Naar
boven

Meerdere websites op 1 IP adres?

Vandaag beantwoord ik opnieuw een vraag van onze lezers:

Kan het kwaad om meerdere websites op 1 IP adres te hebben draaien?

Bekijk onderstaande video voor het antwoord.

Heb jij een vraag? Mail dan naar lianne@karelgeenen.nl met in het onderwerp “Vraag het Karel”.

Ps. Samenvatting van de video (tekst) volgt later ;-).

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
11 reacties op "Meerdere websites op 1 IP adres?"
 • Peter De Bruyn zegt:
  16 nov, 2012 om 10:42

  Vraag is natuurlijk of het volstaat om meerdere websites op verschillende servers te laten draaien. Want daar is het linkbuilders om te doen. Dat Google niet zou weten dat het om meerdere sites van eenzelfde webmaster zou gaan (zoals deze video suggereert).

  Zou/kan Google de gegevens van de eigenaar niet checken? Hoewel het dan nog maar de vraag is natuurlijk of het om een privépersoon dan wel een bedrijf gaat. Aangezien de bekendmaking van gegevens verschilt.

  In ieder geval kom je dit bij de “grote jongens” nog steeds tegen.

  Reageren
 • Albert zegt:
  16 nov, 2012 om 11:44

  Als je een beetje standaard hostingpakket afneemt, wordt deze in de meeste gevallen op een shared server geplaatst, daar waar meerdere websites op staan.

  Dat kan geen kwaad, tenzij je bewust meerdere websites opzet om linkkracht door te sluizen :)

  Leuke insight, thanks.

  Reageren
 • Danny Verhoeven zegt:
  18 nov, 2012 om 13:41

  Ik deel dezelfde ervaring. Meer sites op 1 ip = geen probleem :)

  Reageren
 • Lieven zegt:
  21 nov, 2012 om 13:27

  De websites die ik bouw en war ik SEO voor doe staan op mijn eigen server, verdeelt over 4 ip’s (dus geen 4 servers), klanten die verschillende websites hebben verdeel ik over die ip’s om zeker te zijn.
  Waarom eigen ip’s en waarom 4?
  ten eerste omdat je bij shared hosting de kans loopt geblacklist te worden (de ip dus) en ik het hier volledig in de hand heb welke sites erop staan. Zeer lastig uw ip the whitelisten als andere sites op die ip niet in orde worden gebracht, dit komt uw google-rank echt niet ten goede. Integendeel, je bent nergens meer te vinden, of er staat een bericht dat uw site onveilig is, ook al geen reclame.
  Die meerdere ip’s zijn om de gelijkaardige sites te verdelen maar ook als mogelijkheid als er een van de ip’s geblacklist wordt (dat kan door een site die gehackt wordt, die kans zit er altijd in en ik heb het een keer meegemaakt) ik de sites op die ip kan verzetten, of in mijn geval, gewoon een andere ip aan koppelen.

  Reageren
 • Marlies zegt:
  21 nov, 2012 om 14:15

  Hoe zit dat dan als je meerdere dezelfde sites hebt, met andere talen en domeinen (.de/.com / .be / .co.uk) maar als die gehost worden in Nederland? Wat levert het op om dit toch in het betreffende land te laten hosten? Meen me te herinneren dat dit ook een ranking factor is…

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   21 nov, 2012 om 14:35

   Dat zou zo zijn voordelen hebben al is het effect daarvan volgens mij minder aan het worden. Ik zou me er dus niet al teveel zorgen over maken.

 • Jantje zegt:
  25 nov, 2012 om 00:59

  Locatie server speelt enkel een rol bij niet-plaatsgebonden tld’s (.com, .net, .info, …). En dat effect is sowieso nooit echt heftig geweest. Als je natuurlijk de locatie van de server combineert met de locatie van de inkomende linken dan maakt een zoekmachine daar natuurlijk al een iets betere conclusie uit.

  Lijkt me nogal duidelijk dat een zoekmachine weet dat een .co.uk gericht is op UK en een .nl op NL. Maar om de regio te bepalen van een website worden meerdere factoren gewogen.

  Reageren
 • Albertino zegt:
  30 sep, 2014 om 21:03

  Allemaal leuk wat je zegt en klopt ook allemaal….
  Maar als je meerdere websites op 1 IP hebt bij een provider die soms wel 300 websites delen op een IP en iemand anders is niet helemaal juist bezig, dan ben je zelf ook de klos. Als iemand vanaf dat IP besluit te spammen is er voor elke website die dat IP gebruikt een probleem omdat het IP van de websites in de zwarte lijst kan terecht komen.

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   01 okt, 2014 om 07:35

   Dat is dan ook één van de nadelen van een shared hosting omgeving.

 • Jantje zegt:
  01 okt, 2014 om 11:22

  Op een shared hosting server staan vele duizenden websites, al dan niet verdeeld over een bepaald aantal ip’s.
  Men weet net zo goed op welke server een ip staat als welke ip’s op welke server worden gebruikt.
  Waarom zou men de situatie vanuit ip standpunt bekijken en niet vanuit server standpunt?

  Ik heb overigens nog nooit ook maar 1 voorbeeld tegen gekomen van nadelige invloed van andere sites die spammen (over wat voor spam hebben we het? Zoekmachine spam, e-mail spam, …) op hetzelfde ip als ze niet betrokken zijn bij die andere website of de eigenaar van die website.
  Jullie wel?

  Als er vele sites op een ip staan zou dat eventueel een lichte invloed kunnen hebben op het aantal pagina’s die worden geïndexeerd, maar dan hebben we het over websites die vele duizenden indexeerbare pagina’s tellen.

  Reageren
 • Max vd Zee zegt:
  06 mei, 2015 om 12:47

  Bedankt voor de info, precies wat ik wou weten!

  Reageren

Reageren