Naar
boven

Google stap verder met spraak-naar-tekst

Ook Google werkt hard mee aan de verkiezingen in de VS. Vandaag hebben ze bekend gemaakt dat ze een nieuwe gadget hebben ontwikkeld. Deze gadget, die je op je persoonlijke Google startpagina kunt plaatsen, maakt het mogelijk om te zoeken op tekst binnen video’s van de presidentskandidaten.

Het principe is heel eenvoudig. Google heeft alle Youtube-video’s van de presidentskandidaten op een speciale manier geïndexeerd. De spraak is namelijk omgezet naar tekst. Het is nu dus mogelijk om binnen deze video’s te zoeken op bepaalde woorden. Google laat dan alle video’s zien waar deze woorden in de video voorkomen én geeft dit aan met een geel blokje. Je kunt dan rechtstreeks naar het deel navigeren waar deze woorden in voorkomen.

Hieronder vind je de gadget:

Persoonlijk vind ik dit een bijzonder interessante ontwikkeling. Want ik kan me voorstellen dat over een aantal jaar alle video’s op deze manier geïndexeerd zijn. En dan, tja, dan komt er weer een hele nieuwe tak van sport bij op “zoekmachine optimalisatie” gebied!

Onze Expertise Nodig?

Vul het onderstaande formulier in of bekijk onze online marketing cursussen en online marketing diensten.


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
7 reacties op "Google stap verder met spraak-naar-tekst"
 • Jeroen zegt:
  15 jul, 2008 om 15:39

  Heey,

  De gele blokjes staan nog niet op de juiste plaats, maar verder werkt het geloof ik wel. Maar een hele goede ontwikkeling!

  M.v.g.

  Reageren
 • Noukie zegt:
  15 jul, 2008 om 23:42

  Zeer zeker een interessante ontwikkeling. Mooie mogelijkheden voor de toekomst

  Reageren
 • Barry Meijer zegt:
  17 jul, 2008 om 00:04

  Ik blijf me elke keer weer verbazen over de ontwikkelingen bij google :) ik wil dit zeker blijven volgen, hou je ons op de hoogte karel?

  Met vriendelijke groet
  Barry

  Reageren
 • Eduard Blacquière zegt:
  18 jul, 2008 om 12:36

  Inderdaad een zeer interessante ontwikkeling. Ik zie dit zeker als het begin van de volgende fase van zoeken.

  Google test hun speech-to-text technologie al een tijd met de GOOG-411 service: telefonisch zoekopdrachten doorgeven.

  En dat blijkt succesvol, gezien de goede resultaten die je verkrijgt bij het doorzoeken van de video†™s in de hierboven genoemde iGoogle gadget.

  Reageren
 • Joris Toonders zegt:
  19 jul, 2008 om 13:49

  Mooie ontwikkelingen. Deze mogelijkheden gaan veel kansen bieden aan de consumenten, de adverteerders en de bureau’s!

  Reageren
 • Peter Moonen zegt:
  21 jul, 2008 om 09:52

  Het is dus duidelijk dat we op weg zijn naar 1e, 2e, en 3e generatie zoekmachines. We gaan de “Thema” zoekmachines waardoor SEO drastisch zijn opzet zal gan veranderen om betere resultaten voor bezoekers te genereren.

  Reageren
 • Vincent zegt:
  02 aug, 2008 om 22:34

  Dit is erg interessant, zo kun je in de toekomst ideaal door bijvoorbeeld de historie van het Journaal en andere (actualiteiten) programma’s gaan scrollen. Geweldig voor researchwerk.

  Reageren

Reageren