Linkbuilding: 300 links voor €49,95? Onzin! Niet. Doen.

door | 22 december 2010 | Linkbuilding, Zoekmachine Optimalisatie

Je hebt ze vast wel ooit gezien, die prachtige linkbuilding-aanbiedingen. Iets in de trant van: “Voor slechts €49,95 krijgt u 300 links van hoge kwaliteit”. Vaak wordt er ook nog bij vermeld dat alle links handmatig voor je worden geselecteerd en aangevraagd.
Ik kan je alvast één ding verklappen: dit is onmogelijk! Sterker nog, het kan er zelfs voor zorgen dat je linkbuilding profiel dermate wordt beschadigd, dat het negatief is voor je rankings.
Toch zijn er dagelijks nog veel ondernemers die hier intrappen, en denken op deze manier snel hoog te scoren in Google. Ik zal ook even uitleggen waarom dit niet waar kan zijn”¦

Wat kost één link nu eigenlijk?

Om te kunnen bepalen of dergelijke aanbiedingen überhaupt wel mogelijk zijn zullen we hieronder eens berekenen wat het aanvragen van één link nu ongeveer kost:
Bij het aanvragen van een link moeten we meestal de volgende stappen doorlopen. Let op, het gaat hier over een link die ook daadwerkelijk waarde heeft, dus niet een simpele aanmelding bij één of andere directory”¦

  1. Het zoeken van een linkpartner. Uiteraard moeten we eerst op zoek naar een geschikte linkpartner. Dit betekent op zoek gaan naar een website die over hetzelfde onderwerp gaat, en eentje die ook al waarde heeft (lees: zelf ook al voldoende inkomende links ontvangt). Hoewel je met slimme zoekopdrachten binnen Google een dergelijke site redelijk snel kunt vinden, zul je altijd de website moeten bezoeken, en deze aan een kort onderzoek onderwerpen. Geschatte tijd: 6 minuten.
  2. Nu we een geschikte website hebben gevonden, zullen we de webmaster een mail moeten sturen. We moeten dus op zoek naar de juiste contactgegevens, en een persoonlijke mail sturen (geautomatiseerd kan ook, maar de kans dat je link dan geplaatst wordt is erg klein). Geschatte tijd: 5 minuten.
  3. Opvolgen van de plaatsing. De mail is gestuurd, en nu is het dus afwachten maar. Na een week niets gehoord? Dan kun je de webmaster opnieuw gaan mailen. In het beste geval wordt je link wel meteen geplaatst. Maar feit is dat je dit ook zult moeten nakijken. Deze laatste stap heeft dus een grote invloed op de totale tijd, maar voor het gemak gaan we ervan uit dat dit “slechts” 10 minuten zal kosten.

Deze ene link heeft ons nu dus al 21 minuten gekost. En ik zal je een klein geheim verklappen, de kans is er klein dat elke link die je zo aanvraagt ook zal worden geplaatst. Sterker nog, ga maar uit van maximaal 30-40%.
Maar we zijn coulant richting de aanbieders van deze “superpakketten”, en gaan ervan uit dat 100% van de links wordt geplaatst. Totale tijd blijft dus 21 minuten.
Een gemiddeld uurloon van een zzp-er is €37 euro (een werknemer van een bedrijf is vaak nog veel duurder). Een simpele rekensom leert ons dan dat één link ons (37/60)*21 = €12,95 kost!

Kwaliteitslinks kosten nu dus eenmaal geld”¦

Zoals je in de bovenstaande berekening hebt kunnen zien is het technisch onmogelijk om 300 kwaliteitslinks te ontvangen voor €49,95. 300 links zouden ons namelijk minimaal €3885,- kosten.
Zelfs al zouden we het uurtarief met een factor 10 verlagen kosten die links ons nog steeds €388,50″¦
Mijn punt zal ondertussen wel duidelijk zijn”¦

Waarom zijn die links dan toch zo goedkoop

Dat is simpel. Het enige wat die bedrijven doen is een stukje software opstarten, en dan je website aanmelden bij allerlei automatische directories. Kost ze 5 minuten tijd, en de rest loopt automatisch.
Snel verdiend voor hen, alleen jij schiet er niks mee op. De links zijn vaak van zeer lage kwaliteit, afkomstig van websites die niets met jouw onderwerp te maken hebben, en vaak ook nog uit het buitenland.
Mijn advies: besteed die €49,50 liever aan een goed boek over zoekmachine optimalisatie, ga er eens lekker mee uit eten, “¦

Conclusie

Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar”¦ Nu weet je in dit geval dus ook waarom.

Nader kennismaken?

Wil je graag meer informatie over onze dienstverlening en weten wat wij voor jouw showroom kunnen betekenen? Vul dan het contactformulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op. Bellen mag uiteraard ook: 085 208 21 00.

Klantervaringen

“De grootste klik met KGOM is de passie waarmee zij werken”

Hellen Eekhof – Flagstone Company