Bouw je nieuwe website met een framework

Karel
21/10/2011
Internet marketing
X
min leestijd
Karel
21/10/2011
Internet marketing
X
min leestijd

Het kost veel tijd (en daarmee geld) om bij iedere website weer vanaf nul te beginnen met bouwen. Een groot gedeelte van de tijd ben je namelijk bezig met zaken die voor elke website hetzelfde zijn.Natuurlijk, elk project is anders. Maar de basistaken aan het begin zijn meestal hetzelfde (en saai). Vooral bij bedrijven die aan de lopende band websites produceren is het niet zo effectief en efficiënt om steeds vanaf nul te beginnen. De 'onvrede' hierover heeft ervoor gezorgd dat webbouwers zijn gaan nadenken of het niet beter kon.De oplossing is gekomen in de vorm van frameworks. Je kunt een framework omschrijven als een verzameling van conventies, lay-out standaarden, best practises, tools, veel gebruikte functies en meer. Je kunt een framework zien als een verzameling legoblokken waarmee je kunt bouwen wat je maar wilt, terwijl het ontwerp van de legoblokken zelf wel al vast staat. Vooral de laatste jaren zijn ze erg populair geworden. Ik heb het niet bijgehouden, maar ik denk dat er nu wel meer dan honderd zijn.Een framework maken is alleen handig als je uit bent op schaalvoordelen. Alleen de bedrijven die meerdere websites maken of aan een hele grote website met meerdere thema's werken, hebben er echt profijt van. Als je slechts een enkele website maakt kun je je afvragen of het zin heeft om al die moeite te doen.Dat neemt niet weg dat je, als je een nieuwe website bouwt, je een van de frameworks kunt gebruiken die anderen hebben gemaakt. Dan heb je profijt van de voordelen van een framework!Persoonlijk denk ik dat het bij veel websites zonde is dat er geen framework is gebruikt. Er worden veel crappy websites gebouwd. Niet omdat de bouwer nu zo slecht is, maar omdat er met een minimaal budget zo snel mogelijk iets in elkaar geflanst moet worden, omdat de klant het zo goedkoop mogelijk wil. Dat werkt gewoon niet. Die websites hadden zoveel beter kunnen zijn als de bouwer had kunnen werken met een framework!Nu hoef je natuurlijk niet zelf in het framework te duiken als je hier geen verstand van hebt. Vraag het aan je webbouwer!

Wat zit er dan zoal in een framework?

Gaandeweg zijn bouwers steeds meer en meer aan frameworks gaan toevoegen:

Een basislay-out voor alle elementen

Er is meestal een basislay-out bepaald voor alle html elementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan formulieren en tabellen. Maar ook aan zaken die meestal vergeten worden: een lijst met definities, adresinformatie, citaten en dergelijke.

Een lay-out die zich aanpast

Veel frameworks maken gebruik van een 'adaptive lay-out'. De lay-out past zich hierbij aan aan de grootte van het scherm en aan het apparaat waarop de website bekeken wordt. De tekst zoomt in en uit, de afbeeldingen schalen netjes mee en kolommen en dergelijke worden netjes herschikt. De website zier er overal goed uit: op een pc, mac, mobiel, tablets, notebooks, een koelkast, etc.[caption id="attachment_4580" align="alignnone" width="540"]

Bron: http://www.alistapart.com/articles/switchymclayout[/caption]

Een lay-out die standaard werkt in elke browser zonder bugs

Er gaat geen tijd meer zitten in het vinden en oplossen van bugs en onregelmatigheden tussen browsers. Je kunt er namelijk van op aan dat het goed zit.

Typografie

Vaak wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de typografie. Alle principes die hierbij van belang zijn (juiste verhoudingen, contrast) zijn hierbij meegenomen.

Een lay-out voor print, toegankelijkheid en dergelijke.

In frameworks zitten zaken waar je zelf waarschijnlijk niet over nadenkt. Zo is er meestal rekening gehouden met het uitprinten van de pagina's (waarbij het er mooi uitziet, niet te veel inkt gebruikt wordt, verwijzingen vermeld worden), wordt de toegankelijkheid van de site meegenomen (een lay-out die schaalt als de bezoeker de tekstgrootte aanpast, hulp biedt voor spraakbrowsers), en meer.

Een grid

Een grid is een onzichtbare 'basis' om visuele samenhang te bereiken. Het bestaat uit denkbeeldige lijnen (een raster) waar de inhoud (tekst, koppen, afbeeldingen) op uitgelijnd worden. De site krijgt daarmee een professioneel uiterlijk en zorgt voor een 'esthetisch' gevoel.

Plugins

Veel frameworks hebben extra's gedefinieerd voor veel voorkomende zaken. Denk hierbij aan menu's, buttons, boxes en bijvoorbeeld breadcrumbs.

Templates

Vaak worden bij een framework templates geleverd. Deze kun je aan de ontwerper geven, die op basis van de template een goed ontwerp kan maken.

Html 5, CSS3 en meer

Je kunt nu al beginnen met het gebruik van de nieuwste technieken (zoals html 5 video), waarbij zelfs aan bezoekers die oudere browsers gebruiken een goede ervaring geboden wordt.

Welk framework moet ik gebruiken?

Er zijn tientallen frameworks. Er is niet 1 de beste: elk frame heeft zijn voor- en nadelen. Een goed framework hangt af van waar jij naar op zoek bent. Zoek er 1 die bij jouw persoonlijke voorkeur past. Hieronder volgen 5 frameworks die ik goed vind:

1. 1140 CSS Grid System

2. Inuit.css

3. The semantic grid system

4. Less Framework 4

5. BlueTrip

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier

Wil je meer gratis tips over online marketing?

Bekijk onze gratis downloads

Categorieën

Ontdek hoe wij jouw bedrijf verder kunnen helpen

We hebben je aanvraag succesvol ontvangen, we nemen zo snel mogelijk contact met je op
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier