Naar
boven

Gebruik je Google+, Gmail of Google Apps? Voorkom deze blunder dan!

Steeds meer bedrijven maken gebruik van Gmail of Google Apps, de online concurrent van Microsoft Office. Zelf zijn we ook fan van Google Apps, wat onze Google Apps blog ook wel bewijst ;-).

Maar hoe enthousiast we ook zijn, elk voordeel heeft zijn nadeel. Zo is Google bijvoorbeeld hard bezig om Google+ te pushen, hun sociale netwerk. Dit doen ze vrij agressief en bestaande gebruikers van Gmail en Google Apps worden hier verplicht in meegezogen. En daarin schuilt de tip van vandaag!

Profielfoto – Professioneel of ..

Kijk eens even naar de onderstaande afbeelding. Dit is een voorbeeldmail zoals je die zou kunnen ontvangen in Gmail:

De profielfoto die erbij staat spreekt tot de verbeelding nietwaar?

Google+ integreert met Gmail

Of je het nu wil of niet, Google “verrijkt” Gmail met data uit je Google+ profiel. En dat kan wel eens voor pijnlijke blunders zorgen.

Een aantal tips om dit te voorkomen:

 • Gebruik je Gmail zakelijk? Zorg dan voor een professionele profielfoto in je Google+ profiel;
 • Ook het laatste openbare bericht wat je op Google+ plaatst wordt vertoond in Gmail (zie ook de tekst in het rode kader in het bovenstaande voorbeeld). Dus wederom, gebruik je Gmail zakelijk? Zorg dan dat je niet al te vreemde teksten op Google+ plaatst.
Opgelet: Niet alleen wanneer je mailt vanuit Gmail wordt de extra data weergegeven! Ook wanneer je bijvoorbeeld vanuit een mailsoftware verzend met een afzendadres wat een Google+ profiel heeft wordt de extra data vertoond in Gmail!

Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
9 reacties op "Gebruik je Google+, Gmail of Google Apps? Voorkom deze blunder dan!"
 • Rob zegt:
  12 sep, 2012 om 12:42

  Het is toch niet te geloven dat mensen zoiets nog gebruiken. Een provider die de contact van je mail aanpast. Onbegrijpeijk.

  Reageren
 • Jeroen zegt:
  12 sep, 2012 om 12:49

  Je moet steeds beter oppassen. Gisteren was ik bij een ICT klant die vertelde dat hij een mail via Google+ van mij had ontvangen over een nieuw fotoalbum dat ik had geplaatst…

  Ik had op Picassa inderdaad een nieuw album aangemaakt met grafmonumenten (mijn andere bezigheid http://www.rvs-grafmonumenten.nl) Bleek dat Picassa dat op de een of andere manier gekoppeld was aan mijn adresboek in hotmail. Al mijn connecties daar hadden dus dat bericht bekregen….

  Mijn eigen stommiteit, maar de verwevenheid van al die social media websites is voor mij een soort brij geworden.

  Het kan inderdaad tot vervelende situaties leiden.

  Reageren
 • Riemer zegt:
  12 sep, 2012 om 18:17

  Google is niet bezig zijn sociale netwerk Google+ te pushen. Er is heel iets anders aan de hand. Google integreert al z’n diensten: Gmail, Calendar, Drive, Maps, Personal Search, Picasaweb, YouTube, etc. Dat nieuwe geïntegreerde geheel noemen ze Google Plus. Belangrijk nieuw element daarin het sociale netwerk, dat door velen óók Google+ wordt genoemd. Dat is nooit bedoeld als zelfstandig product en het is dan ook niet vergelijkbaar met bijv. Facebook.
  Consequentie van de integratie is dat je straks nog maar één Google account hebt en dat je “stamgegevens” zoals naam, foto, adres door alle Google diensten worden gebruikt. Als je een account aanmaakt, ben je direct aangesloten op de basis-functies: stamgegevens en social network (lees: Google+). De andere diensten staan ook direct tot je beschikking, maar die moet je meestal nog apart activeren. Dat geldt bijv. voor Search History, waarmee je Google toestemming geeft om zoekresultaten voor jou op maat te snijden aan de hand je eerder zoekopdrachten, je sociale contacten, etc. (standaard staat dit uit).
  Sergey Brin zei over deze hele integratie: “We hebben heel veel bloemen laten bloeien. Nu maken we er een boeket van.”

  Reageren
 • Sonja zegt:
  12 sep, 2012 om 21:56

  Ik had in de eerste instantie niet door dat als je een bericht forward om attachments door te sturen, de tekst zelf ook als document meegestuurd wordt (van de oorspronkelijke afzender) Ook al had ik deze verwijderd. Hierdoor kwam informatie die niet voor de geadresseerde bestemd was, daar toch terecht.

  Reageren
  • Catharina zegt:
   13 sep, 2012 om 11:10

   @Sonja Overkwam mij ook. Hoe werk je nu? Nog wel met gmail? Of blijven opletten..

 • Gerard zegt:
  13 sep, 2012 om 11:32

  Dit is dus duidelijk voorbeeld om voor je prive en zakelijke zaken 2 verschillende G+ profielen aan te maken. Heb ik ook gedaan.

  Reageren
 • Sonja zegt:
  14 sep, 2012 om 10:51

  @Catharina, ik heb tevens een aantal emailadressen via de websites. Deze gebruik ik normaal gesproken voor zakelijke contacten. Het gmail account gebruik ik nu zoveel mogelijk voor persoonlijke contacten. Maar ook daarbij let ik zoveel mogelijk op.

  Reageren
 • Anne zegt:
  17 sep, 2012 om 15:58

  Google+ is geen social netwerk. Het is gewoon een update van Google, verrijkt met wat extra diensten. Alles verschuift langzaam naar Google+, zodat iedereen straks persoonlijke informatie op Google ziet en meestuurt. Maar dat heeft niets met een social network te maken. Het zijn gewoon net was meer gepersonaliseerde zoekresultaten, plus commentaren/aanbevelingen uit je omgeving. En daarnaast een manier om je gmail contacten handig in groepen te sorteren…

  Reageren
 • Pechvogel zegt:
  14 jul, 2015 om 15:08

  Jeroen ik heb plots een twoo.com account door per ongeluk die mail aan te klikken in de veronderstelling dat deze van mijn vriendin kwam! Nu is dit account ook nog eens automatisch aan mijn Facebookprofiel/account gekoppeld ongevraagd en ik kom er maar niet van af ! Twoo.com is een datingsite waar ik geen behoefte aan heb.

  Reageren

Reageren