Naar
boven

Google: gebruik nofollow op je blog!

Die eeuwige nofollow discussie. Sinds het bestaan ervan zijn er al heel wat artikelen over verschenen.

En om de discussie weer wat aan te zwengelen is Google onlangs ook weer met een video gekomen waarin ze het nofollow fenomeen “promoten”.

Het is duidelijk dat Google nog steeds wil dat wij de nofollow gebruiken om te voorkomen dat hun Pageranksysteem in de war wordt gebracht door slechte links. Voor mij is dit een teken dat ze nog steeds niet zo ver zijn om echte spam te ontdekken. Toegegeven: soms is het moeilijk om spam van onwetendheid te onderscheiden. Ook op deze blog staan regelmatig reacties waarvan de eigenaar waarschijnlijk niet weet dat ze als spam gezien kunnen worden. Ach, wat maakt het uit. Deze blog gebruikt toch nofollow in de reacties ;-).

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
9 reacties op "Google: gebruik nofollow op je blog!"
 • Anders Floor zegt:
  04 jul, 2012 om 13:56

  Wat een tenenkrommende oplossing. Links in reacties op blogs kunnen net zo goed zeer waardevol zijn, soms zelf waardevoller dan reacties in het oorspronkelijke artikel. Laat Google dit oplossen in zijn algoritmes in plaats van een iets te promoten waarmee het kind met het badwater wordt weggegooid.

  Bovendien, wat een flauwekul dat het helpt om spam op je blog tegen te gaan. Naast pagerank leveren links immers ook gewoon kliks op. Er zal geen spambot minder door gaan draaien.

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   04 jul, 2012 om 15:25

   Dat het geen goede oplossing is ben ik met je eens. Het is eigenlijk een pleister op een wond die gehecht moet worden.

   Overigens weet ik uit ervaring dat spambots vooral op zoek gaan naar dofollow blogs en de nofollow blogs daarmee dus wel (iets meer) buiten schot blijven.

  • Roy zegt:
   28 aug, 2012 om 22:37

   @anders mwoh, het uitschakelen levert je niet direct een ‘besparing’ op, maar juist wel een flinke hoeveelheid ‘nieuwe’ comments. Overigens zou ik graag een commentsysteem hebben dat de comments van verschillende platformen beter kan aggregeren (en dus ook op waarde kan schatten) maar dat heeft niet direct iets met deze discusse te maken, tenzij… Google+?

 • Jeroen Kunst zegt:
  04 jul, 2012 om 15:28

  Great blog, keep up the good work!

  ^ Grapje… Ik ben het niet geheel eens met je eens, @Anders Floor. In mijn optiek moet je door middel van reageren op blogs een meerwaarde voor de lezer creëren. Je wilt meedoen met discussies omdat de discussie jou aangaat. Je moet niet reageren alleen maar ten behoeve van SEO, dat druist volledig tegen de essentie van een blog/discussieforum in.

  Creëer met je reactie een meerwaarde en mensen zullen veel sneller geneigd zijn om op je naam / link te klikken om te kijken waar jij je mee bezig houdt.

  Op die manier kun je via blogs toch enige vorm van online marketing bedrijven.

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   04 jul, 2012 om 15:32

   ;-). Eens Jeroen, al denk ik dat Floor vooral doelde op links die je in een reactie plaatst waarmee je meer informatie geeft (niet zozeer de aanklikbare naam).

 • Harm Hendriks zegt:
  04 jul, 2012 om 15:43

  Ik zie ook dat alleen op deze post (in tegenstelling tot andere posts) nu ALLE links zijn gemarkeerd met een no-follow tag :-) haha.. Het feit dat je dit kan doen betekent in ieder geval dat je een waanzinnig CMS systeem gebruikt ;-)

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   04 jul, 2012 om 15:58

   Wat bedoel je precies Harm, deze post verschilt in geen enkel opzicht met andere posts qua nofollow links. Alleen de links in de reacties zijn nofollow, maar dat is dus op elk bericht zo.

 • Harm Hendriks zegt:
  04 jul, 2012 om 16:04

  Hi Karel,
  Je hebt helemaal gelijk, mijn excuus. Ik gebruik een toolbar waarbij ik no-follow links kan zien, maar ik check het net handmatig en het klopt helemaal. ** grrr.. toolbars.. **

  Sorry!

  Reageren
 • mac zegt:
  08 jul, 2012 om 19:17

  Zeer leuke post. Bedankt voor het delen.

  Reageren

Reageren