Naar
boven

Google Analytics Video: Vergelijkingen

Google vriendelijke siteEen zeer onbekende maar daarom niet minder interessante functie van Google Analytics is de zogenaamde vergelijkingsfunctie. Met deze functie kun je snel zien hoe bepaalde onderdelen presteren ten opzichte van de rest van de website.

Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe het weigeringspercentage van een bepaalde landingspagina in verhouding staat met de andere landingspagina’s. Of bijvoorbeeld het weigeringspercentage van een zoekwoord.

Om het één en ander te verduidelijken heb ik weer een video gemaakt:

PS: Laat me even weten wat je ervan vond!

Daadwerkelijk meer informatie uit Google Analytics halen? Download nu gratis 5 gepersonaliseerde Google Analytics rapporten!

Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
13 reacties op "Google Analytics Video: Vergelijkingen"
 • Olivier zegt:
  08 jul, 2009 om 09:49

  goede tip. Die had ik nog niet ontdekt. Leuk muziekje ook :-)

  Reageren
 • Plien zegt:
  08 jul, 2009 om 10:23

  Duidelijke video en uitleg! Wat dat betreft is een video zeker een heel geschikt medium. Volgende blog over “Hoe maak je zo’n mooie video?”

  Reageren
 • Internetmarketing Isinet zegt:
  08 jul, 2009 om 10:01

  Hallo Karel, een duidelijke video! Het is bij commerciële sites ook interessant om dit te combineren met de doelconversies zodat je ziet welke woorden procentueel voor de meeste conversies zorgen.

  Reageren
 • Carnaval in Nederland zegt:
  08 jul, 2009 om 11:08

  Duidelijke video! De volgende keer de muziek pas meer harder zetten als je klaar bent met praten. Nu knal je uit de speakers met je laatste zin hahaha

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   08 jul, 2009 om 11:11

   Ha ha. Dat heeft een andere reden. Dat stukje heb ik apart ingesproken en erachter geplakt, had me daar namelijk in het originele stuk versproken :-).

 • stefan Rooyackers zegt:
  09 jul, 2009 om 08:59

  Karel,

  Prima tip. Wat kun je zo al doen aan webpaginas met een hoog weigeringspercentage? Misschien kun je daar ook een video over maken.

  Reageren
 • Internetmarketing Isinet zegt:
  09 jul, 2009 om 10:15

  Stefan, er zijn veel verschillende zaken die je kunt doen met pagina’s die een hoog weigeringspercentage hebben.

  Maar eerst is het belangrijk om te achterhalen als het niet ‘normaal’ is dat het weigeringspercentage hoog is. Als je bv de brontrefwoorden van het segment van de ‘geweigerde pagina’ opvraagt en je ziet dat de instroom naar deze pagina vooral uit heel algemene woorden komt is het vrij normaal dat er een hoger weigeringspercentage is.

  Stel, je hebt een site gericht op oldtimers (ik zeg maar iets) en je hebt een pagina die gericht is op ‘oldtimer volkswagen T2 te koop’ dan kan het bv zijn dat je bv op die pagina veel bezoek haalt van (be)zoekers die zochten naar pakweg ‘volkswagen te koop’. Het percentage van die bezoekers die zal afhaken zal logischerwijs een stuk hoger zijn omdat maar een beperkt deel effectief een oldtimer zal zoeken.

  Ook kan het zijn dat een bepaalde pagina bv een link krijgt van een off-topic site waar nieuwsgierigen toch even snel kijken en direct terug weg zijn. Weigeringspercentage hoeft dus niet altijd met de inhoud van jouw site/pagina te maken hebben maar kan evengoed veroorzaakt worden door de aard van de verkeersbron.

  Is dit niet het geval en gaat het over vergelijkbare pagina’s met vergelijkbare verkeersbronnen? Dan kun je het best eens de pagina’s die niet goed scoren op vlak van weigering, naast de wel goed scorende leggen en de analyse maken voor jezelf wat er in de goed scorende pagina meer kan aanspreken of duidelijker is dan in de sterk ‘geweigerde pagina(s)’.

  Is de navigatie duidelijk? Staat er voldoende (relevante) inhoud op de pagina? Is er correct taalgebruik en geen schrijffouten? Is er een duidelijke call2action of grijp je dadelijk de aandacht van de bezoeker? Wordt de pagina snel genoeg geladen? Enz…

  Is dit een voldoende antwoord op je vraag?

  Reageren
 • Jerry zegt:
  09 jul, 2009 om 11:11

  Hi Karel,

  Een simpel en goed uitleg. Mijn vraag is alleen nog, wat kan je er precies aan doen om de negatieve cijfers postief te maken?
  Wat kan je aan die pagina veranderen zodat die WEL aanslaat?
  ps nog een kort vraagje… Google adsense met BORDER of zonder BORDER?

  Vriendelijke groet,

  Jerry Esseboom

  Reageren
 • Lonneke zegt:
  09 jul, 2009 om 22:57

  Hoi Karel,

  Een heel nuttige video!!! Bedankt daarvoor. Ik ga gelijk testen op mijn analytics ;) Ben benieuwd wat eruit gaat komen (ben bang dat ik veel mag gaan aanpassen, nu ilk dit weet hahaha)

  Nogmaals bedankt voor de interessante video!

  Reageren
 • Patrick zegt:
  13 jul, 2009 om 17:54

  Hoi Karel,

  Een duidelijke en goed opgezette video. Prima instructie materiaal.

  Dit soort zaken maakt je nieuwsbrief mede zo interessant. Bedankt.

  Reageren
 • Olchert Vels zegt:
  16 jul, 2009 om 12:25

  Goede video, heel fijn!

  Reageren
 • Sonny Sieben Internet Marketing zegt:
  20 aug, 2009 om 13:40

  erg goede tip Karel, had ik nog nooit van gehoord! Thanks!

  Reageren
 • Loyda zegt:
  08 sep, 2009 om 23:59

  Met heel veel plezier gekeken en geluisterd naar je goede video. Een rijke bron van informatie. Bedankt daarvoor.

  Reageren

Reageren