Backlink checker. Welke zijn er? Welke gebruik jij?

door | 3 december 2010 | Linkbuilding

Iemand die veel met zoekmachine optimalisatie bezig is zal regelmatig willen weten hoeveel inkomende links er zijn naar de eigen website, of naar de concurrentie. Het is vaak ook een belangrijk onderdeel van je linkbuilding strategie.
Hiervoor kun je een zogenaamde backlink checker tool gebruiken. Maar welke zijn er nu eigenlijk? Welke zijn nu eigenlijk daadwerkelijk interessant?

Backlink Checker, de ene is de andere niet”¦

Er is behoorlijk wat kaf tussen het koren op dit gebied. Hieronder vind je een lijstje van backlinkcheckers waar we zelf goede ervaringen mee hebben, of waarvan wij vinden dat ze interessant zijn:

Majestic SEO

Deze tool is vooral voor de gevorderde zoekmachine optimalisatie marketeer. Hier kun je ontzettend veel mee, en geeft ook ontzettend goede data. Zeker wanneer je registreert kun je hier veel plezier aan beleven ;-).
Bekijk hier deze tool: Majestic SEO

Opensiteexplorer.org

Dit is op dit moment één van de meest interessante en uitgebreide tools. Het is niet perse nodig om te registreren (wat we altijd een pluspunt vinden). Verder behoeft deze tool ook weinig info, het is duidelijk opgezet, en geeft praktische data. Bekijk hier deze backlink checker: Opensiteexplorer.org.

Yahoo site explorer

Een andere veelgebruikte tool is die van Yahoo. Deze geeft redelijk accurate resultaten, en wordt dus veel gebruikt om het aantal en soort backlinks te checken. Deze is overigens geheel gratis. Bekijk hier: Yahoo Site Explorer.
Update mei 2014: Deze is niet meer beschikbaar.

Google Webmaster Tools

Hoewel deze alleen interessant is om je eigen backlinks te checken mag deze zeker niet ontbreken. Immers, alle informatie die we van Google kunnen verkrijgen is interessant en nuttig.
Je vindt hier je backlinks door in te loggen op je Google Webmaster Account, en dan links in het menu naar “zoekverkeer” te gaan en dan te kiezen voor “links naar uw site”. Helaas worden hier niet meer alle links naar je website weergegeven L. Inloggen kan trouwens hier: Google Webmaster Tools.

Zijn dat alle backlinkcheckers?

Valt een beetje tegen nietwaar? Vinden wij zelf ook. Uiteraard zijn er nog honderden tools beschikbaar, maar de meeste maken gebruik van één en dezelfde bron, die van Yahoo.
We zijn daarom erg benieuwd met welke backlink checker jij werkt!

Nader kennismaken?

Wil je graag meer informatie over onze dienstverlening en weten wat wij voor jouw showroom kunnen betekenen? Vul dan het contactformulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op. Bellen mag uiteraard ook: 085 208 21 00.

87 Reacties

 1. Roald

  Je mist waarschijnlijk de grootste/beste, namelijk MajesticSEO. Deze zou ik zeker aan bovenstaand rijtje toevoegen.

  Antwoord
  • Karel Geenen

   :-).`Vergeten, dom. Dat heb je wanneer je op vrijdag een artikel schrijft, tijd voor het weekend!

   Antwoord
 2. Chris van Marion

  Yahoo levert meestal de beste in meest correcte informatie. Hoewel opensiteexplorer het ook erg goed doet.
  Wij, bij Online Ambitie, maken meestal van deze 2 checkers gebruik.

  Antwoord
 3. Tom van Leeuwen

  Zelf gebruik ik Yahoo (om te kijken waar de concurrent zijn links vandaan heeft) en Google webmaster tools (voor de eigen/ klant site) maar ik volg de reacties even om te kijken of er betere/ handigere tools naar boven komen.

  Antwoord
  • André Scholten

   Hmm, ik zie dat ik sites eerst moet verversen voor ik een reactie plaats 😉

   Antwoord
  • Karel Geenen

   He Andre,
   Leuk om nog eens iets van je te horen hier :-). Waarschijnlijk ben je net iets te vroeg geweest :-).

   Antwoord
 4. Bartjan van BajaCa

  Ik denk dat de meeste specialisten net als ik van alledrie gebruik maken afhankelijk van welke data noodzakelijk is.
  Historische data is bijvoorbeeld enkel bij majesticseo verkrijgbaar.
  Een andere backlinkchecker die je echter nog niet hebt genoemd is blekko. Met Blekko kan je behoorlijk veel. Ik heb hier een poosje terug een artikel over geschreven: http://bajaca.nl/blekko-review/
  Vooral over de snelheid ben ik erg te spreken.

  Antwoord
 5. Erik van Beek

  Ik kijk vaak op een aantal verschillende sites.
  Sowieso de Yahoo Site Explorer en de Google Webmaster Tool.
  Ik gebruik ook wel: http://r-domain.net/
  De backlinks lijken vrij actueel. Bovendien krijg je ook andere boeiende SEO informatie.

  Antwoord
 6. Job

  Seo SpyGlass voor de Mac. doet heel veel

  Antwoord
 7. michel

  Linkdiagnoses.com is ook wel goed.
  Gr. Michel

  Antwoord
 8. Ralph Kooi

  Zoals Michel ook al zegt: http://www.linkdiagnosis.com/ is ook een erg handige tool. Werkt alleen wel als een plugin voor Firefox, dus niet op andere browsers (als ik het goed heb gelezen).
  Maar wellicht handig om ook te vragen welke tools er gebruikt worden om backlinks te creeeren?
  Fijn weekend!

  Antwoord
 9. Miranda Overgaag

  Ik ben op dit moment bezig met een nieuwe website voor mijn restaurant. Ik wil dat hij beter vindbaar wordt en wist nog niet veel van SEO en nu wel.
  Ook door deze website, waar ik veel goede informatie vind.
  Ik zie hierboven niet de inkomende link scanner van Seolab staan, dus bij deze, je vind hem hier:
  http://www.seolab.nl/seo-tools.html
  Groeten Miranda

  Antwoord
 10. Dries Bultynck

  Allemaal leuke opsomming maar beetje jammer dat je niet echt een tutorial maakt wat je er precies mee kan doen. Los van het feit dat backlinks interessant zijn, ben ik zelf voorstander van originaliteit en niet zomaar een reeks backlinks afschuimen.

  Antwoord
  • Erik (bedrijfopzetten.nl)

   Wat bedoel je precies met originaliteit als het gaat om backlinks? Ik geloof wat dat betreft eerder in exclusiviteit. Sommige bronnen zijn voor iedereen te gebruiken en voor andere moet je wat meer moeite doen. En alhoewel ik ook graag de speciale backlinks heb vind ik het niet erg om ook wat backlinks te halen op dezelfde plekken als mijn concurrenten.

   Antwoord
  • Dries Bultynck

   Niet zozeer exclusiviteit maar eerder er meer fun aan beleven ipv je concurrenten af te schuimen. Ik snap wel jullie punt dat het een extra beeld schept, maar eerlijk gezegd hou ik me daar zelf zo goed als niet mee bezig (puur persoonlijk dan). Ik hou liever van een leuk idee, een originele aanpak of een out-of-the-box backlink 🙂
   But hey, I’m just doing this for fun 🙂

   Antwoord
 11. Jonathan

  De backlink checker die wij veel gebruiken is SEO SpyGlass. Voor het gebruik van deze tool moet je wel software installeren. Deze tool geeft bijzonder veel handige info voor het linkbuilden. Bij de betaalde versie kun je ook projecten opslaan. Zie voor meer info
  http://www.link-assistant.com/seo-spyglass/

  Antwoord
 12. Bert

  Ik gebruik van alles maar ben zeer tevreden over linkdiagnosis. Dit omdat hij ook de kracht van de link meet. Daarmee kun je het kaft van het koren scheiden en je concentreren op links die er toe doen. Het gaat immer niet om de hoeveelheid maar om de kwaliteit van de links.

  Antwoord
 13. Bastin | SEO Online Marketing

  @ Ralph, Ik ben ook enorme fan van linkdiagnosis.com. Wat vooral handig is, is dat je alle links makkelijk kan exporteren via csv. Vooral als je gaat linkbuilden en de backlinks van je concurrenten even in beeld wilt krijgen:)
  Groeten,
  Bastin
  SEO Online Marketing

  Antwoord
 14. Rimisa

  DE Yahoo Site Explorer, ik kon hem nog niet maar vind het een hele mooie.
  Ik ga gelijk mijn backlinks maar eens afdrukken.
  Hier kom ik weer verder mee, bedankt!

  Antwoord
 15. Diana

  Hallo
  vraagje ik ben ook even gaan kijken bij http://www.opensiteexplorer.org/ maar nu vroeg ik me af , als er links bij staan in het rood met (nofollow) is het dan slim om deze link (stel dat ik die ook als linkpartner op mijn site heb) te verwijderen?
  Wat houd precies no follow in en wie regel dat het er zo komt te staan?
  Ik zie nl een paar
  302 Redirect in het groen
  (img) in het paars
  (nofollow) in het rood.
  Wie kan en wil me tips geven wat ik met deze links moet doen?
  Groetjes Diana

  Antwoord
  • Erik (bedrijfopzetten.nl)

   @Diana,
   Nofollow kun je als webmaster zelf opnemen bij linkjes die op jouw eigen site staan en naar andere websites verwijzen. Een nofollow link naar jou toe wil zeggen dat er geen Google waarde meekomt. Het is dan aan jou om te kiezen of je bij een linkruil wel Google waarde aan die partij wil geven.
   Je kan er ook voor kiezen om bij een linkruil je aan te passen aan de andere partij. Dus allebei nofollow of geen van beiden. Als ik een linkruil inga dan vraag ik meestal om nofollow niet te gebruiken. Als er wel een nofollow gebruikt wordt dan accepteer ik dat meestal alleen als er daadwerkelijk bezoekers via een link komen.

   Antwoord
 16. Gullegever.nl Relatiegeschenken

  Ik gebruik Linkdiagnosis en opensiteexplorer, maar soms verschillen de resultaten wel :S Dan heb je bij de ene veel meer links dan volgens de andere. Weet iemand waar dat aan ligt? En welke is nou betrouwbaarder?
  Opensiteexplorer is wel extra handig omdat je kan vergelijken!

  Antwoord
 17. Erik (bedrijfopzetten.nl)

  in de kern heeft dat met een van de volgende punten te maken:
  1) de bron data is anders. Veel tools gaan uit van een bestaande database zoals die van yahoo. Andere tools, zoals Opensiteexplorerhebben een eigen spider die het web crawlt. Zij maken dus gebruik van eigen data.
  2) De presentatie en verwerking kan verschillen. Bij sitewide links kan er van 1 domein best 1000 links komen. SOmmige tools zetten niet meer dan een paar links van hetzelfde domein in de lijst, of ze nemen bijvoorbeeld alleen degene die ze het eerste tegenkomen.

  Antwoord
 18. Ron (Cadeau)

  mmm. Kom eigenlijk bij toeval op deze post, maar heb hem bij de (ouderwetse) favorieten gezet!
  Kende alleen Yahoo site explorer.
  Bedankt

  Antwoord
 19. BHV

  Yahoo site explorer en Open site explorer.

  Antwoord
 20. Gullegever.nl Relatiegeschenken

  maar welke is dan betrouwbaarder? opensiteexplorer of linkdiagnosis?

  Antwoord
 21. Erik (bedrijfopzetten.nl)

  Ik denk dat je niet de juiste vraag stelt. Want wat bedoel je precies met betrouwbaar, betrouwbaar in wat?
  Het zijn gewoonweg hele andere systemen die je kunnen helpen met het waarderen en vinden van nieuwe backlinks.
  Linkdiagnosis gaat uit van Pagerank en vindt zijn informatie via Google en Yahoo. De paginasterkte wordt berekend aan de hand van PR info uit de zoekmachines en de hoeveel uitgaande links op een pagina.
  Opensiteexplorer bouwt een eigen database met een eigen spider en heeft een geheel eigen formule voor het bepalen van de sterkte van een pagina. Ze hebben een eigen crawler die sites afgaat en hebben een statistisch team waarmee ze proberen de Google index te benaderen. Door de grote hoeveelheid data kunnen ze extrapoleren wat belangrijk is voor je ranking.
  ALs het gaat om de hoeveelheid backlinks zit je met linkdiagnosis waarschijnlijk beter omdat de index daar groter is. Als het je gaat om de linkwaarde en een inschatting van wat interessante links zijn gebruik ik liever Opensiteexplorer. Dit laatste vooral omdat ik niet zo’n vertrouwen heb in de PR zoals die gepubliceerd wordt door de zoekmachines en die PR wel als bronwaarde in een berekening van linkdiagnosis lijkt te worden gebruikt. De uitkomst van die berekening wordt niet steviger dan de input waarop deze gebaseerd is.

