Naar
boven

2 keywordtools die helpen bij een goed zoekwoordonderzoek (en Google Keywordplanner deels kunnen vervangen)

alternatieven google keyword planner

Waarschijnlijk ben je al bekend met de Google Keywordplanner. Met deze tool van Google kun je uitgebreid zoekwoordonderzoek doen. Althans, vroeger…

Tegenwoordig ben je al verplicht om een actieve AdWordscampagne te gebruiken, én om echt alle data te zien moet het account zelfs een bepaalde grootte hebben.

Wanneer je dus geen actieve AdWordscampagnes hebt, of niet van voldoende grootte, ben je aangewezen op andere tools. Gelukkig zijn er een aantal, die we hieronder zullen bespreken!

#1 Keywordtool.io

keywordtool-io

 

Eén van de bekendere is Keywordtool.io. Met deze tool kun je snel zoekwoordonderzoek doen. Voornamelijk voor de longtail zoekwoorden is dit erg interessant!

In de gratis versie krijg je geen zoekvolumes te zien (wat in mijn ogen ook minder belangrijk is). Twee functies van Keywordtool.io zijn wel erg interessant:

Niet alleen suggesties van Google!

Boven in de gele tabs kun je ook kiezen voor andere bronnen. Kijk bijvoorbeeld ook zeker eens bij Bing!

Questions-tab

Een zeer interessante functie is de “questions-tab”:

keywordtool-io-questions

Je krijgt dan namelijk alle “vragen” gerelateerd aan je zoekopdracht te zien. Dit is zeer interessant, omdat je dus weet dat er rond deze topics vragen zijn die jij met jouw content kunt gaan beantwoorden!

#2 Übersuggest.io

Een andere bekende tool, die dezelfde informatie ophaalt als de tool hierboven besproken, is übersuggest.io.

ubersuggest

Het voordeel van deze tool is dat je de mogelijkheid hebt om een bepaald resultaat te kiezen en deze nóg verder uit te diepen. In onderstaande video kun je binnen 60 seconden zien hoe übersuggest werkt:

Conclusie

Helaas maakt Google het ons niet eenvoudig door de Keyword Planner (deels) af te schermen. Gelukkig zijn er dus een aantal alternatieven, al is het ook hier lastiger geworden om de volumes te achterhalen. Het lijkt erop dat Google deze data steeds liever voor zichzelf houdt.

Ik ben erg benieuwd welke andere tools jij eventueel nog gebruikt voor zoekwoordonderzoek! Laat je horen in de reacties hieronder.

Extra tip: check ook eens je interne zoekopdrachten, daar doe je vaak ook ideeën op! Lees het artikel: zo meet je interne zoekopdrachten.

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
3 reacties op "2 keywordtools die helpen bij een goed zoekwoordonderzoek (en Google Keywordplanner deels kunnen vervangen)"
 • Kristel zegt:
  15 sep, 2016 om 12:27

  Hoi Karel,

  Je geeft hier aan dat je zoekvolumes eigenlijk niet zo belangrijk zijn…maar hoe bepaal ik zonder zoekvolumes welke zoekwoorden (ook qua concurrentie) ik het best kan gebruiken?

  Reageren
  • Kristof zegt:
   19 jan, 2017 om 20:57

   Hallo Karel, Kristel haalt hier een vraag aan die ik mezelf ook stelde bij het lezen van je artikel. Het is toch net het zoekvolume dat belangrijk is als je zoekt naar keywords om meer bezoekers naar je site te krijgen?

 • GJ Bramer zegt:
  15 sep, 2016 om 13:04

  Wij van WC Eend adviseren ………… maar SEOmonitor is een prima tool, ook om concurrentie analyses te maken, pitches voor te bereiden en nog zo wat praktische zaken.

  Reageren

Reageren