Naar
boven

Starten met Social Media

Steeds meer MKB-ers beginnen het belang van social media in te zien. Social media is niet alleen voor de grote bedrijven, maar juist ook voor de kleine ondernemer biedt het enorme kansen. Social media is bij uitstek geschikt om je als kleine ondernemer af te zetten tegen de grote logge multinationals. Door de inzet van social media kan je een persoonlijke band met je klanten opbouwen, jouw toegevoegde waarde en kracht laten zien, vertrouwen winnen en het belangrijkste het gunnen creëren.

Wanneer mensen jou kennen en vertrouwen zullen ze jou eerder vragen voor het leveren van een dienst dan een onbekende. Als een vriend ontzettend mooie websites kan bouwen, dan vraag je hem toch liever dan een onbekende? En dat is de kracht van social media. Doormiddel van social media bouw je persoonlijke relaties op, geef je vertrouwen en laat je jouw expertise zien. Hier volgen 6 tips om van start te gaan.

 1. Sluit je aan bij online netwerken
 2. Optimaliseer je LinkedIn profiel en sluit je aan bij relevante groepen
 3. Ga twitteren
 4. Start een blog
 5. Interacteer met je doelgroep
 6. Combineer online met offline

In mijn volgende reeks artikelen zal ik nader ingaan op bovenstaande tips. Zo ben je straks verzekerd van een uitstekende start van je online presence.

Onze hulp nodig met Twitter?

Bekijk onze cursusLaat ons helpen!

Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Simone Levie
Simone Levie heeft vanaf de opkomst van internet al een passie voor online.
18 reacties op "Starten met Social Media"
 • Karel Geenen zegt:
  22 dec, 2009 om 10:57

  Welkom bij ons team Simone! Ik kijk al uit naar je andere artikelen!

  Reageren
 • Henk Jan zegt:
  22 dec, 2009 om 11:28

  Beste Simone,

  Leuk artikel, helemaal mee eens. De mogelijkheden voor ondernemers op de social media zijn legio. Ik denk alleen wel dat het verstandig is voor een ondernemer dat hij vooraf eerst heldere doelstellingen formuleert
  . Het gaat sowieso tijd kosten als je weet wat je wilt bereiken kan je veel slimmer de social media inzetten.

  Een paar voorbeelden wat je met social media kan bereiken:
  1. Netwerken
  2. Branding
  3. Public relations
  4. Informatie delen
  5. Customer service
  6. Interne communicatie
  7. Klantenbinding
  8. Marktonderzoek
  9. Productontwikkeling
  10. Sales ondersteuning/ leads genereren
  11. autoriteit kweken

  Reageren
 • Wendelien zegt:
  22 dec, 2009 om 18:02

  dag Simone,
  de titel van je stuk zag er veelbelovend uit. Je hebt wel gelijk, maar de praktijk is weerbarstig.

  Een hovenier met 10 medewerkers bijvoorbeeld concurreert met andere hoveniers in dezelfde regio, en dus niet met logge multinationals.

  MKB-ers hebben het veel te druk met hun werk om drie keer per week te gaan bloggen, en elke dag te twitteren. Laat staan het monitoren van de reacties op je blog.
  En als je dit moet uitbesteden ben je goud geld kwijt. Het kost ook klauwen met tijd, daar hoor je nooit iemand over.

  Het enige dat ik kan bedenken is het vrijmaken van een (jonge) medewerker met affiniteit voor internet voor een paar uur per week voor de social media acties.

  Ik ben benieuwd naar je praktische oplossingen in de komende blogs!

  hartelijke groet, Wendelien Vos
  tekstschrijver en contentmarketeer

  Reageren
  • Simone Levie zegt:
   22 dec, 2009 om 19:00

   Hoi Wendelien,

   Bedankt voor je reactie. Tuurlijk hebben MKB-ers het heel erg druk met hun werk. Maar zij zullen (vaak) toch ook moeten netwerken om klanten binnen te halen. Ik adviseer om niet alleen offline te netwerken maar ook online. Kost ook nog eens minder reistijd ;) Iedere dag een aantal twitter berichten versturen kost niet zoveel tijd. (Je verstuurt toch ook weleens een smsje als je aan het werk bent?) Zo kan een beddenspecialist iedere dag een slaaptip op Twitter geven en een hovenier een tip om je tuin te verzorgen. Bloggen kost inderdaad meer tijd. Maar het levert zeker iets op!

   Een hoveniersbedrijf met 10 man personeel concurreert dan wellicht met andere hoveniers. Maar een slijterij om de hoek concurreert toch ook met de Gall en Gall. En neem nu het slijterijmeisje als voorbeeld zie http://www.slijterijmeisje.nl. Zij blogt en twittert over drank, heeft een winkel en heeft hierdoor een enorm trouw klantenbestand. Het kan dus wel! Maar inderdaad je moet tijd willen investeren en het leren integreren in je werk. Net zoals de administratie.

 • Renata zegt:
  24 dec, 2009 om 14:37

  Hoi Simone,
  Naar aanleiding van je artikel heb ik een vraag: hoe lang moet je er voor opzetten vóórdat sociaal media voor je gaat werken, voordat je de resultaten kunt zien. Ergens heb ik gelezen, Seth godin schreef het geloof ik, dat je minimaal 2 jaar een blog moet hebben, voordat het je geld gaat opleveren in termen van nieuwe klanten.

  Reageren
 • Sonja van Vuren zegt:
  24 dec, 2009 om 19:43

  Denk dat vooral belangrijk is dat je iets kiest wat bij je past en wat je echt leuk vindt. De beste garantie om het vol te houden en er dus als vanzelf tijd aan te spenderen – want dan is het geen “moeten”. En het is handig als je doelgroep er ook rondhangt.

  De MKB b2b sector doet nog weinig met Social Media. Gaan ze straks de boot missen of is het niet relevant voor hen? Ben benieuwd of daar ook op ingegaan wordt. Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende artikelen!

  Reageren
 • Powerplate zegt:
  14 jan, 2010 om 11:13

  Ik denk ook dat je via social media moet ondersteunen. Natuurlijk kost het extra tijd, maar je kunt elke dag toch wel een kwartiertje vrij maken hiervoor?

  Reageren
 • sport spelletjes zegt:
  20 jan, 2010 om 11:08

  Goed stuk,

  Ik heb een vraag betreffende de synergie tussen SEO en social media. Het geeft de natuurlijke resultaten een impuls, echter bij hyves gebruiken ze NO-Follow. Enige suggestie?

  Veel dank Simone

  Reageren
 • Steef zegt:
  23 apr, 2010 om 15:16

  Goedenmiddag, Ik ga beginnen met een marktonderzoek voor school. Het marktonderzoek heeft te maken of Social media voor het bedrijf waar ik nu werk zin heeft. Heeft iemand ideeen? ervaring hoe ik ermee kan beginnen?.. alle reacties zijn welkom! Alvast bedankt en fijn weekend!

  Reageren
  • Mark Houtkamp zegt:
   24 apr, 2010 om 08:59

   @ Steef: Ik heb nog wel een onderzoek van social media liggen. Het is voor een handelsportel in de vers industrie gemaakt. Laat het mij maar even weten of je het wil hebben…

   Groet Mark

 • Steef zegt:
  26 apr, 2010 om 09:26

  @ Mark.. lijkt me super! Het is altijd fijn om een voorbeeld te hebben. Zou je het per mail kunnen sturen? alvast bedankt!

  Reageren
  • Mark Houtkamp zegt:
   26 apr, 2010 om 19:22

   @ steef.. Wil je graag mailen maar heb geen adres… Mail mij anders even via mijn site, komt bij mij terecht! Gr

 • Huidspecialist zegt:
  13 aug, 2010 om 23:05

  Onlangs merkte ik dat de naam van mijn bedrijf op twitter al werd bezet. Bestaat de mogelijkheid om deze terug te vorderen?

  Reageren
  • Mark Houtkamp zegt:
   14 aug, 2010 om 11:33

   Lijkt me sterk…. Maar mocht iemand het weten hoor ik het ook graag. Zit namelijk met het zelfde probleem :s

 • huidspecialist zegt:
  16 aug, 2010 om 12:22

  Misschien dat Karel hier iets op weet?

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  20 aug, 2010 om 06:55

  Wanneer het een merknaam betreft, dus geregistreerd, dan lijkt het mij dat deze wel terug te vorderen moet zijn, maar heb er geen ervaring mee…

  Reageren
 • fleur zegt:
  19 nov, 2010 om 16:47

  Hallo,
  voor mijn stageopdracht ga ik een onderzoek doen naar social media. Kan iemand mij hierbij helpen?

  Reageren
 • Aart zegt:
  11 feb, 2011 om 09:56

  Hallo,

  voor mijn nieuwe website http://www.verdienmetsocialmedia.nl ga ik een onderzoek doen voor een voetbalclub in het noorden.
  De website is nog niet in ‘the air’, maar ik heb mijn eerste klant al binnen!
  Wie kan mij helpen aan een voorbeeldonderzoek?
  Heeft iemand nog social media tips voor sportverenigingen?

  Aart

  Reageren

Reageren