Naar
boven

Call-to-Action kleurenschema

Elke website heeft bepaalde call-to-actions. Een webwinkel wil dat mensen artikelen in het mandje plaatsen (en afrekenen), andere websites willen bijvoorbeeld dat mensen zich inschrijven op een nieuwsbrief.

Bij de call-to-actions zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden: waar plaats je ze, welke tekst gebruik je en welke kleuren moet je gebruiken.

Hieronder vind je een kleurenschema voor call-to-actions:

Call-to-Action kleurenschema

Bron: Which Color is the Right Color en SEOSmarty Call-to-action

Onze Expertise Nodig?

Vul het onderstaande formulier in of bekijk onze online marketing cursussen en online marketing diensten.


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
14 reacties op "Call-to-Action kleurenschema"
 • Pascal Selles zegt:
  19 feb, 2008 om 18:58

  Tijdens mijn afstuderen heb ik naar dit thema uitgebreid onderzoek gedaan, maar dan om te bepalen hoe met bepaalde kleuren, beelden, teksten etc organisatiestrategieën gecommuniceert kunnen worden.

  Zie voor een samenvatting van dit onderzoek: http://www.frankwatching.com/archive/2006/07/03/gastcolumn-van-organisatiestrategie-naar-belevenis/

  Reageren
 • Mark zegt:
  20 feb, 2008 om 10:35

  Ik heb tijdens mijn master thesis ook gekeken naar de eventuele invloed van kleuren. Veel wetenschappers hebben bewezen dat de kleur (hue genoemd) op zich niets doet, maar de tone en saturation veel belangrijker zijn. Echter in het licht van call to action weet ik uiteraard niet wat er beter is, maar wel dat je moet oppassen bij het implementeren van theorieen over kleur.

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  20 feb, 2008 om 10:37

  @Mark
  Ben ik helemaal met je eens. Ik zeg ook niet dat dit de kleuren zijn die je MOET gebruiken. Het is gewoon een samenvatting van informatie die ik heb gevonden en eigen bevindingen.

  De juiste kleur voor jouw doelgroep zul je moeten achterhalen door veelvuldig te testen…

  Reageren
 • J van den Hurk zegt:
  20 feb, 2008 om 13:36

  Leuk overzichtje! Mocht u het willen gaan toepassen dan is de combinatie van kleuren natuurlijk erg belangrijk. Als er te veel rood is dan werkt rood niet meer. Juist één of twee kleine rode spots zorgen voor goed resultaat. En geloof me, rood werkt echt. Bloed is niet voor niet evolutionair rood geworden (of is het juist andersom), een klein besje in een groene struik zie je meteen, een rood verkeerslicht mis je niet.

  Als je in je ooghoek een vliegje op tafel landt, heeft deze meteen je aandacht, hoe klein het beesje ook is. Voeg daarom bij deze rode ‘spots’ ook nog een subtiele beweging toe, dan heb je gegarandeerd aandacht waar je het hebben wil.

  Reageren
 • Website promotie zegt:
  25 feb, 2008 om 12:45

  Bedankt voor het overzicht. Kleuren zijn inderdaad enorm belangrijk, maar: alles met mate, zoals Van Hurk ook zegt. Anderzijds is ook een kleur voor ieder anders te interpreteren.

  Reageren
 • Roelof zegt:
  27 mrt, 2008 om 15:44

  Dit betekend dat je je template aan moet passen Karel? De tekst rechtsbovenaan voor je E-Book moet dus eigenlijk rood zijn ;)?

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  27 mrt, 2008 om 15:47

  @Roelof
  Op dit moment wordt mijn hele website opnieuw gedesigned… Over een paar weken hoop ik dat het klaar is!

  Reageren
 • Tim zegt:
  24 mrt, 2009 om 10:23

  Is oranje echt een combinatie van geel en rood? WOW!

  Reageren
 • Bartjan zegt:
  21 jul, 2009 om 10:53

  Dit is natuurlijk wel erg afhankelijk van de kleuren van je website. Bij onze website (groen, blauw, wit) springt rood er echt uit en zou een ideale kleur zijn.
  Echter wanneer de website al veel rood bevat, zal een rode call-to-action er veel minder uitspringen en kan beter gezocht worden naar een andere kleur.

  Daarom is het altijd verstandig een A/B test op te zetten (bijv. mbv google website optimizer) om erachter te komen wat voor jou website het beste resultaat geeft.

  Verder vind ik dat J van den Hurk een goed punt geeft met een subtiele beweging.

  Reageren
 • Simeon zegt:
  17 mei, 2011 om 13:47

  Waar is deze theorie op gebasseerd?

  Met welke kleuren het belangrijkst zijn voor de perfecte call to action.

  Als je doel is om mensen offertes te laten aanvragen, welke kleur zou het beste zijn hiervoor?

  Reageren
 • remco zegt:
  25 jun, 2011 om 14:51

  Vriendelijk bedankt voor dit artikel.

  Ben met een spaanse website bezig en probeer een beetje uit te vinden wat nou een geschikte achtergrond kleur voor mijn site is en dit help zeker mee.

  Bedankt

  Reageren
 • johan zegt:
  27 aug, 2011 om 17:00

  Bedank voor dit artikel…

  Ik net zoals veel mensen vinden het heel moeilijk om de goede kleuren te kiezen voor hun site.

  Dit artikel gaat me zeker helpen met mijn websites en het kiezen van kleuren daarvoor.

  Reageren
 • la Posicionamiento de web zegt:
  30 sep, 2011 om 11:54

  Ik vind het altijd erg moeilijk om de kleuren te kiezen. Ben altijd dagen aan het zoeken naar de juiste combinaties en dan nog kom ik geen steek verder. Dank je wel voor een uitstekend artikel. Dit zal me nu en in de toekomst zeker helpen.

  Reageren
 • Christel zegt:
  10 feb, 2012 om 16:33

  Zegt het onderzoek ook iets over zwarte buttons, of grijze? Of is de conversie daarvan zo slecht dat deze niet eens in het rijtje mogen voorkomen?

  Reageren

Reageren