De voor- en nadelen van kant en klare webwinkelsoftware

door | 29 maart 2010 | Internet Marketing

Wanneer je een webshop wil starten heb je tegenwoordig een ruim aanbod van webwinkelsystemen. Hierin is een duidelijk onderscheid tussen de kant en klare systemen waarbij je maandelijks een bedrag betaalt aan de leverancier en systemen die je zelf dient op te zetten, bouwen en hosten. Laat het me verduidelijken met een diagram:

In de praktijk kom ik veel ondernemers tegen die achteraf spijt hebben gehad van een bepaalde keuze voor wat betreft de webwinkelsoftware. Vandaar het idee om de voor- en nadelen van de kant en klare webwinkelsoftware eens onder de loep te nemen, met het oog op het beter kunnen kiezen van een software.
In dit artikel ga ik het dus hebben over de voor- en nadelen van de “kant en klare gehost” ten opzichte van de “op maat gemaakt” pakketten, want dat er voor- en nadelen aan vast kleven wordt vaak (pijnlijk) duidelijk!

Kant en klaar gehost versus op maat gemaakte webwinkelsoftware

Allereerst zullen we dus een duidelijk onderscheid moeten maken tussen deze twee soorten. Het voornaamste verschil is dat je bij de kant en klare pakketten gebonden bent aan een maandelijks abonnement en dat de software kant en klaar wordt aangeleverd. Even de kenmerken en wat voorbeelden op een rijtje:

Kant en klaar gehost

Op maat gemaakt

Dit type pakket zit wat moeilijker in elkaar, omdat hier nog het onderscheid gemaakt kan worden tussen (gratis) open source en custom build software. Hier toch enkele kenmerken:

 • Open source: software kan als pakket worden gedownload. Deze kan dan naar alle vrijheid aangepast worden (al dan niet met de hulp van een gespecialiseerd bedrijf);
 • Open source: geen maandelijkse licentiekosten, wel hostingkosten;
 • Custom build: wordt door een gespecialiseerd bedrijf helemaal van de grond af aan gebouwd;
 • Enkele voorbeelden van open source webwinkelsoftware: Magento, osCommerce.

Beide soorten software hebben hun voor- en nadelen.

Voordelen “kant en klaar gehost”

 • Snel van start, vaak is het mogelijk om binnen enkele dagen van start te gaan;
 • Weinig tot geen kennis verreist van webcode als html en php;
 • Geen verborgen kosten;
 • Meestal goede helpdesk / helpdocumentatie;
 • Meestal goedkoper;
 • Eenvoudig gebruiksgemak, wederom weinig kennis voor nodig. Denk aan zaken als producten of pagina’s toevoegen;
 • Betalingssysteem is vaak al geïntegreerd;

Nadelen “kant en klaar gehost”

 • Gebonden aan leverancier, switchen is NIET eenvoudig. Denk aan het opnieuw moeten invoeren van producten, klantgegevens enz.;
 • Vaak beperkt in design, aanpassingen meestal niet zelf uit te voeren;
 • Bij bugs zal er gewacht moeten worden op een nieuwe versie van de leverancier;
 • Je bent in principe nooit eigenaar van de software, en blijft dus afhankelijk;
 • Beperkt in aanpassen van broncode (voor bijvoorbeeld het toevoegen van bepaalde conversiecodes of analyticscodes, groot minpunt!);
 • Vaak beperkt in zoekmachine optimalisatie (groot minpunt!);
 • Beperkt in mogelijkheid tot conversieoptimalisatie (testen van bepaalde zaken met bijvoorbeeld Google website Optimizer, groot minpunt!)

Conclusie

Mijn conclusie is eigenlijk vrij eenvoudig. Wanneer je een webwinkel wil starten om er maar “gewoon even bij” te doen of op zeer kleine schaal kan een kant- en klaar pakket uitkomst bieden. Je kunt dan immers snel van start met weinig rompslomp.
Echter wanneer je een stap verder wil met je webwinkel, en dus eigenlijk met je internet marketing, heb je eigenlijk een systeem nodig wat je “vrij” kunt (laten) aanpassen, volledig naar jouw wensen (of beter nog, de wensen van je doelgroep).
Zo is bijvoorbeeld het feit dat je meestal beperkt bent in je zoekmachine optimalisatie in mijn ogen een groot nadeel. Toegeven, de leveranciers van de “kant en klaar” pakketten doen hard hun best om hier in tegemoet te komen. Maar zoals je zult begrijpen zullen zij nooit in staat zijn om hun software 100% zoekmachine vriendelijk te maken. Enerzijds omdat de techniek sneller gaat dan dat zij nieuwe versies opleveren en anderzijds omdat iedere gebruiker zijn of haar zoekmachine optimalisatie op een andere manier zal willen toepassen.
Verder betekent een goede internet marketing strategie ook dat je aan conversieoptimalisatie zult gaan doen. Dit houdt in dat je regelmatig zaken zult moeten veranderen, denk aan bepaalde knoppen of de lay-out van bijvoorbeeld de productpagina of de bestelpagina. Met een kant en klaar pakket is dit niet zo eenvoudig, sterker nog, het is vaak niet eens mogelijk.
Een kant en klaar pakket zal in het begin misschien uitkomst bieden, maar wanneer je een stapje verder wil met je webwinkel en internet marketing zul je snel tegen de beperkingen aanlopen. Uiteindelijk aan jou de keuze of dat je rustig begint met een kant en klaar pakket en daarna overstapt of dat je direct voor een “eigen” software gaat. Bedenk overigens wel dat een “eigen” software uiteraard ook zijn nadelen heeft. Enkele “nadelen” zijn de meestal hogere kosten en de moeilijkheidsgraad van de software.
Wat je ook kiest, zorg dat je er in ieder geval over na hebt gedacht!

Nader kennismaken?

Wil je graag meer informatie over onze dienstverlening en weten wat wij voor jouw showroom kunnen betekenen? Vul dan het contactformulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op. Bellen mag uiteraard ook: 085-85050008.

58 Reacties

 1. Oeds Hiemstra

  He Karel,
  Leuk artikel. Het blijft altijd lastig.
  Ik heb meerdere webwinkels en ben ooit begonnen met kant en klare pakketten. Nu is alles custom build, alle internet marketing mogelijkheden zijn er in gebouwd. Al kan het altijd beter.

  Antwoord
  • E-Finity Internet

   Het blijf inderdaad lastig,
   Wanneer je inderdaad een goede custom-made hebt, die je kan supporten om bijvoorbeeld al je producten over te zetten van een bestaande webshop naar zijn eigen, dan is dat mooi mee genomen.
   Vaak wordt hier niet naar gekeken en geven ze de makkelijke oplossing door alles maar opnieuw in te voeren. Voordeel zelf vind ik dat je gewoon alles kunt aanpassen zoals de klant het zelf wilt hebben. Nadeel… het kost gewoon veel tijd om iets cusom-made te ontwikkelen!
   Andersom wordt het vaak weer een stuk lastiger, aangezien veel webshops een standaard om je gegevens in te voeren. Kortom… je bent er altijd mee bezig.
   Maargoed, als het voor je eigen zaak is, zul je het vast niet erg vinden om iets tijd kwijt te zijn aan een nieuwe (betere) stap!

   Antwoord
 2. Hottfix

  Het is inderdaad een keuze “wat wil je nu en wat wil je later als uitbreiding? Een Hosting pakket was voor ons al een no go aangezien we de open source pakketten zo hadden draaien. Echter liepen we al gauw met onze doel einden op tegen de muur met alle pakketten die we hebben geprobeerd. We wilden design zou als wij het zagen, de Seo zo opzetten zo als wij die zien (lees totaal Flexibel) en nog het 1 en ander 🙂 maar een vriend heeft een winkeltje op http://www.kitebase.nl , die kan gerust weer uit de voeten met drupal. Vanaf geen ervaring, nu naar een beheerder Drupal.
  Weer een leuk stukje , doel van het verhaal is : Denk er over na voordat je een letter typt anders kan het nog wel eens zijn dat je een hoop functies mist en je grote doel niet kan halen. Karel , je wordt weer bedankt voor een hele belangrijke keuze die gemaakt moet worden in een begin stadium.

  Antwoord
 3. Joop Drommel

  Hallo Karel,
  Ik ben nu aan het switchen van (home)custommade naar hostingwinkel.
  Deze heeft vele mogelijkheden en het kost me niet veel tijd aan de software, nu wel om alles in te voeren…
  het blijft lastig, wikken en wegen.
  Ik hoop dat mijn nieuwe webshop gaat voldoen aan mijn verwachting
  http://www.van-alles-wat-shop.eu
  Ik ben hem nu langzaam aan het vullen
  Groeten,
  Joop

  Antwoord
  • Hottfix

   Joop, weet niet of je later nog even terug kijkt naar de reacties maar ben erg benieuwed naar de redenen waarom je in een later stadium naar een gehost pakket gaat? ik kan me voorstellen als je geen ervaring hebt dat je dit doet , maar als alles draait lijkt me de voordelen van eigen beheer veel sterker.

   Antwoord
 4. Roald

  Ik zelf geef de voorkeur aan open source systemen, zoals Joomla! in combinatie met Virtuemart, Magento of WordPress in combinatie met een winkel plugin. De voordelen hiervan zijn dat het gratis is, continue updates krijgt en er een grote community is, die dient als vraagbaak en helpdesk.
  Kant en klaar gehoste systemen hebben naar mijn mening teveel beperkingen als het gaat om bijvoorbeeld SEO. De open source systemen hebben op dit gebied toch echt wel een groot voordeel!

  Antwoord
 5. Joop Drommel

  Ik heb nu een gehostpakket omdat dit redelijk in elkaar lijkt te zitten. Ik gebruik hem nog niet in de praktijk… ben hem nog aan het vullen, maar heb daar weinig tijd voor.
  Ik heb Joomla met VirtuaMart draaien, al ca 2 jaar denk ik
  de gratis updates die je “krijgt” moet je zelf wel doorvoeren.
  Als je erg veel hebt aangepast, moet je daar goede notities van maken… want een volgende update kan dan roet in het eten gooien. Ik wil (nu) geen reclame maken voor mijn huidige pakket, omdat ik daar nog te weinig van af weet.
  Dat komt later wel.
  p.s. ik werk slechts partime aan/met mijn webshop
  groeten,
  Joop

  Antwoord
 6. Internet Tilburg

  Opensource blijft gevaarlijk voor aanvallen al zit er standaard al wel veel in. Ik merk bij meerdere klanten dat ze nu een stap verder willen en hun huidige webbouwer die stap niet kan maken en daarom juist op zoek gaan naar pakketten waar standaard al meer in zit.

  Antwoord
  • Fons

   Mensen die meer willen dan een standaard pakket, hebben eigenlijk maar 1 keuze: open-source. Zelf werk ik met Zen-cart, en als ik de vergelijking maak met custom build shops, dan kan ik niet anders dan vaststellen dat Zen-cart jaren voorloopt.

   Antwoord
  • Martine Bakx

   Appels met peren vergelijken. Ik ken ook Zen-cart winkels die jaren achterlopen. vergeleken met custom build shops of kant en klare shops. Waarschijnlijk

   Antwoord
  • Martine Bakx

   Herstel.
   Ik drukte te snel op een knop.
   Appels met peren vergelijken. Ik ken ook slechte Zen-cart winkels. Waarschijnlijk ben je goed thuis in Zen-cart, maar zou je ook hele goede webwinkels bouwen met andere, al dan niet opensource, software.

   Antwoord
 7. Dave

  Ik ben meer te vinden voor ‘leasing/huren’..toch de vrijheid om te doen wat je wilt in termen van structuur en design en niet de problemen van updates, nieuwe feature ontwikkeling, bugs etc..die je zelf moet opvangen en fixen.
  Dave

  Antwoord
 8. Michel

  Ik heb laatst weer een keuze moeten maken maar mijn voorkeur blijft opensource. Het is makkelijk om het steeds meer naar ons eigen wensen te vormen. Je moet wel kennis hebben van de code. Maar dat geeft Dave ook aan 😉 zo is het dus voor iedereen weer verschillend wat in zijn geval de beste keuze is.

  Antwoord
 9. Harry

  Zelf maken we al jarenlag gebruik van het programma shoptodate. Inmiddels de duitse 6.0 versie. Werkt prima en is op onderdelen aan te passen.

  Antwoord
 10. Jaap

  Wij hebben ook een tijd lang gebruik gemaakt van een kant en klaar shop. Maar op een gegeven moment als de webshop een beetje begint te lopen begin je de limitaties en te kort komingen van een kant en klaar shop wel te merken. Ook op bugfixes moet je maar wachten tot ze besluiten een update uit te brengen.
  Tijdje geleden over gestapt naar een custom made webwinkel (www.dsolvit.com). Het kost iets meer (wel per maand ook) maar je hebt wel directe service (fixes en software aanpassingen) tot je beschikking. Het invoeren van onze productlijsten ging ook veel sneller, dat was bij kant en klare shops een drama als je veel producten en categorieen hebt.
  Maar het ligt er dus maar net aan of je de limitaties van kant en klaar systemen tegen komt… anders zijn ze perfect. Open source ben ik vaak bang voor de bugs die direct over het hele Internet beschikbaar zijn en de onkunde die er soms bij bedrijven is omdat ze het niet zelf gebouwd hebben.

  Antwoord
 11. Martine Bakx

  Ben het dit keer niet helemaal met je eens Karel.
  1. Kant en klaar gehost kan je ook op maat laten maken. Je loopt dan weliswaar tegen de beperkingen aan van het systeem, maar dat heb je ook als je gebruikt maakt van open source.
  2. Kant en klaar is niet per definitie zoekmachine-onvriendelijk, kijk naar SEOshop.
  3. Kant en klaar blijft zich ook ontwikkelen, net zoals de opensource.
  NB MijnWinkel Artoek draait op een testrelease. Deze testrelease is vriendelijk voor zoekmachines 🙂

  Antwoord
  • Karel Geenen

   Gelukkig, als iedereen het maar altijd met je eens is :-).
   Ik reageer even op je punten:
   1) Klopt, maar dan heb je nog de nadelen dat het en veel geld gaat kosten, en je uiteindelijk nog niet de volle controle/eigendom hebt;
   2) Klopt, maar ook die software zal weer andere beperkingen hebben. Ik bedoel, een gehuurde versie is bijna nooit niet 100% aan je wensen aan te passen.
   3) Akkoord, al zullen updates voor open source in veel gevallen sneller gereleased worden 🙂

   Antwoord
  • Martine Bakx

   Wat ben jij snel! Heb ondertussen op twitter rondgekeken en me aangemeld…
   1. Yep, die afhankelijkheid is vreselijk! Vooral als je al een fikse investering gedaan hebt.
   2. Yep, SEOshop heeft een vaste layout.
   3. Ook yep helaas.

   Antwoord
  • Hypotheekrente

   Akkoord, maar het is vooral zaak een stabiel pakket te gebruiken.
   Doe wat research. Welk pakket heeft een grote community, welk pakket biedt de gewenste functionaliteit, is er mogelijkheid om (gemakkelijk) zelf modules aan te passen / in te bouwen.

   Antwoord
  • Martine Bakx

   Uitgaan van iets bestaands, of dat nou kant en klaar of opensource is, heeft natuurlijk zijn beperkingen. Je wordt oa afhankelijk van de updates.
   Maar helemaal zelf bouwen betekent voor alles het wiel opnieuw uitvinden met de onzekerheid dat iemand dat al (beter) gedaan heeft.

   Antwoord
  • Roald

   Kun je er enkele noemen? Ben wel benieuwd naar de nadelen. Ik vind een open source product namelijk een goed begin. Vanuit een dergelijk product kun je zelf gaan uitbouwen.

   Antwoord
  • Martine Bakx

   Een kleine selectie:
   Open Source:
   OSCommerce
   Magento
   ZenCart
   Software:
   Shopfactory
   Easyshopmaker (oud)
   Kant en klaar;
   mijnWinkel
   Seoshop
   winkeltjes.net (zeer succesvol 2005/2006)
   mijnwebwinkel
   providers als strato bieden ook webwinkels aan
   Er zijn er honderden, is vast en zeker een startpagina van te vinden. Kant en klaar is meestal wat gebruiksvriendelijker, opensource heb je al snel een specialist nodig. Echt goede vergelijkingstesten ben ik in de loop der jaren niet tegengekomen. Vaak worden de bedrijven zelf aan het woord gelaten (en scoren ze allemaal goed op SEO) en specialisten die zich verdiept hebben in alle verkrijgbare pakketten zijn moeilijk te vinden.
   Bij mijn start in 2002 was de keuze snel gemaakt, omdat er weinig te kiezen viel.
   Wensen/eisen/zoekmachines veranderen snel, wat op het ene moment geweldig werkt kan de volgende dag achterhaald zijn.
   Ik heb zelf, 1 jaar na volledige update van mijn shop, weer andere ideeën over de perfecte winkel.

   Antwoord
 12. Eduard Eertink

  Zelf maken kan natuurlijk altijd hoewel ik denk dat de ondernemer zijn tijd moet spenderen aan zijn handel. Een webshop bouwen is een vak apart en wanneer je groei mogelijkheden hebt ben ik van mening dat je moet kiezen voor op maat gemaakte software.
  Daarnaast ben ik ook van mening dat je een website voor een webshop moet bouwen. Op die manier wordt je veel sterker in Google. Ik kan hier een aantal voorbeelden van geven.
  Mijn conclusie investeer in een goede webshop service en ondersteuning vindt ik hierbij ook erg belangrijk.
  Eduard Eertink

  Antwoord
 13. Jaap

  Bij het beginnen van een webshop zou je eerst een lijst met wensen moeten maken en vervolgens pas de software willien uitkiezen.
  Verkoop je producten van een ander en zijn dit er 1000 welke worden aangeboden in een csv file?
  Dan is een mogelijkheid om de hele lijst te importeren erg tijdbesparend.
  Wil je je klanten meerdere betaalopties aanbieden?
  Kijk dan naar wat je wilt en wat je hier nodig voor hebt?
  Aanpassingen achteraf zijn altijd kostbaarder kwa tijd of kosten.
  Wil je ook downloadbare producten verkopen ( E-books, handleidingen etc)?
  Weer hetzelfde verhaal.
  Maak eerst een lijst, kijk welke shop het meest aan je eisen voldoet.
  Controleer wat het aanpassen kost.
  Hoe is de structuur van de shop, is deze eenvoudig aan te passen? Magento staat bekend om zijn ingewikkelde structuur.
  Wat voor de een ingewikkeld is, is dit voor een ander niet.
  Als je hosting huurt, kijk dan voordat je dit doet of een shared ruimte aan je eisen voldoet.
  Er zijn nog steeds aanbieders die bv geen back-up voor je maken, erg vervelend als je winkel na een crash 1 1/2 maand dicht moet.
  Zo zijn er nog tientallen dingen om rekening mee te houden, zoals de facturatie, voorraadbeheer, BTW aangifte etc,etc.
  Misschien moet ik zelf eens een E-book gaan schrijven en aanbieden met de juiste webwinkelsoftware 😉

  Antwoord
 14. Jos

  Mijn mening:
  Als je nog niet weet of je echt serieus aan de slag gaat kun je met een K&K pakket beginnen. Je moet dan wel bereid zijn later de nodige inspanningen te doen als je wilt overstappen naar een pakket waar je alles mee kunt.
  Je hebt ook pakketten zoals SAP en diverse andere betaalde pakketten, die heel veel kunnen en die je ook kunt aanpassen. Deze zijn echter behoorlijk kostbaar.
  Ik zou echter uiteindelijk altijd voor een optie kiezen waar ik alle grip op heb, dus ik moet alles kunnen laten bouwen (of het moet er in zitten) en ik moet eigendom over de software kunnen krijgen. Vaak zal het dus neerkomen op Open Source.
  Bij One Stop Webshop kun je bijvoorbeeld kantenklare OpenSource huren (X-Cart), maar je kunt toch alle sourcecode krijgen.

  Antwoord
  • Martine Bakx

   Voor de volledigheid; er bestaat buiten opensource ook software die je kunt kopen en waarmee je een winkel kunt bouwen. Jouw eigendom. En dat is niet persé peperduur of super ingewikkeld. SAP is een hele uitgebreide denk ik.
   Je bent wel afhankelijk van updates, maar dat geldt ook voor opensource.

   Antwoord
 15. Hottfix

  Kortom blijft het een keuze wat wil je en wat wil je later? er is dus niet zomaar “dat is de beste ” ons doel is groot en kan dan ook niet leven om te horen dat iets niet kan, Martine geeft al eens aan , wat vandaag goed is kan morgen oud zijn en dat gaat gebeuren, in de kleine dingen maar ook in de grotere dingen. Dan veranderen de kant en klare webshops wel mee , maar die kunnen niet zomaar snel een grotere verandering door voeren op 1500 klanten, daar moet gestest voor worden, stel je dan eens voor dat google even wat omgooit vanwege een europeese wetgeving , boem je ranking en je score valt dan ineens naar beneden van 52% organic naar 31% en dat even op een omzet van,…….leuk trouwens om alle gedachte gangen even te zien.

  Antwoord
 16. Maarten

  De keuze is simpel;
  Wil je hobbyen, dan maakt het niet zoveel uit.
  Ben je serieus, neem een bedrijf in de arm die een mooie webwinkel voor je neerzet (eventueel op basis van open source).
  Heb jij al ooit een kant en klare standaard webwinkel gezien die ook echt succesvol is?

  Antwoord
  • Martine Bakx

   Ja die heb ik wel eens gezien.
   Succes is niet alleen afhankelijk van het type webwinkel maar ook van het produkt, de presentatie (foto’s), de marketing, service enz.
   100% aandacht geven aan de webwinkelsoftware is funest.
   Als eenmanszaak of kleinere ondernemer heb je niet de middelen om de beste ontwikkelaars/specialisten op de webwinkel te zetten. Bovendien is het geen eenmalige investering omdat internet voortdurend verandert en je voortdurend daarin mee moet.
   Grote (kant en klaar) webwinkel-aanbieders hebben deze middelen wel, omdat ze het voor meerdere webwinkels tegelijk doen. Denk dat het zefs voor grote winkels interessant kan zijn, want alles (laten) ontwikkelen voor jou alleen is relatief duur.

   Antwoord
 17. AGM scooters

  Ons x-cart systeem is alweer verouderd en is toe aan vernieuwing. We zijn nu bezig om hem op te zetten mbv magento. Dit is allemaal weer wat nieuwer, mooier, enz.
  Maar ik moet zeggen dat x-cart ook altijd goede dienst heeft gedaan

  Antwoord
 18. Mike Verdugt

  We hebben jaren met Shopfactory gewerkt. En tot volle tevredenheid. Maar hadden toch het idee dat we iets te kort kwamen in configuratie mogelijkheden.
  En aangezien de update ook weer een € 800 moest kosten hebben we maanden naar andere software gekeken en geprobeerd. De perfecte software niet gevonden en uiteindelijk overgeschakeld op Magento.
  Als eenmanszaak hebben we de opzet laten doen. En dat is uiteindelijk toch wel een hele investering.
  Ook Magento heeft links en rechts wat beperkingen die wel op te lossen zijn door extra investeringen te doen. Want het is wel erg amerikaans georienteerd.
  Backoffice is erg krachtig en uiteindelijk is ons doel; de hoogte van het bedrag per aankoop te verhogen geslaagd.
  Een kant en klare oplossing is er denk ik niet. Dus een beetje rondshoppen en een goed plan maken wat je verwacht van de software kan geen kwaad. Ga eens luisteren en kijken in de keuen bij sommige webshops.

  Antwoord
 19. Leon

  Goedendag,
  Allereerst geweldig om alle zinvolle inbreng te zien. Mijn vriendin en ik willen graag een webshop beginnen.
  Na veel wikken en wegen zijn wij tot de conclusie gekomen toch met een “kant en klaar” pakket aan de gang te gaan.
  Even een paar (wellicht domme maar interessante) vragen.
  1.Wij willen ons inschrijven als eenmanszaak bij de kvk. Is het dan verstandig om al te specifiek aan te geven wat voor producten je wilt verkopen? (Ons leek kadoartikelen een goeie omdat je bijna alles onder deze noemer in 1 webshop zou kunnen verkopen.) Of is dit niet relevant, mag je ruimere artikelen verkopen dan je bij de kvk aangeeft. Hoe word hier naar gekeken.
  2. De 3aanbieders die wij nog overhebben om te kiezen zijn:
  -SEOshop.com
  -winkeltjes.net
  -mijnwebwinkel.nl
  Wellicht kan men hier vanuit ervaring aangeven wat voor ons de beste keuze zou zijn met betrekking tot:
  -Tags, SEOshop.nl lijkt hier meer mogelijkheden te bieden dan de andere 2.
  -Betaling, wij hebben al een paypal account en willen eigenlijk tegen zo laag mogelijke vaste kosten Ideal gebruiken.
  Welke van de 3 geeft hier de beste mogelijkheden voor volgens u?
  3. Welke aanbieder heeft uw’s inziens de beste potentie voor de internationale (Europese) markt.
  4. Iemand ervaring met de no cure-no pay policy van SEOshop ? Zelf vind ik het nogal ondoorzichtig en ben bang spijt te krijgen als we straks succevol worden.
  Alvast erg bedankt voor uw waardevolle feedback.

  Antwoord
 20. Mike Verdugt

  SEOSHOP : denk om het percentage wat je per verkoop aan hun moet betalen.
  Hun laatste aanbieding was 5% en dat is ERG veel.
  Vergeet niet dat je ook provisies betaald aan Paypal of Credit Cards, dat kan al gauw oplopen en op produkten met kleine bedragen en kleine marges is dat dodelijk.
  Vraag een business account aan by Paypal, lagere commissie.
  Have fun, Mike

  Antwoord
 21. Martine Bakx

  Een keuze maken blijft lastig. Het aanbod is tegenwoordig zo enorm groot.
  Vorig jaar heb ik overwogen om over te stappen naar SEOshop, omdat ze zo goed scoren op vindbaarheid bij Google, maar omdat zij op provisie basis werken heb ik het niet gedaan. Ik weet graag vooraf hoeveel iets kost.
  Ik zit nu dus al 7,5 (!) jaar bij mijnWinkel, op maat gemaakt vorig jaar, en daardoor zal ik niet zo snel meer overstappen. En ik kan tussen het vele aanbod ook geen aanbieder met meerwaarde vinden die dezelfde functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid biedt.
  Op http://www.eigenwebwinkelstarten.nl kun je heel veel vinden over de verschillende aanbieders.
  Er is duidelijk behoefte aan een helder, onafhankelijk, vergelijkend webwinkelsoftware onderzoek. Iemand?

  Antwoord
 22. Leon

  Bedankt voor het meedenken, je ziet (zeker als bijna-leek) door de bomen het bos niet meer.
  Na enig uitzoekwerk kwam ik voor mijn idee uit bij winkeltjes.net. De enige belemmering die ik hiet zag was dat incl. het pro! abonnement 2 mb!? serverruimte zat. Iedere MB extra zou 10 euro (ja per mb) per jaar extra kosten.
  Omdat ik voornemens ben om mooie kwaliteit foto’s bij mijn producten te plaatsen is dat not done dus.
  Service nummer gebeld met de mededeling dat ik op het punt stond een pro abonnement af te sluiten maar dat ik dat wat weinig vond. Voordat ik verder kon praten deelde de duidelijk zwaar beledigde vrouw mede “dat heeft te maken met dataverkeer en daar kunnen en zullen we niets aan doen!”.
  Oef, verbazend, erg verbouwereerd gaf ik aan dan toch maar verder te kijken, zonder enig verder woord werd de verbinding verbroken… Nou vraag ik je ….
  Om een kort verhaal lang te maken . . . da is m dus nie geworden. Kennelijk zit men niet te wachten op betalende klanten!?
  Inmiddels heb ik een proefaccount bij : http://www.2fit.eu , kent iemand deze aanbieder? Ziet er wel heel goed uit maar is weinig over te vinden.
  En een proefaccount bij biedmeer.nl , nadeel is dat paypal en ideal niet werken bij een proefabbo, voor de rest lijkt het makkelijk en toch vrij uitgebreide functionaliteit. Mocht je interesse hebben , hier http://kado-en-zo.biedmeer.nl/ heb ik een schamel opzetje gemaakt. (Hopelijk gaat die biedmeer banner weg, op basis van hun info was ik ervan overtuigd dat dit niet zou gebeuren).
  Wellicht kan iemand mij nog goede argumenten aandragen om de knoop tussen deze 2 aanbieders door te hakken?
  Heeft iemand nog leuke contacten met dropship gadget leveranciers die die wil delen?

  Antwoord
 23. Attention Marketing Bladel

  Zelf ben ik echt niet overtuigd van de open source systemen. Ze zijn uitgebreid, gebruiksvriendelijk en natuurlijk vrijwel gratis, maar wil ik er een custom made design of applicatie op, dan heb je al snel specialisten nodig. En helaas zijn deze zo prijzig dat je er net zo goed een custom made webshop van had kunnen maken. Op de lange termijn is het dus verstandig niet aan open source te doen als je het mij vraagt!

  Antwoord
 24. Martine Bakx

  Speciaal voor Diana van Ozowiezo, die op zoek is naar iets anders (want o wat zijn er veel mensen zoekende naar de perfecte webwinkelsoftware), een kleine samenvatting:
  Zelfbouwen is het leukst, maar tegelijkertijd het kostbaarste. Voor velen niet bereikbaar. Bovendien ben je dan vooral bezig met het wiel opnieuw uitvinden.
  Helemaal kant en klaar gehost is voor de beginnende winkelier wellicht interessant. Goedkoop, geen specialistische kennis nodig. Maar weinig flexibel en grote mate van afhankelijkheid.
  Maatwerk gebaseerd op opensource, software of gehost zal voor de meeste mensen de beste oplossing zijn. Maar er is zoveel aanbod dat je door de bomen het bos niet meer ziet…
  Opensource kan iedereen bestuderen en moet je bovenop de updates blijven zitten. Gekochte software veroudert. Gehuurde/gehoste software ben je erg afhankelijk van de aanbieder. Voor alle 3 geldt dat je tegen de beperkingen van het systeem zult aanlopen.
  De grote vraag die blijft staan is, wat is nu de ideale software? Dat zul voor iedereen anders zijn. Maar een goede test blijft welkom.

  Antwoord
 25. Internet marketing

  Het is inderdaad een kwestie van je doelstelling. Wil je de markt veroveren en aan de top meedraaien (als in: er alles aan doen – marketing/seo-wise), dan kun je het beste een webshop op maat laten fabriceren.

  Antwoord
 26. suat

  ben ook bezig om een webshop op te starten en ik heb badkamermarkt.nl als voorbeeld genomen,kan iemand me adviseren/helpen met welke systemen ik het kan laten bouwen en door welke bedrijf(in noord holland) met als doel dat het website elk moment aanpasbaar moet zijn qua functies en extras?

  Antwoord
  • Casper

   Lekker zencart,.. en natuurlijk laten doen. Scheelt een hoop tijd, die je hard nodig hebt om te ondernemen.

   Antwoord
 27. tom

  Magento is een ontzettende aanrader.
  Het veranderen van het design van Magento kan voor veel
  mensen lastig zijn omdat alles in zoveel verschillende mappen zitten maar daar houden de nadelen ook wel bij op.
  Het grootste voordeel vind ik de updates zodat uw website/webwinkel altijd bij de tijd is.
  Minder ingewikkeld maar niet echt voor een onderneming geschikt is een e-commerce plugin downloaden voor wordpress.

  Antwoord
 28. Mark

  Bekijk ook eens onze nieuwe software, op maat gemaakt en betaalbaar!

  Antwoord
 29. Bertram

  Ik denk dat tegenwoordig – nu 2 jaar verder – kant-en-klaar pakketten niet alleen meer voor de startende webwinkelier zijn. Met meer mogelijkheden om designs aan te passen in CSS en HTML (in ieder geval bij SEOshop), analytics codes toe te voegen en betere zoekmachine optimalisatie mogelijkheden, bieden deze pakketten steeds meer voordelen waar met name de groeiende webwinkelier om vraagt.

  Antwoord
 30. Markman

  Wij hebben jarenlang een biedmeer webwinkel gehad.
  Het nadeel is dat je sommige dingen niet kunt wijzigen – bijvoorbeeld prijsstaffels. We zijn nu over naar een webdesigner alleen hier schieten de uurtarieven weer omhoog – het is kiezen tussen 2 kwaden.

  Antwoord
 31. Jorden

  Inmiddels is de huur van een webwinkel aanmerkelijk verbeterd.
  Bij Eyesi Webwinkels kan je software huren en na een tijd overnemen zodat het toch je eigen webshop wordt.
  – daarnaast is er maatwerk mogelijk
  – kan je zelf broncode aanpassen in de admin
  – kan je het design zelf aanpassen
  – is deze super zoekmachinevriendelijk
  – via modules kan je goedkoop de functies uitbreiden
  – je kan diverse diensten inschakelen om jezelf te ondersteunen bij werkzaamheden.
  – het is geen groot webdevelopment bureau waardoor optimalisatie en wensen gemakkelijk persoonlijk bespreekbaar zijn.
  – overname van data naar andere shops is inmiddels gemakkelijk geworden door de diverse migratie specialisten die data gemakkelijk kan migreren naar een andere soort webshop.
  – werken ze samen met een marketing bureau waardoor je het belangrijkste onder 1 dak hebt nl; webshopsoftware en webwinkel marketing
  Dit lijk mij de ideale tussenweg zonder hoge kosten bij aanpassingen zoals bij webwinkelsoftware van SEOshop of Magento.

  Antwoord
 32. Hans

  had gedacht met een kant en klare webshop dat je weinig verstand van html java css en zo hoeft te hebben maar dat valt toch een beetje tegen als je alles moet doen om hoger in google te komen, moet je toch nogal wat dingen zelf aanpassen. maar volgens mij is op onze site dit nu toch redelijk voor elkaar.

  Antwoord
 33. echte naam of pseudoniem aub

  Dit is in zijn geheel afhankelijk van de geleverde software. Bij kant en klaar pakketten kan maatwerk wel een probleem opleveren. of het is gewoonweg niet mogelijk of erg kostbaar. Let dus ook goed op welk pakket je kiest en wie er maatwerk kan verrichten voor die software. Mocht je een pakket gevonden hebben vraag dan naar een offerte voor maatwerk. Dit kan enorm verschillen tussen de pakketten en bepalend zijn voor je keuze en toekomstige kosten.
  edit: geen zoekwoorden in naamveld aub

  Antwoord
 34. rico

  Bestaat er voor de vakantieverhuur (huisjes, appartementen en andere accommodaties) ook dergelijke software om een webwinkel te beginnen?

  Antwoord
 35. Mike Verdugt

  Een kant en klaar pakket is in vele gevallen af te raden. Een pakket als Shopfactory wat niet gratis is, jat de gegevens van je klanten en emailt zelfs naar je klanten om zelf een webshop op te zetten.
  Zou een leuke studie opdracht zijn voor een paar IT studenten om eens na te gaan hoe dat met al die zogenaamde gratis aanbiedingen zit….

  Antwoord
 36. echte naam of pseudoniem aub

  Er is een verschil tussen gratis en een webshop via een abonnement. Het gratis aanbieden van software moet ergens vandaan komen, dit kan via advertenties of via andere middelen. bovenstaande lijkt me erg kort door de bocht maar zou idd mogelijk kunnen zijn. Kies dan ook voor een webshop die je kan huren via een abonnement maar bekijk ook het bedrijf die erachter zit, kan je gemakkelijk in contact komen of kan je ze zelfs bezoeken?
  Webwinkelsoftware voor huur producten/diensten bestaan volgens mij niet standaard maar het is bij de juiste partij wel mogelijk om dit aan te laten passen. Daarnaast lijkt het me beter om te zoeken naar een booking/reserveringssoftware, in dat geval heb je ook de juiste backend met precies de functies die je nodig hebt.
  edit: geen zoekwoorden in naamveld aub

  Antwoord
 37. Matty Maathuis

  Ik heb even een volgende vraag.
  Is er ook een softwarepakket WYSIWYG (kant en klaar) waar ik toch een extra beheerder toe kan voegen voor wijzigingen door te voeren (ook al heeft hij/zij het programma niet), zoals bijv. wel mogelijk is bij OS Commerce of een dergelijk programma
  Graag hor ik van u of u zo’n programma kent.
  Mvg
  Matty Maathuis

  Antwoord
 38. Karel Geenen

  Beste Matty,
  Bij praktisch elke cloudoplossing (waar u dus inlogt en die niet lokaal op uw pc draait) is dit mogelijk. Een voorbeeld hiervan is SEOshop.

  Antwoord
 39. Jolanda

  Ik heb nu een goedkope webshop via professionalwebshopbeginnen.nl
  Op zich ben ik wel tevreden over alle functies die deze aanbied. Ik zou alleen graag hoger in google willen komen.
  Is het dan verstandig om over te stappen naar een biedmeer webwinkel? Kom ik dan hoger in google? Heeft een biedmeer webwinkel een grotere invloed in google dan professionalwebshopbeginnen? Of ligt dat alleen aan wat jezelf aan seo doet?
  Heb ook al gelezen dat je met overstappen juist lager in de zoekmachines komt.
  Ik wil sowieso kant en klaar software pakket. Biedmeer heeft mijn voorkeur.
  Mijn vraag is dus heeft het zin om over te stappen?

  Antwoord
  • Karel Geenen

   Beste Jolanda,
   Het is niet zo dat overstappen je per definitie lager zal plaatsen, mits de verhuizing goed wordt uitgevoerd.
   Verder is het niet zo dat een bepaalde software meer invloed heeft in Google, dus daar hoef je het niet voor te doen.
   Zoals we al eerder hebben onderzocht zitten er niet zoveel verschillende op het gebied van SEO tussen de verschillende webwinkelsoftware: https://www.karelgeenen.nl/26/webwinkelsoftware-zijn-ze-zoekmachine-vriendelijk/

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *