Naar
boven

Het verwijderen van een URL uit de index van Google

Google heeft de Remove URL tool in de Webmaster Tools aangepast. Voorheen was het een vereiste dat de URL geblokkeerd moest worden door de eigenaar van website voordat de pagina verwijderd kon worden uit de zoekresultaten. Omdat de verificatie via de Webmaster Tools al heeft plaatsgevonden is dit niet langer nodig.

Verwijderingen zijn voor minimaal 90 dagen

Een aanvraag voor de verwijdering van een URL is een tijdelijke aanvraag die op zijn minst 90 dagen aanblijft. De pagina kan nog gecrawld worden in die tijd maar deze zal niet worden weergegeven in de zoekresultaten. Het verzoek tot verwijdering kan ook binnen deze 90 dagen worden ingetrokken. Na deze tijdsperiode kan de pagina weer in de zoekresultaten verschijnen ervan uitgaande dat er niks gewijzigd is aan de zichtbaarheid van de pagina.

Een permanente verwijdering

Om een pagina permanent te verwijderen moet je één van de volgende blokkeermethodes toepassen:

Dit zorgt ervoor dat de pagina permanent verwijderd is uit de zoekresultaten van Google voor zolang de pagina geblokkeerd is (of verwijderd uiteraard). Haal je de blokkade weg dan wordt de pagina na verloop van tijd opnieuw geïndexeerd.

Voor een onmiddellijke en permanente verwijdering kun je gebruik maken van de Remove URL tool en dan de pagina permanent blokkeren. De pagina blokkeren moet dan wel binnen de 90 dagen gebeuren anders vervalt het verwijderingsverzoek.

Bron: Google Webmaster Central Blog

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Dominique Meijnen
5 reacties op "Het verwijderen van een URL uit de index van Google"
 • Internetbureau zegt:
  18 mei, 2011 om 13:35

  Heb hier laatst zelf ook nog mee geworsteld. Zolang je zelf eigenaar bent van de website waar de content op staat is er niets aan de hand, maar zodra je een andere webmaster moet verzoeken de URL removal te activeren is het een compleet ander verhaal.

  Reageren
 • Vince Balk zegt:
  19 mei, 2011 om 11:24

  Dank voor dit artikel, zal voor veel (beginnende) webmasters een aangename informatiebron zijn, ook voor mij. Met name bij nieuwe sites, die wel al geindexeerd worden, maar waarbij je soms nog een artikel/pagina aanmaakt en later weer verwijderd.

  Zoals Internetbureau aangeeft, is dit alleen makkelijk als je daadwerkelijk zelf de site beheert, externe websites zal lastiger worden…

  Reageren
  • Dominique Meijnen zegt:
   19 mei, 2011 om 11:32

   Als je niet de eigenaar bent van de site heeft Google ook wel een paar tips. Deze vind je hier Google support

 • Dick Hofman zegt:
  19 mei, 2011 om 12:19

  Goeie tip!

  Reageren
 • Berry zegt:
  19 okt, 2016 om 22:56

  Heb een klant overgenomen die een gehacjte site had. Nu staan er meer dan 6000 crwalfouten in van pagina’s die niet meer bestaan. Als ik die per url moet opgeven dan ben ik wel even bezig. Kan dit sneller? Kan google helpen? Hoor het graag

  Reageren

Reageren