Naar
boven

Website verhuizen? Denk aan de zoekmachines!

Je bent lang bezig geweest je website goed in de zoekmachineresultaten te laten verschijnen, maar dan komt het moment: je website moet verhuizen. Dit kan zijn omdat je naar een andere host wilt die bijvoorbeeld veiliger is (dé beste reden om over te stappen), je wilt je site verhuizen naar een andere domeinnaam of je wilt beide. Hier dingen waarop je kunt letten in deze senario’s:

Senario 1: verhuizen van host

Als je verhuist van host, zorg je dat je eerst van alle bestanden een back-up maakt. Wanneer je gebruik maakt van een database zul je ook een SQL export moeten maken (een bestand waarin alle SQL tabellen, kolommen en gegevens staan). Dit laatste kan met bijvoorbeeld phpmyadmin. Daarna meld je je aan bij je nieuwe webhost. Voor zover mogelijk zet je alle bestanden klaar. Dit kan als je een redelijke host hebt al direct op het goede domein, die dan via een tijdelijke URL beschikbaar is. Werkt de site goed? Zeg dan je oude host op, en vraag een verhuiscode aan. Met verhuiscode krijg je toegang tot het verhuizen van een domeinnaam. Deze gebruik je dus bij je nieuwe host om je domeinnaam te registreren. Aangezien je bestanden al klaar staan zal de gebruiker geen tot weinig down-time ervaren. Voor zoekmachines is de overschakeling van hosts (nauwelijks) zichtbaar.

Waarom verhuizen van host?

 • Slechte beveiliging van je eigen gegevens. Controleer altijd of je host veilig is! Of laat het doen door een professional (zie onder).
 • Geen rechten tot het maken .htaccess of andere belangrijke functies.
 • Te hogen kosten, slechte klantenservice etc. zijn natuurlijk ook goede redenen om te verhuizen. Vaak is dit voordelig, er zijn genoeg goede hosts, waarom blijven bij een slechte?

Senario 2: veranderen van domeinnaam

Een domeinnaam registreer je meestal voor één of twee jaar. Het “veranderen” van domeinnaam kun je het best ruim voor het einde van die termijn geregeld hebben, zodat bezoekers kans krijgen hun bladwijzers/bookmarks aan te passen en zoekmachines de tijd hebben om zich aan te passen aan je redirects.

Wat ga je doen? Dit artikel over Google die helpt met het verhuizen van je site helpt je verder. Denk vooral om de redirects (301) naar de goede site!

Waarom verhuizen van domeinnaam?

 • Relevantie: belangrijk aan je domeinnaam is dat deze relevant is aan de site die je hebt. Verkoop je TV’s, dan kun je beter het domeinnaam “kooptv.nl” hebben dan “koopelectronica.nl”.
 • Makkelijk: zorg dat bezoekers (let op, niet zoekmachines, maar bezoekers!) je domeinnaam makkelijk kunnen onthouden. Gebruik dus geen moeilijke, lange, zelfverzonnen woorden met exotische extensies, maar een compacte, makkelijke naam.

Senario 3: verhuizen van host én veranderen domeinnaam

Dit is nu een piece of cake: registreer op je nieuwe host de nieuwe domeinnaam. Plaats hier je site en leidt vervolgens al het verkeer om van je oude site.

Conclusie

Een website verhuizen kan soms noodzakelijk zijn. Erg belangrijk is dat je dit verhuizen goed aanpakt, zodat je bezoekers en je zoekmachineresultaten er geen last van hebben!

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Simon
Simon maakt professioneel website's en is een specialist op veilige websites. Wist U dat meer dan de helft van alle websites (> 50%) wel te hacken is? Neem contact op!
11 reacties op "Website verhuizen? Denk aan de zoekmachines!"
 • Groene webhosting zegt:
  14 jan, 2011 om 14:39

  Leuk artikel!

  Planning en controle zijn inderdaad van groot belang. Plan inderdaad alles ruim van te voren en check, check, triple check alles voor het daadwerkelijke overzetten.

  Werkt alles zoals het hoort op de nieuwe locatie? (denk hierbij ook aan url rewrites en dergelijke)

  Bij het aanpassen van het domein kan de optie adreswijziging in de webmastertools van google inzicht geven in eventuele fouten bij het omzetten, hierop kan dan snel geanticipeerd worden

  Reageren
 • Parkeren Schiphol zegt:
  14 jan, 2011 om 16:42

  Over het algemeen gaat dit wel goed. Ik zie vaker dat ze niet nadenken als ze een nieuwe website krijgen en alle oude links verloren gaan in de zoekmachines.

  Reageren
 • Groene webhosting zegt:
  14 jan, 2011 om 17:10

  Dat valt natuurlijk ook onder de noemer verhuizing, wellicht zou het verhuizen van website systeem/cms (dus domein en hosting blijven hetzelfde) ook in het artikel zelf aangestipt moeten worden.

  Reageren
 • Gedichten zegt:
  18 jan, 2011 om 14:36

  Ik heb hier toch een vraag over..

  Stel je hebt een website, waarop een straf lijkt te zitten.
  Je koop daarna een Top domein in deze branche en je zou wel een naamswijziging willen doen. (de content van de website waar die straf op lijkt te zitten is super)

  Je moet alles goed 301 redirecten, maar wat er gebeurd er met die straf? Wordt die meegenomen?

  Reageren
  • Simon zegt:
   18 jan, 2011 om 22:43

   Een beetje vreemde vraag vind ik dit. Als deze ‘straf’ niet door zoekmachines is gedefinieerd, zou ik het zekere voor het onzekere nemen en alle sporen wegvegen. Dus een compleet nieuwe site beginnen. Zoekmachines worden namelijk steeds slimmer, en kunnen met zo’n redirect best de status van een site ook overzetten.

   Ik heb met zo’n situatie nog nooit te maken gehad (wat heb je gedaan dat je een ‘straf’ hebt?), maar wees voorzichtig met nieuwe domeinen.

 • Ilse zegt:
  18 jan, 2011 om 14:56

  Hoi Karel,

  Ik bezit een website in html met 1000+ pagina’s dewelke ik graag zou upgraden naar Joomla CMS. Het enige dat mij tegenhoudt is dat alle url’s zullen veranderen. Ik kan ook met een redirects gaan werken om aan de zoek machines duidelijk te maken dat de url ’s veranderd zijn maar dit is een huzaren werkje, 1000+ redirects gaan schrijven. Is er een eenvoudigere oplossing?

  Dank u ,

  Ilse

  Reageren
 • Patrick zegt:
  18 jan, 2011 om 21:27

  Nu heb je een website die je gaat verhuizen van hosting maar ook pak je meteen de complete website aan. Hiermee veranderd je hele pagina structuur en urls
  wat eerst: http://www.domein.nl/angel-flames-gekleurde-vlammen-p-1718.html was wordt nu: http://www.domein.nl/angel-flames-gekleurde-vlammen.html

  hoe kun je hier het beste mee omgaan ?

  mvg,
  Patrick

  Reageren
  • Simon zegt:
   18 jan, 2011 om 22:39

   Eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Toch zou ik zelf ervoor kiezen te bedenken welke van de twee prioriteit heeft: Is je host onveilig? of zit je anders aan een lang contract vast? verhuis dan eerst van host. Je kunt er ook eerst voor kiezen de redirects in orde te maken en daarna pas te verhuizen.

   Het ergste wat je kan overkomen is als je beide doet, is dat je een tijdelijke downtime hebt omdat:
   a.) je verkeerde redirects maakt (en die worden geïndexeerd)
   b.) je je host niet hebt voorbereid en er dus geen website op het pas verhuisde domein staat

 • Patrick zegt:
  19 jan, 2011 om 19:32

  @Simon

  Host niet niet onveilig, alleen niet ‘goed genoeg’ voor magento
  Kun je me vertellen hoe we een redirect moeten maken ?
  Thanks!

  Reageren
  • Simon zegt:
   19 jan, 2011 om 19:44

   Ligt eraan wat je als software gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld wordpress dan is het anders dan wanneer je een eigen systeem gebruikt. Een .htaccess bestand met een regex (alles wat eindigt op “p-(int).html” verwijzen naar nieuwe url) zal als het goed is een aardige oplossing zijn. Anders moet je met PHP aan de slag.

 • Maria Mesman zegt:
  17 mrt, 2016 om 21:31

  Wij hebben onze 2 websites voor particulieren en zakelijk tot 1 website laten maken. De oude websites converteerden redelijk, de nieuwe. Website converteert nu helemaal niet meer, heeft dat ook hiermee te maken?

  Reageren

Reageren