Tips voor meer followers op Twitter!

19 maart, 2010

wwaardenburgTwitter is niet meer weg te denken uit de maatschappij. En niet zonder reden natuurlijk. Het medium is snel, de berichten zijn kort en bondig en het nieuws staat eerder op Twitter dan dat het op het journaal is te zien.
Dit artikel gaat dan ook zeker niet over het nut van Twitter. Het gaat over de volgende stap: hoe zorg ik dat ik word gevolgd? Uiteindelijk ligt dat natuurlijk helemaal aan jezelf, maar er zijn wat methoden om hierop invloed uit te oefenen. Eerst wordt in dit artikel aandacht gegeven aan het vraagstuk: hoe ga je om met Twitter? Het tweede stuk gaat over: hoe krijg ik meer volgers? Sindskort ben ik zelf ook aan het twitteren geslagen (@wwaardenburg) en moet zeggen: het is fascinerend! Succesvol op Twitter ben ik (nog) niet, maar ik moet toegeven dat ik er ook niet heel veel tijd aan besteed.

Omgaan met Twitter

Als je gaat twitteren, bedenk dan goed hoe je het in gaat zetten. Als je dit later wijzigt, kan het raar overkomen. Maak bijvoorbeeld de afweging of je in het Nederlands of in het Engels gaat twitteren. De Engelse taal biedt qua doelgroep – potentiële volgers – meer potentie, maar de Nederlandse taal is toegankelijker. Deze keuze hangt ook af van hoe je twitter gebruikt: persoonlijk of zakelijk? Natuurlijk sluit het een het ander niet direct uit, maar als je persoonlijk twittert ben je voor minder mensen interessant. In dit artikel gaan we ervan uit dat je Twitter in zakelijke vorm gebruikt. Daarmee bedoel ik niet dat je een bedrijfsaccount of prive account hebt, maar of je Tweets verspreid als ‘goedemorgen’, ‘lekker gegeten vanavond’ of ‘gaan we vanavond nog naar de kroeg’ afgezet tegen Tweets met nuttige zakelijke informatie. Bijvoorbeeld een interessant nieuwsartikel.

Meer volgers op Twitter?

Natuurlijk moet het aantal volgers geen doel op zich worden. Maar het is wel interessant en motiverend om te zien dat je Twitter-energie wordt beloond. Bijvoorbeeld in de vorm van volgers. Een aantal praktische tips, om te zorgen voor meer volgers.

E-mail handtekening

Neem ook je Twitter link op in je e-mail handtekening! Ga er niet van uit dat mensen zelf actief op zoek gaan naar jou op Twitter!

Je website

Op steeds meer websites zie je het al: volg ons op Twitter! Ideaal en het kost weinig moeite voor de bezoeker om je te volgen!

Bio

Op Twitter heb je 160 tekens om uit te leggen wie je bent en wat je doet. Volzinnen komen daar niet vaak voor, vooral vanwege het zoekmachine aspect. Gebruik deze beperkte ruimte om jezelf of je vak zo bondig mogelijk te beschrijven!

Integreer Twitter!

Met Twitter vertel je iedereen wat je doet, bezig houdt of waar je bent. Hoewel je daar natuurlijk mee op moet passen, is het doel om informatie te delen. Integreer daarom je Twitter account op bijvoorbeeld LinkedIn, je eigen website of hyves.

Mobiel Twitteren

Installeer een Twitter applicatie op je mobiele telefoon / smartphone. Je zult zien dat je meer gebruik zult maken van Twitter. Regelmatig (nuttig) posten maakt je account interessanter om te volgen.

Applicaties

Er zijn vreselijk veel Twitter apps beschikbaar. Een veelvoud aan apps zorgt ervoor dat Twitter overal beschikbaar is. Online gebruik ik PowerTwitter, mobiel gebruik ik Panoramic MoTweets, op mijn PC thuis staat TweetDeck geïntstalleerd en bovendien heb ik een Twitter app toegevoegd in mijn iGoogle account. Zo ben ik nooit ver van een tweet, wanneer ik iets interessants te melden heb!

# Geef een thema

Door een hekje # voor een keyword te plaatsen, geef je een thema mee aan je Tweets. Hierdoor zal je onder de aandacht komen van een groep Twitteraars die geïnteresseerd is in dat keyword.

#durftevragen

Een populaire tag in Nederland is de #durftevragen. Hier worden de meest uiteenlopende vragen de wereld in geschoten. Zoek interessante vragen uit en beantwoord die. Ook dit kan de nodige volgers opleveren, mits het goed wordt ingezet.

Volg bekende/populaire Twitteraars

Door populaire Twitteraars te volgen, breng je jezelf ook onder de aandacht van anderen. Dit biedt bovendien nieuwe mogelijkheden, zoals ook in de volgende tip te zien is.

@ Reageer

Reageer, bij voorkeur een zinnige reactie naar een invloedrijk persoon. Een vraag is ook goed overigens. Dit is een uitstekende manier om te zorgen voor followers.

Zorg voor unieke content en nieuws

Retweets zijn erg effectief wanneer het gaat om gevolgd worden. Maar, hoe zorg je voor retweets? Dat kan onder andere door te zorgen voor nieuws en unieke content. Als je interessant bent en je tweets weerspiegelen dat, dan zal dat op de lange termijn in ieder geval het nodige resultaat hebben!

Bloggen

Schrijf eens een nuttige blog of een gastblog op een website. Wanneer je zorgt voor goede content (opnieuw) dan heb je best kans dat een bericht wordt geplaatst. Natuurlijk mag een vermelding van je Twitter account daar niet ontbreken!

Keuze: Zakelijk of persoonlijk?

Een regelmatig opdoemende vraag is: gebruik ik mijn bedrijfsnaam (en identiteit) of mijn persoonlijke naam en identiteit?
Vooropgesteld: het een sluit het ander niet uit. Mijn mening is echter dat ik zaken doe met een persoon, en pas op de tweede plaats met een bedrijf. Het is voor mij interessanter om te zien wat die persoon doet, dan wat het bedrijf doet. Zeker als er ook vakkennis wordt gedeeld door de persoon die ik volg.

Nog meer tips nodig voor meer followers? Lees dan:

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

 1. Beste Wieger,
  Nog een tip voor jou, pasje achtergrond op twitter aan dat deze ingangbare resoluties past. In jouw geval ben je zelfs op 1280×1024 de belangrijkste info kwijt. Wat dat betreft is de regel gezien onze leesvolgorde dat je inhoud met prioriteit links plaatst. Gewoon een tip, verder niet.

 2. Nog een tip: Schrijf er een artikel over 😉 Hoeveel volgers heb je er extra door gekregen?
  De achtergrond is inderdaad nog een tip die gemist werd en misschien wel het gebruik van lists. Daar kun je ook zeker leuke dingen mee doen en informatie groeperen die voor andere ook interesant kunnen zijn.

 3. Goede tips Wieger. Ik ben zelf wat generiek, wel bezig geweest met internet, maar nooit onder de motorkap. Deze tips zijn praktisch en goed toe te passen.

 4. @Internet Tilburg: Bekijk de afbeelding maar en het huidige aantal volgers. Dan zie je dat de tip ‘bloggen’ op zich prima werkt. Ook mijn beperkte aantal volgers (zie Tweets/Retweets, ik Twitter nog niet zo lang) zorgde voor een aantal leuke opmerkingen.
  @Matthijn, hypotheekrente en Marvin:
  Dank en succes met het toepassen van de tips.
  En; mochten jullie nog input hebben voor een onderwerp waarover je meer wil lezen, let me know, misschien kan ik er eens een artikel over schrijven. Goede ideeen zijn altijd welkom.

 5. Dit vind ik nou een typisch geval van jammer.
  Leuke tips hoor, daar niet van. Ga er zeker ook zelf en paar van toepassen. Maar de auteur schrijft over een onderwerp dat hij niet beheerst. Sinds 15 december aktief aan het twitteren en slechts 61 volgers…
  Ofwel geloofwaardigheid van de auteur en zijn deskundigheid over het door hemzelf gekozen onderwerp: matig.

 6. Ik vermoed dat de meeste frequente twitter-gebruikers de twitter-website zelfs niet emer openen en alles doen via desktoptools zoals twitterdeck.
  Ook ikzelf gebruik twitterdeck en met enkele mooie groepen kan je zeer eenvoudig efficiënt met de twitter-stroom omgaan.

 7. @velen: bedankt voor de positieve reacties! Motiveert om door te bloggen.
  @Aernout Leezenberg:
  Wat is actief Twitteren? En volgens mij gaat het niet zozeer om je eigen aantal volgers, maar om het begrijpen van de werking van het systeem en het begrijpen ervan.

 8. Persoonlijk beheer ik twee twitter accounts: een persoonlijke waarmee ik in contact blijf met mijn vrienden en waar het taalgebruik mixed is (Nederlands/Engels/informeel) en een ‘zakelijke’ waarmee mijn doel is veel volgers aan te trekken en buzz te creëren.

 9. toppie! ik kan meer tekens met tweetlonger supper fijn op iphone 4! zit er vaak mee dat ik net te lange tweets heb en met die programma is dat echt heel fijn!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *