Naar
boven

Waarschuwing: Jouw website ziet er niet in alle browsers hetzelfde uit! Test het!

Sinds een paar dagen heb ik de nieuwe beta-versie van Internet Explorer 9 geïnstalleerd. Ervaring: nog niet erg stabiel maar wel gebruiksvriendelijker (lijkt erg veel op Chrome nu).

Maar dat is niet de reden dat ik dit artikel schrijf. Want er viel me namelijk nog iets op: deze nieuwe browser kan blijkbaar niet zo goed omgaan met sommige websites! En hoewel dit misschien aan de beta-versie ligt, was het voor mij wel een reden om er eens wat dieper in te duiken! Want een website die niet goed vertoond in de browsers kan een hoop omzet schelen”¦

Verschillende Internet Explorer versies snel testen

Om erachter te komen of dat onze eigen website goed werd vertoond in de verschillende versies van Internet Explorer ben ik op zoek gegaan naar een programma waarmee je dit snel kunt doen. En ik ben uitgekomen bij IETester. Een handige desktopsoftware waarmee je snel de volgende IE versies kunt testen: 5.5/6/7/8/9 beta.

In de onderstaande video geef ik een korte demonstratie, en na de video geef ik aan dat wij, en jij waarschijnlijk ook, nog best wel wat conversies mislopen!

Zoals je dus in de bovenstaande video hebt kunnen zien zijn er nogal wat websites die problemen hebben met de verschillende versies van Internet Explorer.

Bijna 5% die nog IE 6 gebruikt!

De vraag is nu, hoeveel impact heeft dat eigenlijk op onze totale business? Wanneer ik er bijvoorbeeld de statistieken bijneem voor Karelgeenen.nl van het afgelopen jaar zien we dat bijna 5% nog gebruik maakt van IE6:

Dat zijn in ons geval dus nog altijd bijna 7000 bezoekers die de website anders zien dan eigenlijk zou moeten.

Uiteraard neemt het aantal IE6 gebruikers wel gestaag af, maar toch blijft het onverstandig om deze groep links te laten liggen! Hetzelfde geldt natuurlijk voor IE9. Steeds meer mensen zullen die browser gaan gebruiken, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je website er klaar voor is. Overigens is het mogelijk dat IE9 nog een aantal bugs bevat waardoor de websites niet altijd even goed worden weergegeven, maar dat weet ik dus niet zeker.

Conclusie

We hebben het nu hoofdzakelijk over Internet Explorer gehad, maar er zijn natuurlijk nog tal van andere browsers. Feit is dat het steeds lastiger zal worden om je website in alle browsers goed weer te laten geven, maar, het is wel noodzakelijk voor een optimale conversie!

Mijn advies is dan ook om je eigen website eens in verschillende browsers te testen. En niet alleen de homepage, maar ook bijvoorbeeld het bestelproces in een webwinkel, waar de daadwerkelijke conversie uiteindelijk moet gebeuren.

Hoe het technisch gezien allemaal moet worden opgelost is iets voor de webbouwers, maar wij als online marketeers moeten het “probleem” in ieder geval wel onderkennen, en er actie op (laten) ondernemen!

Onze Expertise Nodig?

Vul het onderstaande formulier in of bekijk onze online marketing cursussen en online marketing diensten.


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
29 reacties op "Waarschuwing: Jouw website ziet er niet in alle browsers hetzelfde uit! Test het!"
 • Michel zegt:
  04 jan, 2011 om 11:19

  Absoluut. Wat dat betreft zou een website 100% moeten werken in Internet Explorer 7, 8 en straks 9 met daarnaast de meest recente versies van Firefox, Google Chrome, Safari en eventueel dan nog Opera.

  Het checken is belangrijk qua opmaak maar ook qua functionaliteiten in een website / webwinkel.

  Ik denk ergens wel dat IE6 wat achterhaald is omdat bepaalde technieken niet altijd even goed functioneren in de browser. Mede omdat het marktaandeel snel daalt en grote bedrijven, inclusief Microsoft en Google de browser niet meer ondersteunen kun je afvragen in hoeverre je deze versie nog moet ondersteunen. Al kan er mogelijk een tussenweg gevonden worden.

  Microsoft biedt overigens ook een gratis oplossing in de vorm van Virtual PC en Images met IE6, 7 en 8.

  Reageren
 • Niels zegt:
  04 jan, 2011 om 11:20

  Pas wel op met IEtester, het programma is heel handig, maar kan bepaalde problemen opleveren met javascript in het programma zelf en in de standaard IE versie die op je PC staat.

  Zo ben ik een paar uur kwijt geraakt aan het zoeken naar dit probleem, terwijl het uiteindelijk aan IETester zelf lag. Afsluiten van het programma en browser geschiedenis legen en het was opgelost.

  En het wordt eigenlijk wel tijd dat we met z’n allen IE6 niet meer ondersteunen. Een bepaalde melding tonen dat de gebruiker dient te updaten is misschien niet helemaal netjes, maar is iets wat zelfs Google momenteel doet op verschillende sites.

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  04 jan, 2011 om 11:27

  @Michel, @Niels
  Ben het gedeeltelijk met jullie eens. Want wat doe je met die 5% (eind 2011 misschien nog 2%)?

  Van de andere kant, dergelijke gebruikers zijn misschien niet zo interessant voor bijvoorbeeld een webwinkel in Iphone-hoesjes, dus kun je je inderdaad afvragen of je die browser nog wil ondersteunen.

  Bedankt voor de tip over IETester Niels!

  Reageren
 • Michel zegt:
  04 jan, 2011 om 11:33

  Het scheelt misschien inderdaad ook nog wat het doel van de website is en of de klant in kwestie ook gebruik maakt van IE6 wat ook nog wel eens voorkomt (dan zul je het wel in orde moeten maken :-))

  Ik heb even snel gekeken en het marktaandeel van IE6 bij mij was tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2011 3.92%.

  Ik controleer de website echter niet meer in IE6 en gezien de transparante PNG´s die bijvoorbeeld worden gebruikt zal het er niet super meer uitzien….

  Reageren
 • Michel zegt:
  04 jan, 2011 om 11:35

  Naast de browsers is misschien iets anders wat onderschat wordt de gebruikte schermgrootte / resolutie.

  Google heeft een mooie tool browsersize.googlelabs.com om te bekijken hoe bezoekers je website zien. De gegevens zijn op basis van Google.com bezoekers dus dit zijn er best wel wat :-).

  Reageren
 • Niels zegt:
  04 jan, 2011 om 11:52

  Ik zit op mijn site qua IE6 net boven de 2 procent. Dat is te verwaarlozen vind ik. Maar jullie hebben wel gelijk. Het ligt er natuurlijk aan welke doelgroep je hebt.

  Reageren
 • Jochem zegt:
  04 jan, 2011 om 11:52
  • Karel Geenen zegt:
   04 jan, 2011 om 13:17

   Klopt, maar duurt ooit best lang :-(.

 • Rick van Putten zegt:
  04 jan, 2011 om 13:30

  Je trekt volgens mijn de verkeerde conclusie. In totaal van het aantal internet explorer gebruikers gebruikt 5% internet explorer 6. Van het totaal aantal browsers zal dit uiteindelijk veel minder zijn.

  Reageren
 • Relatiegeschenken zegt:
  04 jan, 2011 om 14:02

  Bedankt voor de reminder! Ik merk dat onze site er in Firefox altijd goed uitziet, maar niet altijd in IE. Ik ga het even uitzoeken.

  Reageren
 • Erik zegt:
  04 jan, 2011 om 14:09

  Ik gebruik dergelijke tools vaak om snel even te kijken of er een mogelijk probleem zit in een website, maar voor het testen kan je toch het beste een systeem hebben met de goede configuratie.

  IEtester is best handig, maar denk ook aan de verschillen in besturingssystemen. IE, Firefox, Chrome, etc kunnen in dezelfde versie ook nog andere resultaten tonen onder OS X, Vista, XP, Windows 7 of Linux.

  Zelf gebruik ik ook Browserlab van Adobe (https://browserlab.adobe.com/en-us/index.html). Een stuk sneller dan browsershots, maar helaas wel minder uitgebreid.

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   04 jan, 2011 om 16:05

   Bedankt voor de tip Erik!

 • Arjen zegt:
  04 jan, 2011 om 15:20

  Valt me op dat tabbladen in IEtester crashen waar het gaat om IE5 & IE6. De andere versies zijn wel te testen in deze tool.

  Hebben anderen dit ook? Ligt dit mogelijk aan instellingen op mijn pc?

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   04 jan, 2011 om 16:03

   Bij sommige websites heb ik dit ook. Heb het idee dat IETester niet altijd even stabiel is :-(.

 • De makelaar zegt:
  04 jan, 2011 om 15:29

  Er is ook nog een website die alles voor mobiele websites laat zien.

  http://www.mobilexweb.com/emulators

  Je moet alleen wel e.e.a. downloaden?

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   04 jan, 2011 om 16:03

   Bedankt voor de tip!

 • Crosstrainer zegt:
  04 jan, 2011 om 15:39

  Wij kijken zelf ook vaak naar verschillende browsers, bij ons ligt 80% op IE8, 10% FF en de overige procenten verdeeld over chrome en oudere IE.

  Wij zien ook verschil in opmaak een weergave, wij houden iig rekening met zo veel mogelijk verschillende browsers

  Reageren
 • Michel zegt:
  04 jan, 2011 om 15:43

  Het is overigens wel zo dat in de meeste gevallen verschillen tussen de browsers niet nodig zijn op een aantal details na. Over het algemeen is het ontwerp wel in elke browser gelijk te maken.

  @karel Over browsers gesproken :-), het viel me op dat in Firefox de balk met navigatie links staat en in Google Chrome rechts?

  Reageren
 • Gedichten zegt:
  04 jan, 2011 om 16:57

  Goed artikel, ga dit met een paar belangrijke sites eens even goed controleren..

  Reageren
  • Gedichten zegt:
   04 jan, 2011 om 17:14

   Goed, dan toch nog maar een berichtje extra van mijn kant.. Heb het getest, kwam ook de scriptfout tegen, pc hing even maar na opnieuw opstarten ging het goed.

   Toch zit er redelijk wat verschil zo in mijn belangrijkste website qua weergave, zo zie je dat opsommingstekens bijvoorbeeld anders worden weergegeven, op een kolom net wat verder wordt doorgetrokken dan in een andere versie.

   Bij IE 9 (beta dus) staat mijn site er perfect bij gelukkig, scheelt me weer een hoop gedoe.

   Toch nog een reactie over IE 6 in dit geval, al gaat het om 2%.. Wanneer je sales genereert (bijvoorbeeld 200 per jaar, dan is het toch wel interessant om die 2% er bij te hebben. Je hebt de bezoekers in principe binnen, maar verkoop gaat waarschijnlijk niet door door een of meerdere lelijke fouten.

 • seelig zegt:
  04 jan, 2011 om 19:20

  Wil je echt zien hoe je site er uit ziet in opera, mozilla, internet explorer, etc. (in verschillende versies).
  bezoek dan:

  http://www.browsershots.org

  Groet
  Dino Seelig

  Reageren
 • Bannerpen zegt:
  04 jan, 2011 om 20:01

  Goed artikel! Moet eens gaan checken of mijn websites ‘explorer proof’ zijn. Bedankt voor plaatsen!

  Reageren
 • Outlet zegt:
  06 jan, 2011 om 14:15

  Bedankt voor de tip. Ik heb het even gecontroleerd en moet toch enkele aanpassingen doen.

  Reageren
 • Joost van Meeuwen zegt:
  08 jan, 2011 om 18:21

  Ik gebruik hiervoor altijd de gratis virtuele machines voor Microsoft Virtual PC. Deze ‘images’ kan je gratis downloaden op de Microsoft site en zijn 90 dagen geldig, daarna moet je ze (helaas) opnieuw downloaden… Dit is een versie van Windows XP met IE6, 7 of 8. Voordeel is wel dat je de ‘echte’ versies hebt, en geen IETester waar sommige dingen niet werken zoals ’t zou moeten.

  Meer info en downloads: http://tinyurl.com/2atkeqh

  Reageren
 • Galafotograaaf zegt:
  09 jan, 2011 om 15:32

  De grote truc is gewoon om te zorgen dat je website W3C valid is.
  In dat geval gaat het normaal gesproken in alle courante browsers goed.
  Check je eigen site hier: http://validator.w3.org/#uri

  Reageren
 • Michel zegt:
  09 jan, 2011 om 19:41

  @Galafotograaaf Dat is waar en iets wat nagestreefd zou moeten worden maar helaas hebben we te maken met het fenomeen Internet Explorer wat dus niet altijd even lekker loopt :-) al wordt dat steeds stapje voor stapje iets beter.

  Reageren
 • Groene webhosting zegt:
  11 jan, 2011 om 23:45

  Nog even een aanvulling op de al reeds genoemde prima testmiddelen.

  http://ipinfo.info/netrenderer/index.php

  Hier kun je je pagina in ie 5.5,6,7 en 8 laten rederen. Tevens is het mogelijk het verschil tussen 6 en 7 in de over elkaar gelegde screenshots te laten zien. Zo zie je snel de grote verschillen in bijvoorbeeld css positionering van je site.

  Reageren
 • Jan zegt:
  17 jun, 2012 om 08:35

  Ik ben echt nog een amateur, heb voor de gein een eigen website gemaakt. deze is helemaal goed in Google Chrome, maar is haast niet te vinden via internet explorer, en als ik het gevonden heb mis ik pagina Credo.
  Maak ik nu een fout ik heb het opgezet via Hostnet, en Filizilla.
  groeten
  Jan Oonk

  Reageren

Reageren