Naar
boven

Een mailtje aan Matt Cutts

Enige tijd geleden (zeg rond november 2009) kondigde ik al aan bezig te zijn met een nieuwe landelijke site. Na enig onderzoek was een naam al snel gevonden. Keyword heavy, weinig concurrentie en er gaat wat advertentiegeld in om. De bedoeling was / is om eens helemaal los te gaan op SEO gebied en de grenzen eens op te zoeken. Laten we zeggen Grey hat.

Twee dagen nadat de url geclaimd was is de hosting aangevraagd, (op een andere server dan mijn andere site) en nog een dagje later was de eerste vulling van het domein geplaatst.

Allerlei programma`s er overheen gehaald om te kijken of ik niets vergeten was en wat content geschreven om het geheel wat body te geven. Tot zover goed. Daarna een Adsense account aangemaakt en een verzoek gedaan om te worden opgenomen. 2 dagen later een mailtje van Google met een goedkeuring. Kennelijk ben ik respectabel(?), want Adsense vraagt om geduld en kondigt aan dat het een aantal weken kan duren.

Adsense super snel

Nadat de Adsense snippets strategisch geplaatst zijn, (1 keer een duidelijk advertentieblok en 1 keer de onduidelijke linkjes die toch wel erg sterk op gewone links lijken) verbaas ik me over de snelheid waarmee het juiste onderwerp in de advertenties verschijnt. Letterlijk binnen een paar seconden nadat de snippets voor het eerst worden gelezen door een browser, staan er absoluut relevante advertenties. Goed gegokt dus voor wat betreft het onderwerp en de hoeveelheid advertenties die via Adwords door de adverteerders worden betaald.

Sandbox?

Goed,”¦ nu eens even voor een beetje ranking zorgen. En o ja, zou die “sandbox” nu echt bestaan. We zullen het wel zien. Eerst maar eens kijken wie er op 1 staat en waarom.

Dat valt erg mee, nauwelijks SEO toegepast, sterker nog een website in “Javascript”. Ik kan het niet helpen maar een grijns komt op mijn gezicht (en mijn vriendin vraagt waarom ik zo`n lol heb en of ik weer rotzooi op het net zit te bekijken. Maar dat terzijde).

Dit wordt lachen, we gaan verschrikkelijk omhoog knallen. De nummer 1 heeft voor zover ik kan zien maar enkele 10 tallen links en de meeste met als anchortekst de bedrijfsnaam. Nu ik een paar dagen bezig ben is de nieuwe site geïndexeerd. Een paar accounts op diverse sociale media sites en binnen een dag zitten alle pagina`s in de index. Na een paar dagen heb ik zo`n 500 link`s. Ai, ai, ai, dat gaat te hard! Dan maar eens een beetje links uitruilen en zelf eens wat gaan uitlinken. Het idee ontstaat snel om een handmatige directory te maken met vermeldingen van bedrijven die zich bezig houden met het zelfde onderwerp als mijn nieuwe site. Goede keus, alle bedrijven die ik via mail vraag of ze willen worden opgenomen in de directory`s mailen terug en schrijven ongevraagd dat ze zullen terugmailen. Inmiddels ranked de site op zo`n 20 zoektermen op pagina 1 van Google en op nog zo`n 30 zoektermen op pagina 2. Pr 1 wordt bereikt na 6 weken. Dat gaat goed. Nu al zo`n 600 bezoekers per maand en ja, verdomd er wordt geklikt op die advertenties. Oké dit kan niet meer stuk.

Penalty?

Auwch,”¦. De volgende morgen is de homepage nergens meer te vinden in de resultaten van vriend G. Shit shit shit, het zal toch niet?

Ja hoor een penalty. Webmasters tools geeft aan dat de homepage is geïndexeerd maar hij is nergens meer te vinden. Een paar dagen denk ik na, waarvoor heb ik een penalty gekregen, keywordstuffing? Nou ja 11% is ook wel een beetje veel, te snel links vergaren? 500 in een dikke maand is eigenlijk ook wel een beetje veel. Wat nu? Alle url`s behalve de homepage ranken goed. Gaat dit vanzelf weer over? Eerlijk gezegd,”¦. ik weet het niet!

Eerlijk duurt het langst?

Nooit gedacht dat ik het zou doen maar wat de F”¦. laten we maar eens gewoon proberen een mailtje te sturen aan Matt Cutts vermaarde team van handmatige beoordelaars. Een beetje het boete kleed aantrekken en hopen dat het goed gaat. Ingelogd in webmasters tools ga ik naar de RECONSIDERATION knop. Even twijfel ik nog maar ik doe het toch. Dear all,.. begin ik en schrijf dat ik het vermoeden heb dat ik een penalty heb gekregen voor keywordstuffing of te snel links opbouwen. Ik schijf wat over het gebruik van een programma en dat de links allemaal met de hand zijn geplaatst. Ook dat ik er inmiddels voor gezorgd heb dat het keyword percentage omlaag is gegaan. Nu maar afwachten, ook hier wordt gemeld dat het enkele weken kan duren omdat alle mailtje daadwerkelijk worden gelezen en dat ook de beoordeling geheel handmatig gebeurd.

Tot mijn verbazing is er al de volgende dag een mailtje met de mededeling dat mijn verzoek in behandeling is genomen en dat als ze het een respectabel verzoek vinden mijn site bij de volgende indexering weer zal worden opgenomen. Ik lees de mail drie, vier vijf keer. ALS ze het legitiem vinden, VOLGENDE indexeringsronde. Afgezien van dat ze snel reageren heb ik er eigenlijk niets aan. Nu weet ik nog niks. Ik begin nu toch een beetje spijt te krijgen. Heb ik die dames en heren nu juist verteld dat ze me in de gaten moeten houden? Of zouden ze echt,”¦

De knop gaat om

Tjaaaaakka!!!!! Drie dagen laten komt mijn homepage weer bovendrijven. Wel een beetje lager gewaardeerd dan voorheen, het scheelt bijna 10 pagina`s maar goed,.. we zijn weer terug. Nu eens in de gaten houden of de pagina vanzelf verder stijgt of dat we weer van voren af aan moeten beginnen.

Wat hebben we geleerd:

 • Rustig aan dan breekt het lijntje niet
 • Vooral een jonge site mag geen hoge keyword density hebben.
 • Zorg dat je sneller content opbouwt dan links
 • In een categorie met weinig concurrentie val je sneller op.
 • Grey hat is al snel dark grey
 • Google heeft, als je eerlijk bent, het beste met je voor.

Wat is er nu eigenlijk echt aangepast op de site:

 • Teksten langer gemaakt.
 • Hier en daar de keyword`s uit de content gehaald.
 • Geruilde links op no follow gezet.
 • Even geen linkbuilding.
 • Google heeft 300 back links verwijderd uit webmaster tools terwijl Yahoo ze nog allemaal ziet.
Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Marc Spits
Marc is een echte SEO enthousiasteling en schrijft daar graag over!
38 reacties op "Een mailtje aan Matt Cutts"
 • Karel Geenen zegt:
  17 feb, 2010 om 12:12

  Dan voor dit uitgebreide artikel/verhaal Marc! Is erg leuk geworden en lekker praktisch!

  Reageren
 • Bjorn van der Neut zegt:
  17 feb, 2010 om 13:44

  Nu ben ik toch wel erg benieuwd welke site het om gaat. Want op “heavy” vind ik niet echt iets relevants ook niet met Marc Spits als naam erbij.

  Reageren
  • Marc zegt:
   17 feb, 2010 om 14:25

   Dan is het gelukkig toch nog mogelijk om redelijk anoniem een MFA te runnen.

   Het was ook precies de bedoeling om de site niet te noemen. Voor dat ik het door heb worden er weer allerlei programma`s los gelaten op de site en heb ik weer een penalty te pakken voor een ander soort spam.

   Even wel leuk gevonden zoeken op “Heavy”

 • Anoniem zegt:
  17 feb, 2010 om 15:21

  Beste

  http://www.seopenalty.com/

  Is een handige tool waar je het kan testen of je een panalty hebt. (Klopt niet altijd 100% – maar voor kleine/middel grote websites werkt het perfect)

  Reageren
  • Anton zegt:
   19 feb, 2010 om 13:33

   Beste,

   kan je aub iets meer uitleggen over seopenalty.com?
   Wat betekent bv een slight penalty 3/10?
   Hoe kom ik erachter waarom ik die slight penalty heb?

  • Anton zegt:
   19 feb, 2010 om 13:41

   Beste,

   wanneer je een slight penalty hebt, heeft het dan zin om reconsideration van je site aan te vragen?
   Bedankt!

  • Kaliz zegt:
   19 feb, 2010 om 15:53

   Ik heb een aantal websites getest met deze tool; de uitkomsten zijn volslagen onzin. Een toprankende website zou zogenaamd banned zijn, en een aantal andere uitkomsten druisen ook volledig tegen de werkelijkheid in.

   Alles behalve perfect.

  • Anton zegt:
   19 feb, 2010 om 16:13

   Thanks voor je antwoord.
   Ik heb er zelf ook even naar gekeken. Bijv Yahoo krijgt ook een slight penalty van 3 op 10. Er klopt dus helemaal niets van.
   Ze doen maar wat op die site!

  • Karel Geenen zegt:
   20 feb, 2010 om 11:20

   Mensen, let niet op die tool, is grote onzin.

 • Internet Tilburg zegt:
  17 feb, 2010 om 15:45

  Zonde dat google niet echt heeft bevestigd wat nu het probleem was.

  Reageren
  • Dagaanbiedingen zegt:
   17 feb, 2010 om 16:18

   Zeer leuk geschreven en goed artikel. Altijd leuk om weer een voorbeeld uit de praktijk te zien.

  • Fitnessapparatuur zegt:
   02 mrt, 2010 om 21:37

   Dit had ik inderdaad ook wel graag geweten hebben. Altijd leuk een antwoord te krijgen

 • Wieger Waardenburg zegt:
  17 feb, 2010 om 16:12

  Leuk artikel, vlot geschreven.
  Het is goed om af en toe de grenzen op te zoeken :-)

  Reageren
 • Kaliz zegt:
  17 feb, 2010 om 16:20

  Interessant, inspirerend en leerzaam… niets aan toe te voegen, alleen maar meer zin gekregen om soortgelijke projecten van mijzelf weer eens wat nieuw leven in be blazen.

  Reageren
 • Jan zegt:
  17 feb, 2010 om 17:13

  De volgende keer als het probleem hebt kun je ook rustig doorgaan met linkbuilding. Maar dan 1 link met een hoge pr dag, zo ben je binnen twee weken weer het mannetje. Althans, dat werkte voor mij uitstekend.

  Reageren
 • Corné | Zoekmachinemarketing blo zegt:
  17 feb, 2010 om 21:08

  Hoi Marc,

  Goed stuk. Lekker geschreven ook! Ik heb het probleem dat ik op m’n naam [corne] aan het dalen ben. Waarschijnlijk is mijn linkprofiel veel te eenzijdig. Die zou ik er dus ook bij willen zetten als tip: zorg voor een goed gemixt linkprofiel!

  Reageren
 • Marc zegt:
  18 feb, 2010 om 09:18

  Bedankt voor de leuke reacties.

  @anoniem: dat ga ik eens uitproberen
  @internet Tilburg / @dagaanbieding: Inderdaad jammer dat ook hier niets verklapt wordt.
  @jan: Net je e-book gedownload, even mijn firefox aan het aanpassen.

  Reageren
 • edwin zegt:
  18 feb, 2010 om 09:43

  In je 2 handjes klappen..
  Iedereen krijgt een (gestandariseerd) antwoord op zijn reconsideration, helaas zijn er bitter weinig mensen zo snel uit de penalty zone weg..wat mij doet twijfelen aan het penalty verhaal..
  Het gebeurt regelmatig dat nieuwe(re) sites door een G. update ? tijdelijk naar achter vliegen of zelfs even onvindbaar worden

  Reageren
  • Steven van Vessum zegt:
   18 feb, 2010 om 11:38

   Leuk artikel Marc! Had je een domeinnaam gekocht of vers geregisteerd?

   Klopt Edwin. Die reconsideration replies zijn geautomatiseerd. En ik vind het heel sterk dat je binnen 3 dagen weer terug in de index zit. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat de site door het reconsideration request weer is gaan ranken. Het anti-spam team krijgt duizende verzoeken per dag binnen. De afhandeling hiervan duurt vaak langer dan een maand is mijn ervaring.

 • Marc zegt:
  18 feb, 2010 om 09:58

  @Edwin

  Het fenomeen dat je beschrijft is mij niet onbekend. Dat zie ik bij andere sites die ik in de gaten moet houden en waar ik wel eens wat aan optimaliseer ook vaak. Even een goed resultaat daar wegzakken en vervolgens weer opduiken.

  Volgens mij ligt dat aan het feit dat G. nieuws hoog waardeert en daarom nieuwe dingen soms hoog laat ranken. Zodra een site wat meer body (kracht) krijgt verdwijnt dit effect.

  Dat is althans mijn ervaring.

  Reageren
 • DfTg zegt:
  18 feb, 2010 om 11:01

  Goed artikel, erg interessant. Ik blijf het vreemd vinden dat Google hoge zoekwoorddichtheid (wat is eigenlijk ‘hoog’) niet aanvaart. Tuurlijk moet je het niet overdrijven, maar wat ik balen vindt, is dat Google grote websites hiermee voortrekt, want kleintjes kunnen eigenlijk niet anders om aandacht te trekken, want als je maar één persoon hebt die inhoud moet schrijven, produceert die natuurlijk veel minder dan 10, terwijl het misschien wel heel interessant is, maar nooit ontdekt wordt, omdat Google het niet hoog genoeg inschat.

  En waarom zouden geruilde links op ‘nofollow’ moeten? Google zelf zegt volgens mij dat het gaat om “untrusted content”, “paid links” en “crawl prioritization”, dus niet om geruilde links. Ik denk persoonlijk dat je linkruilen met extreme mate moet toepassen en dan geldt het nofollow-verhaal niet, want nofollow betekent dat er een onevenwichtige situatie ontstaat als de andere partij geen nofollow doet. Vaak leidt het ook tot het verwijderen van je link, omdat de tegenpartij graag wil dat je een gewone link neerzet.

  (Misschien nog een tip: de ` in de woorden in het artikel lezen erg lastig. links ipv. link`s en directories ipv. directory`s leest gewoon een stuk beter :-) )

  Reageren
  • Marc zegt:
   18 feb, 2010 om 11:11

   Het op nofollow zetten heb ik gedaan omdat het hier gaat om enkele 10 tallen startpagina achtige websites. Die geven zelf meestal ook nofollow. Daarnaast had ik deze pagina toch al in mijn robots.txt op disallow gezet. Het kan best zijn dat 1 van die pagina`s niet zo`n beste reputatie heeft.

 • Marc zegt:
  18 feb, 2010 om 12:26

  @Steven,..

  Vers geregistreerd. Vandaar mijn ongeloof toen het binnen een paar dagen al goed leek te gaan. ik had rekening gehouden met minstens 2 tot drie maanden.

  Het mooiste is nog wel dat de pagina`s zonder links en met niet eens zoveel inhoud het heel goed doen op de beoogde zoektermen. Dat is dan een authentiek organisch resultaat.

  Ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat de sandbox bestaat en z`n werk erg goed doet.

  Reageren
  • Steven van Vessum zegt:
   18 feb, 2010 om 12:38

   Maar op wat voor soort termen heb je je dan gericht? Wat op Hypotheek ga je natuurlijk niet scoren. Dan heb je het waarschijnlijk over zoekqueries die bestaan uit 3 keywords (of meer)?

   Wat de lering is uit jouw experiment:
   – content kun je goed toe blijven voegen (pas wel op voor keyword stuffing) aan je site
   – bouw autoriteit gestaag op: zorg voor een natuurlijk linkprofiel.
   Over een natuurlijk linkprofiel heb ik overigens recentelijk een artikel geschreven: http://www.vanvessum.nl/zoekmachine-optimalisatie/8-tips-om-een-natuurlijk-linkprofiel-te-creeeren/

 • Marc zegt:
  18 feb, 2010 om 13:09

  @Steven,..

  De lering is wat mij betreft:

  Na goed onderzoek is het zeer goed mogelijk te scoren op alles dat je maar wilt.

  Dat mappen met url`s met een volledige omschrijving zeer goed werken.

  Een voorbeeld zou zijn: .nl/een-mailtje-aan-matt

  zoek hier eens op en je zult zien dat het nummer 1 in de resultaten is bij G. Yahoo maakt er een potje van.

  Als je dus op die manier je gehele site opbouwt met kleine pagina`s kun je een heel eind komen terwijl het geheel organisch lijkt. Daarmee zeer gerichte longtail creërend van soms wel 4 woorden.

  En inderdaad langzaam aan dan breekt het lijntje niet wanneer je in een markt zit waar niet al te veel optimalisatie wordt toegepast.

  Verder ga ik nu proberen wat er gebeurd als ik links met anchortekst plaats die geheel passend is voor de verschillende longtail url`s. Kennelijk is het mogelijk om slechts 1 pagina om zeep te helpen.

  Reageren
  • Steven van Vessum zegt:
   18 feb, 2010 om 13:16

   De long tail keywords zijn natuurlijk inkoppers. Het begint interessant te worden als je gaat ranken voor de generiekere keywords (waar veel meer concurrentie op is) zoals ‘Hypotheek’ etc, zoals Hypotheekshop bijv. best goed doet. Dat ga je niet redden met een nieuw domein. Niet in 6 maanden, niet in 12 maanden.

 • Dries Bultynck zegt:
  18 feb, 2010 om 17:05

  Even het hier wat minder gevolgd en toch eens wat tijd gevonden om dit artikel te lezen. Super interessant om te horen dat er iemand er zich eens wat in verdiept heeft. Wat bedoel jij precies met een “javascript” site?

  Matt Cutts is ook maar een mens en ik krijg toch regelmatig wel eens een tweetje terug als ik iets vraag. Benieuwd of ze daar gewoon de knop omdraaien of echt eens dieper gaan kijken wat jij hebt uitgespookt met jouw website.

  Reageren
 • Marc zegt:
  18 feb, 2010 om 17:18

  @Dries

  Met een “javascript site” bedoel ik websites waarvan de gehele opmaak soms bestaat uit java script.

  Soms gaat het zover dat je niet eens de adresgegevens kunt selecteren.

  Ik weet wel dat ook dit soort site`s inmiddels best gecrawled kunnen worden en dat er dan ook nog wel het een en ander gevonden wordt maar het verbaast me dat als je zo je best doet om het de zoekmachines moeilijk te maken je toch nog op plekje 1 kunt staan.

  Reageren
 • Danny Verhoeven zegt:
  19 feb, 2010 om 09:35

  Leuk dat je je verhaal met ons deelt Marc.

  Zou wel leuk zijn om een paar bronnen te vermelden waar jij je links vandaan hebt gehaald (misschien en paar bad neighbourhood?)

  Dat zal wellicht de grootste oorzaak zijn geweest voor de penalty.

  Reageren
 • michele zegt:
  19 feb, 2010 om 17:22

  Ik lees dat je na 6 weken al 600 bezoekers per dag had .(Inmiddels ranked de site op zo`n 20 zoektermen op pagina 1 van Google en op nog zo`n 30 zoektermen op pagina 2. Pr 1 wordt bereikt na 6 weken. Dat gaat goed. Nu al zo`n 600 bezoekers per maand en ja, verdomd er wordt geklikt op die advertenties. Oké dit kan niet meer stuk.)
  Ik hebt mijn website al 6 maanden en hebt amper gemiddeld 42 bezoekers per dag . page rank 3 en met verschillende goede keywords bovenaan op 1. zoals eurodance, eurodance insieme, danscafe .
  http://www.eurodanceinsieme.be

  Hoe kan dat ik dan geen 500 of meer bezoekers hebt.

  thnkx

  Reageren
  • Anoniem zegt:
   20 feb, 2010 om 17:30

   Het probleem is gewoon dat er niet veel mensen op het keyword eurodance gaan zoeken.
   Zijt gij eigenlijk van Bree? (omdat site over plaats in bree gaat)

 • Pieter Bezuijen zegt:
  19 feb, 2010 om 21:23

  Leuk artikel om te lezen Marc, ook de reacties zijn leuk:)

  Zou inderdaad wel leuk zijn om die website te bekijken ;)

  Reageren
 • michele zegt:
  23 feb, 2010 om 13:06

  Hoi , neen ik ben niet van Bree zelf , maar hebt de zaak daar in Opitter.
  Waarom eigenlijk?

  Reageren
 • Roald zegt:
  26 mrt, 2010 om 17:45

  Super om te lezen! Wat ik zelf imderdaad ook vaak merk is dat een website de eerste een a twee maanden gewelig rankt, om vervolgens helemaal te verdwijnen. Ik denk dat “natuurlijk” hetgeen is waar op gelet moet worden. Een natuurlijke opbouw van content in mate van nieuwe content toevoegen. En een natuurlijk linkprofiel zijn daarbij essentieel.

  Reageren
  • De makelaar vertelt zegt:
   27 mrt, 2010 om 11:26

   @ Roalt
   Bedankt voor het compliment.

   Hierboven mijn nieuwste creatie. Kijken of deze het beter doet. De site waar dit artikel over gaat is Nail-art-info.nl

   Inmiddels stevig in de resultaten maar wel een heel eind weggezakt. Tussen het schrijven van het artikel en dit moment zijn er nog 2 x penalty`s geweest. Telkens binnen een week terug.

   G. heeft alleen de relevante links ongemoeid gelaten. Analytics vertoont slechts de relevante links en een paar minder relevante die kennelijk onverdacht zijn. Totaal slechts rond de 90.

   Y. laat zien dat er in werkelijkheid nog steeds een kleine 300 zijn.

   De strategie is nu om maar even heel rustig aan te doen.

   De vulling begint nu ook eindelijk beter op gang te komen.
   De hoop is nu eigenlijk dat met meer aanmeldingen, waarmee de content ook groeit, de site meer body gaat krijgen.

   Ook zijn er contacten gelegd met een aantal gastschrijvers om meer diversiteit te gaan creëren.

   Het blijft een leuk seo speeltje

 • Bastin zegt:
  26 apr, 2010 om 20:48

  Beste Marc,

  Ik heb ongeveer hetzelfde meegemaakt, met de volgende kanttekeningen. Site half februari gelanceert.

  * +/- 5 links per week geplust. Wel een aantal zeer goede pageranks.
  * Alleen links op relevante websites
  * Heel veel verschillende anchorteksten
  * Op veel martkplaatsen mijn boek aangeprezen+url
  * Keyword density is niet meer dan 3%

  Indexatie ging vanzelf, direct pagerank 2 gekregen. Mijn linkpagina zelfs pr 3 terwijl geen enkele site daarnaar linkt??? Ik kroop ook naar pagina 1 op de belangrijkste zoekwoorden als voorbeeld sollicitatiebrief, sollicitatiebrieven, sollicitatievragen etc.

  Iemand enig idee waar het bij mij fout gaat?

  Groeten,

  Bastin

  Reageren
 • De makelaar vertelt zegt:
  27 apr, 2010 om 08:58

  @Bastin,..

  Op zich een net resultaat! Kun je best trots op zijn.
  Als je echt niet had gewild dat de linkpagina resultaat gaat tonen dan had je hem wellicht kunnen blokken met robot.txt.

  De hogere PR komt waarschijnlijk doordat je vanaf elke pagina linke naar de linkpagina. Dan komt er wel wat binnen natuurlijk.

  Misschien een beetje pagerank sculpting toepassen door de interne links op nofollow te zetten?

  Succes

  Reageren
 • Marcel zegt:
  19 dec, 2011 om 22:58

  Leuk artikel, er blijft altijd genoeg te testen en genoeg uit te vogelen om op een leuke en nette manier hoog in Google te komen!

  Reageren

Reageren