Google: gebruik nofollow op je blog!

4 juli, 2012

Die eeuwige nofollow discussie. Sinds het bestaan ervan zijn er al heel wat artikelen over verschenen.
En om de discussie weer wat aan te zwengelen is Google onlangs ook weer met een video gekomen waarin ze het nofollow fenomeen “promoten”.


Het is duidelijk dat Google nog steeds wil dat wij de nofollow gebruiken om te voorkomen dat hun Pageranksysteem in de war wordt gebracht door slechte links. Voor mij is dit een teken dat ze nog steeds niet zo ver zijn om echte spam te ontdekken. Toegegeven: soms is het moeilijk om spam van onwetendheid te onderscheiden. Ook op deze blog staan regelmatig reacties waarvan de eigenaar waarschijnlijk niet weet dat ze als spam gezien kunnen worden. Ach, wat maakt het uit. Deze blog gebruikt toch nofollow in de reacties ;-).

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Wat een tenenkrommende oplossing. Links in reacties op blogs kunnen net zo goed zeer waardevol zijn, soms zelf waardevoller dan reacties in het oorspronkelijke artikel. Laat Google dit oplossen in zijn algoritmes in plaats van een iets te promoten waarmee het kind met het badwater wordt weggegooid.
  Bovendien, wat een flauwekul dat het helpt om spam op je blog tegen te gaan. Naast pagerank leveren links immers ook gewoon kliks op. Er zal geen spambot minder door gaan draaien.

  1. Dat het geen goede oplossing is ben ik met je eens. Het is eigenlijk een pleister op een wond die gehecht moet worden.
   Overigens weet ik uit ervaring dat spambots vooral op zoek gaan naar dofollow blogs en de nofollow blogs daarmee dus wel (iets meer) buiten schot blijven.

  2. @anders mwoh, het uitschakelen levert je niet direct een ‘besparing’ op, maar juist wel een flinke hoeveelheid ‘nieuwe’ comments. Overigens zou ik graag een commentsysteem hebben dat de comments van verschillende platformen beter kan aggregeren (en dus ook op waarde kan schatten) maar dat heeft niet direct iets met deze discusse te maken, tenzij… Google+?

 2. Great blog, keep up the good work!
  ^ Grapje… Ik ben het niet geheel eens met je eens, @Anders Floor. In mijn optiek moet je door middel van reageren op blogs een meerwaarde voor de lezer creëren. Je wilt meedoen met discussies omdat de discussie jou aangaat. Je moet niet reageren alleen maar ten behoeve van SEO, dat druist volledig tegen de essentie van een blog/discussieforum in.
  Creëer met je reactie een meerwaarde en mensen zullen veel sneller geneigd zijn om op je naam / link te klikken om te kijken waar jij je mee bezig houdt.
  Op die manier kun je via blogs toch enige vorm van online marketing bedrijven.

 3. Ik zie ook dat alleen op deze post (in tegenstelling tot andere posts) nu ALLE links zijn gemarkeerd met een no-follow tag 🙂 haha.. Het feit dat je dit kan doen betekent in ieder geval dat je een waanzinnig CMS systeem gebruikt 😉

  1. Wat bedoel je precies Harm, deze post verschilt in geen enkel opzicht met andere posts qua nofollow links. Alleen de links in de reacties zijn nofollow, maar dat is dus op elk bericht zo.

 4. Hi Karel,
  Je hebt helemaal gelijk, mijn excuus. Ik gebruik een toolbar waarbij ik no-follow links kan zien, maar ik check het net handmatig en het klopt helemaal. ** grrr.. toolbars.. **
  Sorry!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *