M-commerce, een mobiele website of App?

25 februari, 2011

M-commerce beloofd nu al een veel besproken onderwerp voor 2011 te worden. De reden hiervoor is het toenemende gebruik van mobiel internet. Maar kan je nu best opteren voor een mobiele website of ga je voor een applicatie? Er zijn al een aantal studies gepubliceerd die aantonen dat gebruikers liever content verkiezen van een mobiele website dan van een app. Behalve als het gaat over spelletjes, muziek en social media. Maar zulke studies gaan altijd over het verleden en zelf ben ik van mening dat dit gedrag wel eens snel zou kunnen omslaan.

De voor- en nadelen van een mobiele website

De voordelen:

 • Mobiele websites zijn eenvoudiger en goedkoper om te ontwikkelen dan een app
 • De toegankelijkheid is groter omdat elke gsm wel over een browser beschikt
 • Deze zijn zoekmachine vriendelijker en worden dus sneller gevonden
 • Je bent niet afhankelijk van een derde partij voor goedkeuring van je m-site.

De nadelen:

 • Hoewel iedere gsm over een browser beschikt zijn deze vaak simplistisch en kunnen ze niet altijd overweg met de complexiteit van sommige websites. Dan hebben we het voornamelijk over flash en javascript toepassingen
 • Een mobile website kan niet van dezelfde functionaliteiten genieten als een app. Zoals de gps, camera en trilfunctie (Zelf ben ik hier nog geen expert in en is mij verteld dat dit met HTML5 wel mogelijk zou zijn?)
 • Bij het wegvallen van de verbinding tijdens het verkoopproces is de kans groter dat je deze verkoop misloopt.

De voor- en nadelen van een Applicatie

De voordelen:

 • Een app draagt bij aan een betere gebruikerservaring. De manier waarop de tekst, afbeeldingen, geluid en video’s worden weergegeven is voor iedere gebruiker hetzelfde
 • Er zijn geen afleidingen omdat een app het volledige scherm inneemt
 • Bij het wegvallen van de verbinding kan de app ook offline gebruikt worden. Zoals het bladeren door de catalogus en andere functionaliteiten waar geen internet voor vereist is
 • Bij een klant die de app download is de kans ook groot dat hij er gebruik van gaat maken
 • Een mooie app is beter voor de branding van je merk!

De nadelen:

 • Deze zijn nog niet zoekmachine vriendelijk
 • Je moet eerst de app downloaden voordat je hier gebruik van kan maken
 • De groep van app gebruikers is op dit moment nog niet zo groot omdat dit iets vrij nieuw is
 • Je bent afhankelijk van een derde partij voor de goedkeuring van de app.

Natuurlijk spreekt de keuze nu voor zich!?

Ik geloof sterk in de toekomst van de app maar wat natuurlijk een grote rol speelt is je doelgroep. Gebruiken zij een smartphone en wat verkiezen zij? Ook het doel van de website gaat hier een rol in spelen, alsook de verdere ontwikkelingen die nog zullen volgen.

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

 1. Als je alle informatie krijgt van een bepaalde niche op 1 website. Zou ik ook liever een app hiervan hebben. Snel even checken of er nieuwe content is, makkelijker dan via de gewone weg.

 2. In België bezoekt 0,86% van de mensen een website op een mobiele manier. Dat is het cijfer voor Januari 2011, voor deze maand is het 0,84%.
  Nederland doet het iets beter. 2,34% vorige maand en 2,37% deze maand.
  Belangrijkste oorzaak in het verschil tussen België en Nederland is de prijs. Mobiel internetten is vrij duur in België.
  I.p.v. vol in te zetten op mobiele websites, welke maar een handjevol mensen blijkbaar gebruiken, zou men beter de usability, UX en SEO van de bestaande niet-mobiele websites verbeteren.
  Daar valt er een pak meer ROI te behalen, die websites gebruiken namelijk iedereen. En laat ons eerlijk zijn: het gros van deze websites hebben geen goede usability, gebruikersbeleving en vindbaarheid.
  Ik hoor nu al jaren dat DIT jaar de doorbraak er zit aan te komen voor mobiele websites.
  Wedden dat 2012 wéér zal aangekondigd worden als de doorbraak voor mobiele websites?

  1. Waar, maar Apple is niet langer de enige speler… Google is hier ook sterk op aan het inzetten met hun Android besturingssysteem. En dit systeem is, in tegenstelling tot Apple, open-source! De toekomst van smartphones zijn apps. Waarom? Omdat dit simpelweg het gebruiksgemak van deze apparaten vergemakkelijkt…

 3. Ik heb een persoonlijke voorkeur voor een mobiele website daar deze veel flexibeler is dan een app voor het aanpassen ervan waarbij de kosten relatief laag gehouden kunnen worden. Bovendien is er de drempel van de app-installatie.
  Uiteindelijk gaan we toch naar een systeem waarbij je in bv. kledingwinkels een bestelling ingeeft via je smartphone. Als je dan voor iedere winkel een nieuwe app hebt, wordt het niet meer bruikbaar. Terwijl je via een mobiele site snel de juiste info bij de hand hebt.
  Wat betreft de beperkingen van een m-site, denk ik dat deze steeds meer worden weggewerkt.

 4. ‘k werd laatst getroffen door de cijfers over het overweldigende gebruik van Facebook en de daaraan gekoppelde mogelijkheden voor e-commerce. Zouden (mobiele) webshops ook kunnen worden opgenomen in de Facebook-paraplu? Dus Facebook app downloaden, en daarin ‘zitten’ de daaraan gekoppelde webshops als integraal onderdeel.
  Per webshop een app downloaden zal niet gebeuren, misschien hooguit voor de bekende websites als Amazon, Bol?

 5. Zeer interessante meningen! Ik had hier het laatst nog een discussie met iemand over en hij vertelde mij dat ze volgens mijn redenering dan ook maar beter apps voor een pc kunnen gaan ontwikkelen. En inderdaad, Google is ook zijn eigen besturingssysteem aan het ontwikkelen dat naadloos aansluit met het Android app systeem… Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt!

 6. Gisteren heb ik zelf een M-site gefabriceerd voor een woning die ik te koop aanbied. Zie http://tinyurl.com/MobileTabaksmagazijn
  Daarvoor het ik het programma taGGle gebruikt. Vrij gebruiksvriendelijk.
  Voor http://www.verkoperscafe.nl heb ik een professionele M-site laten ontwikkelen (geen App). Dat werktperfect en het voordeel is dat deze M-site automatisch de content van de normale website synchroniseert!
  Voornamelijk de platformonafhankelijkheid bevalt de bezoekers.

 7. Een aantal reacties:
  “Er zijn geen afleidingen omdat een app het volledige scherm inneemt”. Dit kan met een web-app ook. Op iOS apparaten nog iets beter dan op bijvoorbeeld Android, maar van ‘afleiding’ hoeft in een web-app niet meer sprake te zijn dan in een native app. Zie o.a. ‘web-app-capable’
  “Bij het wegvallen van de verbinding kan de app ook offline gebruikt worden. Zoals het bladeren door de catalogus en andere functionaliteiten waar geen internet voor vereist is”. Je gaat er hier van uit dat de complete catalogus ín de app download zit. Dit is vaak niet het geval. Vaak bestaat de app alleen uit een UI die de data nog steeds via internet binnenhaalt. Overigens is met offline caching voor web-apps dat zelfde effect te bereiken.
  “Je bent afhankelijk van een derde partij voor de goedkeuring van de app.” in het geval van Apple & Amazon wel. In veel andere gevallen is dat niet nodig.
  Mijn mening:
  Er zijn zeker voor- en nadelen voor beide opties.
  Het grootste voordeel van een native app is volgens mij de toegang tot bijvoorbeeld het bestandssysteem / foto’s (in iOS op een web-app niet mogelijk), het adresboek en de camera / microfoon.
  GPS is nu al simpel bereikbaar binnen de browser. Dit is inderdaad onderdeel van de HTML5 Javascript API, maar het overgrote deel van de huidige browsers ondersteunt dit. De camera is vooralsnog toekomstmuziek, maar daar wordt aan gewerkt, zie Device API.
  Het grote nadeel van een native app is dat deze maar op één mobiel OS kan draaien. In veel gevallen moeten er zelfs aparte versies voor hetzelfde OS gemaakt worden (zie http://★j.ws/tf ).
  Dan zijn er nog de platform / OS specifieke nadelen, zoals het gebrek aan een fatsoenlijke in-app verkoopmethode binnen Android.
  Voor elke situatie is ’t dus belangrijk te zoeken naar de best passende oplossing.

 8. Een mobiele website kan iedereen met een beetje HTML-kennis zelf maken.
  Om een app te maken moet je kunnen programmeren, wat voor een kleiner aantal mensen beheerst wordt.
  Begin met een gewone website en leidt je bezoekers met een QR code naar je mobiele site.
  Goed voorbeeld: http://www.demooisteringen.nl
  Hierbij is een osCommerce winkelsysteem vrij eenvoudig en betaalbaar beschikbaar gemaakt voor de smartphone.
  Mobiele site dus en geen apps.

  1. Helaas, zo makkelijk lijkt het af en toe wel, maar zo werkt het helaas niet.
   Een mobiele site die goed werkt, snel laadt, gebruikersvriendelijk is, een duidelijke UI heeft etcetera wordt niet zomaar door iedereen ‘met een beetje HTML-kennis’ in elkaar gezet.
   Dat kan met ‘gewone’ sites niet, dat lukt ook met mobiele websites niet. Een misvatting die helaas iets te vaak wordt gemaakt.

  2. Het is niet omdat er tools bestaan om snel en gemakkelijk een website te bouwen dat het gemakkelijk is.
   Bouw maar eens een website die én gebruiksvriendelijk is, een goede experience heeft en gemakkelijk vindbaar is.
   Als je je vak niet begrijpt, dan zal het niet lukken. Jammer maar helaas.
   Vraag je maar eens af waarom de overgrote meerderheid van de websites voor geen meter deugen.
   De meeste mensen kunnen schrijven, is goed schrijven daarom eenvoudig?
   Wederom jammer maar helaas, slechts weinigen kunnen iets schrijven dat een groot publiek wil lezen.

  1. Neen, correctie. Iedereen kan daar ‘iets’ mee bouwen. Een paar procentjes van de mensheid zal erin slagen om er iets redelijk mee te bouwen.
   Als het allemaal zo simpel was, waarom zijn dan niet alle webshops gigantische hits?

 9. Het onderwerp gaat erover of er beter gekozen kan worden voor een mobiele website of een app.
  Beiden hebben voor en nadelen (zie boven).
  Mijn stelling verkiest mobiele sites boven apps omdat deze beter ontwikkeld kunnen worden door meer mensen.
  Hiervoor is geen wetenschappelijk onderzoek nodig.
  Ter aanvulling op 5 x het bovenstaande gebruik van het woord ‘helaas’ kan ik helaas geen statistieken uploaden om aan te tonen, dat webshops, die mobiel zijn, beter verkopen dan niet-mobiele webshops; zo simpel is dat.
  Een andere goed voorbeeld:
  http://www.lemon-en-lime.nl/shop
  http://www.lemon-en-lime.nl/shop/mobile_index.php

 10. Ik was positief verrast door 15% omzet uit mobiel afgelopen jaar in 1 van onze shops. Puur uit organische resultaten. Moet wel zeggen dat het voornamelijk ipad gebruik was. Ik zeg shop voor ipad goed toegankelijk en voor mobiele telefoon losse mobiele shop!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *