Handleiding: Zó blokkeer je binnen 1 minuut Referral Spam in Google Analytics. (DOEN!)

13 mei, 2015

Stop-Spam
Update: Onderstaand artikel is verouderd. Wil je de referralspam tegenhouden in Google Analytics adviseren we via een segment te werken, check deze Google+ post.
Misschien heb je er al over gelezen: referral spam binnen Google Analytics. Om het heel eenvoudig uit te leggen: spammers roepen je website aan waardoor hun domeinnaam in jouw Google Analytics terecht komt. Jij ziet dit als verwijzende bron en gaat naar hun website om te kijken wat het is. En voilà, zij hebben er weer een bezoeker bij.
Nu denk je misschien dat dit weinig zoden aan de dijk zet. Maar wat als je dit naar alle websites die er bestaan probeert te doen? Precies, dan zijn er aardig wat mensen die de websites van de spammers gaan bezoeken.
En uiteraard zijn ze ook zo “slim” om je website niet 1x te bezoeken maar soms wel 10x per dag. Dit valt natuurlijk wel op, want jij wil zien wie er plotseling zoveel verkeer naar je website stuurt.
Dit fenomeen staat bekend als Referral Spam. Wanneer je even verder leest leer ik je hoe je hier binnen 5 minuten vanaf bent.

Waarom is Referral Spam zo vervelend?

Op zichzelf kan dit geen kwaad en hoef je niet bang te zijn voor virussen oid. Echter wanneer zo’n spamverwijzing 25x per dag plaatsvindt en je hebt dagelijks normaal gesproken 100 bezoekers dan krijg je een aardig vertekend beeld. Sterker nog, op dat moment zeggen de statistieken niets meer en zijn ze waardeloos (totdat je dit verkeer er weer uitfiltert).
Overigens is Google al op de hoogte van dit probleem naar het schijnt. Maar ze hebben er nog geen oplossing voor blijkbaar. Die oplossing lijkt overigens erg eenvoudig door gewoon al die spamdomeinen te verwijderen uit Google Analytics, maar dat terzijde.
In de tussentijd zul je er dus voor moeten zorgen dat je de Referral Spam stopt.

Heb ik last van Referral Spam?

De kans is erg groot dat je bij je verwijzingen in Google Analytics dit soort websites tegenkomt:
referral-spam
Meestal herken je deze soort websites aan het feit dat ze 100% bouncen en 0 seconden op je website verblijven (ze hebben je website namelijk niet echt bezocht, maar dat terzijde).
Ook indien je dit soort websites nog niet tegenkomt in je Google Analytics adviseer ik om de onderstaande stappen toch te doorlopen. Je bent er dan zeker van dat je dit soort websites ook niet tegen gaat komen.

Tool om Referral Spam filter in te stellen (meest eenvoudig)

De meest eenvoudige manier om het toekomstige verkeer uit te sluiten is via een filter in Google Analytics. Nu zijn er al heel wat artikelen geschreven over hoe je dit in moet stellen. Maar in de tussentijd heeft iemand een hele handige tool ontwikkeld waardoor je binnen 1 minuut de filters hebt ingesteld!
Klik hier om naar de tool te gaan! (Update 13-5-2015: er hangt een quota aan de tool vanuit Google. Dit betekent dat je soms een melding kan krijgen genaamd “quota exceeded”. Probeer het dan een halve dag later nog een keer. Ondertussen gaan we proberen een andere eenvoudige oplossing te zoeken.) 
Het enige wat je hoeft te doen is op de blauwe knop te klikken, de tool te autoriseren (zorg dat je bent ingelogd in Google Analytics als je op de blauwe knop klikt), en te kiezen op welke profielen je de filters toe wil passen. Je kunt hier meerdere profielen tegelijk selecteren door je CTRL-toets ingedrukt te houden.
Done. Ik adviseer je overigens wel om dit maandelijks te herhalen. De filters worden dan geüpdatet met eventuele nieuwe spamsites.

Andere oplossingen?

Er zijn ook nog tal van andere oplossingen om het referral spam probleem te tackelen. Zo kun je bijvoorbeeld het verkeer tegenhouden met je .htaccess bestand. Echter is deze niet waterdicht omdat veel van deze spammers niet echt je website bezoeken.
Een filter maken op hostname is ook een mogelijkheid, al zitten hier ook weer nadelen aan en moet je technisch iets gevorderd zijn om dit te begrijpen en toe te passen.
De tool, zoals eerder omschreven is dus wat we aanraden voor 99% van de ondernemers.

Tenslotte: niet met terugwerkende kracht!

Het is wel belangrijk om te beseffen dat een filter in Google Analytics nooit met terugwerkende kracht effect heeft. Oftewel, de referral spam die er nu al is, gaat met een filter niet verdwijnen.
Door het onderstaande segment in te stellen wordt al het spamverkeer in dat segment uitgesloten:
Check deze Google+ post.
Succes met het uitsluiten van die vervelende Referral Spam! En wanneer je iets aan dit artikel hebt gehad mag je het uiteraard altijd delen via de onderstaande knoppen ;-).
 

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Helaas krijg ik een melding als ik op de blauwe knop klik: Quota Error: You have exceeded the maximum number of writes/day for this project.
  Is dat iets in mijn account of van de website?

 2. Zoals bekend is spam via GA behoorlijk vervelend en zou dit een uitstekende tool zijn. Echter krijg ik een foutmelding:
  Quota Error: You have exceeded the maximum number of writes/day for this project.
  Vooralsnog werkt het dus niet…

 3. Hier ook een error:
  Quota Error: You have exceeded the maximum number of writes/day for this project.
  Heb hem op 1 GA account toegepast.

 4. Ik krijg ook een error. Ik heb het ook geprobeerd op 1 Google Analytics account.
  Jammer, was erg geinteresseerd in deze tool die in een paar kliks het hele spamverkeer zou filteren.

 5. @all We zijn blijkbaar met teveel die de tool willen gebruiken (wat nogmaals onderstreept hoe irritant het is, dat referral spam). Ik heb het zonet geprobeerd en toen werkte het wel weer. Ik ga even uitzoeken of er nog een andere oplossing is.

 6. Momenteel komt deze melding in beeld:
  Unfortunately there’s an API quota of 500 write actions per day
  Later nogmaals proberen maar.

 7. De tool enkele dagen geleden geïnstalleerd.
  Kom er toch achter dat hij lang niet alles filtert..
  Wellicht een idee (wanneer je toch richt op de Benelux) om bezoekers uit div. landen uit te sluiten, zoals Rusland, Amerika, China aangezien hier toch de meeste bots vandaan komen.

 8. Klint als een handige, tijdbesparende tool. Helaas werkt hij momenteel niet. Ik krijg ook de quota-melding. Zijn er ook alternatieve tools?

 9. Beste Karel,
  Dank je wel voor dit artikel, ik stoor me al aan aantal weken aan dit probleem.
  Ook ik kreeg de foutmelding en heb daarom verder gezocht.
  Ik las ergens op internet de tip om met een filter de landen uit te sluiten die de spam veroorzaken.
  Dat heb ik aangemaakt, ik had last van de volgende landen waar ik zeker geen zaken meedoe:
  Russia|Ukraine|Brazil|China|Japan|Kazakhstan
  Vervolgens las ik ook een artikel waarin wordt uitgelegd hoe je in google analytics zelf het bot filter kunt aanzetten:
  https://plus.google.com/+GoogleAnalytics/posts/2tJ79CkfnZk
  Moest even zoeken in het Nederlandsetalige GA van mijzelf:
  Ga naar beheerder
  Ga naar de derde kolom (weergave)
  Kies instellingen weergeven
  Vink dan aan: Bots filteren
  Ik hoop dat het werkt en dat anderen hier ook wat aan hebben (ben wat dit betreft een leek, hoor).
  Nogmaals, als kleine zzp-er ben ik iedere keer blij met jullie nieuwsbrief!

 10. Bij mij lukt het ook niet. Ik heb twee websites en ik kreeg er maar 1 te zien. Daar had ik wel laatst heel veel bezoekers en vroeg me al af waar dat vandaan kwam. Omdat ik er niet zo actief meer ben. Dat kan dus de reden zijn.
  Zou het kunnen zijn dat de andere website al een filter heeft?
  Wel heb ik daar regelmatig spam op mijn blogartikelen. Dat zijn ook bezoekers van mijn website. Is daar iets meer aan te doen?
  dank en groet
  Leni

 11. De referral spam hebben we hier helaas ook last van. Het is inmiddels ook mogelijk om de tool op een eigen server te installeren – misschien niet voor iedereen weggelegd, maar voor technische mensen wel te doen.
  Het is me opgevallen in Google Analytics dat in de meeste gevallen van de referral spam de hostnaam op ‘(not set)’ staat. In andere gevallen is de hostnaam ook heel iets anders dan het domein van de website. Zien jullie daar ook trends in? En is het anders een idee om een filter aan te maken op hostnaam? Of geeft dat in jullie ervaring andere problemen?

 12. #Margriet Zeer goede tip van het uitsluiten die landen!!
  Ik denk dat dat voor zeer veel mensen al voldoende is. Ik heb zelf nog een kleine aanvulling / tip. Draai het om!
  Voor de meeste mensen uit Nederland en België zal het verkeer van deze landen voldoende zijn. Dus kies niet voor ‘uitsluiten’ maar voor ‘opnemen’ van de landen naar keuze. Bijv: (Netherlands|Belgium)

 13. Je geeft dan wel iemand anders toegang tot je analytics. Als je dit voor een “echte” klant doet moet je hiervoor juridisch wel toestemming hebben.
  Het Segement is aangezien deze ook met terugwerkende kracht is volgens mij een van de betere methoden (tot nogtoe)

 14. @Karel:
  Deze post is erg gedateerd, ik snap niet dat je deze nog deelt via twitter. Misschien is een update slim?
  Sinds het plaatsen van deze blogpost zijn er vele websites bij gekomen die gebruik maken van referral spam. Momenteel heb je al meer dan 25 filters nodig om alle spam bij binnenkomst te filteren, niet handig. Je loopt altijd achter de feiten aan. Het is slimmer om gebruik te maken van dit segment (laatste update 5 januari 2016!): https://plus.google.com/100582165749296472339/posts/fKJA9yXeXaW om alle historische data te segmenteren.
  Of kijk je hier anders tegenaan?

 15. voor het eerst op jullie website en zie al heel veel goede tips.
  Ook ik wordt tureluurs als ik mijn analytics tool bezoek. Rusland, Japan, China en noem maar op.
  Helaas bestaat de link niet meer. Iemand nog een tip zodat mijn analytics tool een beetje normaal werkt en ik ook een beetje meer kan vertrouwen op de aantallen?
  Bedankt.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *