo klein mogelijk zijn in KB’s en zo groot mogelijk in kwaliteit. Hier is geen absolute richtlijn voor te geven, want het aantal kleuren en de hoeveelheid kleuren hebben invloed op de bestandsgrootte. Voor een goede productfoto op een productpagina is een formaat van 300 x 300 px voldoende (20-30 kb). Om in te kunnen zoomen is een afbeelding van 2 tot 3 keer dit formaat groot genoeg. Met een compressie van 70 tot 80 procent worden meestal goede resultaten bereikt.
 7. Maak de catalogus thumbnails niet te klein. Klanten willen goed een keuze kunnen maken en de bezoekers zijn nog steeds visueel ingesteld. Ā Toon bijvoorbeeld 4 producten naast elkaar in een ruim formaat in plaats van 5 of 6.
 8. Geen popups gebruiken. Zorg er bij voorkeur voor dat je klanten de foto’s niet in een popup venster te zien krijgen. Dit haalt de aandacht van de productpagina af. Dit geldt ook voor zoomfuncties. Er zijn tegenwoordig oplossingen die er voor zorgen dat je een vergroting naast de productfoto krijgt te zien. (voorbeelden)
 9. Maak instructievideo’s of productpresentatievideo’s. Hiermee kun je nog meer informatie kwijt over je product, kun je de werking laten zien en heb je meteen weer wat content op Youtube wat altijd goed is voor de SEO optimalisatie.
 10. Overweeg het toepassen van 360 graden productrotaties. Hiermee kan de klant eenvoudig het product rond draaien en zo aan alle kanten bekijken. Dit geeft een goede indruk van de verhoudingen en dimensies van het product. Veelal kun je ook hierbij inzoomen op de details.


Met bovenstaande tips geef je de producten in de webwinkel de uitstraling die ze verdienen en krijgt je conversie een flinke boost.

Nader kennismaken?

Wil je graag meer informatie over onze dienstverlening en weten wat wij voor jouw showroom kunnen betekenen? Vul dan het contactformulier in en we nemen binnen Ć©Ć©n werkdag contact met je op. Bellen mag uiteraard ook: 085 208 21 00.

23 Reacties

 1. Jente

  Een artikel over productfotografie en ik zie geen enkele foto… Dat is een beetje een tegenvaller. Is als lezen over kunst zonder het kunstwerk te zien šŸ˜‰

  Antwoord
  • Karel Geenen

   Daar heb je een punt Jente. Arie, misschien is het een idee om een volgend artikel te schrijven over voorbeelden hoe het wel en niet moet?

   Antwoord
 2. Arie

  Natuurlijk, al was het in het kader van dit onderwerp wellicht wat lastiger om sprekende voorbeelden te laten zien omdat je bij de meeste punten dan voorbeelden van websites moet laten zien. Maar bij een volgend artikel zal ik zeker voorbeelden laten zien. Goede suggestie.

  Antwoord
 3. X73

  Leuk artikel! Persoonlijk heb redelijk veel werk met productfotografie voor website en heb toch wel wat aan deze tips gehad.
  Hopelijk een vervolg in een artikel: “Op welke manier dergelijke foto’s integreren op een website.”
  Zeker als het gaat om snel wijzigende collecties.
  Intern (via diverse plugins, effecten of werken met externe link s naar bv facebook-, flickr, picasaalbums…Suggesties altijd welkom.

  Antwoord
  • Arie

   Bedankt X73, ik zal deze suggestie zeker meenemen als onderwerp voor een volgend blogartikel!

   Antwoord
 4. X73

  Leuk artikel! Persoonlijk heb redelijk veel werk met productfotografie voor websites en heb toch wel wat aan deze tips gehad.
  Hopelijk een vervolg in een artikel: “Op welke manier dergelijke foto’s integreren op een website.”
  Zeker als het gaat om snel wijzigende collecties.
  Intern (via diverse plugins, effecten of werken met externe link s naar bv facebook-, flickr, picasaalbums…Suggesties altijd welkom.

  Antwoord
 5. DaniƃĀ«l Bennik

  Ik ben toch benieuwd waar punt 8 op gebaseerd is. Is hier veel gebruikersonderzoek voor gedaan?
  Zelf ben ik geen fan van de zoom functionaliteit + je bent altijd even bezig voordat je het hele product hebt gezien.

  Antwoord
 6. Michel Tel

  Hallo Arie,
  Ik ben het niet helemaal eens met punt 8.
  Denk je niet dat bezoekers vanuit conditionering geneigd zijn om op een foto te klikken en een vergroting verwachten? Een bezoekers wil overzicht. Daarnaast ben ik van mening dat je prima gebruik kunt maken van een overlay met een transparante achtergrond, waardoor de aandacht toch op het product gevestigd blijft.
  Echter ben ik het wel met je eens dat het niet slim is om externe pop-ups te gebruiken, zoals Magento Go dat (nog) doet op de productdetailpagina.
  Met vriendelijke groet,
  Michel

  Antwoord
  • Arie

   @Michel en @Daniƫl: Bedankt voor jullie reactie.
   Jullie hebben natuurlijk wel een punt. Ik zal volgende keer nog zorgvuldiger formuleren ;-). Waar het mij met name om gaat is dat er geen pop-up vensters gebruikt moeten worden. Een lay-over in de vorm van een lght-box vind ik ook een prima oplossing, inderdaad zijn bezoekers hier aan gewend.
   Toch zijn er ook situaties waarin een zoombox, hetzij in hetzelfde venster of daarnaast voordelen kan hebben omdat je dan nog meer details kunt zien. Zoals bijvoorbeeld stofstructuur.
   Het blijft een persoonlijke keuze, ik wil alleen aangeven dat er meerdere opties zijn waarin de bezoeker niet van de pagina af gaat en toch meer informatie kan krijgen.

