Naar
boven

David tegen Googliath

Daar zit je dan ,.. achterover geleund tegen je bureaustoel, kijkend naar de zoekresultaten van de zoekmachine. Alles heb je er aan gedaan,… je website helemaal en tot in den treure geoptimaliseerd. Uren en uren heb je besteed aan de optimalisatie en nog vele uren meer aan linkbuilden. Alle blog`s heb je bezocht en ontelbare keren heb je zitten Googlelen op SEO.

Het lukt maar niet om je concurrentie te verslaan op je hoofd keyword`s. Googliath werkt niet mee.

Nog maar eens wat blog`s bezoeken voor een paar nofollow linkjes,.. je tikt in:

.wordpress.com en entert. Daarna tik je de geijkte onderwerpen voor jouw site. Voila daar heb je alle relevante blog`s waar je commentaar kunt plaatsen dat relevant is voor jouw site. Commentaartje hier commentaartje daar. Weer wat weinig waardevolle linkjes er bij voor vandaag. En nu maar hopen dat ze niet verwijderd worden.

Het moet toch beter kunnen. Dan maar eens naar het buitenland. Amerika dan? Engeland? Daar vindt je wel veel blog`s met hoge PR. Zelfs een aantal die gewoon follow geven op de comment link`s of op zijn minst ondanks de nofollow zo waardevol blijken dat Yahoo`s Site Explorer ze bovenaan zet in de lijst van inkomende link`s.

Na enig surfen en lezen beland ik op de site van Link-assistant.com.  Pfff weer zo`n stel cowboy`s dat claimt een linkbuilding wonder te hebben uitgevonden. Toch maar even lezen.

“Turn your website into an unshakeble search engin leader with the only World-standard SEO software”

Oké,.. dit kan wat zijn!. Na wat lezen en klikken belooft deze tool toch wel wat goeds en ach het is gratis. Downloaden en installeren dan maar. De download en installatie verlopen goed en snel. Er worden 4 programma`s geïnstalleerd. Link assistant, Rank tracker, Seo Spyglass en Website auditor. Opstarten dan maar,.. we zien wel wat dit programma doet. Ik begin met SEO Spyglass, op de ene of andere manier klinkt dit het beste in mijn oren.

Het scherm opent zich en geeft maar 1 dwingende opdracht:

“Enter the keyword you wish to rank well for:”

Nieuwsgierig tik ik een van mijn keywords in en klik op next. Het 2e scherm opent zich met een opsomming van alle zoekmachines en landen die je maar kunt bedenken. Zonder verder lezen klik ik op Google. Het programma begint te werken. Hard te werken. Erg hard te werken. Na zo`n 15 seconden is het programma klaar. Total backlink`s 1050. Ik druk verwachtingsvol op finish. Even lijkt er niets te gebeuren. Dan verschijnt een soort excelsheet met een enorme hoeveelheid url`s. Op de voorgrond geeft het programma de volgende opdracht. Choose backlink factors! Niet wetend waar ik aan begin druk ik op next.

Nu begint echt alles te werken in mijn computer. De koeling slaat aan en het is een geklik van jewelste. 20 minuten later is SEO Spyglass klaar. Wat ik zie is ongelofelijk. Een lijst met 1050 links naar de nummer 1 in de serp`s voor mijn keyword`s. Mijn interesse is gewekt.

De informatie is overweldigend. Waar komt de backlink vandaan, wat is de naam van de pagina, anchortekst van de link, wat is de PR, is de link dood of levend, hoeveel linkjuce geeft de link door. Daar bovenop kan iedere kolom alfabetisch worden gesorteerd of optelend of aflopend worden ingesteld. Een Hier word ik gelukkig van!. De gehele linkstructuur van de concurrentie ligt bloot.

Na enig uitproberen begin ik op de links te klikken. Iedere link opent keurig de betreffende pagina waarna zichtbaar wordt waar de link van de concurrent zich bevind. Als het maar even kan plaats ik ook zelf daar een link. Dit kan zijn in de vorm van een comment of in de vorm van een eenvoudige aanmelding. In een paar dagen tijd zijn alle mogelijk te kopiëren links toegevoegd aan mijn eigen verzameling backlink`s en begint mijn site opwaartse beweging te vertonen in de serp`s. Binnen enkele weken zijn alle backlinks van andere concurrenten eveneens gekopieerd en staat mijn site strak op 1 voor de keyword`s waar ik op mik.

Eindelijk is er een tool die doet wat hij belooft! Googliath zeg maar dag met je handje,.. David wint!

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Marc Spits
Marc is een echte SEO enthousiasteling en schrijft daar graag over!
37 reacties op "David tegen Googliath"
 • Thomas zegt:
  05 nov, 2009 om 09:33

  Ik hoop dat mijn computer dit gaat trekken! :D

  Reageren
 • Marc zegt:
  05 nov, 2009 om 09:45

  Geloof me,.. mijn oude laptopje had extra koeling nodig en is al een keer uitgevallen omdat hij te warm werd.

  Reageren
 • Thomas zegt:
  05 nov, 2009 om 09:55

  Hij is nu bezig met analyseren! Vet programmaatje zeg! :-)

  Reageren
 • Fons Walleyn zegt:
  05 nov, 2009 om 09:57

  Hoi Marc, Leuk artikel. Zelf heb ik het niet zo begrepen op al die ‘wondertooltjes’ eerlijk gezegd. Heb jij de betalende versie van de SEO powersuite gekocht of gebruik je enkel de gratis versie?

  Reageren
 • Jeroen Nieuwstad zegt:
  05 nov, 2009 om 10:18

  Ik heb een tijdje met dze programma’s gewerkt, Seo spyglass werkt wel mooi! Die andere zijn ‘leuk’. Je koopt een licentie en een tijdje later krijg je opeens een aanbod voor een ‘liveplan’, en wel een behoorlijk prijzig liveplan waar je periodiek een dikke factuur voor krijgt.

  Als je met PC werkt is Webceo ook een mooi alternatief, ik werk met Apple (die met spyglass geen problemen heeft qua performance trouwens) en daar zijn op deze programma’s na weinig alternatieven voor. Webceo werkt op Apple helaas niet.

  Ook fijn zijn de programma’s van http://www.ragesw.com (voor Apple) alhoewel een hoop zaken daarvan ook met seoplugins van Firefox kunnen.

  Rage maakt wel mooie rapporten waar de positie van je keywords en de positie t.o.v. je concurrentie. Deze seoplugins (add-ons) geven gratis een hoop info die je uit SeoSpyglass kan halen. Maar in Spyglass staan ze overzichtelijker en dat werkt sneller, als je wilt betalen ….

  Mijn favoriete Firefox plugins: Foxy Seo Tools en SeoQuake SERP en Rankchecker.

  Reageren
 • Eduard Blacquière zegt:
  05 nov, 2009 om 10:37

  Leuk geschreven, Marc!

  Echter plaats ik graag de kanttekening bij dergelijke tools.

  Natuurlijke kunnen tools handmatig werk voorkomen, maar expertise en een menselijk oog kan altijd beter bepalen wat de relevantie of kwaliteit van een link is.

  Reageren
 • Fons Walleyn zegt:
  05 nov, 2009 om 10:43

  Hoi Eduard, ik deel jouw mening. Had de tool al eens geïnstalleerd maar nooit gebruikt. Door dit artikel dan toch eens gedaan.

  Inderdaad is de ‘kennis’ die je eruit haalt bijzonder laag. Ook weer een Google ban erdoor en de toolbar die niet meer werkt door de ‘automatische verzoeken’

  Ik geef ook de voorkeur om manueel op zoek te gaan en dat werpt veel meer vruchten af dan de software hulp.

  Reageren
 • Marc zegt:
  05 nov, 2009 om 10:57

  @Fons: Ik heb alleen de gratis versie gebruikt. Vanaf diverse ip adressen. Tot op heden heb ik geen problemen met Google gehad anders dan dat er direct na het gebruik (bij de eerste handmatige zoekopdracht) een captcha verschijnt. Daarna kan ik alles gewoon gebruiken. De prijs voor de betaalde versie schijnt 99 dollar te zijn. Je krijgt dan een enkelvoudige versie.

  @Eduart: Ik denk dat je dit soort tools ook vooral moet gebruiken om inzicht te krijgen in de positie van concurrentie. SEO kennis moet je zelf hebben anders heb je niet zo veel aan de verkregen informatie.

  Reageren
 • Jeroen Nieuwstad zegt:
  05 nov, 2009 om 11:29

  Wat ze heel slim doen is $99 voor een prof versie met:

  # Enjoy free functionality updates for LIFE. (That’s right, all the bug fixes and feature improvements are yours free of charge for life!)

  gratis updates ! MAAR:….

  Na 6 maanden werkt het programma niet meer en dan denk je, ik had toch gratis updates ? Dan krijg je iedere 6 maanden een factuur voor:

  # Get a free 6 months subscription to the SEO SpyGlass Live! Plan. (The Live! Plan for SEO SpyGlass currently includes algorithm updates for proper interaction with search engines.)

  Ben even kwijt wat het koste maar dat was behoorlijk veel. Op zich prima maar naar mijn mening niet duidelijk gecommuniceerd.

  Het programma is wel handig maar ik vond het de centen niet waard. Ik gebruikt verschillende tools om info te verzamelen en daarna komt het aan op je seokennis en creativiteit om er iets van te maken.

  Reageren
 • Dave zegt:
  05 nov, 2009 om 12:14

  Sluit me aan bij de rest, er schuilt een schrijver in je :o

  Tools hebben 1 groot nadeel…je hebt er zo goed als geen brains voor nodig en al je concurrenten kunnen er ook gebruik van maken als ze de $$ op tafel gooien.

  En mijn ervaring leert en vooral toont me dat het vooral de creatieve breinen zijn die het uiteindelijk halen..

  Dave

  Reageren
 • Marc zegt:
  05 nov, 2009 om 12:54

  @Dave,.. helemaal gelijk in, anderen ook. Zonder goede basis in je site kom je nooit zo makkelijk en snel tot goede resultaten.

  Een technisch slechte site is, met niet te veel concurrentie, best op de eerste plaats te zetten maar het zal een enorme hoeveelheid goede links kosten. Ik vermoed dat je dan praat over 3 tot 4 duizend link`s om in Nederland een beetje mee te doen. Dit zal per keyword sterk verschillen. In mijn hoek heb je landelijk inderdaad zo`n 4000 links nodig. In andere, niche markets, maar een stuk of 50.

  Voor regionale resultaten (automatisch met combinaties van keyword`s) zo`n duizend.

  Reageren
 • Fons Walleyn zegt:
  05 nov, 2009 om 13:04

  een aantal links om een site bovenaan te krijgen is er niet. Ik heb sites die met 1 inkomende link op de eerste pagina staan op een zoekterm bestaande uit 1 woord op +30.000 resultaten.

  Al is het natuurlijk wel zo dat je in sterk competetive sectoren nooit hoogt zult scoren zonder inkomende links.

  Maar iets als ‘een minimum aantal’ inkomende links om bovenaan te komen op een specifiek woord is er niet.

  Reageren
 • Martijn Couprie zegt:
  05 nov, 2009 om 13:14

  “of op zijn minst ondanks de nofollow zo waardevol blijken dat Yahoo`s Site Explorer ze bovenaan zet in de lijst van inkomende link`s.”

  Ben wel benieuwd op welke info je basseert dat Yahoo Site Explorer links op een bepaalde volgorde sorteert? En zo ja, op welke volgorde?

  Reageren
 • Marc zegt:
  05 nov, 2009 om 13:30

  @Fons,.. natuurlijk is er geen vastgesteld minimum. Alleen is het wel zo dat als je moet opboksen tegen marketingbedrijven met tonnen aan budget en een hele serie aan kruislings gelinkte websites die voor anderen niet toegankelijk zijn, je toch iets moet. Een enorme hoeveelheid links met goed geformuleerde anchor teksten is dan de enige oplossing. Dit maakte mij dan ook enthousiast voor het programma dat ik hierboven besproken heb. het bood mij genoeg insight om op zijn minst zoveel mogelijk te kopiëren en dit aan te vullen met eigen manieren om aan links te komen.

  @ Martijn,.. Yahoo Site Explorer laat de inkomende links zien op basis van sterkten of misschien beter uitgedrukt PR. Ik heb het ergens gelezen en gecheckt.

  Als je de knop inlinks gebruikt laat site explorer zien welke links binnenkomen op de url die je ingetikt hebt. Proefondervindelijk stel ik vast dat ze in mijn geval als eerste een PR9 laten zien vervolgens een PR7 vervolgens een PR 5 enz.

  Reageren
 • Fons Walleyn zegt:
  05 nov, 2009 om 13:36

  @ Martijn, naar mijn ervaring toont Yahoo site explorer zeker niet de belangrijkste links eerst. En zeker niet de hoogste pagerank eerst. Volgens mij klopt die info niet. Ben benieuwd naar andere ervaringen!

  Reageren
 • Tony zegt:
  05 nov, 2009 om 13:52

  Bedankt voor dit artikel. Ik ga het programma eens proberen en dan trek ik daarna wel de conclusies.

  Reageren
 • Marc zegt:
  05 nov, 2009 om 14:28

  @ Martijn,..anders ik wel.

  Nog een keer gecheckt.

  Het lijkt iets genuanceerder. De eerste link die getoond wordt is inderdaad een link die staat op een website waarvan de homepage PR9 heeft.
  De volle link gaat naar een longtail op die site.

  In die volgorde wordt het bij mij getoond.

  Ik hoor het echt graag als iemand iets anders kan ontdekken.

  Misschien heeft het ook te maken met de Yahoo directory en het wel of niet daarin voorkomen van de url

  Reageren
 • Edwin zegt:
  05 nov, 2009 om 16:11

  Je gaat ook geen nagels in de muur kloppen met je vuisten als er hamers bestaan. Dat neerbuigend toontje over ‘ achja tools..’ is echt niet nodig..

  Geen enkele deftige seo’er laat tools links liggen omdat het gepersonaliseerde manuele werk véél effectiever is..

  http://www.edwinsdesignlab.be/blog/2008/06/18/ultieme-test-beste-backlink-analyzer/

  Reageren
 • Dave zegt:
  05 nov, 2009 om 16:17

  @Ewin, mee eens maar met een hamer en een paar nagels maak je nog steeds geen mooi stuk meubel.

  Moet je de tools mijden ? Hell no.. maar zoals eerder gezegd, iedereen heeft er toegang tot…

  Dave

  Reageren
 • Fons Walleyn zegt:
  05 nov, 2009 om 16:30

  Edwin, ik vind ook niet dat je tools moet mijden maar zoals Dave aanhaalt, iedereen kan dezelfde gebruiken. Het is met zaken dat je niet in tooltjes vindt dat je het verschil kunt maken ;)

  Reageren
 • Edwin zegt:
  05 nov, 2009 om 18:45

  In de lage landen zijn 95% van de sites niet eens met behulp van seo tools geoptimaliseerd dus ze maken in veel gevallen nog steeds snel het verschil..

  Reageren
 • Jacob Ras (Piano Musician) zegt:
  05 nov, 2009 om 18:48

  “Ook weer een Google ban erdoor en de toolbar die niet meer werkt door de †˜automatische verzoeken†™”

  Heb je een ban gekregen door het gebruik van dit programma?

  Reageren
 • Internet Tilburg zegt:
  05 nov, 2009 om 19:03

  Die google ban ken ik ook van andere tools. In dit soort situaties is het makkelijk als je buren geen beveiligde wifi hebben hahaha

  Reageren
 • Jacob Ras (Piano Musician) zegt:
  05 nov, 2009 om 22:59

  Oké, zou ik me zorgen moeten maken voor een ban als ik deze plugin gebruik, of … ?

  Reageren
 • Bedrijfskleding Aprintex zegt:
  06 nov, 2009 om 07:46

  Wij konden vroeger na het gebruiken van dergelijke tools (ook AMSE bv) geen gebruik meer maken van de toolbar.

  Reageren
 • Jacob Ras (Piano Musician) zegt:
  06 nov, 2009 om 11:13

  Oké, zal waarschijnlijk liggen aan de vele requests naar Google’s servers om de PR op te vragen. Ik ga het niet gebruiken, zit niet te wachten op een ban.

  Reageren
 • Luc (nachtlenzen) zegt:
  06 nov, 2009 om 22:21

  Mooi geschreven artikel, ik ga het direct uitproberen!

  Reageren
 • Internet Tilburg zegt:
  07 nov, 2009 om 19:56

  De ban stelt niet super veel voor. Is een tijdelijke ban welke je met een captcha kunt omzeilen. In een te korte tijd worden er teveel requestst gedaan vanaf hetzelfde IP adres waardoor google denkt dat je een virus of een robot op je computer hebt en daarvoor krijg je een waarschuwing. Niets om je heel druk over te maken.

  Reageren
 • My-friends zegt:
  07 nov, 2009 om 22:03

  Waw, ga ik direct testen!

  Reageren
 • My-friends zegt:
  07 nov, 2009 om 22:08

  Blijkbaar toch niet gratis?

  Reageren
 • My-friends zegt:
  07 nov, 2009 om 22:09

  Of niet de pro nemen?

  Reageren
 • Hypotheek Deventer zegt:
  09 nov, 2009 om 16:27

  Vooral niet de pro nemen denk ik.

  Reageren
 • hello zegt:
  09 okt, 2010 om 21:02

  Hey folks,

  looking for a ingame guide that will show you the fastest questing routes? Check our website, “wowlvlguide.net” for the best ingame wow leveling guide available.
  you have nothing to lose.

  soon we will launch our demo video of the ingame guide.

  give it a try :)

  Reageren
 • Steffen zegt:
  20 jan, 2012 om 10:13

  Werd hij niet automatisch pro na 6 maanden? Dan zou het je wel geld gaan kosten dat wil ik niet… Ben op zoek naar iets gratis.

  Reageren
 • Marc zegt:
  20 jan, 2012 om 10:22

  Bij mij werkt het nog steeds.

  Wel is het resultaat iets minder geworden na het sluiten van “Yahoo link-exlorer” afgelopen maand.

  Het doet nog steeds een update en ik heb nog nooit een cent betaald.

  Ik begrijp dus ook niet zo veel van bovenstaande reacties. Misschien heb ik geluk dat ik nog net een gratis origineel heb gedownload?

  Reageren
 • Geen zoekwoorden in het naamveld a.u.b. zegt:
  28 mei, 2015 om 16:23

  Wij maken ook gebruik van de tools van SEO Power suite en zijn er erg tevreden over. Het is indd geen goedkoop programma maar wel erg overzichtelijk.

  Edit: Pseudoniem of echte naam gebruiken a.u.b.

  Reageren

Reageren