  Antwoord
 22. Gullegever.nl Relatiegeschenken

  Bedankt Erik voor je duidelijke uitleg! In dat geval ga ik gewoon door met beide, hoewel ik momenteel wel meer neig naar opensiteexplorer.

  Antwoord
  • Cas

   Wij hebben in eerste instantie Linkdiagnosis gebruikt, maar op het moment gebruiken we de betaalde versie van Spyglass van SEO PowerSuite. Voor ons ideaal omdat we rapportages voor onze klanten kunnen downloaden en daarnaast onze linkbuilders heel gericht linkruilen kunnen aanvragen. In principe wil je op alle sites staan waar je concurrent op staan plus 1 extra link. In theorie stijg je dan een positie.

   Antwoord
  • Karel Geenen

   Ben ik niet helemaal met je eens Cas. In jouw beredenering vergeet je denk ik de onpage optimalisatie, en andere factoren die niets met linkbuilding te maken hebben (domeinnaam, extensie enz.).
   Maar als dat allemaal identiek zou zijn, dan heb je in theorie wel gelijk!

   Antwoord
 23. steven

  Waarom zijn tegenwoordig alle URL’s doorgestreept, snap het nut hier totaal niet van. Ook op deze site zie ik alle URL’s doorgestreept staan..

  Antwoord
  • Erik (bedrijfopzetten.nl)

   Waarschijnlijk heb je een backlink checker aanstaan. Sommige van deze programma;s zetten een streep door alle links die een nofollow tag hebben.

   Antwoord
 24. Peter zoekwoord

  Heren (want aan de hand van deze discussie valt toch echt wel op dat seo een mannenaangelegenheid is).
  Ik maak gebruik van de tools die door jullie worden beschreven met een voorkeur voor SEO Spyglass en Linkdiagnosis. Hoewel die laatste na verloop van tijd bijzonder traag wordt.
  Zo nu en dan kunnen deze tool mij echter niet verder helpen. Meer bepaald als ik niet de inkomende links maar wel de uitgaande links van een site zou willen controleren.
  Iemand enig idee hoe je dit kunt meten?
  Greetings from Brussels

  Antwoord
 25. Jedidja

  Mannen? Ik ben een vrouw en doe de hele dag niks anders dan SEO 🙂

  Antwoord
 26. Peter

  Sorry, Jedidja. Uitzonderingen bevestigen de regel 😉
  Hoewel ik moet zeggen dat ik ondertussen wel al meer webladies ben tegengekomen (op Twitter). Maar wel alleen in Nederland. Succes met de business en blij te horen dat SEO after all niet alleen een mannenzaak is.

  Antwoord
 27. Jedidja

  Dank je! Het lijkt idd wel vooral een mannending te zijn. In België is dat dus ook echt zo?
  Jij ook veel succes!

  Antwoord
 28. Brent

  Bedankt iedereen! Ik was al even op zoek naar een goede backlink checker. En door wat te googelen door jullie geholpen, bedankt.

  Antwoord
 29. Relatiegeschenken

  Bedankt Erik,
  Ik gebruik nu ook opensiteexplorer. Toch wel een makkelijk programma.
  Hartelijke groet,
  Pieter Visser

  Antwoord
 30. Danny

  Toch wel leuk artikel. Ben er onmiddellijk mee aan de slag gegaan.

  Antwoord
 31. koos

  ik gebruik googel Page Rank

  Antwoord
 32. Arne Deuren

  ik gebruik linkdiagnosis echter laatste tijd werkt hij minder goed….

  Antwoord
 33. Wouter @ linkbuilding expert

  In mijn zoektocht na sluiting van Yahoo Site Explorer ben ik deze tegengekomen. Maakt geen gebruik van YSE maar van zoekopdrachten in verschillende zoekmachines: seo-backlink-finder.com
  Ben benieuwd of iemand ervaring met deze tool heeft, ziet er namelijk wel goed uit.

  Antwoord
 34. Wouter @ link building expert

  Is al niet meer nodig. SEO Powersuite heeft een eigen link database uitgebracht en die is sinds kort werkzaam. Heb al een stuk meer backlinks gevonden dan toen er nog gebruik werd gemaakt van Yahoo Site Explorer 🙂

  Antwoord
 35. Pieter

  Heeft iemand al ervaring met SEO powersuite? Ik ben altijd een beetje huivrig om het een en ander gelijk te downloaden.
  Gr.
  Pieter

  Antwoord
 36. CS

  Ik hou het toch bij opensiteexplorer voor nu! werkt goed!

  Antwoord
  • CS

   @ Pieter, ik ben daar ook nog een beetje huiverig voor.. iemand ervaring?

   Antwoord
 37. Bas

  Zou het goed zijn voor Gratis Parkeren Schiphol om backlinks te hebben?

  Antwoord
 38. henk keuken vernieuwen

  Ik gebruikte voorheen eigenlijk ook altijd YSE, maar maak nu vooral gebruik van opensiteexplorer.

  Antwoord
 39. Peter

  Bedankt voor dit overzicht, zou mooi zijn als er veel meer zouden zijn .. en niet zo rete duur :(:(

  Antwoord
 40. Flow webdesign

  Ik gebruikte altijd open site explorer maar wat ik begrepen heb update die eens in de zoveel tijd.
  Majestic Site Explorer is ook een hele goede maar vind het alleen vrij prijzig helemaal als je maar een site hebt waarvan je de links in de gaten wil houden.

  Antwoord
 41. Nieck

  Bedankt voor het overzicht!
  Experimenterend met linkdiagnosis en opensiteexplorer merk ik dat er veel links van klanten van ons worden weergegeven. Logisch, omdat onze link wordt weergegeven in de footer van de meeste pagina’s van onze klanten (complete webwinkels).
  Op deze manier vind ik eigenlijk door de bomen het bos niet meer. Is er een manier om deze links van klanten uit het overzicht te filteren zodat ik me kan focussen op de meer relevante links?
  Alvast dank! 🙂

  Antwoord
 42. danny

  kijk, hier was ik nou net naar op zoek.
  iedereen bedankt voor de input.

  Antwoord
 43. Pieter

  Die Advancedwebranking gaan we eens proberen. Ziet er veelbelovend uit.

  Antwoord
 44. Stefan

  Ik gebruik nu pagerank-backlink-tool, maar ben niet echt overtuigd dat die goed werkt

  Antwoord
 45. hans

  Majestic SEO link intelligence tools zijn wij bij Community4business zeer over te spreken wij gebruiken dit nu dagelijks voor onze website en blog zou het daarom zeker aan andere ondernemers willen aanraden.

  Antwoord
 46. echte naam of pseudoniem aub

  Ik gebruik altijd backlinkwatcher, maar ik weet niet of deze wel echt betrouwbaar is. Bedankt voor de tips!
  Edit: geen zoekwoorden in naamveld aub

  Antwoord
 47. Martijn

  Majestic SEO is een echte aanrader, voornamelijk vanwege de fresh index en de nieuwe bucket functie.

  Antwoord
 48. echte naam of pseudoniem aub

  Ik ben ook druk bezig om backlinks te krijgen voor mijn website, dus je wilt graag weten hoe je ervoor staat.
  edit: geen zoekwoorden in naamveld aub

  Antwoord
 49. Miguel

  Majestic SEO, even een accountje aanmaken en een top tool hoot!

  Antwoord
 50. Ramona

  Wij gebruiken ook backlinkwatch. Prima gratis tool.

  Antwoord
 51. Anja

  Ik heb zojuist een check uitgevoerd maar het valt me tegen dat slechts 2 backlinks naar voren komen. Dat terwijl er inmiddels meer dan 40 zijn. Waar kan dat aan liggen?

  Antwoord
 52. Tuan

  Wij gebruiken opensiteexplorer 🙂

  Antwoord
 53. Simon

  Wij gebruiken MajesticSEO of backlinkwatch.
  Bij MajecticSEO is het handig om links te vergelijken met elkaar.

  Antwoord
 54. Mark

  Ik heb eens van een IM formum een backlink tool gekocht: BacklinkSnatcher.
  Deze tool geeft mij een eerste indruk van de (keyword)concurrentie met name de hoogte van de PR van ge-backlink-te websites.

  Antwoord
 55. Erik

  Majestic ceo is echt een aanrader.
  Jammer dat de lijst niet verder gaat dan 10 noteringen.

  Antwoord
 56. Ferdinand Swinckels

  Over het algemeen gebruik ik backlinkwatch.com . Dit is een gratis dienst en het geeft over het algemeen een prima impressie van het aantal links, de kwaliteit en de specifieke urls. Voordeel van backlinkwatch is ook dat je niet hoeft in te loggen. Als er bij backlinkwatch geen informatie beschikbaar is, dan wil ik nog wel eens de gratis service van ahrefs.com gebruiken, maar dit heeft een daglimiet en laat de specifieke urls niet zien. Soms als backlinkwatch geen data biedt wat betreft backlinks, heeft ahrefs wel wat (of ook niets). Voor de SEO’s die gratis backlink informatie willen dan is backlinkwatch toch de aanrader vermoedelijk.

  Antwoord
 57. Thomas

  Mooi lijstje inderdaad. Backlinkwatch is zo handig omdat het geen inlog vereist maar het is echt puur afhankelijk van de gewenste informatie welke tools je gebruikt.

  Antwoord
 58. Pseudoniem of echte naam a.u.b.

  Ik ga ook voor Majestic SEO!
  Edit: Geen zoekwoorden in het naamveld a.u.b.

  Antwoord
 59. Pseudoniem of echte naam gebruiken a.u.b.

  Wat veel reacties, mooi om te zien en er zitten goede tools tussen. Mocht je iets meer te besteden hebben dan is SEO powersuite een aanrader.
  Gr,
  Edit: Geen zoekwoorden in het naamveld a.ub.

  Antwoord
 60. Hennie

  Er staat een hoop oude meuk in de reacties en veel dode links. Naar mijn idee waren dode links dodelijk en kunnen je een flinke daling opleveren bij google. Mischien moet je eens kijken naar de online tools die er zijn om dead links te vinden en die gelijk van je site verwijderen.
  in ider geval thnks voor de info elk beetje helpt
  grtzz

  Antwoord
 61. Mark Kooijman

  Laatst deed een backlink onderzoek voor een bedrijf. Er stonden alleen maar maar waardeloze backlinks in allemaal met pr0 links.
  Ik zag door de bomen het bos niet meer. Het is zeker handig om met optimalisatie bezig te zijn dan weet je precies hoeveel inkomende links er zijn naar de eigen website, of naar de concurrentie.
  Mark Kooijman

  Antwoord
 62. Geen zoekwoorden in het naamveld a.u.b.

  Majestic gaf me een goed inzicht in de backlinks van mijn klanten. Ook gratis, dus mooi om mee te beginnen.
  Edit: Pseudoniem of echte naam gebruiken in het naamveld a.u.b.

  Antwoord
 63. Jeroen

  Ik gebruik meestal een gezonde mix van checkers, maar kom wel vaak bij dezelfde uit. Majestic is daar een van, maar ook backlinkwatch. Vooral niet al te veel vertrouwen op één enkele service, maar de verschillende restultaten vergelijken zou ik zeggen.

  Antwoord
 64. Peter

  Ik gebruik tegenwoordig oviseo.com, zeer aan te raden voor het bijhouden van je backlinks, maar ook voor het vinden van nieuwe backlinks.

  Antwoord
 65. Necip

  Bedankt voor de mooie uitleg. Was zelf opzoek naar een goede backlink checker en heb hier aantal voorbeelden kunnen vinden 🙂

  Antwoord
 66. Vareza.nl

  Top thx, we gaan ze proberen,.
  Mvgr
  Vareza.nl

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *