Zorg dat je opvalt in de favorietenbalk

13 maart, 2008

Voorbeeld van favorietenNieuwe klanten aantrekken via internet is vaak het gespreksonderwerp van menig internet marketing blog, zo ook hier. Maar hoe zit het eigenlijk met je trouwe bezoekers, hoe zorg je ervoor dat zij naar je website komen?

Eén van de manieren is via de favorieten (Internet Explorer) of bladwijzers (Firefox). De kans is groot dat je zelf ook gebruik maakt van deze functie in je browser. Met de favorieten kun je eenvoudig interessante websites opslaan én terugvinden.

Maar niet iedere bezoeker neemt de moeite om je website op te slaan. We gaan ze daarom een handje helpen”¦

Link maken “Toevoegen aan favorieten”
Allereerst is het belangrijk dat je een link toevoegt aan je website met “sla op in favorieten”. Als bezoekers op deze link klikken wordt automatisch de website toegevoegd aan de favorieten. We gebruiken hiervoor de volgende code:

<a href=”javascript:window.external.AddFavorite(‘http://www.jewebsiteadres.nl’,’Korte omschrijving’)”>Voeg toe aan favorieten</a>

Uiteraard vervang je het website-adres door die van je eigen website. Verder vervang je “korte omschrijving” door bijvoorbeeld de naam van je website. Dit is de tekst die men in de favorieten te zien krijgt. Kleine tip: favorieten worden vaak op alfabetische volgorde geplaatst ;-).

Opmerking: Deze link werkt alleen als bezoekers Internet Explorer gebruiken!

Opvallen in de favorieten
Vaak hebben bezoekers al veel bookmarks (favorieten) toegevoegd. We zullen dus moeten proberen om op te vallen.

Misschien is het je al wel eens opgevallen. Sommige websites hebben in de adresbalk ook een kleine afbeelding staan, in vaktaal een favicon genoemd (afkorting van FAVorites ICON). In de onderstaande afbeelding vind je een voorbeeld van zo’n favicon:

Voorbeeld van favicon

Zoals de naam al doet vermoeden is dit oorspronkelijk bedoeld voor de favorieten. En daar gaan we het dus ook voor gebruiken”¦

Toevoegen van favicon aan je website
Een favicon is een afbeelding van 16 bij 16 pixels. Allereerst zullen we dus zo’n afbeelding moeten maken. Je kunt hier bijvoorbeeld je logo voor nemen (of een andere afbeelding die relateert aan je website).

Een handige website om dit te doen is via http://www.html-kit.com/favicon/. Je kunt hier een afbeelding uploaden en er wordt dan automatisch een afbeelding van 16 bij 16 pixels van gemaakt die je kunt downloaden. Dit bestand moet je opslaan als favicon.ico (let op de .ico extensie) en uploaden naar de root van je server uploaden.

Tot slot voeg je de volgende code aan je pagina’s toe, tussen de <head> </head> tags:

<link rel=”shortcut icon” href=”favicon.ico”>

Als het goed is wordt er nu kleine afbeelding voor het webadres in de adresbalk vertoond!

Conclusie
Bezoekers kunnen nu voortaan eenvoudig je website toevoegen aan hun favorieten. Omdat nog lang niet elke website gebruik maakt van een favicon val je nu ook op tussen de favorieten!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Op Internet zijn tal van voorbeelden te vinden, die ook in andere browsers werken.

  Zie deze JavaScript functie:

  function fVoegToeFavorieten(sURL, sNaam)
  {

  if (window.external)
  {

  window.external.addfavorite(sURL, sNaam);

  }
  else if (window.sidebar)
  {

  window.sidebar.addPanel(sNaam, sURL, ”);

  }
  else
  {

  alert(‘Deze pagina kan niet automatisch aan uw favorieten worden toegevoegd. U kunt het handmatig proberen.’);

  }

  }

 2. lol, toen ik mijn artikeltje over de favicon schreef moest ik ook nog even snel mijn eigen favicon live zetten.

  Overigens is het niet helemaal goed gegaan met je favicon. Hij doet het alleen op de homepage. Dit komt omdat je in je html verwijst naar “favicon.ico”. Allen op de homepage klopt de locatie van de image. Als je een bericht openklikt dan klopt die url niet meer.

  Je kan dit oplossen door de volledige url te gebruiken, dus http://www.karelgeenen.nl/favicon.ico.

  Je kan dit ook in wordpress zelf aanpassen. Je moet je favicon dan in je theme zetten en kan met de wordpress code bloginfo(‘stylesheet_directory’) de locatie van de favicon variabel maken. Kijk ook op http://www.wwohn.nl/favicon/

 3. @Website promotie (rare naam)

  Is dat een automatische bookmarker?

  @Iedereen

  Favicon wordt tegenwoordig veel gebruikt. Het is ook geinig hoe veel verschillende er zijn. Hier nog wat favicon paginas voor ideeën op te doen.

  Part 1: Inspire Yourself: 50 Remarkable Favicons

  Part 2: Inspire Yourself: More Creative Favicons


  Part 3: Creative Favicons: When Small Is Beautiful


  Part 4: Creative Favicons: Tiny Artwork


  Part 5: The Delicate Beauties

 4. @Oeroek, dat is een kwestie van goed met de paden omgaan.

  /favicon.ico zal in veel gevallen correct zijn. Het is dan een absoluut pad vanaf de ‘root’.

  @Lex, waarom heb ik een vreemde naam?

  Opvallen in Favorieten. Ik moet zeggen dat ik Favorieten weinig gebruik. Doorgaans heb ik het evensnel in Google weer gevonden.

 5. Ik denk dat een opvallende Favicon best goed kan werken, in ieder geval om een website beter te onthouden.

  Een javascript link om een pagina toe te voegen aan je favorieten heb ik echter nog nooit gebruikt, aangezien je in Firefox de url gewoon naar je bookmark bar kan slepen (waarin je de favicon ook weer ziet!)

 6. Bedankt voor de info! En voor de meeste die reageren is deze materie waarschijnlijk gesneden koek. Voor een leek, zoals ikzelf, is dit een stuk ingewikkelder. Kan iemand mij laten weten WAAR ik deze zg. tags toevoeg? Ik heb mijn website gemaakt met MS publisher 2003. Zelf denk ik bij HTML-codefragment bewerken, klopt dat?
  Bijvoorbaat bedankt voor jullie reacties, hulp en ondersteuning.

 7. Het was me wel opgevallen dat je voor de favicon geen code hoeft toe te voegen. Browsers pakken he automatisch. Het is zelfs al zo ver dat een browser altijd een request doet naar een favicon. Bekijk je error logs maar eens als je er geen hebt.

 8. Hallo Karel,

  Bedankt weer voor de fantastische tip. Ik heb het toegevoegd op onze site:http:www.babyhuisje.nl. Zowel de Favicon als de functie: toevoeging aan favorieten. Uitleg is duidelijk en werkt snel.

  Groeten.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *