Google geeft eindelijk je doorklikpercentage in organic search!

door | 15 april 2010 | Zoekmachine Optimalisatie

Met verbazing keek ik gisteren naar de wederom vernieuwde Google Webmaster Tools (het zenuwcentrum van iedere online marketeer voor wat betreft Google optimalisatie). Ze hebben wederom een nieuw rapport toegevoegd, en wat voor één!
Vanaf nu is het dus mogelijk om het doorklikpercentage te bekijken van je natuurlijke zoekresultaten. Dat lees je goed! Google laat vanaf nu in detail zien hoe hoog je scoort met bepaalde zoekwoorden, hoe vaak jouw resultaat vertoond is en hoeveel mensen er dan daadwerkelijk op hebben geklikt. Per positie welteverstaan!
Lees verder voor wat je kunt met deze data en enkele coole screenshots”¦

De screenshots

Laat ik beginnen met het meest interessante, de screenshots! Kijk en huiver :-).

Dit is het globale overzicht, je ziet hier de zoekopdrachten, het aantal keer dat jouw resultaat naar voren is gekomen, het aantal kliks en het doorklikpercentage.

Wanneer je dan op het plusje voor een zoekopdracht klikt zie je op welke posities je vertoond bent, en wat daarvan het doorklikpercentage is geweest. Verder zie je ook welke pagina’s er vertoond werden in de zoekresultaten.

Optimaliseren van onze content met deze interessante data

Uit de bovenstaande data kunnen we een tweetal interessante zaken halen.

Potentie

Allereerst kunnen we zien wat het potentiële aantal kliks is wat we zouden kunnen binnenhalen (ervan uitgaande dat we 100% van de kliks zouden ontvangen). Hiermee kunnen we dus gaan bepalen of het de moeite loont om ons op bepaalde zoekopdrachten te richten. Wanneer namelijk blijkt dat er niet bijster veel vertoningen zijn, zou je kunnen beslissen om je tijd in andere zoekwoorden te steken. Dit geldt natuurlijk ook omgekeerd, wanneer we zien dat er veel vertoningen zijn, en we relatief weinig kliks hiervoor ontvangen, zal het wel de moeite lonen om ons op die zoektermen te richten.

Optimaliseren van zoekresultaat

Het tweede interessante is dat we kunnen zien wat het doorklikpercentage is. Met andere woorden, in hoeverre ons zoekresultaat aansluit bij de werkelijke zoekopdracht.
Aan de hand van deze informatie kunnen we ons zoekresultaat gaan optimaliseren. Hiervoor hebben we in principe twee dingen die we kunnen aanpassen, de titel en de omschrijving:

Nu we dus weten welke pagina’s worden vertoond voor een bepaalde zoekopdracht, en wat het doorklikpercentage is van de bijbehorende zoekresultaten, kunnen we dus gaan testen. We zouden bijvoorbeeld een meer pakkende titel kunnen schrijven, of de omschrijving aanpassen.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat dit super interessant data is die Google hier vrijgeeft. Ik lees toch zeer regelmatig verschillende (inter)nationale weblogs, maar heb er nog niemand over gehoord. Ik denk dus dat we hier een kleine primeur hebben (kan er langs zitten, bronnen zijn altijd welkom). Desalniettemin ga ik er de komende tijd flink mee experimenteren, resultaten zal ik zoals gewoonlijk hier delen.

Noot

Aangezien het een vrij nieuwe functie is kan het zijn dat dit nog niet bij iedereen zichtbaar is. Graag hoor ik hieronder in de reacties of je dit rapport ook al kunt zien, en wat je ervan vindt!
Update: het lijkt er inderdaad op dat ik toevallig één van de eerste was die dit had gezien. Google heeft er inmiddels ook een bericht over geschreven.

Nader kennismaken?

Wil je graag meer informatie over onze dienstverlening en weten wat wij voor jouw showroom kunnen betekenen? Vul dan het contactformulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op. Bellen mag uiteraard ook: 085 208 21 00.

91 Reacties

 1. Carine Bruyndoncx

  ik heb iets meer zoekwoorden, ongeveer de helft vertoningen en ook exact? 4400 kliks
  website is op .be domein
  interessant, nu zoals altijd de tijd vinden om er iets nuttig mee te doen …

  Antwoord
  • Karel Geenen

   Toch niet :-). Artikel stond al klaar vanaf 23uur, en heb bewust gewacht tot na twaalf (zodat het artikel op vandaag kwam te staan). Ook om 00.00uur hadden deze jongens trouwens nog niks gepost, heb het gecheckt.
   Toch wel cool, de eerste in de wereld zijn die over een SEO nieuwtje schrijft :-).

   Antwoord
  • Martine Bakx

   Gefeliciteerd!
   Kom je vanavond nog op TV? Of morgen in de krant? Al 100 retweets? Laat het weten! Echt leuk, echt een opsteker!

   Antwoord
  • Karel Geenen

   @Martine
   Dat zal wel meevallen, we moeten niet gaan overdrijven natuurlijk 🙂

   Antwoord
  • Dave

   Knap werk dan , en het hoeven niet altijd de Amerikanen te zijn die met hot news komen !
   Waarschijnlijk ben ik wel één van de weinigen die eigenlijk weinig toegevoegde waarde ziet in deze data, behalve het feit dat je weer een extra statistieken tabel kan bijhouden om fier te tonen aan anderen 😮
   Als ik zie hoe cijfermateriaal dat Google ons ter beschikking stelt zich soms (meestal) helemaal anders aftekent tegen de werkelijke cijfers…
   We weten trouwens al jaren (zijn al genoeg werkjes over gepubliceerd) dat een nummer 1 positie een pak meer klikken krijgt dan een 2 en 3.
   Wat je je natuurlijk wel kan afvragen bij deze Google actie : wordt de CTR in de serps straks ook een factor die gaat meewegen (als die het al niet doet) in het bepalen van rankings ?

   Antwoord
 2. Calvin Bleekman

  Dit zijn inderdaad de interessante nieuwe ontwikkelingen! Ben het helemaal met je eens dat je nu nog beter optimalisatie prioriteiten kunt stellen aan de hand van deze stats. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de eerste successtory’s.

  Antwoord
 3. tijmen

  Waar kan ik dat vinden ?

  Antwoord
  • Karel Geenen

   Ik ga ervan uit dat je een webmaster tools account hebt. Daar inloggen en dan aan de linkerkant zie je het staan.

   Antwoord
  • tijmen

   Hey Karel,
   Het duurde even maar het is gelukt hoor. Dank je. Geweldige tip en nogmaals dank voor het delen

   Antwoord
  • Sunta

   Heb eigenlijk helemaal geen tijd vandaag, maar kan het niet laten om voor alle interessante zoekwoordcombinaties te kijken hoe ze scoren. Leuk, leuk;-) Zie toch echt een paar interessante kansen!
   En voor mij is nog meer bevestigd: een nr. 1 positie is goud waard: dan kun je gewoon 80% CTR hebben, wat terug kan zakken naar 30-20% bij nr 2-5 posities.

   Antwoord
  • Sunta

   Voor mij is nog meer bevestigd: een nr. 1 positie is goud waard: dan kun je echt 80% CTR hebben, wat terug kan zakken naar 20-30% bij nr 2-5 posities.
   Wouter, ik heb in het verleden gemerkt dat google bij goed lopende zoekwoorden niet alleen je zoekwoord liet zien bij het exacte zoekwoord (tenzij je dat zo hebt aangegeven) zelf maar ook bij allerlei aanverwante zoekwoorden. Hoe beter je CTR, hoe meer google je op allerlei aanverwante zoekwoorden laat zien. En dat kan echt vrij breed zijn.

   Antwoord
 4. Jeroen

  Karel gefeliciteerd. Dat is een mooie prestatie!

  Antwoord
 5. Mark van Loon

  zeker VET!

  Antwoord
 6. Mark van Loon

  Oh… en klasse Karel: snel gepost!!

  Antwoord
 7. hypotheekrente

  Zeer interessant.
  Ik ben toch onder de indruk van de verschillen in CTR voor de eerste 3 posities. Ik ga nog wat linken en optimaliseren vandaag! 😉

  Antwoord
 8. Tony

  Ongelofelijk… wat een top functe. Karel, bedankt dat je dit met ons wilt delen.
  Deze functie geeft ons natuurlijk weer vele nieuwe inzichten in het zoekgedrag van onze bezoekers.
  En proficiat met je primeur uiteraard!

  Antwoord
 9. Erik

  Heel cool overzicht. Laat ook mooi de verschillende doorklikpercentages zien tussen verschillende posities in de SERP.
  Er zijn zoekwoorden waar mijn klikpercentage tussen positie 2 en positie 1 omhoog ging van 12% naar 54%. Lastigheidje hier is wel het gebruik van de sitelinks die wellicht een flink stuk van dat hogere percentage verklaren.

  Antwoord
  • Karel Geenen

   Inderdaad, de sitelinks zitten er ook bij, dus voor een positie 1 blijft het gissen welke link ze hebben gebruikt (er is wel een manier om deze te meten, maar ben de website even kwijt).

   Antwoord
 10. Sunta

  Heel erg bedankt voor deze tip! Ik hield natuurlijk wel altijd wel het aantal kliks in de gaten, maar het aantal vertoning daar kon je alleen maar schatting naar doen. Al testte ik deze op sommige zoekwoorden wel eens met adwords. Maar dit is helemaal super! En wat een grote verschillen! Meestal goed verklaarbaar uit de verschillen in positie (nr 1 of nr 6 positie is natuurlijk een wereld van verschil) maar nu zie je heel direct dat dit makkelijk een factor 7 kan schelen. Werk aan de winkel. Al heb je een positie 1 (2 of 3) helaas niet voor alle zoekwoorden in de hand;-(

  Antwoord
 11. Tine

  De klikken komen wel niet helemaal overeen met Google Analytics…?

  Antwoord
  • Karel Geenen

   Dat zou kunnen, geeft Google ook zelf inderdaad aan in hun post. Maar het geeft je wel een goed beeld over de doorklikpercentages waar je mee aan de slag kunt!

   Antwoord
 12. Hans

  Ja, zichtbaar hier. Jammer dat het niet in Analytics zichtbaar is. Daar kunnen onze klanten wel bij, niet bij wmt. Wel weer een kans voor advisering.

  Antwoord
  • Erik

   Je kan je klanten toch vrij makkelijk toegang geven tot wmt van hun eigen websites.

   Antwoord
  • Hans

   Hé, dat had ik nog niet gezien. Ik kan nu eigenaren toevoegen als bij Analytics. (Dat is misschein al heel lang, maar ik wist het nog niet…)

   Antwoord
  • Maarten

   Inderdaad jammer dat het niet gewoon netjes in Analytics geintegreerd is en los van elkaar werkt en draait.
   Kost toch weer dubbel onderhoud voor mij.

   Antwoord
 13. Oeds Hiemstra

  He Karel,
  Super leuke ontdekking. En ook nog als eerste. Gefeliciteerd!
  Geweldige informatie. Hier zaten we al een hele tijd op te wachten.

  Antwoord
 14. Frans

  Het is inderdaad een hele interessante tool om eens te spelen met je meta-description.
  Was daar de afgelopen tijd toch al mee bezig, maar het was tot nu toe moeilijk om goede meetgegevens te verkrijgen. Dat is nu gelukkig opgelost.
  Dank voor deze post

  Antwoord
 15. Walter

  Karel,
  Dat was leuk wakker worden met zulk nieuws in de mailbox.
  Erg mooie functie dit waar veel mensen erg blij mee zullen zijn denk ik. Ik in ieder geval wel!

  Antwoord
 16. Wendy

  Wow, super handig dit! Thanks Karel!

  Antwoord
 17. Marjolein

  Ik sprong ook eerst uit mijn panty, maar ik zie toch een minpunt. Voorheen kon je direct van je top 100 zien op welke positie je stond, nu moet je gaan lopen klikken en kun je dus niet makkelijk schommelingen waarnemen.
  Dus als er iemand een tool weet waarmee je 1 oogopslag kunt zien hoe je eerste 100 zoekwoorden/zoekwoorden combinaties scoren……. ik hou me aanbevolen.

  Antwoord
 18. Robert Dreher

  Ik gun je jouw primeur van harte. Ik wordt er ook helemaal blij van! Het zoekmachine marketing vak krijgt er op deze manier een hele nieuwe dimensie bij. Als we gaan werken aan betere CTR’s helpen we in feite ook de kwaliteit van de resultaten te verbeteren. Wanneer zullen de nieuwe organic search CTR specialisten opstaan?

  Antwoord
 19. Gerben van Wijngaarden

  Super dit. Maar waarom gooien ze dit niet in Google Analytics? Pak in Analytics het volgende overzicht erbij en zoek de verschillen/overeenkomsten:
  Verkeersbronnen – Zoekwoorden – Niet-betaald. Daar past het heel goed onder! Zou ook een mooie koppeling betekenen met E-commerce. Maar waarom in Webmaster tools??

  Antwoord
 20. Gerben van Wijngaarden

  Als ik naar overeenkomst/verschil met Analytics kijk:
  Webmaster tools geeft:
  Vertoningen en kliks (unieke bezoekers?) en in Analytics standaard bezoeken. Krijg je dus het rijtje:
  Vertoningen – kliks – bezoeken. Beetje puzzelen me Excel en je bent er.

  Antwoord
 21. Gerben van Erkelens

  Grappig, kwam dit vannacht ook tegen in de WMT 🙂 Ook meteen op me blog geplaatst om het niet te vergeten :-). Dat had dus niet gehoeven

  Antwoord
 22. Rens

  Hele mooie tool Karel, bedankt.
  Bij mij staan er echter geen plusjes voor de zoekwoorden,
  Enig idee ?

  Antwoord
  • Karel Geenen

   Vreemd… Zou zou 123 niet weten hoe het komt, misschien zijn er nog anderen die hetzelfde probleem hebben?

   Antwoord
  • Marten

   Ook bij mij geen plusjes en ik zie dus ook niet de tool. Of kijk ik weer es ergens overheen?

   Antwoord
  • Marten

   Bij mij werkt het nu ook

   Antwoord
  • Rens

   Als ik onder de lijst (in dasboard) op Meer druk, dan krijg ik wel de plusjes te zien.

   Antwoord
 23. Mike de Bock

  Hele handig feature! Ook leuk om te zien dat onze optimalisatie op ‘veelgezochte keywords’ direct goed worden opgepakt!

  Antwoord
 24. Wouter

  De retweets stromen binnen bij Karel!
  Interessante info, vooral het aantal vertoningen (als deze kloppen)! Deze waren altijd lastig te meten per keyword. De beste resultaten haalde je volgens mij uit Adwords op keywords met een nummer 1 positie.
  Dan over de daadwerkelijke tool.
  Ik selecteer een identieke periode in GA en WMT en selecteer één keyword.
  In theorie moeten de kliks dan toch gelijk zijn? Hoe kan het dat ik dan een grote afwijking zie (in het voordeel voor GA overigens)?

  Antwoord
 25. Kristof

  Super interessant! Proficiat met je primeur

  Antwoord
 26. 21CCS

  Het lijkt er inderdaad op dat je een primeur hebt Karel! Ik kan geen eerdere berichtgeving hierover vinden.

  Antwoord
 27. Sunta

  Voor mij is nog meer bevestigd: een nr. 1 positie is goud waard: dan kun je echt 80% CTR hebben, wat terug kan zakken naar 20-30% bij nr 2-5 posities.
  Wouter, ik heb in het verleden gemerkt dat google bij goed lopende zoekwoorden niet alleen je zoekwoord liet zien bij het exacte zoekwoord (tenzij je dat zo hebt aangegeven) zelf maar ook bij allerlei aanverwante zoekwoorden (zonder dat dat apart wordt aangegeven’. Hoe beter je CTR, hoe meer google je op allerlei aanverwante zoekwoorden laat zien. En dat kan echt vrij breed zijn.

  Antwoord
  • Sunta

   Even ter verduidelijking, ik heb het dus over google adwords, en het is niet zo vreemd ook, ze willen ten slotte zo veel mogelijk aan je verdienen en ook nog eens zo relevant mogelijke advertenties leveren. Die jij blijkbaar biedt gezien je hoge CTR.

   Antwoord
 28. Gerben Hoekstra

  Very nice,
  Zo kun je eindelijk ook zien hoeveel Google Webmaster Tools achterloopt d.m.v. de datum veranderen naar één of meerdere dagen terug vanaf vandaag.

  Antwoord
 29. Annerieke

  Gebruikt Google trouwens de CTR om je positionering in de index te bepalen? Per slot van rekening wordt in Google AdWords ook mede de CTR gebruikt om de quality score te bepalen.

  Antwoord
 30. Sunta

  Ja, de CTR is absoluut heel belangrijk (misschien het belangrijkste, samen met hoe lang bezoekers op je website blijven en hoeveel pagina´s ze bezoeken?). Die geeft tenslotte aan of je bezoekers denken dat ze op je website gaan vinden wat ze willen weten/zoeken. En dat is precies wat google de bezoekers wil leveren.

  Antwoord
 31. Sebastiaan

  Hele goede toevoeging van Google. Ik heb het gisteren om 11 uur NL tijd wel getweet toen ik het ontdekte. Had er dus meer mee moeten doen 😉
  Ik vind het toch wel jammer dat de exacte posities in de SERP verdwenen zijn. Nu geven ze 1 t/m 5 en 6 t/m 10 aan. Ik werk met vaak verschillende target markten voor 1 site dus voor mij haast onmogelijk om internationaal de exacte posities te weten ivm de lokale targetting. Maar die CTR-info gaat veel optimalisatieplezier geven de komende tijd!

  Antwoord
  • Sebastiaan

   Misschien handige toevoeging bij mijn comment: Ik werk vanuit Curacao.

   Antwoord
 32. Andy @ FirstFound

  Excellent spot! Yet another reason to dust off my WMT account. It’d been neglected while I played with Analytics!

  Antwoord
 33. Vakantie Zoeken

  Goed artikel, kan het voor mijn eigen sites nu ook even gaan uitpluizen.
  Intensief werk om voor de vakantie site en andere dit goed in kaart te brengen om te kijken, wat er beter kan en waar er dus echt VEEL meer valt te halen.

  Antwoord
 34. Marnik D'Hoore - bSeen

  Karel,
  Zoals gewoonlijk lever je niet alleen veel content, maar heel dikwijls waardevolle content. Topartikel. Well done.

  Antwoord
 35. DJ Axefield

  Luister Karel, als je wél op tv en in kranten wilt komen met deze super actie weet ik wel iemand die jou kan helpen daarmee! Mail: info@djaxefield.com

  Antwoord
 36. Sebastiaan

  Ik weet niet of dit ook al langer bestond, maar voor mij nieuw. Het is nu ook mogelijk om meerdere Google Account inzage te geven in webmaster tools. Voorheen kon dit er maar 1 zijn. Geweldige verbetering

  Antwoord
  • Hypotheekrente

   Geweldig! Had dit ook nog nooit opgemerkt. Wel handig. Gedaan met het switchen tss verschillende accounts.

   Antwoord
 37. Bart Scheffer

  Karel,
  Geweldig nieuws. Erg leuk dat jij dit wereldkundig hebt kunnen maken! Kan niet wachten om te analyseren wat de resultaten zijn op de belangrijkste zoekwoorden voor onze site 🙂

  Antwoord
 38. Mark

  Ben er vandaag ook even ingedoken en vind het tot nu toe wel een handige tool.
  En Karel mooie primeur 🙂

  Antwoord
 39. Klusopedia

  Ik zag de functie vandaag voor het eerst en ben toen gaan zoeken naar meer info om te kunnen benchmarken.
  Ik heb 734 zoekopdrachten, 14800 vertoningen en 2400 kliks. 16,2% CTR dus wat me wel redelijk goed lijkt.
  Mijn site is nog best wel nieuw en ik zie dan ook (wist ik al) dat ik meestal op positie 6-10 sta. Hopelijk gaat dat nog wel veranderen.
  Wat voor cijfers realiseren anderen?

  Antwoord
  • Hans

   Bij een van onze klanten zie ik vooral een hoge ctr op de bedrijfsnaam als zoekwoord. Bezoekers die het bedrijf al kennen, maar via google de website zoeken ipv. het webadres intikken.

   Antwoord
 40. Harry

  Karel,
  Interessante ontwikkeling. Zal nagaan wat ik hier mee kan doen.
  Dank

  Antwoord
 41. Fitnessapparatuur

  Leuke tool! Zeer goede informatie inderdaad. Nu kun je zien welke pagina een pakkende (doorklik) titel heeft, en kun je er wellicht mee experimenteren

  Antwoord
 42. Online marketing Oldenzaal

  Kijk dit is gaaf om te zien, ga er zeker zelf mee aan de slag. Ik heb namelijk wel gemerkt dat goede titel van een adwords advertentie niet per direct een goede titel voor de organische resultaten hoeft te zijn. Dit wordt testen dus!

  Antwoord
 43. aygervillas

  ik kan de nieuwe toepassing zien en ga er mee aan de slag nu
  cool

  Antwoord
 44. Tom - Estate Internet

  Erg mooie toevoeging. Wat mij betreft voegt Webmaster Tools met deze update eindelijk echt iets toe.
  De beste toevoeging is nog wel het inzicht in verschillen qua ctr tussen verschillende posities.

  Antwoord
 45. Gert

  Leuk, al die nieuwe gegevens .
  Je short Tail zoekwoorden goed omschrijven was al mogelijk toch?
  Wat mij betreft zijn deze gegevens dus met namen interessant voor Long Tail zoekwoorden.
  En het zou me niet verbazen als dit de bedoeling van Google is.

  Antwoord
 46. Adwords Groningen

  Wederom een super goed artikel! Ik ga zo ook even het een en ander uitzoeken met de WMT 🙂 Keep up the good work!

  Antwoord
 47. Attention Marketing Bladel

  Eindelijk kunnen we de organic resultaten optimaliseren met harde cijfers. Baanbrekende ontwikkeling inderdaad. Thx 🙂

  Antwoord
 48. Rembo

  Leuk artikel inderdaad!
  Ik vind wel dat in zijn algemeenheid er veel focus is op Google. Dat is natuurlijk ook wel de nr. 1 zoekmachine maar er zijn er meer. Bing, Excite, Yahoo en hordes met locale zoekmachines zoals hier in NL bijv. Ilse.
  Het is daarom volgens mij net zo belangrijk om naast deze leuke nieuwe Google functionaliteit zelf statistieken bij te houden op je domein. Dat geeft ook waardevolle informatie!
  In mijn geval komt er bijv. een aanzienlijk deel van de bezoekers via forum berichten (handtekening). Dat is informatie die haal je niet zo 123 uit de Google statistieken.
  Ik blijf je blog volgen Karel, super informatie!

  Antwoord
  • Sportvoeding

   Van mijn bezoekers komt meer dan 90% via het organische deel van google… 5% bing en de overige procenten verdeeld over ilse ask enz
   Dus de focus op google spreekt voor zich

   Antwoord
 49. Gokautomaten

  Google heeft deze feature in Webmaster Tools onlangs uitgebreid met een gemiddelde positie. Zeer handig! Deze kolom is helemaal rechts aan het overzicht toegevoegd.
  Misschien handig voor Karel om een nieuwe screenshot hiervan te maken 😉

  Antwoord
 50. Pieter Carette - SiteOptimo

  Interessant zijn nu ook de wijzigings percentages. Eindelijk wordt er inkijk gegeven op de reactie via organische zoekposities.
  Mooi artikel, je blog werd toegevoegd aan mijn feeds.

  Antwoord
 51. Woonaccessoires

  Alweer een oud artikel. Maar dankzij deze toevoeging van Google kan men inderdaad een hoop nuttige en relevante informatie achterhalen over de prestaties in organic.

  Antwoord
 52. Mike

  Tijdens het googlen kwam ik u tegen, het is inderdaad een handige tool. Ik ga uw site nog meer afspeuren naar wetenswaardigheden. TOP!

  Antwoord
 53. Dall

  Aangezien dat Google analytics steeds meer zoekwoorden versleuteld i.v.v. “not provided” gaat webmastertool toch vaker gebruikt worden. Ik denk dat je hiermee veel meer nuttige informatie uit haalt dan via Analytics. Denk aan gemiddelde positie per zoekwoord etc..

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *