Naar
boven

Subdomein of subfolder? Wat is beter?

Laatst zag ik de volgende tweet voorbijkomen:

Een interessante vraag. Mijn antwoord daarop was heel eenvoudig, namelijk: www.domeinnaam/blog!

Echter er waren ook anderen die hun advies uitbrachten, en een groot deel daarvan vond blog.domeinnaam.nl beter. In het volgende artikel zal ik uitleggen waarom een subfolder in de meeste gevallen toch echt beter is.

Subdomein (blog.domeinaam.nl)

Belangrijk om te weten is dat Google een subdomein ziet als een op zichzelf staande website. En eigenlijk hebben we dan meteen de reden waarom een subfolder “beter” is dan een subdomein.

Want op zichzelf staand betekent in dit geval dat er ook aan eigen linkbuilding moet worden gedaan, en dat de website zelf Pagerank en vertrouwen bij Google moet opbouwen.

Wanneer we een subfolder gebruiken (www.domeinaam.nl/blog) hebben we hier dus geen last van. Deze map profiteert dus ook al van de Pagerank en het vertrouwen wat we met onze domeinnaam in het verleden hebben opgebouwd.

Wanneer subdomein, wanneer subfolder?

Wanneer je voor deze keuze staat is het belangrijk om de reden te weten. Waarom moet er een nieuw subdomein of nieuwe subfolder gemaakt worden?

Hieronder vind je een tweetal situaties met de keuze die ik je adviseer:

Blog

Wanneer je besluit om een bedrijfsblog te beginnen is dat meestal uit zoekmachine optimalisatie technisch oogpunt. Om kwalitatieve links te ontvangen (en zo dus hoger te scoren in Google) is het belangrijk dat je linkwaardige content creëert (linkbait). Maar feit is dat dit met een webwinkel gewoon erg lastig is, we kennen immers vaak alleen categorie- en productpagina’s.

Een blog erlangs zetten is dan vaak verstandig, omdat je daar de linkwaardige content op kwijt kunt. Zouden we deze blog op een subdomein plaatsen dan profiteren we niet direct van de inkomende links naar onze interessante blogartikelen. Onze webwinkel (of website) profiteert dan dus niet direct van de Pagerank / het vertrouwen wat we ontvangen.

In het geval van een blog adviseer ik in de meeste gevallen dus om deze in een subfolder te plaatsen. Dus www.domeinaam.nl/blog.

Search Engine Reputation Management

Toch kan een subdomein soms ook zijn voordelen hebben, en dat is wanneer je de eerste pagina van Google wil “bezitten”. Google vertoont namelijk maar een maximaal aantal resultaten van dezelfde website.

En nu we weten dat een subdomein als een “losse” website wordt gezien, kunnen we op die manier dus meerdere eigen websites in de zoekresultaten krijgen.

Vooral handig wanneer bijvoorbeeld een zoekopdracht op je merknaam niet alleen maar positieve resultaten laat zien in Google ;-). We hebben het hier dus over online reputatie management.

Conclusie

Er zullen misschien nog wel een aantal situaties zijn waarbij een subdomein de voorkeur heeft, maar in de meeste gevallen adviseren wij altijd een subfolder. Op die manier profiteer je namelijk maximaal van de Pagerank en Domaintrust die je ontvangt!

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
43 reacties op "Subdomein of subfolder? Wat is beter?"
 • Wieger Waardenburg zegt:
  17 jan, 2011 om 10:35

  Leuk item Karel! Dit soort zaken zijn altijd goed om eens over na te denken.

  Reageren
 • Oblomov zegt:
  17 jan, 2011 om 10:36

  Ik ben sowieso met je eens dat een subfolder beter is dan een subdomein. Vooral omdat het argument van het “ownen” van de eerste pagina van google sinds kort minder van belang is, aangezien google bij het zoeken op een merk/websitenaam nu bijna uitsluitend pagina’s van dat domein laat zien en de limiet verdwenen lijkt. Zie bijvoorbeeld het keyword “Apple” http://www.google.nl/search?hl=nl&newwindow=1&q=apple&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=
  6 van de 10 resultaten zijn van apple.com, met maar 1 subdomein ertussen.

  Reageren
 • Dave Lorrez zegt:
  17 jan, 2011 om 11:02

  Er wordt inderdaad gezegd dat een folder beter zou werken en een subdomein als een apart domein wordt gezien maar daar moet ik het bewijs nog van zien :)

  Wat mij betreft maakt het qua beter/slechter ranken totaal niet uit of je een subdomein of folder gebruikt (it’s all about the links after all) maar vanuit een gebruikers standpunt kan ik me wel voorstellen dat het makkelijker/logischer is om www .mijndomein.com/shop te onthouden dan www .shop.mijndomein.com

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   17 jan, 2011 om 11:08

   Dave,

   Dat er een verschil is qua ranken met de individuele structuur op zich bedoel ik ook niet.

   Maar in het kader van profiteren van de andere structuur is het beter wanneer zich deze (volgens Google) binnen één website vallen. Zeker in het kader van Domaintrust.

   Mee eens?

  • Dave Lorrez zegt:
   17 jan, 2011 om 11:21

   Moeilijk om er een 100% ja of neen op te plakken maar als google ze niet als een apart domein bekijkt (wat ik denk) dan zie ik niet gelijk een probleem met domaintrust.

   Denk niet dat google je interne navigatie/linkstructuur anders gaat bekijken in beide gevallen..

   Kan er ook naast zitten ;)

  • Karel Geenen zegt:
   17 jan, 2011 om 11:32

   Google ziet ze zeer waarschijnlijk wel als aparte domein. In ieder geval bij websites als xxx.wordpress.com.

   In die wetenschap lijkt het me verstandig om te kiezen voor de subfolder ;-).

 • Derk zegt:
  17 jan, 2011 om 13:58

  Subdomeinen doen me altijd denken aan ‘member websites’ .. gebruikers die een profiel aanmaken voor een pagina ‘ binnen de website’.

  Los van alles … subfolders staan toch gewoon veel mooier!?

  Reageren
 • Gedichten zegt:
  17 jan, 2011 om 19:56

  Is het dan niet verstandig van startpagina.nl om in therie met subfolders te gaan werken?;)

  Reageren
  • Oblomov zegt:
   18 jan, 2011 om 10:06

   In theorie wel, maar het subdomein-stramien is bij startpagina zodanig ingeburgerd dat ik dat nu niet meer aan zou passen als startpagina zijnde. Daarnaast blinken ze bij startpagina nu ook niet direct uit in kennis van SEO…

 • Bjorn van der Neut zegt:
  18 jan, 2011 om 10:03

  Ik heb het ook gedaan voor mijn sport clubje.

  http://www.thevictory.nl/tafeltennis/

  Voornaamste reden was omdat “The Victory” nog niks zegt wat het is een bedrijf, sportvereniging, welke sport etc.

  Door er /tafeltennis/ achter te zetten is het een stuk duidelijk waar het om gaat.

  Reageren
 • Vince Balk zegt:
  18 jan, 2011 om 14:44

  Wij gebruiken een subdomein voor ons blog, omdat site en blog twee verschillende platformen zijn. Om de lezer te triggeren en om de blog makkelijk te vinden hanteren we http://www.highline.nl/nieuws om op http://blog.highline.nl uit te komen. Om nu alles nog eens te gaan wijzigen lijkt me niet handig.

  Voor vele andere sites/blogs draaien we op wordpress, dus is de kwestie subdomein of subfolder niet aan de orde.

  Groet,
  Vince

  Reageren
 • Byron Schuurman zegt:
  18 jan, 2011 om 14:55

  Kun je nu concluderen dat wanneer je in Google met afzonderlijke sub-sites (of thema pages oid?) hoog wil scoren, in tegenstelling tot alleen je site op domein niveau, het gebruik van subdomeinen de voorkeur heeft?

  Reageren
 • Parkeren Schiphol zegt:
  18 jan, 2011 om 15:04

  Is het onderdeel van de website dan in folder. Is het een op zichzelf staand iets dan zou ik voor subdomein kiezen.

  Reageren
 • DfTg zegt:
  20 jan, 2011 om 15:50

  Leuk artikel!

  Ik vond deze zinssnede wel mooi en kan mij er niet van weerhouden wat commentaar op de spatiëring te leveren:

  “Wanneer je besluit om een bedrijfsblog te beginnen is dat meestal uit zoekmachine optimalisatie technisch oogpunt…”

  Wat is het nu? uit zoekmachine, optimalisatie of technisch oogpunt? W.s. wordt bedoeld: ‘zoekmachineoptimalisatietechnisch’.

  Dat vind ik nou zo mooi aan onze Nederlandse taal, je kunt woorden bijna oneindig lang maken.

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   21 jan, 2011 om 10:33

   Je hebt helemaal gelijk, zal er op letten in de toekomst ;-)

 • Simple Seo Amsterdam zegt:
  14 mei, 2011 om 15:57

  Wanneer hoofddomein en subdomein met elkaar verbonden zijn dmv het menu item “blog” naar bv. “blog.domein.nl” dan zal het toch al een stuk minder uitmaken of je nu gebruik maakt van een subfolder of subdomein aangezien de linkwaarde dan toch voor een groot gedeelte wordt doorgespeeld van- en naar hoofd- en subdomein.

  Reageren
 • Carlo zegt:
  12 jul, 2011 om 14:08

  En als je voor een site naast een versie voor de nl markt ook in een later stadium versies online wil zetten die met producten in een andere taal dus vindbaar moeten worden?
  Is dan wellicht de inzet van een du domein beter of toch ook de du folder?
  Deutsch.domein.com of http://www.domein.com/de
  Wanneer komt de duitse content dan het best naar voren in de serps zonder teveel mix in bijv nl resultaten?

  Reageren
 • Max zegt:
  17 nov, 2011 om 10:42

  Na het lezen van dit artikel heb ik een Vraag;
  ik hoor dat internet marketings bureaus bedrijven aanbieden om 10 tot 50 subdomeinen te laten aanmaken om hun webshop beter te laten vinden in Google? klopt dit? of is dit zeer ongewenst?
  Want ik snap dat Google dit als losse website ziet en dat je dus unieke tekst (landingspagina’s) moet maken… dan zijn ze wel even druk lijkt mij..

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   17 nov, 2011 om 10:46

   Max, dat is niet aan te raden en niet de manier om op lange termijn hoog te scoren.

 • joost zegt:
  06 jun, 2012 om 20:43

  Kijken we naar de subs van punt pagina je weet wel de bekende startpagina’s. Wees eerlijk.. die komen toch vrijwel niet meer in de zoek items van Google voor. vrijwel alle subdomeinen zijn niet terug te vinden in Google. Doe de test. pak een naam van een sub van punt pagina. Bekijks eens de rank en de positie van de folders met het zoekwoord. Juist.. folders scoren 100x beter.

  Reageren
  • oblomovx zegt:
   06 jun, 2012 om 20:49

   Huh, dan heb je niet zo goed gekeken joost. startpagina.nl is nog steeds het op 3 meest zichtbare domein van Nederland… http://suite.searchmetrics.com/en/research/visibility-charts/overview?cc=NL

   paarden, antivirus, mp3, facebook, twitter, vrouwen, wielrennen, voeetbal, ranken allemaal top 10, om over landen en steden nog maar te zwijgen.

 • joost zegt:
  07 jun, 2012 om 15:06

  Wel leuk te zien dat suite.searchmetrics.com en blog.searchmetrics.com/ van zijn blog een subdir gemaakt heeft en geen folder. Soms heeft het dus ook zijn voordelen

  Reageren
 • Peter zegt:
  18 jun, 2012 om 14:32

  Vraag: is de bovenstaande blog vandaag de dag, 18 juni 2012, nog steeds van toepassing? Ziet Google subdomeinen nog steeds als aparte websites? En is het interessant om naar elkaar te linken of ziet Google ondertussen subdomeinen als interne links? Ook moet duplicate content hierop voorkomen worden toch?

  En waarom maakt de Vara denken jullie wel gebruik van subdomeinen zoals dewerelddraaitdoor.vara.nl en waarom niet van vara.nl/dewerelddraaitdoor?

  Reageren
 • Joost zegt:
  16 jul, 2012 om 19:47

  En kijk eens naar het grote Tweakers.net
  Ze hebben forum >> http://gathering.tweakers.net/

  Dan moet het toch oke zijn zou je zeggen. Als iemand het weet moeten hun het wel zijn.

  Reageren
 • Edwinvandegraaf zegt:
  07 aug, 2012 om 07:53

  ook ik ben wel benieuwd of deze discussie nog actueel is, ik heb mijn blog als subdomein onder mijn eigen site, op zoekwoorden als #fotograaf #groningen komt mijn domein erg goed naar voren, maar mijn subdomein (blog) niet…

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   07 aug, 2012 om 08:22

   Dit is zeker nog actueel. Folder houdt wat mij betreft altijd de voorkeur. Alleen wanneer je een andere “sectie” wil, zoals een forum, kan ik begrijpen dat men voor een subdomein kiest.

 • edwinvandegraaf zegt:
  07 aug, 2012 om 08:34

  bedankt voor het snelle antwoord, voor andere sites zal ik dan overwegen een map nemen ipv een subdomein.

  Reageren
 • Peter De Bruyn zegt:
  21 nov, 2012 om 12:24

  Ik ben bezig met het maken van een webshop. De keuze subdomein of subfolder speelt in mijn geval niet (omdat de shop geen WordPress toepassing is en de blog wel).

  Rest de keuze: subdomein of apart domein.

  Als ik kies voor een subdomein, zie ik mij verplicht om de domeinnaam soswieso te registreren (uit defensief oogpunt). Dus is een subdomein alleen aan de orde ingeval de domeinnaam al geregistreerd is. Klopt mijn redenering?

  Reageren
  • ron zegt:
   05 mrt, 2013 om 10:18

   Je kan wordpress en je shop gewoon op de zelfde server draaien, ik heb al een paar keer gewerkt waarbij in één map wordpress draait en in een andere een andere CMS waarin de shop draait. Goed opletten met redirects maar wel mogelijk om dan de zelfde url te communiceren..

   om je vraag te beantwoorden –
   Licht er puur aan wat je domein naam is, heb je al aan “branding” gedaan? zoja dan subdomein, zo niet dan nieuw domein (winst op url naam is best aannemelijk, en in beide gevallen bouw je opnieuw reputatie op)

   | Het zou heel raar zijn als Google opeens met nieuw domein komt, ze werken dan ook voornamelijk met subdomeinen. Als ze nieuw product echt willen los in de markt gooien pakken ze nieuw domein
   gmail.com – > Compleet nieuwe dienst dus nieuw domein.
   https://drive.google.com/ drive, onderdeel van google, dus Subdomein.
   |

   p.s. Ben dyslectisch, dus spelfouten krijg je er gratis bij

  • ron zegt:
   05 mrt, 2013 om 10:20

   @Peter de Bruyn
   Je kan wordpress en je shop gewoon op de zelfde server draaien, ik heb al een paar keer gewerkt waarbij in één map wordpress draait en in een andere een andere CMS waarin de shop draait. Goed opletten met redirects maar wel mogelijk om dan de zelfde url te communiceren..

   om je vraag te beantwoorden –
   Licht er puur aan wat je domein naam is, heb je al aan “branding” gedaan? zoja dan subdomein, zo niet dan nieuw domein (winst op url naam is best aannemelijk, en in beide gevallen bouw je opnieuw reputatie op)

   | Het zou heel raar zijn als Google opeens met nieuw domein komt, ze werken dan ook voornamelijk met subdomeinen. Als ze nieuw product echt willen los in de markt gooien pakken ze nieuw domein
   gmail.com – > Compleet nieuwe dienst dus nieuw domein.
   https://drive.google.com/ drive, onderdeel van google, dus Subdomein.
   |

   @theo
   Ja

   p.s. Ben dyslectisch, dus spelfouten krijg je er gratis bij

 • Theo zegt:
  03 mrt, 2013 om 22:10

  “En nu we weten dat een subdomein als een †œlosse† website wordt gezien”

  Is dit nu, anno 2013, nog steeds het geval?

  Reageren
 • Lenie zegt:
  04 apr, 2013 om 16:27

  Hallo allemaal,
  Ik heb bijna alles hierboven doorgelezen en eerlijk gezegd ben ik een newbie en a-technisch wat dat betreft. Snap er dus helemaal niets van.
  Ik heb wel een vraag: Ik heb dus een site maar wil er een “prive” gedeelte aan toevoegen die dus alleen voor leden toegankelijk is. Is het in dit geval misschien handiger een subdomein aan te maken ?

  Reageren
  • ron vierhout zegt:
   08 apr, 2013 om 11:22

   Voor prive of login gedeeltes voor je website die niet bedoelt zijn voor zoekmachines kun je een map gebruiken http://www.url.nl/prive/ en daarop via de robots.txt zorgen dat deze niet gevonden wordt.

   als je liever wil dat je makkelijk onderscheid houdt (nieuwe subdomein kan ook zo ingedeeld worden dat er een aparte FTP server en/of cms systeem achter komt) is het misschien slimmer om hiervoor een subdomein te gebruiken (prive.url.nl), dan nog dien je deze uit te sluiten met een robots.txt om te zorgen dat de nieuwe url niet geïndexeerd wordt (zeker als je via je “hoofddomein” hier wel naar linkt)

   In dit geval is het maar net wat je voorkeur is voor wie het is en waarvoor je het wil gebruiken.

   mijn voorkeur:
   leden gedeelte = /map/
   Inlog voor klanten/intranet/ = subdomein

   Leden gedeelte wil ik het liefst op de zelfde CMS omgeving hebben om onderhoud overzichtelijk te houden.

   Klanten of intranet gedeelte zou ik op een subdomein doen, juist om een onderscheid te houden en de gegeven gevoelig kan zijn en je niet wil dat bijvoorbeeld een gast schrijver van je blog deze gegevens krijgt te zien.

 • Gerald zegt:
  20 mrt, 2015 om 10:58

  Hoi Karel,

  Ik ben met je eens over de subfolder. Maar zit met het volgende. De webwinkel is nu volledig op ssl verbinding. Nu wil ik blog als subfolder.

  Als ik dit dan buiten ssl verbinding plaats dan wordt het ook als apart domein gezien. Is het dan toch handig om als subdomein te plaatsen of gewoon de blog ook op beveiligde verbinding gooien? bv: https://www.domein.nl/blog

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   20 mrt, 2015 om 13:12

   Beide kan. Persoonlijk zou ik dan voor die laatste kiezen.

 • Michiel zegt:
  11 mei, 2015 om 11:03

  Beste Karel, Dank voor je duidelijke uitleg. Ik zit bij xs4all en heb daar een subdomain en/ of hostname? nl dessert.xs4all.nl. Door poordorwarding kan ik bij alle servers e.g. nas, weatherpi, NTP Pi, Remotepi. Nu wil ik graag zelf een DNS server op mijn synology server installeren zodat het mogenlijk is via internet de website van mijn Raspberry pi te benaderen op naam dus weatherpi.dessert.xs4all.nl. Wett jij of dit mogelijk is?

  Groet Michiel

  Reageren
 • Huub zegt:
  18 mei, 2015 om 15:45

  Beste Karel,

  Wij verkopen producten voor een nichemarkt via SEOshop.
  Echter is de shop niet geschikt genoeg voor een blog, forum en als informatiepagina (filmpjes ed). Hiervoor heb ik veel betere ervaringen met WordPress.
  Ik wil dus Seoshop en WordPress gaan combineren.
  De webshop draait nu op http://www.naamplatform.com/nl
  De shop is multilingual en nu vertaald in eng en dui.
  Hoe zou ik het beste wp kunnen gaan combineren tav domein/ subdomein en subfolders ed
  Ik dacht aan het volgende
  voor moneysite bij SEOshop:
  store.naamplatform.com/nl
  store.naamplatform.com/de
  store.naamplatform.com/en
  voor de info-site
  http://www.naamplatform.com/nl
  http://www.naamplatform.com/de
  http://www.naamplatform.com/en
  voor de info-site tevens subfolders als
  http://www.naamplatform.com/nl/blog
  http://www.naamplatform.com/de/blog
  http://www.naamplatform.com/en/blog
  http://www.naamplatform.com/nl/forum
  http://www.naamplatform.com/de/forum
  http://www.naamplatform.com/en/forum
  enz enz

  Lijkt dit jou de juiste opzet?

  Alvast bedankt.

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  19 mei, 2015 om 20:00

  Ik zou overal subfolders voor gebruiken. Dus geen subdomeinen.

  Reageren
 • Huub zegt:
  19 mei, 2015 om 22:04

  Bedankt Karel voor je antwoord.

  Dus WordPress en seoshop door elkaar gebruiken in subfolders zonder subdomeinen. Geeft dat geen problemen?

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  19 mei, 2015 om 22:25

  Nee.

  Reageren
 • Jan zegt:
  07 jul, 2015 om 00:05

  Hoe zit het met content relevantie? Als je en subwebsite ontwikkeld met het onderwerp die verwijst naar een soortgelijk onderwerp op je huidige website. Heeft dat nog voordeel je positie? We willen namelijk een aparte verhuur website maken. Of moet je ipv een subdomein een http://www.mijndomeinnaam.nl/verhuur oid gebruiken? Een subdomein met de http://www.mijndomeinnaam-verhuur.nl is dan toch beter?

  Reageren
 • Jan zegt:
  07 jul, 2015 om 00:08

  of kun je bijvoorbeeld gereedschappen-huren.nl laten verwijzen naar je webshop?

  Reageren

Reageren