Naar
boven

Is jouw website hack-proof?

hackers banner

De laatste tijd zijn er steeds meer websites die gehackt worden en vooral websites met een bekende CMS zoals WordPress zijn hiervan het slachtoffer. In dit artikel leg ik je uit wat dat precies betekent, hoe je het voorkomt en natuurlijk welke stappen je kunt ondernemen als je site toch gehackt is!

Wat er gebeurt wanneer je website gehackt wordt, is dat je site wordt aangepast door de hackers. Zij zetten er dan spam op. Hierbij worden bijvoorbeeld pagina’s aangemaakt met reclameboodschappen en links naar andere sites. Een andere mogelijkheid is dat er virussen beschikbaar worden gemaakt via de website, zodat nietsvermoedende bezoekers vervolgens virussen binnen krijgen. Dit worden ook wel phishing websites genoemd.

Serieuze bedreiging

Hacks zijn dus een serieuze bedreiging voor de website en bezoekers die erop komen. Dan is het eigenlijk ook niet meer dan logisch dat een website door de zoekmachines ‘naar beneden’ wordt gezet in de zoekresultaten. Daarnaast wordt er een melding weergegeven dat de website schade kan toebrengen aan de computer of dat de website mogelijk gehackt is. Dit schrikt bezoekers af en het aantal zal dan ook drastisch afnemen. De kans is bovendien aanwezig dat betaalde advertenties zoals AdWords automatisch worden uitgezet door Google, omdat ze geen verkeer naar de website willen sturen. Ook hierdoor kan het aantal bezoeken op de website ineens flink afnemen.

voorbeeld schadelijke websites

Hoe je een hack kunt voorkomen

Een hack is te voorkomen door het volgende te doen bij CMS systemen zoals WordPress:

 • CMS up-to-date houden;
 • Inactieve plugins en themes weghalen;
 • Plugins up-to-date houden;
 • Bekende adminpagina een andere benaming geven;
 • Gebruikersnamen en wachtwoorden niet te makkelijk maken;
 • Wanneer mogelijk authenticatie in twee stappen inschakelen (waarbij wachtwoord en een unieke code worden gevraagd);
 • Mocht er toch iets misgaan, maak periodiek website back-ups van databases en bestanden zodat de gegevens niet verloren gaan.

Toch gehackt?

Mocht een website toch gehackt zijn, dan zijn de volgende stappen te ondernemen:

 1. Neem contact op met je hostingpartij en/of webdeveloper.
 2. Zorg ervoor dat de website niet nóg meer schade oploopt, door bijvoorbeeld wachtwoorden en dergelijke gelijk aan te passen.
 3. Laat de webdeveloper/hostingpartij naar de kwestie kijken om te achterhalen wat het probleem precies is.
 4. Als het probleem bekend is, dan is het uiteraard zaak in dit zo goed en zo snel mogelijk op te lossen.
 5. Als alles is opgelost dan zal er een verzoek ingediend moeten worden bij Google Search Console, zodat ze opnieuw naar de website kijken.
 6. Als het verzoek akkoord is bevonden, dan zal de melding bij Google verdwijnen en zal de website niet meer zakken in de rankings.

 

Hoe weet je uiteindelijk of je website gehackt is?

Als je geen melding ziet in Google, of je weet niet zeker wat voor soort hack het is geweest dan kun je met de safe browsing-sitestatus van Google controleren of de website gehackt is en wat voor soort hack het is.

google safe browsing

 

Is jouw website weleens gehackt en zo ja, hoe heb jij dit toen opgelost?

 

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Rick Reinders
Rick is SEO consultant bij KG Bureau. Rick is de encyclopedie (Rikipedia) van KG Bureau. Voor alle internet-vragen en informatie kun je bij hem terecht.
Wees de eerste die reageert!

Reageren