Naar
boven

Spammen bij Google, niet zo slim

Een paar weken geleden schreef ik over een duistere zoekmachine optimalisatie techniek. Een week daarna had ik nog een interessant artikel over wat linkspam nu precies is.

Echter wat ik van de week tegenkwam deed me toch wel erg hard lachen. Lees verder en leer dus hoe je NIET moet spammen”¦

Google webmaster central blog
Regelmatig lees ik de Google webmaster central blog om te kijken of er nog wat interessants tussen staat. Zo kwam ik uit op dit artikel, waar inhoudelijk niks interessants op staat verder. Toen ik de reacties ging lezen kwam ik wel iets interessants tegen:

Linkspam bij Google

Zoals je ziet is er dus iemand die op een blog van Google gaat spammen in de reacties, en dan op de meest opzichtige manier mogelijk!

Spam met mate

Zelf ben ik er voorstander van om gewoon NIET te spammen. Eerlijkheid duurt het langs, simpel. Maar als je er dan toch voor kiest om het te doen, doe het dan wel met mate. En al zeker niet zoals die pipo het op de blog van Google zelf doet.

De kans is namelijk vrij groot dat Google dit gaat zien (de reactie is inmiddels al verwijderd). En ik acht de kans ook vrij groot dat de website waar naar wordt verwezen scherp in de gaten zal worden gehouden.

Lees die laatste zin nog een keer, “ in de gaten worden gehouden”. Ik schrijf bewust niet dat deze direct gestraft zal worden. Waarom niet? Misschien is het wel een concurrent die deze reactie heeft geplaatst. Denk daar maar eens over na ;-).

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
23 reacties op "Spammen bij Google, niet zo slim"
 • Rogier zegt:
  06 nov, 2008 om 12:55

  Ik heb eroverr nagedacht, maar zou graag iets meer uitleg willen…

  Reageren
 • Michel zegt:
  06 nov, 2008 om 13:25

  Ik acht de kans groter dat het een niet-zo-slimme bot is (getuige de inhoud van de reactie).

  Desalniettemin een onhandige actie inderdaad.. De laatste zin over ‘concurrent’ snap ik eerlijk gezegd ook niet helemaal…. uitleg!?

  Reageren
 • Jeroen zegt:
  06 nov, 2008 om 13:53

  Ik denk dat hij bedoelt dat Google een website nooit een penalty kan geven voor iets wat buiten de eigen website gebeurd (zoals spammen). Google kan namelijk nooit verifiëren of dit door iemand van de betreffende website zelf gebeurd of dat een concurrent dit doet om de website in een kwaad daglicht te stellen. Google zal dus alleen penalty uitdelen aan websites die ongeoorloofde technieken op hun site toepassen en hoogstens de spamberichten als hierboven vermeld niet meewegen en de website waarnaar ze verwijzen in de gaten houden of er op die website iets gebeurt wat niet geoorloofd is.

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  06 nov, 2008 om 13:55

  Inderdaad Jeroen, dat is precies wat ik bedoel.

  Reageren
 • Bertjan zegt:
  06 nov, 2008 om 15:32

  Leuk doordenkertje :)
  Wel erg dom van deze ‘spammer’ om dit juist bij google te doen.

  Reageren
 • Edwin zegt:
  06 nov, 2008 om 17:56

  Uittreksel uit mijn laatste comment op googleblog.blogspot.com…
  Karel is de beste
  de beste is Karel
  Karel is de beste
  Karel is de beste
  Karel is de beste

  Reageren
 • Annojo zegt:
  06 nov, 2008 om 17:13

  Ik heb geen verstand van hoe dat spammen precies in zijn werk gaat, maar dacht dat dit automatisch ging? Of zijn er echt mensen die handmatig zo’n tekst gaan zitten intikken?

  Reageren
 • Mickie zegt:
  06 nov, 2008 om 20:04

  Fout: je krijgt weldegelijk een penalty bij linkspam. Wel kan je bij Google een verzoek indienen om de penalty te herevalueren.

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  06 nov, 2008 om 20:45

  @Mickie
  Kun je dat onderbouwen? Is wel erg makkelijk om zomaar iets te roepen.

  Reageren
 • Mickie zegt:
  06 nov, 2008 om 20:49

  Als test heb ik een jaar geleden een website ontworpen, en gekeken hoe groot het effect van de spamlinks zou zijn. Al snel kreeg ik een mooie positie in Google, tot ik plots na 2 weken onvindbaar werd. Na een verzoek in te dienen, stond ik na een maand terug bovenaan.

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  06 nov, 2008 om 20:52

  En wat heb je toen aan Google gevraagd? Sorry ik heb een test gedaan met linkspam. Willen jullie mij weer terugzetten? Iets in die trant?

  Reageren
 • Mickie zegt:
  06 nov, 2008 om 20:54

  Ik heb inderdaad toegegeven dat sommige links met opzet door mij geplaatst waren, dat ik het gevolg (hoge positie) hiervan niet zo extreem had ingeschat, en ik deze techniek niet meer zou toepassen.

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  06 nov, 2008 om 21:00

  @Edwin

  Geef me even de URL waar je dit hebt gedaan :-). Kan ik namelijk meteen aan Google doorgeven dat iemand mij probeert te naaien. Mooi bewijs heb ik meteen door de reactie die je zelf hebt geplaatst hier :-)

  Reageren
 • Edwin zegt:
  06 nov, 2008 om 21:36

  Zeg ik lekker niet.. :)
  Dave van etail.be heeft een tijd terug een spamcampagne over zich heen gekregen, blijkbaar én gelukkig zonder gevolg voor zijn site..
  Mijn ervaring met penalties zijn iets anders..Google is zelden zo mild als je zelf aantoonbaar in de fout bent gegaan…( klantenervaringen wel te verstaan, zelf ben ik nog nooit gepenaliseerd :) ,hout vasthouden…)

  Reageren
 • Dave 2 zegt:
  06 nov, 2008 om 23:18

  @ Edwin..zonder gevolg ? Ik heb uit pure miserie de site na 6 maanden van het net gehaald omdat G die aan geen kanten meer wilde indexeren..zo gelukkig was ik er niet mee :o

  Dus mij vertellen dat een spamcampagne niet schadelijk is..mijn botten !

  Dave

  Reageren
 • Thijs zegt:
  07 nov, 2008 om 10:19

  Het lijkt me erg moeilijk voor Google om hierin iets zinnigs te ondernemen, ze kunnen niet makkelijk achterhalen of de website eigenaar verantwoordelijk is voor de spam of de concurrent.

  Het lijkt me echt verschrikkelijk als je concurrenten dit doen om jouw website uit de index te krijgen. Dit toont maar weer aan hoe afhankelijk we zijn van één bedrijf en hoe weinig grip we hebben op het doen en laten van dit bedrijf.

  Reageren
 • snel zegt:
  08 nov, 2008 om 11:09

  Volgens mij is het voor google niet zo’n probleem om te achterhalen welk ip adres de spam heeft geplaatst, en wat voor ip adres de webmaster gebruikt, aangezien de meeste webmasters wel een google account of iets dergelijks hebben lijkt mij.

  Reageren
 • Sint Smeding zegt:
  10 nov, 2008 om 10:10

  @snel: Hoe wil jij achterhalen welke persoon verantwoordelijk is voor het plaatsen van een specifiek stukje content op een website?

  Neem nu jouw comment. Hoe kan Google weten wie deze heeft gepost? Dat kan jij geweest zijn, of Karel, of ik, of wie dan ook!

  Reageren
 • Multus zegt:
  14 nov, 2008 om 19:18

  Haha mooi dit. Domme actie

  Reageren
 • Xiara zegt:
  18 mei, 2009 om 23:12

  Ik heb me dit al vaak afgevraagd. Je zou in principe iemand anders penalties kunnen bezorgen als je gaat spammen in zijn naam?

  Je kan er blijkbaar wel iets aan doen door de penalty te laten her-evalueren, maar dan moet je wel je zaakjes opvolgen. En ik kan me goed voorstellen dat dit niet altijd gebeurt bij bedrijfjes die het te druk hebben met andere zaken.

  Reageren
 • Carnaval in Nederland zegt:
  19 mei, 2009 om 00:50

  Dan ga je wel richting “black hat seo” maar er zijn inderdaad verhalen waarbij je bijvoorbeeld een iets te duidelijke betaalde link naar je concurrent laat plaatsen met als opzet om hem een penalty te forceren. In hoeverre dat ook zo werkt weet ik niet maar het idee op zich is al te gek voor woorden dat mensen op die manier er naar kijken.

  Reageren
 • backlinks kopen zegt:
  05 dec, 2010 om 11:55

  Ik gebruik al enige tijd zo genoemde ”black hat seo” Nog nooit een penalty gekregen. Het zal ook liggen aan de manier waarop je deze links inzet. Als je elke dag 5.000 links naar je website plaatst…………
  Wat ik me wel afvraag is als je een penalty krijgt of je dan met je hele website een penalty krijgt of alleen op een bepaald keyword.

  Reageren

Reageren