   Antwoord
 7. Hans de Groot

  Wat ik mis is de naam van de foto-bestanden. Is het niet van belang ook daarin keywords te gebruiken in plaats van bestandsnamen als 98367590.jpg ?

  Antwoord
  • Arie

   Hans,
   Dat klopt helemaal, dat is meer een SEO kwestie, maar het is wel slim om een belangrijk zoekwoord of bijvoorbeeld de productnaam te verwerken in de naam van de afbeelding. Dit geldt zowel voor de ALT als de TITLE attributes.

   Antwoord
 8. Patrick

  Ik ben het ook niet echt eens met punt 8. Zelf vind ik pop-ups voor grote foto’s een stuk makkelijker werken dan die wijzers waar je over een klein plaatje kan bewegen om te zoomen…
  @arie die 360 bestanden hoe groot zijn die ongeveer? En hebben jullie al alternatieven voor Flash?

  Antwoord
  • Arie

   De grootte van 360 bestanden is afhankelijk van het aantal foto’s, de compressie, de gewenste kwaliteit, het formaat en het bestandstype. Een flash bestand in 400×600 met 36 foto’s gaat al snel richting de 1 MB. Dit is dan een bestand waar alles in zit, dus ook de foto’s.
   We hebben inderdaad ook een html versie, momenteel werken we nog met een plugin van een andere leverancier. We zijn heel hard aan het werk met onze eigen player op basis van html welke op alle platformen werkt. Deze player zal de eerste afbeelding direct tonen en laadt vervolgens op de achtergrond de overige afbeeldingen voor de rotatie. Hierdoor ziet de bezoeker wel direct het product en wordt er minder snel weggeklikt.

   Antwoord
 9. Michel Tel

  Als aanvulling op punt 6 kun je gebruiken maken van een gratis tool van Yahoo! (Smush.it). Ideaal om het aantal kb’s van je productfoto’s te verkleinen, zonder technische kennis.
  Met vriendelijke groet,
  Michel

  Antwoord
 10. Robert

  Leuk artikel, alleen denk ik dat de klanten een light box effect niet afschrikt zoals wordt genoemd wat naar mijn mening een soort van popup is. Je blijft dan wel op dezelfde product pagina

  Antwoord
 11. RvG

  Een zeer nuttig artikel. Bedankt voor de tips. Ik vroeg mij alleen af hoe de meningen hier lopen over het gebruik van een watermerk in je product foto’s.
  Het is natuurlijk vervelend als je zelf de moeite neemt mooie foto’s te maken en een concurrent gaat met je materiaal aan de haal. Of zijn de nadelen van een watermerk over je foto te groot. Zelf irriteer ik me dood aan watermerken door product foto’s. Ik ben benieuwd wat de meningen zijn.

  Antwoord
  • Cassandra

   Als je niet wilt dat je foto’s worden gebruikt, dan is een watermerk absoluut een optie.
   Ik zelf heb er ook voor gekozen om al mijn foto’s (1800 stuks) te voorzien van watermerk.
   Dat staan dan zo dat als je t zou weg knippen je een deel van het produkt kwijt bent.
   Wat ook je foto beveiligt is in je camera de instelling meegeven dat de foto van jou is.
   Geen idee hoe het heet, maar dat kan nooit weggehaald worden.

   Antwoord
  • Arie

   @Cassandra Dat heeft de EXIF informatie (en soms IPTC). Als je zelf foto’s maakt is het handig om daar je eigen auteursinformatie in te zetten, maar maak je geen illusie, je kunt exif achteraf aanpassen, dus een waterdichte beveiliging is het niet. Een watermerk kan uiteraard wel, maar of je dat mooi vindt blijft een persoonlijke keus.

   Antwoord
 12. Jeroen

  @arie Ik heb zelf vorig jaar zo’n 360 viewer gebouwd m.b.v. Uize en een zoom functie van JQuery. Ik verkoop het internationaal met 360-javascriptviewer.com. Werkt ook met preloading etc. Als ik kijk naar de verkopen loopt Nederland flink achter. China, frankrijk en de VS kopen (ook naar verhouding) veel meer licenties.

  Antwoord
  • Arie

   Jeroen, het is natuurlijk erg jammer dat Nederland achterloopt, wellicht is het nog een kwestie van tijd.

   Antwoord
 13. Marijn

  Heeft er ook nog iemand tips om (grote) meubels mooi te fotograferen? In de praktijk is het vind ik het erg lastig om ze er ‘waarheidsgetrouw’ op te krijgen…

  Antwoord
  • Arie

   Op zich is het niet lastiger dan “kleine” meubels. Wat het wel lastiger maakt is dat je moet kunnen schalen. Je hebt dus een grotere ruimte nodig om bijvoorbeeld de camera op voldoende afstand te kunnen zetten. Als je te dichtbij fotografeert dan gebruik je waarschijnlijk te veel groothoek waardoor vertekening op kan treden. Beter is om een brandpunt van 50 tot 70 mm aan te houden in dat geval.
   Verder is het lastiger om grotere objecten goed uit te lichten, je hebt grotere of sterkere lichten nodig. Meerdere lichten gebruiken kan ook een optie zijn.

   Antwoord
 14. Joop

  Een goede lijst met algemene tips voor beginners.
  Mocht men meer de diepte in willen wat betreft productfotografie; ik heb een website opgezet met tips en voorbeelden die hopelijk beginnende fotografen helpen om betere productfoto’s te maken:
  http://goedeproductfotografie.nl
  Groeten,
  Joop
  Edit: geen zoekwoorden in het naamveld a.u.b.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *