Naar
boven

Website verhuizen? Google helpt!

moving-van-636Iedereen die het al heeft meegemaakt weet hoe vervelend en gevaarlijk het kan zijn. Het verhuizen van je website naar een nieuwe url. Pagina’s die niet meer worden gevonden, rankings die verloren gaan, enz.

Maar Google zou Google niet zijn als ze webmaster daar mee willen helpen. En dat hebben ze nu dus gedaan! Vanaf nu kun je rechtstreeks aan Google duidelijk maken dat je website verhuist is naar een ander domein. Uiteraard moet je wel zelf nog voor de nodige redirects zorgen, maar een stap voorwaarts is het zeker!

adreswijziging-menu-google-webmasterhulpprogrammaGoogle webmasterhulpprogramma’s

Ook voor deze wijziging die vaak door de webmaster wordt gedaan biedt Google hulp met zijn speciale programma voor webmasters. Wanneer je hier inlogt (ervan uitgaande dat je al een website hebt toegevoegd) zie je voortaan links in het menu een link met “adreswijziging” staan (zie afbeelding links).

Voordat ik het trouwens vergeet, Google webmasterhulpprogramma’s is een ontzettend handige tool van Google waar je allerlei zoekmachine optimalisatie factoren mee kunt meten en sturen. Zorg dus dat je zeker je website daar aanmeldt.

Adreswijziging

Nadat we dus op de link hebben geklikt krijgen we het volgende scherm te zien:

adreswijziging-google

Belangrijk is dat je wel even alles goed doorleest, vooral de link naar de handleiding om je website te verhuizen.

Conclusie

Persoonlijk vind ik dat Google zich hier weer van zijn beste kant laat zien. Ze begrijpen de frustraties van het verhuizen van een website en bieden hier een eenvoudige oplossing voor aan.

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
9 reacties op "Website verhuizen? Google helpt!"
 • daniel dewulf zegt:
  14 jun, 2009 om 18:07

  Terug een interessant artikel van een echte authoriteit.Zal er dankbaar gebruik van maken om mijn blog inhoud naar mijn nog op te richten nieuw domein op wordpress.ORG over te brengen.
  http://www.bloggen.be/woonenslaapcomfort

  Reageren
 • patrick zegt:
  15 jun, 2009 om 12:18

  Mooi artikel, maar hoe zit het met een site die naar een andere server gaat en met een nieuwe url maar je wilt de oude url ook blijven gebruiken?

  Bijvoorbeeld, http://www.scoutpedia.nl is naar een europees scouting wiki netwerk verplaats en is nu bereikbaar op nl.scoutwiki.org
  Maar liever had ik dat scoutpedia.nl/… niet doorlinkt naar de nieuwe url, maar de er scoutpedia.nl/… blijft staan.

  Is dit wel verstandig dat ik dit wil, het is wel een heel stuk mooier en vooral duidelijker voor de nederlandse bezoeker.

  Reageren
  • Groene webhosting zegt:
   14 jan, 2011 om 17:17

   Het vorige artikel (waarop Karel met deze post denk ik ook inhaakt) http://www.karelgeenen.nl/14/website-verhuizen-denk-aan-de-zoekmachines/ gaat in op het verhuizen van websites, en war aan te denken.

   In de door jou geschetste situatie heeft de verhuizing reeds plaatsgevonden. Ik denk dan ook dat je doelt op het inde adresbalk zichtbaar blijven van scoutpedia.nl

   Dit zou kunnen met bijvoorbeeld een frame pagina. Je plaatst dan een html bestand op het .nl domein welke de wikipagina in een frame opent. Bedenk wel dat hierbij linken naar specifieke pagina’s niet kan, er zal altijd scoutpedia.nl in het domein blijven staan.

 • Website promotie zegt:
  16 jun, 2009 om 20:16

  M.i. moet een webmaster zelf in staat zijn om zijn oude pagina’s met een 301 redirect door te sturen naar de nieuwe. Een redelijk eenvoudige klus, lijkt me :)

  Reageren
 • Erwin Sigterman zegt:
  30 jun, 2009 om 21:46

  Heb net de overgang gemaakt van erwin-sigterman.blogspot.com naar siggyvolgt.nl en dit is helemaal automatisch gegaan. Blogspot is natuurlijk van Google en dit hebben ze inderdaad richting de klant prima opgelost.

  Reageren
 • Nico van Kooten zegt:
  14 jan, 2011 om 17:07

  Karel, heb je ook ervaringen met het verhuizen naar een nieuw domein en tegelijkertijd van platform veranderen? (php naar .NET) Daarbij gaat het ook om een site met duizenden pagina’s. 301 redirects maken voor elke pagina wordt monnikenwerk maar als het moet dan moet het…

  Reageren
 • Daisy zegt:
  06 feb, 2013 om 21:02

  Wij zijn verhuist naar een nieuw domein, gelukkig is dat goed gegaan. Wat doe je na een tijdje met de oude domeinnaam?

  Kun je die na verloop van tijd weer voor andere doeleinden gebruiken en na hoe lange tijd zou dat mogelijk zijn? Ik neem aan dat je het oude domeinnaam niet voor eeuwig vast hoeft te houden.

  Reageren
 • Daisy zegt:
  06 feb, 2013 om 21:03

  Wij zijn verhuist naar een nieuw domein, gelukkig is dat goed gegaan. Wat doe je na een tijdje met de oude domeinnaam?

  Kun je die na verloop van tijd weer voor andere doeleinden gebruiken en na hoe lange tijd zou dat mogelijk zijn? Ik neem aan dat je het oude domeinnaam niet voor eeuwig vast hoeft te houden.

  Reageren
 • Martin zegt:
  13 sep, 2013 om 13:51

  Hallo Karel heb een vraag over redirect.
  Mijn domeinnaam heb ik verhuist naar een ander hostingprovider
  Daar ontwikkel ik een nieuwe site in WordPress, dus op een andere server met de verhuisde domeinnaam. De oude site heeft pagerank opgebouw maar staat nog op de oude server. Hoe maak je dan een redirect in .htaccess in combinatie met 2 servers?

  Reageren

Reageren