Naar
boven

Google kent je beter dan je eigen vrienden!

Google kent je bter dan je eigen vrienden!Vanmorgen las ik een leuk artikel in het ED genaamd “Internetter heeft geen geheimen”. Het artikel gaat in op het feit dat we tegenwoordig allerlei informatie op het internet achterlaten. En daar kan ik ze natuurlijk geen ongelijk in geven. De overheid gebruikt deze informatie voor het traceren van terrorisme, verzekeraars gebruiken het om te bepalen of dat iemand misschien wel een verhoogd risicoprofiel heeft en een bepaalde verzekering dan te weigeren.

Het artikel geeft ook een mooie samenvatting van alle informatie die Google over ons verzamelt/gebruikt.

 • Je naam, eigen emailadresen en lijst met kennissen kent Google via Gmail;
 • Je vrienden via Google Talk;
 • Privé-foto’s staan bij Google Picasa;
 • Je (pikante) privé-video’s zijn bekend bij Youtube;
 • Al je computerbestanden via Google Desktop;
 • Je nieuwsinteresses zijn bekend bij Google Nieuws en Google Reader;
 • Al je afspraken staan in je Google Agenda;
  De omvang en de stijl van je tuin worden mooi in de gaten gehouden door Google Earth;
 • De omvang en de stijl van je huis zijn binnenkort ook bekend door Google Street View;
 • En verder zijn al je interesses natuurlijk bekend via de zoekopdrachten die je ingeeft bij de zoekmachine van Google.

Misschien dat je nu begrijpt waarom Google zo graag wil dat je het Google Pack download!

Bedrijven zullen natuurlijk maar wat graag deze informatie in handen willen krijgen. Opmerkelijk is dat Eric Schmidt liet weten dat Google op dit moment op zoek is naar mazen in het huidige privacy-wetten net om toch deze informatie door te kunnen verkopen. Het artikel sluit af met de volgende zin:

De plechtige belofte dat die informatie louter in het belang van de gebruikers zou worden gebruikt lijkt niet meer dan een echo uit de tijd dat Google die brutale internetridder was”¦

Onze Expertise Nodig?

Vul het onderstaande formulier in of bekijk onze online marketing cursussen en online marketing diensten.


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
2 reacties op "Google kent je beter dan je eigen vrienden!"
 • Rogier zegt:
  03 jul, 2007 om 19:00

  Interessant onderwerp. Datawarehousing, profiling, het zijn allemaal woordjes die in dit straatje passen. Maar om maar met de deur in huis te vallen, het valt allemaal wel mee! Op IP-adres niveau zijn er erg veel gegevens voorhanden, maar echt niet op ‘persoonsniveau’. Hoe zou Google zoiets moeten doen? Google heeft echt alleen maar de beschikking over de simplele middelen als ip-adres in combinatie met HET FEIT dat je ingelogd bent. Meer kan/mag Google niet doen.

  Voor de mensen die geinteresseerd zijn in het fenomeen ‘profiling’… ooit heb ik mijn bachelor-scriptie hierover geschreven. Zie mijn blog, kopje ‘studie’ voor meer informatie.

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  03 jul, 2007 om 19:56

  @Rogier
  Google kan wel degelijk persoonlijk informatie bij een ip-adres tevoorschijn halen. Wat te denken van Google Adwords, Google Adsense en GMail. Allemaal zaken waar je opersoonlijke adresgegevens bij hebt opgegeven…

  Reageren

Reageren