Naar
boven

Met www of zonder www, kies iets!

Er zijn verschillende manieren om een website te bereiken. Via de favorieten in je browser, via een zoekmachine of via de adresbalk bovenin je browser.

Wanneer ik een website wil bezoeken via de adresbalk typ ik altijd de domeinnaam zonder www ervoor. Waarom? Het scheelt me typwerk”¦

Alvorens ik mijn punt duidelijk ga maken wil ik eerst even uitleggen wat het verschil is tussen met www en zonder www.

Waaruit bestaat een domeinnaam?
Op de volgende afbeelding is te zien waaruit een domeinnaam bestaat:

Waaruit bestaat een domeinnaam? 
Het hoofddomein en de extensie staan vast. Deze heb je bij de registratie van je domeinnaam moeten kiezen en deze kunnen niet meer gewijzigd worden.

Het subdomein is echter wel aan te passen. In het verleden is er voor gekozen om www (World Wide Web) standaard als subdomein te nemen. Praktisch alle website zijn te bezoeken met www ervoor. Maar omdat iedereen tegenwoordig wel weet dat het om een website gaat is het www eigenlijk overbodig geworden.

Met of zonder www, kies één van de twee
In principe zijn www.karelgeenen.nl en karelgeenen.nl twee verschillende websites, ook voor Google. Het is dus verstandig om één van die twee te kiezen en de ander door te laten verwijzen (met een 301 redirect) naar degene die je hebt gekozen.

Hoe is het nu bij mijn website?
Allereerst is het belangrijk dat je gaat kijken of dat je website op dit moment wordt doorverwezen. Dit doe je door in je adresbalk je domeinnaam te typen. Eén keer met www ervoor en één keer zonder.

De volgende scenario’s zijn mogelijk:

Met www ervoor
De website wordt getoond met in de adresbalk www ervoor. Dit betekent dat je website niet wordt doorverwezen. Wanneer de website wordt getoond en in de adresbalk de www niet meer terug te vinden is dan betekent dit dat in dit geval de www wordt doorverwezen naar je hoofddomein (zonder subdomein).

Zonder www ervoor
De website wordt getoond zonder www in de adresbalk. Dit betekent dat je website niet wordt doorverwezen. Wanneer de website wordt getoond en in de adresbalk de www tevoorschijn komt dan betekent dit dat in dit geval de website wordt doorverwezen naar je adres met de www ervoor. Het is ook mogelijk dat de website niet getoond wordt. Als dit het geval is moet je zeker verder lezen!

Wanneer er dus op allebei (met en zonder www) een website wordt getoond en  in de adresbalk blijft hetzelfde staan als wat je er getypt hebt dan heb je in principe dus twee verschillende websites! Dit is voor de zoekmachines niet zo handig want je hebt zo kans op duplicated content. Overigens is het tegenwoordig wel mogelijk om bij de Google webmastertools aan te geven wat je hoofddomein is (met of zonder www).

Hoe doorverwijzen?
Wanneer je website bij één van de twee niet getoond wordt of je wilt uniformiteit uitstralen (dus één domein, zelf te kiezen met of zonder www) zul je deze moeten redirecten.

Het eenvoudigste is om dit met je .htaccess file te doen. Dit werkt alleen als je website op een Linux server draait en de server .htaccess ondersteunt. Wanneer je dit niet zeker weet kun je even contact opnemen met je hostingbedrijf.

Wanneer je al een .htaccess file op je server hebt staan open je deze, anders open je kladblok. De volgende code voeg je dan toe (kies één van de twee en knip alleen de code tussen de stippellijntjes, vergeet ook niet om je domeinnaam en extensie in te geven bij de tweede en derde regel):

Met www doorverwijzen naar zonder www
————————————————————–
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.jedomeinnaam.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://jedomeinnaam.nl/$1 [L,R=301]
————————————————————–

Zonder www doorverwijzen naar met www :
————————————————————–
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domeinnaam.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domeinnaam.nl/$1 [L,R=301]
————————————————————–

Dit bestand sla je dan op en plaats je in de root van je webserver. Als je nog geen .htaccess bestand hebt moet je hem opslaan als .htaccess. Dit is zowel de naam van het bestand als de extensie. Dus NIET opslaan als .htaccess.txt!

Vanaf nu is je website automatisch geredirect en heb je één uniforme domeinnaam!

Onze Expertise Nodig?

Vul het onderstaande formulier in of bekijk onze online marketing cursussen en online marketing diensten.


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
33 reacties op "Met www of zonder www, kies iets!"
 • Lex van Dommelen zegt:
  12 mrt, 2008 om 16:33

  Mooi Artikel!

