Naar
boven

Zelf website bijhouden? Gebruik WordPress!

Zoals de meesten al wel zullen weten ben ik een hevige fan van WordPress. Een open source programma, ooit begonnen als blogsoftware maar nu steeds vaker gebruikt voor “gewone” websites.

WordPress heeft volgens mij vele voordelen waaronder eenvoudig te tweaken (veel gratis plugins) en zeer zoekmachine vriendelijk.

Weinig business thema’s

Probleem met WordPress is dat er eigenlijk nog maar weinig Nederlandstalige bedrijven zijn die zelf templates ontwerpen en deze omzetten naar een WordPress thema (zoals dat heet, een thema kan eenvoudig geïnstalleerd worden). Je zit dan snel vast aan standaard thema’s (die er overigens genoeg zijn).

wordpress-ontwerpers-en-ontwikkelaars-uit-heel-nederland-en-belgie-op-een-plek-wordpress-ontwerpers-reeds-41-wp-ontwerpers-en-ontwikkelaars-aangemeld_1236778860393Wpontwerpers.nl

Gelukkig zijn er nu een paar slimme jongens opgestaan die proberen alle Nederlandstalige (Nederland en België) WordPress ontwikkelaars te verzamelen op één website: Wpontwerpers.nl.

Een superinitiatief wat ik ook zeker een warm hart toedraag. Op dit moment zijn er “pas” 41 ontwikkelaars aangemeld maar ik verwacht dat dit snel kan groeien (ik hoop dat dit artikel daar aan kan bijdragen).

Dus, toe aan een nieuwe website die je eenvoudig aan wil kunnen passen en die het goed doet in de zoekmachines? Check Wpontwerpers.nl!

Onze Expertise Nodig?

Vul het onderstaande formulier in of bekijk onze online marketing cursussen en online marketing diensten.


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
23 reacties op "Zelf website bijhouden? Gebruik WordPress!"
 • Edwin zegt:
  11 mrt, 2009 om 15:34

  Ik heb ondertussen al enkele zelf beheerbare websites gebouwd op basis van wordpress.
  Een uitstekend CMS platform dat wel, maar het zelf beheren is niet zo evident, veel klanten / leken hebben grote moeite met de structuur te begrijpen ( pages/posts) en zelfs het werken met de wysiwyg editor vergt soms uren oefening en onderricht…

  Voor het beheren van een simpele site is het huidige admin gedeelte te ingewikkeld voor veel newbies. Veel overbodige features (bij een simpele onelevel website) zoals blogroll,comments, plugins etc. brengen dan alleen maar verwarring.

  Reageren
 • Michel Kuik zegt:
  11 mrt, 2009 om 16:34

  Ik heb mezelf ook meteen even aangemeld als WordPress ontwerper.

  In het verleden heb ik aardig van WordPress als CMS websites gebouwd. Toch neig ik vaak ook naar andere oplossingen. Ik merk dat mijn klanten het vaak toch lastig vinden om hun site te beheren. (de admin blijft toch in het teken van Webloggen staan).

  De voordelen op het gebied van Plugins en SEO-vriendelijkheid zijn daarentegen wel gigantisch!

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   12 mrt, 2009 om 10:26

   Kwestie van een goede instructie geven aan je klanten :-)

 • Edwin Dijkstra zegt:
  11 mrt, 2009 om 16:52

  Goed initiatief, dat wpontwerpers.nl. Ook wij ontwikkelen websites met WordPress als CMS. Het is wel zo dat we per klant kijken welk CMS het meest geschikt is. Wat Edwin boven mij zegt is waar, WordPress is niet perse voor iedereen dé uitkomst.

  Ik mis nog wel structuur in de website (wpontwerpers.nl). Graag zou ik cases, new deals, klanten aan het woord, betere navigatie zien.

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   12 mrt, 2009 om 10:27

   Agree, de website mag nog wel wat overzichtelijker.

 • Edwin zegt:
  11 mrt, 2009 om 18:15

  In plaats van een waarschuwing tegen het gebruik van IE6 kan je beter de site crossbrowser maken.

  Persoonlijk vindt ik IE6 ook maar niets, maar professionelen nemen afstand van de studentikoze FF hype…

  De site is een goed initiatief.. of er een markt voor is ?

  Reageren
 • Hiranthi zegt:
  11 mrt, 2009 om 18:00

  De ‘slimme jongens’ die zijn opgestaan is een enkele dame trouwens ;)

  @Edwin, ik ben zeker bezig met kijken hoe ik de website kan verbeteren, uitbreiden etc. En als je ideeën hebt: mijn mailbox staat voor je open :)

  Reageren
 • Jens Swelson zegt:
  11 mrt, 2009 om 19:19

  WordPress is echt een ideaal systeem. Ze hadden echter hun site wel wat overzichtelijker mogen maken, wat een zooitje is dat zeg.

  Reageren
 • Edwin zegt:
  11 mrt, 2009 om 21:36

  Ik beheer ook nog een blog op wordpress.com met het allernieuwste admin gedeelte. Reken maar op een weekje cursus voor een nieuweling om dat onder de knie te krijgen…
  Een probleem waar veel ( overigens uitstekende ) open source cms systemen mee kampen..de instapdrempel wordt alsmaar hoger…

  Reageren
  • Peter zegt:
   02 jun, 2010 om 09:35

   mee eens, ik zit zelf meer in de hardware dan software, maar joomla vind ik echt een draak teveel bomen en weinig bos….. ik gebruik wordpress nu standaard voor sites, ik gebruikte veel E107, maar omdat dat altijd weer een gedoe was met thema’s, en omdat ik artisteer ontdekte ben ik naar WP overgestapt. En het bevalt me super.

 • Jens Swelson zegt:
  12 mrt, 2009 om 09:19

  Wat ik zelf ook wel handig vind aan WordPress, is de gebruikers niveau’s. Ik geef een klant meestal gewoon een account op het auteurs niveau, of één niveau hoger. Ze kunnen dan vrij weinig, maar er is ook weinig o te snappen. Dat maakt het lekker simpel wat echt ideaal is. Voor dingen die zij dan niet kunnen spreken ze mij gewoon even aan.

  Reageren
 • Rob Klaassen zegt:
  12 mrt, 2009 om 09:43

  Het grote nadeel van popu opensource projecten vind ik nogsteeds de beveiliging. Daarom zou ik het persoonlijk nooit bij een klant durven in te zetten. Zelfs Karel was pas gehacked.

  Reageren
 • Rob Klaassen zegt:
  12 mrt, 2009 om 11:50

  Ik lees net op http://www.chapter42.com/2009/03/12/update-maart-2009.html dat de site van Onetomarket ook WordPress is.

  Reageren
 • Jaap zegt:
  12 mrt, 2009 om 15:52

  Rob schreef:Zelfs Karel was pas gehacked.

  Karel weet nu waar updaten naar de laatste versie toe dient.
  Dit is met versie 2.7 een fluitje van een cent.
  Een druk op de knop en klaar.

  Reageren
 • Edwin zegt:
  12 mrt, 2009 om 18:35

  @Rob Klaassen : en de beveiliging van ( kleinschalige door een handvol scripters ontwikkelde ) commerciêle platforms is 100% waterdicht ?
  Gewoon een probleem van veelvuldig gebruikte platformen , Internet explorer (geen open source ) is al decennia lang het grootste slachtoffer van aanvallen…

  Reageren
 • Christiaan zegt:
  13 mrt, 2009 om 01:05

  @Edwin: Je moet wel rekening houden dat de achterliggende scripts van WordPress voor iedere hacker toegankelijk zijn, zodat een hacker precies weet wat voor code er achter een site draait.
  Uiteraard wil je dit met het oog op beveiliging voorkomen en daarom zijn er maar weinig professionele sites die WordPress als CMS gebruiken.

  Daarnaast vind ik WordPress zelf inderdaad een systeem dat gebouwd is als weblog-software en niet als een Content Management Systeem. Daarom zou ik het zelf nooit gebruiken voor een site anders dan een weblog.

  Reageren
 • johan zegt:
  13 mrt, 2009 om 18:43

  Betalen voor een ontwerp zal ik nooit. Veel van de makers van betaalde seo vriendelijke wordpress themes hebben ook goede gratis versies uitgebracht. Denk aan cutline van chris pearson. Deze kan je geheel aanpassen aan je eigen wensen. Onlangs heeft deze maker het seo vriendelijke wordpress “thesis theme” uitgebracht; die je ook met de opgedane kennis van het veranderen van layouts en plugins naar je wensen in kan richten. Deze betaalde versie is overal te downloaden. Neen betalen voor een theme zal ik nooit. Ik vind een hele mooie gratis; of ik download een betaalde versie, die zeer seo vriendelijk is. Sorry ontwerpers.

  Reageren
 • Edwin zegt:
  15 mrt, 2009 om 18:53

  @Christiaan:
  1. heb je mijn 2de paragaaf gelezen ? Firefox is ook een os en wordt toch algemeen beschouwd als de meest veilige browser
  2. Commerciële cms systemen zijn dus per definitie 100% veilig ? of zou dit gewoon komen doordat de handvol websites die op een klein systeem draaien gewoon niet interessant zijn voor hackers. Ik denk dat een systeem zo veilig is als het aantal pogingen tot hacken dat erop gepleegd zijn..
  3. Beweren dat een oubollige boerderij in een verlaten hoekje in de Veluwe per definitie veiliger is, doordat de kansen op een inbraak merkelijk kleiner zijn dan in een weelderige villa met inbraakbeveiliging is foute informatie geven.
  4.Wordpress is niet voor professionelen, dus u beschouwd uzelf als een amateur ? ( uw eigen wp blog )
  5. Ik ga wel akkoord met de stelling dat WP eigenlijk meer geschikt is als weblog.

  Reageren
 • Christiaan zegt:
  15 mrt, 2009 om 22:22

  @Edwin

  1) HIer heb je gelijk in, Linux is inderdaad ook het veiligste systeem. Probleem met WP is echter dat de hacker de volledige werking van je weblog weet, omdat dit voor iedereen te zien is. Hierdoor zullen beveiligingslekken sneller ontdekt worden.

  Het voordeel van OSS is dat beveiligingslekken dan ook sneller gefixt worden, maar de verantwoordelijkheid voor dat fixen ligt volledig bij de gebruiker en niet bij WordPress. De gebruiker is uiteindelijk degene die een update zal moeten draaien voor het systeem veilig is.

  Omdat WordPress zo belachelijk veel gebruikt wordt is dit risico natuurlijk erg groot.

  2) Dat hoor je mij helemaal nergens zeggen. Je voorkomt met gesloten source software alleen wel dat fouten snel ontdekt worden, door gesloten code.

  3) Een totaal verkeerde vergelijking; wie zegt dat gesloten source systemen niet uitvoerig getest worden op beveiliging? Dat kan je dus niet bij voorbaat stellen.

  4) Als je reageert op mijn comment moet je deze wel goed lezen en niet meteen een aanval op de persoon plaatsen door mij te plaatsen als professional danwel amateur.
  Ik zeg in mijn comment dat ik WordPress als CMS geen CMS voor professionals vind. Op mijn eigen site gebruik ik WordPress dan ook niet als CMS maar als Blog-software.

  Reageren
 • Edwin zegt:
  16 mrt, 2009 om 21:36

  2. Klopt, echter zijn gesloten systemen niet 100% gegarandeerd hackfree. Een gesloten systeem kan door minderwaardige scripts ook zwak beveiligingsniveau hebben.
  3. Geneesmiddelenfabrikanten gebruiken ook een grote groep proefpersonen, de praktijkervaringen zijn nooit vervangbaar door theoretische tests..zeker niet bij beveiligingen.
  4. excuses, ik had je stelling verkeerd begrepen..er bestaan zeker betere website cms systemen (ook opensource )

  Reageren
 • Rob Klaassen zegt:
  17 mrt, 2009 om 07:30

  Ik heb het idee wat we in een discussie komen van wellus/nietus, van windows/mac, etc.

  WordPress zal ongetwijfeld goed getest zijn en veilig bevonden. Echter is het voor een hacker natuurlijk “uitermate” makkelijk om fouten op te sporen als hij het op een eigen bak ook kan installeren. Nu zeg ik niet dat hacken makkelijk is voordat ik daar een reactie op ga krijgen.

  Een ander “nadeel” is dat wanneer je een hack hebt gevonden en je weet in welke versie dat je via google relatief snel alle sites op kunt vragen die gebruik maken van die versie en daar dus misbruik van kunt maken. het gaat er niet om wat beter getest is maar het feit dat alles openbaar is maakt het voor mij persoonlijk risicovol. En ik heb ook geen zin om bij iedere hack alle sites te gaan updaten naar nieuwe versies. Die fout heb ik ook gemaakt door PHPBB te gaan gebruiken en daar heb ik zeker spijt van gekregen.

  Daarnaast heb ik er natuurlijk wel mee geexperimenteerd maar het blijft blog software en het gemiddelde niveau van de klant geloof ik niet dat ze daar lekekr mee uit de voeten kunnen. Dat alles ermee mogelijk is geloof ik 100% en als je daar uren in steekt zal het vast logisch in elkaar zitten maar niet op het eerste gezicht en de gemiddelde klant zt misschien 1 keer per maand max in een CMS als het niet 1 keer per jaar is. Helaas is de update frequentie van de meeste bedrijven niet erg hoog. Dat is mijn ervaring dan.

  Reageren
 • Maarten Bierman zegt:
  22 mrt, 2009 om 14:47

  Als aanvulling op deze post. De 20 beste SEO Plugins voor WordPress volgens Seane Aune op Mashable (bron Bijgespijkerd)

  http://mashable.com/2009/03/20/wordpress-seo-plugins/

  Reageren
 • Jean Paul van der Meer zegt:
  06 jul, 2013 om 10:23

  Wanneer je nu een webshop wilt die het op SEO gebied goet doet, kun je dan het beste gaan voor WordPress + WooCommerce of toch zoiets als OpenCart? Puur voor de SEO, wat is dan het beste?

  Reageren

Reageren