Naar
boven

HTML mails. Zien ze er wel goed uit?

HTML mailingsHoewel voor mijn business gewone plain text mails het beste werken is dat natuurlijk niet voor ieder bedrijf zo. Veel van jullie werken met HTML mails. Een mooie opmaak, verschillende lettertypen en wat afbeeldingen om het geheel op te leuken.

Echter wordt deze HTML mail niet door iedereen ontvangen zoals de designer hem heeft ontworpen. In dit artikel gaan we dit probleem “tackelen”.

HTML mails

De ene HTML is de andere niet. Nee, dat is niet helemaal waar… Beter om te schrijven is: HTML wordt door de één anders gelezen dan door de ander. En hiermee doel ik op de verschillende email clients als Gmail, Hotmail en Outlook.

Het zou zomaar eens kunnen zijn dat de mailings die je maakt bij alle Gmail gebruikers er totaal niet uitziet! We kunnen dit echter voorkomen”¦

Testen, testen en nog eens testen!

Wanneer je mijn blog al wat langer leest weet je ook dat ik een groot voorstander ben van testen. Test gewoon wat wel of niet werkt en je weet het! Zo is het ook met het versturen van HTML mailings.

Voordat je een HTML mailing de deur uit doet kun je deze het beste eerst naar zoveel mogelijk eigen email clients sturen. Installeer of maak dus zeker de volgende email clients:

 • Email ClientsOutlook 2007
 • Outlook 2003
 • Yahoo
 • Gmail
 • Windows Live / Hotmail
 • Lotus Notes
 • Thunderbird
 • AOL
 • Entourage
 • Mac Mail

Overigens zal het erg moeilijk zijn om bij al deze clients een perfect resultaat te krijgen. Probeer hier dan de gulden middenweg in te vinden! Mijn advies is om dit sowieso eens een keer te testen met je HTML mailings. Oja, en schrik niet van de resultaten”¦

Onze hulp nodig met e-mailmarketing?

Bekijk onze cursusLaat ons helpen!

Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
14 reacties op "HTML mails. Zien ze er wel goed uit?"
 • Rob Klaassen zegt:
  10 sep, 2008 om 09:36

  Het belangrijkste is dat je gewoon oldschool HTML gebruikt en niet teveel CSS. Dan zul je nog versteld staan van in hoeveel clients het er gewoon prima uit ziet.

  Reageren
 • Erwin Schrijver zegt:
  10 sep, 2008 om 10:03

  Campaign Monitor biedt een goed overzicht met wat ondersteund wordt door welke client:
  http://www.campaignmonitor.com/css/

  Reageren
 • Rob Klaassen zegt:
  10 sep, 2008 om 11:22

  @Erwin: kijk dat is nog eens een makkelijk overzicht.

  CSS gebruiken wij als het echt niet anders mogelijk is maar anders liever niet.

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  10 sep, 2008 om 11:32

  @Erwin
  Die zocht ik! Is inderdaad een goede aanvulling op het artikel!

  Reageren
 • Erwin Schrijver zegt:
  10 sep, 2008 om 13:04

  @Rob
  Daarom is dit juist een goed overzicht. Zelf heb ik ooit een applicatie gemaakt die communiceert via de API van Campaign Monitor. Ze bieden daar ook de mogelijkheid om je mail te testen op verschillende clients. Je krijgt dan een overzicht met screenshots van de clients en welk gedeelte van je mail zonder te scrollen normaal gesproken zichtbaar is. Deze test controleert ook een aantal spam-filters zodat je ook direct een indicatie krijgt of je mail overal aankomt. Wel handig wanneer je niet vanuit een eigen applicatie je mailings wilt verzorgen.

  Reageren
 • Willem Maatman zegt:
  11 sep, 2008 om 16:36

  Wij wilden ook HTML mails gaan gebruiken. Maar we kwamen er (nadat we dat hadden laten ontwerpen) achter dat je als je een mail beantwoord die je bv binnenkrijgt van af je website GEEN HTML kan gebruiken als je de beantwoorden button kiest. Om allerlei omslachtig gedoe met briefpapier voor de mederwerkers te voorkomen hebben we het afgeblazen.

  Willem

  Reageren
 • Sven zegt:
  13 sep, 2008 om 23:01

  Is het niet een beetje omslachtig?
  Dat de gebruiker/verzender zich moet aanpassen aan de client? Omdat die het naar zijn zin wil maken?
  Het is natuurlijk vervelend voor de gebruiker wanneer het niet goed wordt weergegeven, maar dan zet je gewoon bovenin:
  “Word deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk hem dan op onze site.” Dit werkt natuurlijk alleen bij nieuwsbrieven en dergelijke, maar in persoonlijke e-mails wordt vaak toch geen HTML gebruikt.

  Ik vind echt niet dat de gebruikers zich moeten aanpassen aan de email client, maar andersom. Ze zouden gewoon de HTML mails moeten weergeven, met enkele uitzonderingen zoals javascript.

  Reageren
 • Website promotie zegt:
  17 sep, 2008 om 13:14

  Een groot probleem is dat MS Outlook 2007 geen gebruik maakt van de IE engine, maar van de Word engine. Hierdoor is de ondersteuning van HTML 3 jaar teruggegaan. Outlook Express daarentegen maakt wel gebruik van de IE engine.

  Overigens kun je in de headers zo inrichten dat clients die geen HTML ondersteunen een keurige platte text boodschap krijgen. Wordt de HTML wel ondersteund, dan wordt die uitgevoerd.

  HTML mail is prachtig, alleen de kans is groter dat de mail niet door het SPAM filter komt (bij weinig tekst).

  Reageren
 • Duck Duijkers zegt:
  10 okt, 2008 om 07:25

  Nav het bericht over HTML opmaak:

  In Microsoft Outlook krijgt ik sinds enige tijd bij de ontvangst van emails met HTML opmaak erin, de mededeling dat Outlook het zo geregeld heeft dat ik die niet kan lezen. Momenteel geinstalleerd Microsoft Outlook Engels 2007. Bij Options heb ik bij instellingen van HTML wat uitgeprobeerd. Voor uitgaand post kun je kiezen voor HTML opmaak. maar zo’n uitdrukkelijke keuze voor inkomende post zie ik niet.
  Een oplossing?

  Duck

  Reageren
 • Joran Horsman zegt:
  26 mrt, 2009 om 11:45

  Ja ik heb hier ook erg veel tijd in gestoken. Heb nu een dienst gevonden waarmee je alle clients in 1 keer kan testen. Zo hoef je niet je 8 mailboxen door om te kijken hoe de mail eruit ziet.
  http://litmusapp.com/

  Joran

  Reageren
 • jandebehanger zegt:
  08 nov, 2009 om 09:29

  html emails zuigen.
  De afzender krijgt altijd van het verzoek om mij aub nooit meer die html meuk te sturen.

  Reageren
 • Internetmarketing Isinet zegt:
  08 nov, 2009 om 10:49

  Hoi Jan de behanger. Wij hebben inderdaad ook de ervaring dat simpele tekstmails een stuk doeltreffender zijn dan html mails.

  Reageren
 • Internet Tilburg zegt:
  08 nov, 2009 om 14:11

  HTML mails hebben naast het grafische ook een tracking doel. Met plaatjes kan geregistreerd worden dat je de email ook daadwerkelijk op je scherm hebt gehad. Mits je de plaatjes activeerd natuurlijk.

  Reageren
 • Jacob Ras (Piano Musician) zegt:
  09 nov, 2009 om 13:46

  “HTML mails hebben naast het grafische ook een tracking doel.”

  Inderdaad, dat is een techniek die spammers ook wel eens gebruiken, om te kijken of hun mails gelezen worden.

  Reageren

Reageren