Naar
boven

Afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines

Om tot een optimale zoekmachine vriendelijke website te komen zijn er nog veel van die “kleine dingetjes” die je kunt doen. Deze zorgen niet voor grote stijgingen binnen de zoekresultaten maar kunnen wel net dat kleine zetje geven.

Eén van de dingen die je nog kunt doen is het optimaliseren van je afbeeldingen”¦

Bestandsnaam
Allereerst is het verstandig om de bestandsnaam te laten verwijzen naar de afbeelding of zoekwoorden waar je voor wil optimaliseren voor die pagina.

Voorbeeld:

Pay-per-click

Fout: 142.jpg
Goed: pay-per-click.jpg

Alt-tag
Verder kun je aan de afbeelding een alt-tag meegeven. Deze komt tevoorschijn wanneer je met je muisaanwijzer op een afbeelding gaat staan.

De alt-tag is bedoeld als vervangende tekst wanneer de afbeelding niet geladen kan worden. Ook blinden, die teksten middels een software laten voorlezen, hebben profijt van de alt-tag. Ze weten dan immers waar de afbeelding over gaat.

De tekst in de afbeelding moet je dus laten verwijzen naar de afbeelding of zoekwoorden waar je voor wil optimaliseren.

Voorbeeld:

Code:

<img border=”0″ width=”147″ src=”https://i144.photobucket.com/albums/r163/geenenk/pay_per_click.gif” alt=”Pay-per-click” height=”141″ />

Conclusie
Het optimaliseren van je afbeeldingen is dus zeker niet onverstandig. Succes!

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
16 reacties op "Afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines"
 • Dimitri Taghon zegt:
  11 apr, 2008 om 14:02

  Nuttig artikel, enkele bemerkingen: Wat zou het meeste belang hebben bij zoekmachines, de bestandsnaam of de alt? Ik vermoed dat de alt meer waard is. Wat doet mce_src=””? Je bent de alt=”” vergeten bij je laatste img ;-)

  Reageren
 • Patrick zegt:
  11 apr, 2008 om 15:23

  Ik heb de mce_src attribute wel eens vaker gezien. Het is in elk geval geen valide HTML en heeft geen effect in IE of FF.

  Vermoedelijk krijg je dit als je MS Word of iets dergelijks gebruikt om HTML code te maken dan krijg je dit soort overbodige attributes er gratis bij.

  Reageren
 • Robert Jan zegt:
  11 apr, 2008 om 18:58

  Dit is inderdaad belangrijk als je de website goed geoptimaliseerd wilt hebben. Mijn eravring is dat de bestandsnaam het meest belangrijk is. Wat ik mis in dit stukje is het aantal zoekopdrachten dat op ‘images’ wordt gedaan in Google. Dat is enorm. Ik zie regelmatig afbeeldingen hoog scoren met geen enkele ALT tag, maar wel de juiste bestandsnaam.

  Overigens is deze traffic denk ik alleen leuk voor de cijfers, in veel gevallen zal men op zoek zijn naar een afbeelding, niet naar een website erover, maar dat is mijn gedachte.

  Reageren
 • Tom zegt:
  11 apr, 2008 om 21:32

  Het is overigens ook mogelijk om je afbeeldingen een title mee te geven. In firefox zie je voor een alt tekst geen geel tekstblokje verschijnen wanneer je er met je cursor over heen gaat.

  een title zorgt er wel voor dat deze zichtbaar wordt.

  Reageren
 • Ivan zegt:
  12 apr, 2008 om 01:27

  Ik mis gegevens over de foto meta data. Las ergens dat (o.a.)Google hier ook naar kijkt.

  Of heb ik het mis Karel?

  Reageren
 • Dimitri Taghon zegt:
  12 apr, 2008 om 08:59

  Goede bestandsnamen en alt-teksten zullen op korte termijn nog belangrijker worden, zodra universal search van Google op .be en .nl ook beschikbaar wordt. Bij universal search staan alle resultaten door elkaar, zowel teksten, video’s, images, …. Dat is nu al beschikbaar bij Google.com voorbeeld: http://www.google.com/search?hl=en&q=bill+gates&btnG=Search.

  Reageren
 • Meer bezoekers zegt:
  12 apr, 2008 om 11:29

  Als je volgens W3C je xHTML opbouwt, is een alt tag al verplicht. Verder kun je nog een title gebruiken, zoals gezegd.

  Het blijft gewoon belangrijk volgens een standaard te bouwen. Dan pak je een groot deel van de zoekmachine optimalisatie mee.

  Reageren
 • Yeos zegt:
  14 apr, 2008 om 11:13

  Mooi Artikel en zeer behulpzaam! alt tags maak ik al gebruik van maar ik wist niet dat de bestandsnaam net zo belangrijk was.

  Reageren
 • zakenlinks zegt:
  14 apr, 2008 om 17:14

  Op een bepaald moment kwamen ruim 10 % van de bezoekers binnen via google afbeeldingen op een bouwwebsite ( pagina 1 met trefwoord afbeeldingen), dus geen images optimaliseren is een gemiste kans..

  Reageren
 • Anne Jan zegt:
  15 apr, 2008 om 14:34

  Heeft het zin om naast een alt en een title-tag de longdesc te gebruiken? Misschien een keer een leuk experimentje mee doen. Bij een website bijvoorbeeld op alle productpagina’s, alle plaatjes automatisch voorzien van de productnaam in de alt, title en longdesc tag en kijken wat er gebeurt…

  Reageren
 • Dimitri Taghon zegt:
  15 apr, 2008 om 16:23

  In dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=3NbuDpB_BTc geeft een medewerker van Google op een eenvoudige manier weer hoe je images in correcte html plaatst

  Reageren
 • website optimaliseren zegt:
  16 apr, 2008 om 08:33

  Volgens mij zou de bestandsnaam pay_per_click moeten zijn en niet pay-per-click. Vaak zie je ook dat fotos in een map worden ondergebracht, heeft iemand ervaring of dit wel of niet uitmaakt? Omdat je vaak verschillende fotos qua onderwerp hebt is het niet mogelijk de map een relevante naam te geven en ben je al snel geneigd tot een naam als fotos, zou het helpen de fotos gewoon in de root te laten (het wordt alleen wel een beetje onoverzichtelijk)

  Reageren
 • Tim Huijbers zegt:
  17 apr, 2008 om 08:29

  Nope,wel pay-per-click, zoek maar even in Google op hyphens versus underscore oid, mooie artikelen te vinden ;)

  Reageren
 • website optimaliseren zegt:
  17 apr, 2008 om 18:08

  Tim je hebt gelijk

  Reageren
 • Gratis link zegt:
  21 apr, 2008 om 11:38

  @Dimitri, zoals ik eerder aangaf, is “het in correct HTML plaatsen van afbeeldingen” een basisbegrip binnen correct (x)HTML :). Steeds meer weblogs schrijven over het nut van correct HTML schrijven. Lees ook dit artikel: http://www.wwohn.nl/w3-validatie-seo/

  @website optimaliseren, over jouw onderwerp zijn diverse interessante artikelen geschreven. Deze site – weliswaar niet meer actief – beschrijft het: http://www.seoking.nl/underscore-dash-minteken-seo/

  Reageren
 • Martijn Couprie zegt:
  06 okt, 2008 om 12:15

  Als je op afbeeldingen zoeken goed wil scoren met je afbeeldingen is naast de alt tekst en de bestandsnaam ook de tekst rondom de afbeeldingen belangrijk. Google bekijkt bij afbeeldingen zoeken ook naar de tekst om de afbeeldingen heen om te onderzoeken waar een afbeelding over gaat.

  Verder is het algemene thema voor afbeeldingen zoeken ook belangrijk. Als je website over schrijven van webteksten gaat en je afbeelding gaat over webteksten dan kan je afbeelding hoger scoren in Google dan dezelfde afbeelding op een andere site.

  @Tim: hyphens vs underscores maken voor Google tegenwoordig geen verschil meer. Voor andere zoekmachines misschien nog wel.

  Reageren

Reageren