Naar
boven

Video optimalisatie: een logisch gevolg

Als het water zakt, dan kraakt het ijs. Door het integreren van alle zoekfuncties in de resultaten van Google ontstaat het begrip universal search. Door dit gegeven wordt een zoekopdracht van een gebruiker verrijkt met afbeeldingen, video’s, nieuws enz. Voor zoekmachine marketing biedt dit kansen.

Kansen die op dit moment ”“gezien de competitie- goed benut kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is de verschijning van video’s in de organische resultaten. Deze variant, video optimalisatie, kent relatief weinig concurrentie.


Universal Search: de integratie van alle zoekfuncties van Google in de zoekresultaten

Video optimalisatie

Bij veel zoekopdrachten verschijnen tegenwoordig video’s die relevant zijn. Naast dat video’s in veel gevallen een toppositie innemen vallen ze meer op door de thumbnail die gebruikt wordt bij de vertoning, dit zal resulteren in een hogere CTR (Click Trough Rate). Het is logisch dat het gebruik van online video alsmaar toeneemt, beelden zeggen in veel gevallen meer dan woorden.

Daarnaast verplaatst de consumptiewijze van het internet zich meer en meer naar mobiele apparaten als smartphones en tablets. Op die manier vormt video optimalisatie een steeds groter onderdeel binnen het specialisme zoekmachine optimalisatie.In veel gevallen worden de video’s die vertoond worden gehost op bekende videosites als YouTube en Vimeo. Bij het rangschikken van de normale tekstuele resultaten in de organische zijde van Google zijn de twee hoofdzaken, off- en onpage optimalisatie,bepalend. Het algoritme wordt beïnvloed door deze sleutelfactoren om (semantisch) begrip te krijgen van het thema. Dit zal uiteindelijk resulteren in een opname en plaats in de index van Google.

In tegenstelling tot tekstuele resultaten heeft Google veel moeite met het ‘begrijpen’ van video’s. Naast de tijd die het in beslag neemt om video’s überhaupt te ‘scannen’ (een video neemt immers meer ruimte in beslag dan een pagina) laat Google zich veelal leiden door de betekenis die mee wordt gegeven bij publicatie. De belangrijkste zaken om toe te kennen aan video’s zijn de titel van de video, de beschrijving van de video, bestandsnaam en tags. Daarnaast is het mogelijk om een videositemap in te dienen bij video’s die zelf gehost worden.

Toekomstperspectief

Onlangs schreef ik over het feit dat Google erkent dat links op social media als microblog Twitter en social networksite Facebook de organische- en nieuwsresultaten beïnvloeden. Buzz wordt op die wijze een serieuze beïnvloeder. Daarnaast is het zo dat sociale activiteit ook impact heeft op de verschijning van video’s in de zoekresultaten, denk hierbij aan: kijkcijfers, waarderingen en commentaar.

Edit Karel
Hieronder nog een video met concrete tips van SEOmoz:

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Gerben Lievers
Gerben is als internetstrateeg werkzaam bij Reclamebureau Team Nijhuis.
6 reacties op "Video optimalisatie: een logisch gevolg"
 • Bjorn van der Neut zegt:
  20 jan, 2011 om 12:18

  Beetje weinig tips hoe je nou je video goed en prominent in de index van google krijgt buiten:
  – titel
  – beschrijving
  – video sitemap (alleen bij zelf hosting van video)

  Wat andere vragen:
  – Is er verschil tussen vimeo en youtube voor wat betreft indexatie? Youtube is immers van Google
  – Helpt ondertitels in je video?
  – Linken in je video is dat effectief?
  – Zit er een betaalde groote aan die beter wordt geindexeerd en bekeken?
  – Geeft een voorbeeld plaatje beter clicktrough als deze een bepaalde kleur is?

  etc etc etc… :)

  Groeten,
  Bjorn

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   21 jan, 2011 om 10:36

   Zal er nog een interessante video van SEOmoz bijplaatsen met wat concrete tips ;-).

  • Gerben Lievers zegt:
   21 jan, 2011 om 10:42

   @Karel Super! Een goede toevoeging!

 • Gedichten zegt:
  20 jan, 2011 om 14:48

  Ik sluit me volledig aan bij de vragen van Bjorn..

  Ben zelf van plan met een website te komen die zich met name op video’s richt.

  Maar de vraag, zal het voor Google toegevoegde waarde zijn al er teksten in de video voorbij komen of als er in gesproken wordt?

  Reageren
 • Gerben Lievers zegt:
  21 jan, 2011 om 10:41

  @Bjorn @Gedichten Ik ben het helemaal met jullie eens. De informatie heeft ook geen praktische bedoeling. Met dit artikel probeer ik informatie te geven over een gevolg van universal search, in dit geval video. Ik merk dat er behoefte is aan een artikel waar dit gegeven praktisch moet worden benaderd. Wellicht dat ik -of iemand anders van het blogteam- in toekomst praktisch in zal gaan op dit onderwerp. Bedankt voor jullie feedback i.i.g!

  Reageren
 • Joostckx zegt:
  07 sep, 2011 om 21:26

  Interessant hoewel niet echt vernieuwend en soms wat letterlijk vertaald. Heb nog een aanvullende vraag. Stel, een video scoort dankzij titel, beschrijving, tags etc hoog in youtube op bepaalde trefwoorden. Maar nu wil ik dat de pagina waarop die video wordt ge-embed ook hoog gaat scoren op die trefwoorden. Liever dat surfers de pagina met film vinden dan alleen de film.
  Is er een manier om dat te bevorderen? Kan het hoog scoren van een video ahw doorgegeven worden aan de pagina waarop de video ge-embed wordt, bv op dezelfde wijze als waarop Google ook autoriteit doorgeeft?
  Hoop dat mijn vraag duidelijk is.

  Reageren

Reageren