7 gratis content marketing tools waar ik niet meer zonder kan

door | 1 november 2013 | Content Marketing, Internet Marketing

Er zijn enorm veel online tools beschikbaar die het werk van een online marketeer veel makkelijker maken. Sommige van deze tools gebruik je misschien maar 1 keer en sommige regelmatig. Ik heb het gebruik van mijn eigen tools voor content marketing eens onder de loep genomen en deel in dit artikel met jullie de 7 gratis tools waar ik niet meer zonder kan.
De online tools heb ik ingedeeld in de volgende categorieën: het genereren van ideeën, organiseren van jouw content, content creatie, promotie & analyse van jouw content. Hieronder vind je de gratis online tools waar ik inmiddels niet meer zonder kan!

Content ideeën

1. Feedly gebruik ik om nieuws te volgen binnen mijn vakgebied. Feedly is wat mij betreft de beste vervanger voor de inmiddels gestopte Google Reader: hierin kun je sites via RSS feeds lezen op een hele prettige en overzichtelijke manier. Dit kun je in je browser doen maar ook via apps voor tablets of smartphones. Het mooie is de synchronisatie van de websites waarop je jezelf hebt geabonneerd met al jouw apparaten. Je kunt gewoon doorgaan met lezen waar je bent gebleven, als je van de browser op je kantoor naar je tablet thuis overgaat.
feedly
2. Pocket is mijn bookmark en ‘read it later’ tool. Wanneer ik iets interessants lees via Feedly of via mijn browser dan zet ik het met een druk op de knop in Pocket voor later gebruik. Dat kan zijn voor research voor mijn eigen artikelen of omdat ik op dit moment geen tijd heb om het artikel helemaal te lezen. Het is met name erg handig dat Pocket de synchronisatie van mijn profiel met bewaarde links tussen al mijn mobiele apparaten en mijn browser regelt: zo heb ik altijd overal alles bij de hand.
Verder heb ik via IFTTT ook een tag in Pocket ingesteld waarmee nieuwe links die ik toevoeg aan Pocket automatisch via een IFTTT Recipe naar Bufferapp gestuurd worden. Bufferapp plaatst deze berichten dan vervolgens volgens vooraf ingestelde tijden – wanneer de meeste volgers in mijn timeline online zijn – als tweets op Twitter. Ik zou best zonder IFTTT en Bufferapp kunnen maar ik wilde jullie deze tip voor Pocket niet onthouden!

Structuur & organisatie van jouw content

3. Zonder Evernote wordt het voor mij denk ik erg lastig werken (en leven misschien ook wel 😉 ) Ik gebruik Evernote als online notitieboek om ideeën op te slaan voor nieuwe content. Ook deze tool synchroniseert alle gegevens weer tussen je smartphone, tablet en browser applicatie.
4. Nirvana is mijn online todo lijst gebaseerd op de timemanagement methode Getting Things Done (GTD).
nirvana-todo
Hierin zet ik al mijn taken neer per project zodat ik het overzicht behoud. Nadat ik verschillende offline en online todo applicaties heb getest, gebruik ik nu al weer geruime tijd Nirvana tot volle tevredenheid. Ook deze tool werkt op je mobiel en in je browser. Echt een aanrader wat mij betreft!

Content creatie

5. Compfight gebruik ik als ik op zoek ga naar afbeeldingen om mijn content te ondersteunen met beeldmateriaal. Je kunt met Compfight eenvoudig zoeken naar rechtenvrije afbeeldingen op Flickr.

Content promotie & monitoring

6. Zonder Hootsuite is het enorm lastig werken voor mij. Ik gebruik Hootsuite om status updates te plannen voor Facebook, Twitter en Linkedin. Hootsuite is voor mij ook een dashboard voor al deze sociale netwerken waardoor ik makkelijk vanuit 1 overzicht kan reageren. Daarnaast gebruik ik Hootsuite om specifieke zoekopdrachten op Twitter te monitoren. Het mooie is dat de tool in je browser werkt maar ook op je smartphone of tablet waarbij al jouw data gesynchroniseerd blijft.
hootsuite

Content analyse

7. Google Analytics mag uiteraard niet ontbreken in dit lijstje. Hiermee controleer ik welke content goed presteert door te kijken naar aantallen bezoekers van een specifieke bron maar ook naar aantallen nieuwsbrief inschrijvingen.
Bonus tip: sinds een tijdje experimenteer ik met de online tool Linkprospector. Deze tool helpt je om verschillende link prospect lijsten te maken voor de promotie van jouw content. Je hebt zelfs de mogelijkheid om dit in het Nederlands taalgebied te doen. De eerste lijst die je maakt is gratis, daarna kun je credits kopen vanaf $10,- of je kunt een abonnement afsluiten. Zeker de moeite waard om te testen!
Nu ken je mijn favoriete Content Marketing Tools waar ik niet meer zonder kan. Ik ben benieuwd naar de tools waar jij niet meer zonder kunt of wellicht heb je nog tips? Ik lees ze graag in de reacties!

Nader kennismaken?

Wil je graag meer informatie over onze dienstverlening en weten wat wij voor jouw showroom kunnen betekenen? Vul dan het contactformulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op. Bellen mag uiteraard ook: 085 208 21 00.

16 Reacties

 1. Joël Groen

  Beste Frank Husmann,
  Leuk en interessant om te lezen! Ik denk dat iedereen zijn top 10 van tools wel heeft welke in lijn zijn met de uwe. Testen, downloaden en evalueren en dan kiezen maar. Er is zoveel aanbod. Wellicht hangt het ook af van de van het besturingssysteem en/of iemand bijvoorbeeld Apple minded is. Welke tool ik dagelijks gebruik en welke ik iedereen aan kan raden: http://www.google.nl/trends/
  Informatief, leuk om te lezen en te zien wat mensen bezig houdt! Succes met uw werkzaamheden.
  Met vriendelijke groet,
  Joël Groen

  Antwoord
 2. nils

  heel interessant. een paar ga ik zeker even bekijken. vooral de to do list is een waar ik nog naar zocht

  Antwoord
 3. Frank

  @Joël Dank voor je reactie! Google Trends & de Google Keyword Planner gebruik ik ook regelmatig maar niet dagelijks. Verder misschien wel een goed idee om zo’n top (online) tools lijst te publiceren van verschillende ondernemers of marketeers.
  @redactie Ideetje? 🙂
  @Nils Thnx! Een goede todo app was voor mij echt lastig om te vinden. Het is erg persoonlijk wat je aanspreekt… Ik las ook nog iets over Doit.im, misschien ook een tip 🙂

  Antwoord
 4. Wesley

  Prima artikel. Zou graag een stuk zien waarin verschillende artikeldirectories worden besproken en welke nog van toegevoegde waarde zijn en welke niet.

  Antwoord
 5. echte naam op pseudoniem aub

  Misschien niet geheel op de juiste plaats, maar ik weet er geen raad mee. Ik zou graag de website laten ‘cachen’ door een plugin van WordPress. Helaas zie ik dat total cache wat steken laat vallen en super cache is ook niet meteen de keuze. Ik vond wel deze relatief nieuwe plugin: cachify.
  Is het mogelijk voor jullie om even een review te schrijven over de beste caching plugin ? Dank
  Nicolas

  Antwoord
 6. echte naam of pseudoniem aub

  Nuttig artikel. Dank hiervoor.
  Nirvana is mijn favoriet.
  edit: geen zoekwoorden in naamveld aub

  Antwoord
 7. Gaetan

  If This Then That
  Is ook een hele fijne tool waarmee je heel wat klusjes kunt automatiseren. Het is eigenlijk een dienst waar je conditionele formules kunt maken en laten uitvoeren (soort yahoo pipes maar dan gemakkelijk)
  Bijvoorbeeld: if nieuwe post op mijn blog then tweet een melding hiervan.
  Met IFTT kun je talloze diensten aan elkaar koppelen, geweldig!

  Antwoord
 8. Amanda van der Linden

  Hoi Frank, bedankt voor het delen van deze content. De helft gebruik ik zelf ook dagelijks. Nirvana ga ik zeker uitproberen, zo iets zocht ik nog. Ik snap alleen niet helemaal waarom je naast Feedly (briljante reader nu Google Reader weg is) ook nog eens Pocket gebruikt. Artikelen in Feedly kun je ook in een read later map zetten en synchroniseert ook met andere apparaten. Of mis ik iets?

  Antwoord
 9. Frank

  Thnx Amanda! Goeie vraag, je zou ook alleen Feedly kunnen gebruiken. Ik gebruik Feedly echter alleen om te lezen maar niet om mee te werken, vind ik prettig om te scheiden 🙂 Als ik research doe voor een artikel vind ik de Pocket toolbar in Firefox handiger werken dan Feedly saves. Daarnaast heeft Pocket goede IFTTT/Bufferapp integratie.

  Antwoord
 10. Emile

  Hi,
  wij gebruiken Sprout Social voor het bijhouden van social feeds op basis van keywords. Wij vonden dit beter werken dan Hootsuite.
  Nirvana en Compfight ga ik zeker proberen!
  thnx!

  Antwoord
 11. Eric van Oevelen

  Compfight voor foto’s die je vrij mag hergebruiken ken ik niet. Zal ik zeker eens bekijken. Ik gebruik Photo Pin (http://photopin.com/) dat mogelijk hetzelfde doet. Photo Pin genereert automatisch een stukje verwijzingsscript en dat vind ik wel handig.

  Antwoord
 12. Mariël Hozee

  Mijn online magazine is nog in de maak en gaat pas vanaf januari online maar ik kom nu al om in de lijstjes en dingetjes die overal rondzwerven hier in huis. Ik als startend ondernemer ben dus echt op zoek naar dit soort info. Ik ga er eens even induiken en al deze tools en hoop zo een beetje meer structuur te krijgen in alles. THX voor de tips.
  Groetjes Mariël

  Antwoord
 13. Nils van der Knaap

  Ik kwam toevallig deze nog tegen: Copy. Is een Dropbox alternatief, maar dan met 15GB gratis opslag ipv slechts 2 om mee te beginnen en voor iedere referral krijg je maar liefst 5GB extra (voor beiden). Dus bij aanmelding via deze link krijg je meteen 20GB https://copy.com?r=KownO9
  Ik gebruik deze software om mijn bestanden in op te slaan, zodat ik er altijd via internet bij kan en ze gebackuped zijn bij een eventuele crash. Je gebruikt het gewoon als een lokale map op je PC, maar dan wordt het meteen gesynchroniseerd met je online account. Geen addertjes 🙂

  Antwoord
 14. Tikva

  Handig artikelen, feedly gebruikte ik nog niet en is wel makkelijk om veel blogs van een afstandje te volgen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *