Naar
boven

Google stap verder in het indexeren van Flash

Jarenlang schrijft zowat iedere zoekmachine optimalisatie specialist dat het onverstandig is om websites in flash te bouwen. Simpelweg om de reden dat Google deze inhoud (dus de tekst en de links) niet kan lezen.

Een tweetal jaar geleden is daar verandering in gekomen, en hebben ze naar eigen zeggen een flinke stap voorwaarts gemaakt. Met andere woorden, flash “lezen” ging steeds beter.

Ze zijn er bijna”¦

Vorige week verscheen er een update wat betreft het indexeren van Flash op de Webmaster Central blog. Hierin geven ze aan dat ze op dit moment *bijna*  alle tekst die een bezoeker kan lezen in Flash, ook door hen geïndexeerd kan worden.

Het lijkt er dus op dat Flash websites nog niet helemaal zijn afgeschreven”¦

Maar nog niet helemaal”¦

Hoewel ze grote stappen voorwaarts hebben gemaakt geven ze zelf ook toe dat ze er nog niet zijn. Zo is het nog lastig om bepaalde deeplinks te vinden en volgen binnen een Flash-applicatie.

Toch is dit voer voor een experiment! In de tussentijd adviseer ik, wanneer je kunt kiezen, om geen Flash te gebruiken voor onderdelen met veel tekst of voor navigatiemenu’s.

Is er misschien al iemand met een Flash-website die gemerkt heeft dat er meer pagina’s zijn geïndexeerd, en misschien ook hogere posities heeft behaald in Google?

Update:

Martijn Philips stuurde mij terecht het volgende:

Uw artikel over het indexeren van flash suggereert dat Google drie jaar geleden nog helemaal niets van flash kon indexeren; dat is pertinent onjuist.

Tien jaar geleden kon Google al tekst lezen uit flash-animaties. Enige voorwaarde was dat de tekst selecteerbaar in de animatie gepresenteerd moest worden. Dit betrof echter een standaard-functie uit de texttools die met een enkele muisklik geactiveerd kon worden.

Het betrof hier Flash 5 welke nog door Macromedia werd uitgegeven. Of Google tot indexeren kon komen, hing echter af van de opbouw van de navigatie in de clip. Extern aangestuurd was geen enkel probleem (html/fscommand).

Intern aansturen kon betekenen dat Google niet bij de lagen kon komen die afhankelijk van interactie binnen de animatie getoond werden. Ook wel logisch eigenlijk, toch?

Meer leren over zoekmachine optimalisatie? Klik hier voor onze gratis e-mailcursus!

Met onze hulp bovenaan in Google?

Bekijk onze cursus zoekmachine optimalisatie, onze dienst of vul onderstaand formulier in:


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
8 reacties op "Google stap verder in het indexeren van Flash"
 • edwin zegt:
  22 nov, 2010 om 12:29

  “Is er misschien al iemand met een Flash-website die gemerkt heeft dat er meer pagina†™s zijn geïndexeerd, en misschien ook hogere posities heeft behaald in Google?”

  Kort samengevat nee…sinds de met veel poeha aangekondigde flashindexeringen is er niet veel veranderd..

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   22 nov, 2010 om 12:31

   Jij bent dus in het bezit van een Flash-website, en hebt dus geen veranderingen gemerkt?

 • BHV zegt:
  22 nov, 2010 om 13:35

  Een goeie vriend van me heeft een website volledig in flash en die heeft hier nog geen voordelen van opgemerkt.

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   22 nov, 2010 om 14:45

   Aha, interessant om te horen!

 • Parkeren Schiphol zegt:
  22 nov, 2010 om 15:25

  Missien kunnen ze voort tekst lezen die hard in het FLASH bestand staat. Hoe gaan ze om met dynamisch geladen teksten? Ik betwijfel of ze het ooit zal zukken. Des te meer reden om FLASH minimaal te gebruiken.

  Reageren
 • Peter verhoeven zegt:
  24 nov, 2010 om 23:55

  Tevens gaat apple in combinatie met flash ook niet.
  Dit zal direct of indirect ook van invloed zij op de toekomst van Google resultaten van Flash sites.

  Groeten Peter,

  Reageren
 • Dirk zegt:
  29 nov, 2010 om 14:43

  Heeft iemand dan nog een tip om een menu te maken (of een reeks links) die google niet kan crawlen. Ik had gehoord dat google ook gewoon javascript links kan crawlen.

  Reageren
 • Erik zegt:
  10 dec, 2010 om 14:44

  Hoi,

  Zelf heb ik voor een bakkerij een website gemaakt in Flash. Hij is perfect te vinden in Google en staat bovenaan. Ik ondervind dus geen problemen ermee.

  Tevens kan je zakelijk ( en dat doe je natuurlijk niet voor een dorps bakkerij ) ook Adwords inzetten. SEO + SEA = 100% leads en dus niet alleen SEO.

  Reageren

Reageren