Naar
boven

Hoe kom je met jouw website in de allergrootste online directory terecht?

Bijna iedere webmaster beseft dat een vermelding van jouw website in dmoz, ontzettend veel waard is. Helaas lukt het een groot deel van deze webmasters niet om hun website in de directory vermeld te krijgen. Hier zijn verschillende redenen voor: De webmaster doet bijvoorbeeld zijn of haar best niet om een goede titel of omschrijving te geven bij de aanmelding, of de webmaster voegt zijn of haar eigen website meerdere malen toe. Maar ik schrijf dit artikel niet om jullie de schuld te geven, want laten we eerlik zijn: Bijna altijd wordt je website niet toegevoegd omdat de redacteur van de door jou gewenste categorie jouw aanmelding gewoon nooit heeft gezien.

Daarom ga ik je niet alleen vertellen dat je jouw aanmelding als een sollicitatie moet zien, ook niet dat je geen zoekwoorden als titel moet gebruiken, en ook niet dat je omschrijving objectief moet zijn. Want die tips krijg je echt iedere keer wanneer je iemand om advies vraagt als je jouw website maar niet in de directory krijgt. Mijn advies is totaal anders, ik kan je namelijk vertellen dat je niet meer van die vrijwillige redacteur afhankelijk bent, ik ga je uitleggen hoe je het helemaal zelf kunt doen.

Inderdaad, jij wordt redacteur van de categorie waar je met jouw site terecht wilt komen. En ik weet wat je nu denkt: “Die sollicitaties lezen te toch nooit!”. Maar hier is het goede nieuws; dat doen ze wel. Iedere aanmelding om redacteur te worden wordt gelezen en beoordeeld, je moet er alleen voor zorgen dat je het zo aanpakt dat je sowieso aangenomen wordt. Ik weet dat het dan lukt, omdat ik zelf voor Website Promoten alles heb geprobeerd als het gaat om dmoz, en mijn website staat hier niet zomaar.

Ga naar dmoz.org en ga vervolgens naar de categorie waar jij met je website in wilt belanden. Kijk eerst of daar een kleinere categorie binnenin zit, en als dat het geval is ga je daar heen. Als er in die kleinere categorie een nóg kleinere categorie zit, ga je erheen. Zo ga je door tot het uiteindelijk ‘doodloopt’. Dit moet je doen omdat degene die jouw aanmelding beoordeelt, je automatisch afwijst wanneer je je aanmeldt voor een te grote categorie. Uiteindelijk vertel ik je uiteraard hoe je wel in die grotere categorie komt.

Als het goed is staat er onderaan de kleine categorie waar jij je voor wilt aanmelden een groene knop met de tekst ‘Word een Redacteur’. Wanneer dit niet het geval is kun je bovenaan in het menu dezelfde tekst vinden waar je op kunt klikken. Nu ben je bij de tips en advies voor het aanvragen van een categorie. Lees dit goed door en klik vervolgens op ‘Verder’. Vul je gegevens (eerlijk!) in en beantwoord de open vragen alsof het een sollicitatie is. Je moet er wel echt even je best voor doen. Onderaan de vragenlijst krijg je de kans om drie URL’s te geven die jij zou toevoegen wanneer je redacteur zou worden van de kleine categorie. Zoek de drie beste die je kunt vinden en die nog niet in de categorie staan, vul de titel van de website in en geef vervolgens een objectieve omschrijving. Een omschrijving als ‘De beste site die er over honden bestaat’ is vreselijk, iets als ‘Informatie over honden met spelletjes en een forum’ is perfect. Wanneer je klaar bent kijk je alles nog even na en dan dien je je aanvraag in.

Nu krijg je een bevestigingsmail waar je op moet antwoorden. Hoogst waarschijnlijk krijg je dan een mail terug waarin staat dat het niet gelukt is om je mailtje te verzenden. Dit is een fout van dmoz, niet van jou. Probeer de mail die je moest beantwoorden nog een paar keer te versturen, na een aantal keer krijg je wel het goede antwoord terug en is je aanvraag helemaal voltooid. Nu duurt het een aantal weken voor je aanvraag wordt behandeld. Maar geloof me, als je alles zo gedaan hebt als ik je in dit artikel heb geleerd is de kans ontzettend klein dat je wordt afgewezen.

Wanneer je uiteindelijk wordt geaccepteerd ben je natuurlijk nog geen redacteur van de categorie waar je jouw website in wilt krijgen. Daar moet je eerst nog even hard voor werken. Voeg bijvoorbeeld zoveel mogelijk websites toe, verwijder dode links en wijzig alles wat gewijzigd moet worden. Wanneer je echt niets meer kunt bedenken om te veranderen aan jouw categorie ga je naar je editor-dashboard en klik je op ‘Aanvraag voor nieuwe privileges in categorie’. Beschouw het opnieuw als een solliciatie, wacht af, en hoogst waarschijnlijk is het dan eindelijk tijd om jouw eigen website toe te voegen aan de categorie waar je ‘m altijd al wilde hebben.

Dit artikel is geschreven door Dave van Website Promoten.

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Gastschrijver
Wil jij ook bloggen voor Karelgeenen.nl en jouw kennis delen met meer dan 15 000 nieuwsbrief abonnees? Bekijk hier onze voorwaarden en neem contact op met Coen via coen@karelgeenen.nl!
32 reacties op "Hoe kom je met jouw website in de allergrootste online directory terecht?"
 • Karel Geenen zegt:
  17 mei, 2010 om 10:58

  Dave, leuk en praktisch artikel. Het vergt wel wat werk zie ik! Maar ik begrijp dus ook dat jij nu redacteur bent van een interessante categorie voor webdesigners? Misschien dat lezers van Karelgeenen.nl dus bij jou nu een link kunnen aanvragen?

  Reageren
 • Linda van Berendonk zegt:
  17 mei, 2010 om 11:21

  DMOZ is toch hartstikke achterhaald? Wat is nog datgene dat “ontzettend veel waard” is?

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   17 mei, 2010 om 11:23

   Ik ben nog steeds geen harde bewijzen tegengekomen dat Dmoz achterhaald is, al verwacht ik wel dat dit in de toekomst zal gebeuren.

 • Martijn van Turnhout zegt:
  17 mei, 2010 om 11:30

  De tijd dat ik braaf elke nieuwe website bij DMOZ aanmeld, ligt allang achter mij. Net zoals vele anderen, vind ik DMOZ nu slecht onderhouden en niet meer van deze tijd.

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind dit artikel erg goed. Maar de hele opzet van deze post (hoe je redacteur kan worden van DMOZ om uiteindelijk je eigen website te kunnen plaatsen in deze directory) geeft precies aan waarom DMOZ tegenwoordig in populariteit daalt: de huidige redacteurs maken er een zooitje van.

  Reageren
 • Kristian van Bockel zegt:
  17 mei, 2010 om 11:32

  Deze optie kost idd wel erg veel tijd. Ik zou deze tijd liever in waardevolle content en een sterke link strategie steken.

  Op ‘korte termijn’ werkt het misschien prima voor je eigen website(s) maar op de lange termijn krijgen we op deze manier nog meer ‘objectieve’ redacteuren wat het DMOZ project devalueert…

  Reageren
 • Vacatures in Nederland zegt:
  17 mei, 2010 om 11:32

  Zeker een goede tip! Moet er alleen wel wat tijd voor hebben.. Zal er eens een keer naar kijken :)

  Maar denk wel dat het de moeite waard is, want volgens mij is dmoz wel belangrijk.. Er zijn genoeg sites te vinden die weinig backlinks hebben, maar wel in dmoz staan en zo hoog scoren..

  Reageren
 • Erwin van Ginkel zegt:
  17 mei, 2010 om 12:03

  Waarom werkt DMOZ niet?
  – Menselijke website selectie via redacteuren verloopt slecht;
  – Ik ken geen gebruikers die DMOZ gebruiken om informatie op te zoeken.

  Google is ook niet gek. Goede websites hoeven niet per definitie bij DMOZ aangemeld hoeven te zijn. Mijn vermoeden is daarom dat de waarde van DMOZ afneemt.

  Wat wel belangrijker wordt voor Google is om bezoekers niet op algemene homepages te laten ‘landen’, maar op een dieperliggende pagina die specifieker ingaat op de zoektermen. Er is heel veel mogelijk om een wat mindere pagerank te compenseren met specifieke informatie op de website. Uit ervaring weet ik dat dat veel gericht verkeer oplevert! Dus geen DMOZ werk voordat de hele site goed staat qua informatie.

  Reageren
 • Melvin zegt:
  17 mei, 2010 om 12:10

  http://www.youtube.com/watch?v=rej2TkVEehg

  Ik denk dat over een paar jaar DMOZ niks meer voorstelt.

  Reageren
 • Hardlopen zegt:
  17 mei, 2010 om 12:31

  Ik sluit me helemaal bij Erwin van Ginkel aan. Ik denk dat alle start pagina’s beter voor je ranking en zeer zeker voor je bezoekers zijn.

  Reageren
 • Afrikaanse Kunst zegt:
  17 mei, 2010 om 12:48

  Leuk artikeltje. Maar ik het is – voor een hoge ranking- niet noodzakelijk om bij DMOZ aangemeld te zijn.

  http://www.afrikaansemaskers.nl

  Reageren
 • Linda van Berendonk zegt:
  17 mei, 2010 om 14:48

  @Karel; er zijn wellicht geen harde bewijzen dat DMOZ achterhaald is, echter ik zie ook geen harde bewijzen dat het nog wel werkt ;-)

  Het zou een mooie test waard zijn, dat zeker. Maar mijn vermoeden is dat je dezelfde energie beter op andere plekken in kunt zetten. Zeker als je naar de lange termijn kijkt.

  Reageren
 • Mark van Loon zegt:
  17 mei, 2010 om 16:48

  Ik heb ook altijd mijn twijfels over DMOZ. Daarom zie ik bovenstaande handleiding ook als te veel werk voor een te geringe opbrengst. Echter… ik probeer me wel altijd aan te melden voor mijn klanten bij DMOZ. Natuurlijk wel serieus je best doen om een linkje aan te vragen.

  Baat het niet….

  Reageren
 • Internet marketing zegt:
  17 mei, 2010 om 17:36

  Goed artikel. DMOZ is inderdaad nog steeds een zeer belangrijke factor wanneer je over SEO spreekt. Dit blijkt wel uit het feit dat het merendeel van de ‘overige’ directories haar database direct uit DMOZ kopieert.

  Natuurlijk verricht een vermelding in DMOZ geen directe wonderen, maar naarmate de tijd verstrijkt kan dit wel degelijk van waarde blijken.

  Naast het feit dat het SEO-wise erg handig is om redacteur te worden is het natuurlijk altijd goed om bij te dragen aan de bouw van een zo zuiver mogelijke directory.

  Reageren
 • Vakantie zegt:
  17 mei, 2010 om 17:44

  Leuk artikel..

  Het is natuurlijk altijd lastig te zeggen of iets nou wel of niet werkt, gezien de hoeveelheid factoren die je uiteindelijke ranking bepalen.

  Wel is het zo dat de index pagina een PR 8 bezit, dit is toch gewoon interessant om een diepliggende link te hebben dan?

  Een diepliggende link vanaf een PR 8 website krijg je niet zomaar (ook al staan er misschien wel 10.000’en links).

  Reageren
 • Rudy Smit zegt:
  17 mei, 2010 om 21:10

  Ik zou er wat tijd in stoppen. Om nou redacteur te worden om een paar linkjes op de site te krijgen, gaat me wat ver.

  Hier Cutts zijn reactie; http://www.netnotion.nl/2010/05/dmoz-nog-steeds-zo-belangrijk-voor-google/

  Reageren
 • Robbert R zegt:
  18 mei, 2010 om 10:12

  Ik denk niet dat je 1 op 1 kunt zeggen dat je hoger scoort in de serp’s omdat je in dmoz opgenomen bent. Het voordeel van een vermelding in dmoz is dat de enorme hoeveelheid dmoz klonen je site ook opnemen en dat is goed voor je linkprofiel.

  Reageren
 • De makelaar vertelt zegt:
  18 mei, 2010 om 10:25

  Op zich vind ik het idee niet zo vreemd. Beheerder, editor of webmaster worden van een website om zodoende controle te krijgen over een “linkfarm” of directory.

  Sommige linkfarm`s of directory`s bouwen makkelijk PageRank op vanwege het volkomen geaccepteerde en ongeremde linkruilen. Als jouw pagina pagerank 4 bemachtigd en on topic is kan het geen kwaad om daar dan wat HELE RELEVANTE dofollow linkjes te plaatsen naar zaken die je wel wat opleveren.

  Reageren
 • Orthodontie voor Volwassenen zegt:
  18 mei, 2010 om 11:45

  Ja, DMOZ zal waarschijnlijk steeds minder meetellen. Als ik eerlijk ben kan heel DMOZ gelijk geschrapt worden omdat bladeren door directories echt niet meer door Nederlandse internetters wordt gedaan.

  Een aanvraag is echt zo gepiept, als je geaccepteerd wordt is het fijn, vooral als je het in kan zetten met links ruilen met anderen.

  Toch ben ik van mening dat een plaatsing over gewaardeerd is. Net zoiets een als je commerciële hondensite plaatsen op je linkedin pagina, terwijl je makelaar bent. Ja het zal vast 0,002% meetellen aan je google score, echter het is voor zeer weinig mensen interessant.

  Reageren
 • Gokautomaten zegt:
  18 mei, 2010 om 22:22

  Zeer goede tip! Ga er komend weekend eens voor zitten. Wanneer ik resultaat boek, zal ik het hier laten weten.

  Reageren
 • AGM scooters zegt:
  19 mei, 2010 om 12:06

  Ik probeer het ook al tijden, maar het lukt nog steeds niet. Als redacteur niet en ook als aanmelding niet

  Reageren
 • Edwin zegt:
  19 mei, 2010 om 16:53

  http://www.edwinsdesignlab.be/blog/2008/01/24/diggcom-en-dmozorg-in-opspraak/

  Gelukkig zijn de pages van dmoz allang geen onvermijdelijke noodzaak om te scoren…de pages zelf komen al jaren niet meer voor in de top results..terecht..
  Ooit een mooi nobel initiatief van naieve jonge internetgoeroes, nu verminkt door eigenbelang enwillekeur dankzij een ondoordringbaar geheimzinnig beleid van enkele alleenheersertjes zonder enige vorm van fatsoenlijke communicatie..

  De manier van indienen maakt echt geen zak uit..

  Reageren
 • 18 mei , 2010 zegt:
  24 mei, 2010 om 11:36

  Ik post even onder andere naam:
  Het is me inmiddels gelukt; vlug aanpassingen gedaan en een paar dagen later nog wat pagina’s toegevoegd. Natuurlijk ook die van mijzelf.

  Reageren
 • Goedkoopste Makelaar zegt:
  01 jun, 2010 om 16:13

  Hou op over Dmoz, probeer al jaren een 4 tal sites toe te voegen en ze staan er nu nog niet op. Ook als redacteur werd ik afgewezen om een paar kleinigheden. Of ik mijn aanvraag even opnieuw wilde indienen. Dacht het niet, heb wel wat beters te doen dan me verder met die corrupte bende bezig te houden!

  Reageren
 • Sportvoeding zegt:
  01 jun, 2010 om 20:44

  Ik probeer het ook al jaren, maar het lukt me gewoon niet. Ook niet om redacteur te worden

  Reageren
  • Parket vloeren zegt:
   02 jun, 2010 om 12:03

   Wij hebben het ook een paar keer geprobeerd, maar om redacteur te worden dien je volgens hun ook betere teksten te maken. Achja het heeft ook niet zoveel waarde meer volgensmij

 • Michel zegt:
  13 jun, 2010 om 22:40

  Ik denk dat als DMOZ dit zou lezen, hun haren recht overeind zouden staan en je direct je ‘redacteurschap’ kwijt bent.

  Je kan toch onmogelijk serieus mensen adviseren om ‘redacteur’ te worden om zo hun eigen websites te kunnen toevoegen? Lijkt mij een uiterst, uiterst kwalijke zaak.

  Ik ben wel erg benieuwd wie deze gastschrijver is…

  Reageren
 • Knutselopdrachten zegt:
  15 jun, 2010 om 13:19

  Ik ben het met afrikaansemaskers eens. Heb zelf ook een aantal websites in beheer die zonder DMOZ op nr.1 staan met strategische zoekwoorden.

  Het volgende project wordt http://www.knutselopdrachten.nl

  Veel concurentie wel, maar dat maakt het des te uitdagender.

  Reageren
 • Knutselopdrachten.nl zegt:
  01 nov, 2010 om 12:16

  Op 15 juni 2010 heb ik een bericht geplaatst met de opmerking dat het niet noodzakelijk is om bij DMOZ aangemeld te zijn en toch een hoge ranking te verkrijgen. Ik verwees naar mijn nieuw project: http://www.knutselopdrachten.nl

  Een paar maanden later… en het resultaat in Google is:
  – Zoekwoord †˜knutselopdrachten†™ positie 1/ eerste pagina
  – Zoekwoord †˜knutselen†™ positie 4 / eerste pagina.

  Niet slecht toch voor een site die net gelanceerd is en waar veel concurrentie aanwezig is. Nu maar hopen dat Google deze resultaten niet (nadelig) meer wijzigt.

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   01 nov, 2010 om 12:21

   Helaas, ik zie toch niet dat je met knutselen op plaats 4 staat. Ik vrees dat jij de gepersonaliseerde resultaten ziet…

 • Knutselopdrachten.nl zegt:
  02 nov, 2010 om 16:21

  Dag Karel,

  Ik vrees dat je gelijk hebt. Ik ben iets te optimistisch geweest. Toch verbaas ik me dat mijn site het nog zo goed doet in de Google resultaten. Gezien de hoge mate van concurrentie, het korte bestaan van mijn website en de beperkte inkomende links die ik heb tov van de concurrentie..

  Gelukkig sta wel op nr.1 in Google met het zoekwoord knutselopdrachten.

  Reageren
 • Ontwerpia zegt:
  09 mrt, 2011 om 22:56

  Al meerdere keren geprobeerd, maar zonder succes. Waarom proberen? Omdat DMOZ nog steeds een mooie SEO waarde heeft. Zal dit veranderen? Voor andere start pagina’s misschien wel, maar DMOZ daar wordt niet aan geraakt.

  Reageren

Reageren