Naar
boven

Social bookmarking en zoekmachine optimalisatie

Social bookmarking

Het is al een tijdje een trend om te social bookmarken. Bookmarken (toevoegen aan favorieten) word gebruikt om een bepaalde site gemakkelijk terug te kunnen vinden.

Je kent het waarschijnlijk wel van Internet Explorer en Firefox. Je kunt dan een website toevoegen aan je favorieten.

Bij het social bookmarken ga je wat verder. In plaats van de website in de favorieten van je browser te zetten, plaats je de website op een externe website waar iedereen op rond kan kijken en andermans favorieten kan bekijken. Een ander groot voordeel is dat je waar ook ter wereld je favorieten kunt bekijken en niet meer afhankelijk bent van je browser (die thuis op je PC staat).

Maar wat heeft het social bookmarken nu met zoekmachine optimalisatie te maken?

Er zijn tegenwoordig veel bookmark sites op het internet te vinden. De populairste zijn Wink, StumbleUpon, Simpy, Shadows, Rawsugar, Markaboo, Maple, ma.gnolia, Netscape, Looklater, Linkroll, Furl, Feedmelinks, Digg, del.icio.us, Blogmemes, Blinklist en Backflip. Maar waarom zijn dergelijke sites belangrijk voor je zoekmachine marketing strategie?

Zij bieden allemaal een gratis en simpele manier aan om links te creëren naar je website. En zoals bekent zijn inkomende links cruciaal voor een goede marketing strategie! Op een bookmark site kun je de url ingeven en kun je vaak ook een omschrijving en begeleidende keywords (zoekwoorden). Omdat deze sites vaak een hoge pagerank hebben worden ze vaak door de zoekmachines bezocht. Links op deze website worden dus snel door de zoekmachines opgemerkt.

Overigens hoef je niet te verwachten dat deze websites pagerank “doorgeven”. De meeste maken gebruik van de link met het rel=”nofollow” attribuut in de tag. Toch zullen deze links nog wel door de zoekmachines gezien worden.

Een groot voordeel is dat andere mensen je bookmarks gaan bekijken en je zo dus meer bezoekers op je website kunt krijgen.

Wanneer je dus verantwoordelijk bent voor de zoekmachine optimalisatie van een website raad ik je aan zeker eens naar deze sites te kijken. Wanneer je snel je links aan alle bookmarksites wil toevoegen neem dan eens een kijkje op: OnlineWire.com.

Oja, zorg er wel voor dat je ook wat andere websites toevoegt, anders zal het beschouwd worden als spam en kan je account geblokkeerd worden”¦ 

 

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
4 reacties op "Social bookmarking en zoekmachine optimalisatie"
 • Karel Geenen zegt:
  09 jan, 2007 om 14:00

  Heb toch een Nederlandstalige social bookmark site gevonden: http://www.opstarter.nl

  Reageren
 • R zegt:
  10 jan, 2007 om 02:40

  Sorry, puur toevallig vandaag hetzelfde onderwerp aangesneden. Maar wellicht één aardige aanvulling: http://www.tagmos.nl is ook een prima bruikbare Nederlandstalige social bookmark site.

  Reageren
 • suzie swinnen zegt:
  10 dec, 2008 om 14:41

  Beste,

  Oranjoe, furl en savethis zijn ook goede bookmarkers (NL en BE).

  Heeft er iemand een idee waar ik gemakkelijk gratis een URL kan toevoegen?

  Met dank.

  Reageren
 • echte naam of pseudoniem aub zegt:
  21 okt, 2013 om 23:19

  Een nieuwe Nederlandse bookmarking site: nieuwspress.nl

  edit: geen zoekwoorden in naamveld aub.

  Reageren

Reageren