  Alleen weet ik nog niet echt wat het voordeel is om met of zonder te doen..

  Ik heb in ieder geval wel de www. ervoor. Doormiddel van een .htaccess file.

  Reageren
 • oeroek zegt:
  12 mrt, 2008 om 17:08

  Het zit hem vaak in de kleine dingen. Toen ik naar aanleiding van jouw artikel nog eens ging testen hoe dat op mijn sites zit kon ik je code al meteen gebruiken op http://www.bedrijfopzetten.nl

  Reageren
 • website optimaliseren zegt:
  12 mrt, 2008 om 22:51

  Je kunt ook deze nog toevoegen:

  RewriteRule ^index\.php$ / [R=301,L]

  Die voorkomt dat er een duplicate content kan optreden doordat zowel: http://www.domein.nl en domein.nl/index.php geindexeerd worden.

  Let wel op dit voorbeeld gaat uit van een .php maak je gebruik van index.html dan even aanpassen

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  12 mrt, 2008 om 23:35

  Dat is inderdaad ook een hele goede, website optimaliseren ;-)

  Reageren
 • Lodewijk zegt:
  13 mrt, 2008 om 07:39

  Hahaha!

  Reageren
 • Tim Huijbers zegt:
  13 mrt, 2008 om 15:05

  Werkt reagere nou niet meer?

  Om even een nutteloze reactie te voorkomen-> De verkeerssite Traphic doet het knap verkeerd naar mijn mening. Toets je Traphic.nl in (voor m’n gevoel echt hun merk, online file checken) dan krijg je geen site (!!!!), je moet persee www. ervoor typen, dit zouden ze met hoge prioriteit moeten aanpassen aangezien alleen ik al dit elke dag tegen kom en er vast nog veel meer mensen zijn

  Mooi voorbeeld hoe je het ‘kan vergeten’

  Reageren
 • Tim Huijbers zegt:
  13 mrt, 2008 om 15:06

  -Poging 3-

  Een beste variant is er niet, het is maar hoe je het wil presenteren. Om een voorbeeld te geven; Karel Geenen kan gezien worden als merknaam en die wordt gezet tussen www en de tld. Kijk je naar de Tweakers site, die presenteren zich als Tweakers.Net en hun url is dus ook zonder de www, omdat dit de merknaam precies vertegenwoordigt. Geen vaste regel, wel een handige.

  Een andere is dat www vaak m’n voorkeur heeft bij sites voor onervaren gebruikers. Mensen denken nog altijd dat voor elke website een WWW hoort. Wehkamp? http://www.wehkamp.nl, Google? http://www.google.nl. Zelfs als er een subdomein wordt gebruikt vragen veel gebruikers nog ‘moet er www’ voor.

  Reageren
 • Tim Huijbers zegt:
  13 mrt, 2008 om 15:08

  en de rest (wat is er met het reageer systeem)

  Een comment op je tip Karel. Deze werkt niet voor ASP, met een ASP host kun je dit eenvoudig oplossen in de aanroep. Ik gebruik hem zelf op mijn websites en de tips (ook voor andere platformen) staan hier http://www.beyondink.com/ (zie howtos/301-redirect.php)

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  13 mrt, 2008 om 15:20

  Het reageer systeem lijkt hier toch gewoon te werken Tim… Sterke opmerkingen trouwens!

  Reageren
 • Tim Huijbers zegt:
  13 mrt, 2008 om 16:58

  Reageren werkt wel, maar in 1e instantie stonden m’n berichten in 1 reactie. Na het submitten liet hij ze toen niet zien en bij dubbel submitten gaf wordpress aan dat het dubbel was, echter stond her bericht er niet. Vandaar het opknippen van het bericht (en de 1e had als laatste moeten staan, maar dat terzijde :))

  Misschien gebruikte ik verboden karakters ofzo? (al kreeg ik daar geen melding van.

  Reageren
 • Sint zegt:
  14 mrt, 2008 om 13:15

  Er bestaat een fanatieke groep die van mening is dat het voorvoegsel ‘www.’ eigenlijk overbodig is (geworden). Kijk maar eens op http://no-www.org/

  Ondanks de sterke argumenten die zijn te noemen, leven we in een werkelijkheid waarbij vrijwel elke site nog met www. wordt gepromoot. Kijk maar eens naar drukwerk, tv, hyperlinks… Alleen in radioreclame wordt het steeds vaker weggelaten.

  Zo lang mét www. voor de meerderheid van de internetgebruikers nog altijd het meest voor de hand ligt, is dit wat mij betreft de meest logische keuze.

  Reageren
 • Oeroek zegt:
  14 mrt, 2008 om 15:13

  Volgens mij maakt het niets uit zolang je maar een keuze maakt en zorgt dat beiden, de www en non-www, naar de homepage geredirect zijn. Ik kom wel eens sites tegen waar beiden apart werken zodat je duplicate content hebt, of waar een van de twee het niet doet.

  Met of zonder www is verder een marketing keus.

  Reageren
 • Peter zegt:
  20 mrt, 2008 om 18:18

  @tim -> traphic.nl doet het niet zo zeer fout als wel hun hosting provider of hun dns partij.

  Blijkbaar hebben die in hun dns heel specifiek staan dat er www voor moet staan, en hebben ze geen wildcard in hun dns opgenomen, nu kunnen we nog discusieren over het nut van een wildcard in de dns.

  Ik ben er voorstander van een wildcard in je dns, dan is de site ook met een typo in een subdomein bereikbaar. Maar ja wat nu als google een link tegenkomt die linkt naar ww.domein.ext in plaats van http://www.domein.ext dat is ook duplicate content.

  Peter

  Reageren
 • Eduard Blacquière zegt:
  07 apr, 2008 om 05:54

  Met name Google wordt steeds beter in het herkennen van www en non-www versies en voegt de linkwaarde steeds vaker samen. Dat geldt ook voor index.php e.d.

  Het maakt verder inderdaad niet zoveel uit wat je kiest, als je het maar consequent redirect met een 301.

  Zie voor uitleg voor 301 redirects in diverse programmeertalen, zoals PHP, ASP, etc., ook het artikel op Netters:

  http://netters.nl/SEO-301-redirect-zoekmachine-optimalisatie

  Reageren
 • Internet laptop zegt:
  24 jun, 2008 om 13:57

  Ik vind het apart dat Google nog steeds niet de pagerank van www en zonder www kan samenvoegen tot 1 getal.

  Reageren
 • Marcel Elsinga zegt:
  14 okt, 2008 om 15:00

  Goed artikel maar dan heb ik een vraag?
  Er staat bijvoorbeeld een redirect 301 op twee pagina`s naar http://www.kredietlimiet.nl!
  Hoe kan ik nu in Google analytics zien dat mensen daar vandaan komen. In onderdeel verwijzende sites wordt deze niet weergegeven.
  Volgens mij wordt dit niet standaard opgevangen in Google analytics!

  Reageren
 • Danny Verhoeven zegt:
  05 jan, 2010 om 09:36

  Ik heb dit artikel gedeeld voor in een Linkedin discussie zie: http://bit.ly/5c7GeX

  Reageren
 • Internetmarketing Isinet zegt:
  05 jan, 2010 om 13:08

  Hoi Danny, de link werkt niet, ik kom gewoon op een groep overzicht uit… Waar is de discussie te vinden?

  Reageren
 • Danny Verhoeven zegt:
  08 jan, 2010 om 13:36

  @Internetmarketing Isinet Werkt deze URL wel? http://bit.ly/5YP1gE

  Reageren
 • Q. Strihavka zegt:
  03 mei, 2010 om 10:24

  De redirect dient altijd te worden toegepast. Anders wordt je website aangemerkt als duplicate content.

  Reageren
 • A Comfort zegt:
  24 mrt, 2011 om 12:54

  Een leek met een vraag:
  Middels htaccesfile dit realiseren kan ik niet door onkunde.
  Maar bij google webmastertools kan ik natuurlijk iets aanvinken.
  Is het niet zo dat dan alle url’s worden gezet naar bv. http://www.a-comfort.nl en dat bv. de url http://www.a-comfort.nl/……/….. dan niet meer getoond wordt?

  Bedankt aan diegene die antwoord kan geven.

  Reageren
 • Chris zegt:
  21 apr, 2012 om 15:07

  Wat een informatie, maar zo nu en dan hoor ik de klok luiden. nu alleen nog zoeken waar de klepel hangt!
  Ik heb helaas onvoldoende kennis om te begrijpen wat er in mijn situatie nu precies gebeurt.
  Even terug naar de basis:
  http://www.kinderbedden.us geeft mijn website weer.
  kinderbedden.us geeft echter een duitse site onder de naam kinderbedden.us weer.
  Heb mijn hosting al verwijderd en opnieuw aangemaakt.
  Ook mijn DNS heb ik opnieuw ingesteld
  Wie verteld mij waar de klepel hangt?

  Chris Koeree

  Reageren
 • Remon zegt:
  23 apr, 2012 om 19:22

  Mijn website, wordt automatisch ge-redirect naar de non-www versie. Als ik dit omdraai, dus dat de non-www wordt ge-redirect naar de WWW versie, heeft dit dan (tijdelijke) gevolgen voor mijn ranking in Google?

  En kan het zijn dat er problemen zijn met het aanpassen van de .htacces icm WordPress? Want wat ik ook doe, het lukt me niet:s

  Reageren
 • Jolijn zegt:
  02 jul, 2012 om 23:24

  Dag Karel,

  Ik heb de nodige code in het htaccess bestand staan van mijn joomla site. Nu wil ik ook in Google Webmastertools mijn ‘preferred’ website aangeven (met ‘www). Het subdomein www. is al geverifieerd in webmastertools via de joomla plugin voor webmastertools. Nu wil ik ook het subdomein zonder www verifiëren om mijn voorkeursite te kunnen aangeven. Maar ik krijg steeds een foutmelding. Weet jij raad, Karel? Dank je.

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   03 jul, 2012 om 12:33

   Beste Jolijn,

   Ik begrijp niet precies wat je bedoelt. Normaal gesproken hoef je maar een versie te verifiëren?

 • Jolijn zegt:
  04 jul, 2012 om 22:07

  Hey Karel, als ik http://www.mijnwebsite.be wil instellen als voorkeursdomein in Webmastertools > Instellingen, moet ik ook mijnwebsite.be eerst verifiëren. Webmastertools toont volgende boodschap:

  “Deel van het proces voor het instellen van een voorkeursdomein houdt in dat we verifiëren of u de eigenaar bent van http://mijnwebsite.be/. Verifieer uw eigendom van http://mijnwebsite.be/.

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   05 jul, 2012 om 10:03

   Heb je de redirect al gemaakt zoals in dit artikel beschreven?

 • jamy de vries zegt:
  24 mei, 2013 om 07:22

  Vraagje dit is mijn htaccess:

  RewriteEngine On
  RewriteBase /
  RewriteRule ^index.php$ – [L]
  RewriteRule ^index.php$ / [R=301,L]
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
  RewriteRule . /index.php [L]

  moest ik nou zowel RewriteRule ^index.php$ – [L] als die er onder gebruiken of 1 van de 2?

  Reageren
 • carlo zegt:
  06 jun, 2013 om 10:43

  Hi allemaal, aangezien dit artikel al wat ouder is heb ik hier toch nog een vraag over…

  Onlangs voor mijn nieuwe start-up http://www.yiper.nl een cloud server aangeschaft.

  De site (nog niet operationeel op dit moment) is te bereiken via www. en zonder www.
  Dus dat betekent duplicate content.

  Wat is nu op dit moment “best practice”?

  re-directen via htaccess OF een 301 re-direct?

  Ik zie overigens dat Google zelf altijd verwijst naar google.nl incl. www (zo ook facebook) dus waarschijnlijk is met www in ieder geval momenteel wel het meest zinvolle…?

  Reageren
 • aad zegt:
  19 sep, 2014 om 22:27

  Hallo Karel,

  Goed artikel. Alleen werkt de code bij mij niet.

  Heb je van met www doorverwijzen naar zonder www
  †”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†“
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.jedomeinnaam\.nl [NC]
  RewriteRule ^(.*)$ http://jedomeinnaam.nl/$1 [L,R=301]

  ook een werkende variant voor https?

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  20 sep, 2014 om 13:03

  Beste Aad, deze heb ik helaas niet. Ik geloof dat dat iets anders werkt, deze vraag kun je beter bij je hostingpartij neerleggen.

  Reageren
 • Freddy zegt:
  19 mrt, 2015 om 09:57

  Ik gebruik het volgende. Heb de hele site op https draaien. Voor de NL site heb ik het nu goed staan Onderstaande werkt bij ( Magento ) weet niet of de code voor ieder pakket gelijk is. Deze instelling is voor non-www naar www. Let wel op bij magento werkt het enkel door dit bovenaan te plaatsenin je HTaccess file.

  Enkel werkt het Duitse gedeelte nog niet.

  Met vriendelijke groet
  Freddy
  ############################################

  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^voorbeeld.nl$ [NC]
  RewriteRule ^(.*)$ http://www.voorbeeld.nl/$1 [R=301,L]

  ############################################

  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTPS} !on
  RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}

  Reageren
 • Gürsel zegt:
  03 dec, 2015 om 17:50

  Is het wel nodig om de .htaccess aan te passen als je WordPress gebruikt? Regelt WordPress dat niet voor je?

  Reageren

Reageren