Naar
boven

Google introduceert Page Speed Online

Zoals we allemaal ondertussen weten is de laadtijd van een website een belangrijke factor voor de gebruiksvriendelijkheid van een website. Nu bijna iedereen in onze hedendaagse maatschappij over snel breedband internet beschikt is het procentueel aantal bezoekers dat je verliest als je website traag laadt ook enorm gestegen. Tevens is dit ook een rankingfactor voor Google.

Dit is een gegeven wat we al wat langer kennen. We konden dit in het verleden testen aan de hand van verschillende plug-ins of websites (zie artikel 5 Website usability tools). De resultaten van deze verschillende tools of websites waren niet altijd even nauwkeurig wat de betrouwbaarheid niet ten goede komt. Aangezien dat ook Google de laadtijd belangrijk vindt was het ook meer dan logisch dat zij hier een makkelijk te gebruiken tool voor zouden ontwikkelen:

Page Speed Online

Na het analyseren van je website krijg je een score op 100. Ook heb je hier een mogelijkheid om de snelheid te testen bij de weergave op een mobiel apparaat. Naast de score krijg je ook nog aanvullende informatie met suggesties om de snelheid te verbeteren. Deze zijn onderverdeeld in drie categorieën naargelang de impact van deze veranderingen.

Als toevoeging voor dit artikel zou ik willen verwijzen naar een interessant artikel van André Scholten (Track site speed / load time with Google Analytics events) waarin hij uitlegt hoe je via Google Analytics de laadtijd per individuele URL kunt monitoren. Dit doormiddel van een event aan te maken en deze dan als doel in te stellen.

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Dominique Meijnen
9 reacties op "Google introduceert Page Speed Online"
 • Rob Verburgh zegt:
  04 apr, 2011 om 13:09

  Handige tool. Vooral die tips die erbij staan.

  Reageren
 • Derk zegt:
  04 apr, 2011 om 14:02

  Zeker een handige tooltje, helemaal nu page-speed een ranking factor is.

  Reageren
 • Jedidja | Gullegever.nl zegt:
  04 apr, 2011 om 14:42

  Heel handig. Ik ga meteen dat andere artikel ook lezen, lijkt me erg interessant!

  Reageren
 • Joram Dees zegt:
  04 apr, 2011 om 19:08

  Misschien goed om te melden dat de score niet zozeer de snelheid van een pagina meet, maar de ruimte voorbetering:

  The Page Speed Score indicates how much faster a page could be. A high score indicates little room for improvement, while a lower score indicates more room for improvement. The Page Speed Score does not measure the time it takes for a page to load.

  Zo scoren sommige zeer snelle sites een veel lager getal dan langzame sites. De feitelijke laadtijd is echter voor de ranking van belang. Gebruik deze tool dus vooral om verbeteringen te signaleren. In Google Webmaster Tools vind je de feitelijke laadtijd terug!

  Reageren
 • Okko zegt:
  05 apr, 2011 om 13:16

  Interessante tool.
  Hier kun je hele praktische tips uit halen.
  Ik ga er meteen mee aan de slag!

  Reageren
 • Parkeren Schiphol zegt:
  05 apr, 2011 om 20:08

  Was hier ook geen browser plugin van die je hetzelfde vertelde? Misschien zonder mooi scorecijfer maar juist met specifieke cijfers over welke onderdelen en de tijden erbij plus tips.

  Reageren
 • mees zegt:
  06 apr, 2011 om 18:31

  Karelgeenen.nl komt er af met 77 uit 100
  pagespeed.googlelabs.com/ met 95 uit 100
  http://www.google.com/intl/nl/analytics/index.htm heeftl 73 LOL

  Reageren
 • Xtence zegt:
  07 apr, 2011 om 10:51

  met deze tool kun je klanten die hun website op een te trage server draaien overtuigen om te kiezen voor betere hosting, goedkoop is niet altijd de beste koop, je moet prijs/kwaliteit bekijken.
  en die suggesties zijn zeer interessant om te volgen, alhoewel , het moet de moeite ward zijn bvb voor css, als het ten goede komt aan de bewerkbaarheid van uw stylesheet, kan het zoals ze in Vlaandeeren zeggen ‘het sop van de kolen niet waard zijn’, maar daarom staat het waarschijnlijk bij de low priority.

  Goed artikel zoals altijd !

  Reageren
 • Wouter @ Simple SEO zegt:
  20 okt, 2011 om 21:07

  Nog een goede tip om de laadtijd te verbeteren; gebruik zoveel mogelijk hosted solutions om zware elementen van je pagina zoals filmpjes (en zware plaatjes) op je site te publiseren. Zo worden de files van verschilllende servers geladen en verdeel je de belasting op je eigen server.

  Reageren

Reageren