Wat is de beste hosting voor jouw website?

Karel
3/8/2016
Internet marketing
X
min leestijd
Karel
3/8/2016
Internet marketing
X
min leestijd
typen hosting

Als lezer van Karelgeenen.nl heb je ongetwijfeld een website. En die website is ongetwijfeld ergens gehost. Met deze post willen we orde scheppen in de chaos van alle verschillende hosting opties, met speciale aandacht voor de laatste trends in hosting land. Daarnaast helpen we je ook graag bij het kiezen van de juiste hosting voor jouw online business!Als je dit artikel gaat lezen, zul je wellicht een aantal stukken herkennen. Dat kan, dit stuk is namelijk al eens eerder op ons blog verschenen! Omdat er echter al weer veel veranderd is, heeft het artikel een update gekregen en is het helemaal 2016-proof. Dus, wat is de beste hosting voor jouw website?

Typen Hosting

Shared Hosting

Bij shared hosting staat jouw site op een server met allerlei sites van andere mensen. Al die sites maken gebruik van dezelfde servercapaciteit en van hetzelfde operating system (vaak Linux), webserver (bijv. Apache of Nginx), databaseserver (vaak MySQL) & scriptingtalen (bijv. PHP).Deze standaard set-up met Linux, Apache, MySQL en PHP wordt vaak afgekort tot LAMP.Voordeel van dit type hosting is dat het erg goedkoop kan worden aangeboden, en dat je zelf geen onderhoud hebt aan de server.Nadeel is dat de prestaties en veiligheid van je eigen site beïnvloed worden door wat andere mensen met hun site uitspoken. Shared hosting is altijd managed hosting, dat wil zeggen dat het beheer van de server voor je gedaan wordt.

VPS Hosting

Een VPS is een Virtual Private Server. De naam zegt het al, je krijgt alles wat een echte server ook heeft, maar dan virtueel.Dat wil zeggen dat op één fysieke machine meerdere VPS’en naast elkaar draaien.De voordelen van deze set-up zijn:

  • Flexibiliteit: je kunt je server vaak zo (laten) inrichten als jij dat wilt.
  • Grotere capaciteit dan shared hosting.
  • Je kunt vrij eenvoudig meerdere sites (zoveel als jij verstandig acht) draaien op één VPS.

Nadeel blijft dat je nog altijd last kunt hebben van andere gebruikers op de fysieke server (maar al een stuk minder dan bij shared hosting).Daarnaast zal je zelf veel kennis moeten hebben van serverbeheer (dan kies je voor unmanaged VPS, zelf alle controle én verantwoordelijkheid), of het wordt al snel veel duurder (je kiest voor managed VPS bij ontbreken van technische kennis in de organisatie, dan geef je het beheer uit handen). Dit laatste is tevens stukken duurder dan shared hosting.

Dedicated Hosting & Colocatie

Bij dedicated hosting heb je de volledige fysieke machine tot jouw beschikking. Zo heb je geen last van andere gebruikers en heb je 100 procent beschikking over alle capaciteit.Het spreekt voor zich dat deze optie weer een stuk duurder is dan een VPS. Ook dedicated hosting kun je managed en unmanaged afnemen. De server blijft eigendom van het hosting bedrijf.Bij colocatie ben je zelf de eigenaar van een fysieke server. Deze plaats je tegen betaling in het rack of datacenter van een hosting provider.

Trends

Omdat jullie waarschijnlijk het meeste te maken hebben met shared en VPS hosting, beperk ik mij in dit artikel tot trends in die gebieden.

Nginx vs. Apache

Apache is jarenlang de norm geweest als webserver. De webserver Nginx is echter de laatste jaren aan een grote opmars bezig, eerst voor grote sites zoals Facebook en Netflix maar nu ook steeds meer voor kleinere websites.Dat komt omdat Nginx sneller is dan Apache in het afhandelen van veel gelijktijdige requests. Apache heeft daarentegen wat meer opties en documentatie beschikbaar.Het is echter geen enkel probleem om bekende CMS’en (Content Management Systemen) zoals WordPress of Magento op Nginx te laten draaien. Sterker nog, zelf draait wordpress.com ook op Nginx. Een set-up met Linux, Nginx (spreek je uit als: engine X), MySQL en PHP wordt LEMP genoemd.

schema-hosting

Klik op de afbeelding voor volledige grootte

PHP 7

Sinds eind vorig jaar is er een nieuwe versie van PHP beschikbaar: PHP 7. PHP 7 is tot wel 2x zo snel dan de veelgebruikte PHP 5.6. Steeds meer hosters maken ook PHP7 beschikbaar naast PHP 5.6. Biedt je host een oudere PHP versie aan dan 5.6 dan adviseren wij je daar niet te hosten. Die oudere versies worden namelijk niet meer voorzien van (security) updates.

HTTP/2

Ook voor het http-protocol is een nieuwe versie beschikbaar, namelijk http/2. Het http-protocol wordt gebruikt voor het ophalen van webpagina’s. http/2 werkt alleen maar in combinatie met een SSL certificaat en moet ondersteund worden door je hoster. http/2 is veel sneller dan het oude http protocol omdat het meerdere bestanden tegelijkertijd kan inladen. Bij Savvii wordt momenteel gewerkt aan het uitrollen van http/2 over het hele serverpark.

Caching

Caching is een manier om websites sneller in te laden. Dit wordt gedaan door een statische variant van een webpagina in het geheugen van de server op te slaan, en deze aan bezoekers uit te serveren. Steeds meer hosts, en zeker Managed WordPress en Magento hosts, passen caching technieken toe voor hun klanten. Als jouw host caching aanbiedt, draagt dit bij aan de snelheid van jouw websites.

Goedkope unmanaged VPS'en

Amazon Web Services is ermee begonnen en Digital Ocean heeft het verder geperfectioneerd: goedkope VPS’en.Dit soort partijen geven je de mogelijkheid in enkele minuten een virtuele server aan te maken of weer uit te zetten. Je betaalt alleen voor de tijd dat een server in de lucht is.Veel grote internetsites of diensten gebruiken dergelijke oplossingen om hun infrastructuur mee op te bouwen, zo ook weer Netflix.Amazon richt zich hierbij meer op de enterprise markt en Digital Ocean op individuele developers en kleine bedrijven. De documentatie om verschillende set-ups te bouwen is inmiddels zeer indrukwekkend, maar systeembeheer kennis blijft noodzakelijk.

Specialisatie

Doordat de diensten shared hosting & unmanaged VPS’en bij alle aanbieders op elkaar lijken, is er een prijzenslag aan de gang.Om daaraan te ontkomen gaan veel bestaande of nieuwe hosting bedrijven zich specialiseren. Denk daarbij aan het bieden van toegevoegde waarde voor één bepaald CMS (Bijv. wpengine.com en Savvii.nl voor Managed WordPress Hosting of marqato.nl voor Magento), of het hosten van applicaties in plaats van websites (bijv. Heroku of Engine Yard).

Wat is geschikt voor mij?

Om de juiste hosting te vinden moet je eigenlijk een goed beeld hebben van drie zaken, namelijk:1. Hoeveel resources heeft je website nodig?2. Hoe staat het met je eigen kennisniveau wat betreft de applicatie, maar vooral m.b.t. systeemonderhoud?3. Heb je speciale wensen?

Resources?

De exacte hoeveelheid resources die je nodig hebt is moeilijk te achterhalen. Daarnaast varieert het en ligt het aan de aantallen bezoekers die gelijktijdig actief zijn op je site. Resources zijn er in 3 soorten: opslagruimte (harddisk), geheugen (RAM) en rekenkracht (processor). Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat sites met veel dynamische content en acties van gebruikers (zoekopdrachten, reacties) zwaar zijn.Bijna altijd is een tekort aan geheugen voor de database, het eerste waar je tegenaan loopt. Bij (bijna) alle hosting partijen is het mogelijk om gemakkelijk op te schalen in resources, dus begin gewoon met een pakket aan de voorzichtige kant van je inschatting.Als je geen verstand hebt van server-onderhoud of er weinig tijd voor hebt, kom je per definitie uit bij managed hosting.Het product (shared managed hosting) wat door veel algemene hosting bedrijven wordt aangeboden, is inmiddels ingehaald door veel betere (maar ook duurdere) gespecialiseerde alternatieven. Maar wanneer je afhankelijk bent van je website (voor je business), dan zou ik sterk aanraden om naar gespecialiseerde hosting bedrijven te zoeken die zich richten op jouw type applicatie of CMS. Voor bekende CMS’en als WordPress en Magento zijn er (zoals eerder aangegeven) inmiddels ook gespecialiseerde bedrijven in Nederland.Wil je zelf volledige vrijheid en heb je tijd voor- en verstand van serverbeheer? Kijk dan eens naar een VPS oplossing. VPS hosters als Linode, Digital Ocean en CloudVPS bieden vaak al standaard-templates voor de meest bekende set-ups (bijv. de eerder genoemde LAMP en LEMP).

Conclusie

De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van hosting, maar dat zie je niet bij alle hosting providers terug. Het kan lonend zijn om weer even orde op zaken te stellen en uit te zoeken welke oplossing het beste is voor jouw wensen. Dat kan zijn om te besparen in geld of tijd, of om juist meer performance uit jouw sites te halen.Voor elke zakelijke keuze geldt: weet met wie je zaken doet. Controleer daarom KvK en adres gegevens en bel vóór het afsluiten van een contract met de hosting partij en vraag naar hun ervaring met jouw applicatie, datacenter & backups. Zo weet je zeker dat je met een partij met kennis van zaken te maken hebt.Wat is jouw ervaring met het kiezen van een hosting partij? Laat een reactie achter!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier

Wil je meer gratis tips over online marketing?

Bekijk onze gratis downloads

Categorieën

Ontdek hoe wij jouw bedrijf verder kunnen helpen

We hebben je aanvraag succesvol ontvangen, we nemen zo snel mogelijk contact met je op
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier