Naar
boven

Wordt linkID de nieuwe manier van online betalen?

Normaal gesproken vliegen de meeste persberichten meteen de digitale prullenbak in. Simpelweg omdat ze niets interessants te melden hebben. Maar deze week kreeg ik een persbericht van Docdata Payments (Payment Service Provider) waarin ze gewag maken van een nieuw soort betalingssysteem.

De kop van het persbericht meldt het volgende:

“linkID is een online tool waarmee retailers op innovatieve wijze klanten aan zich kunnen binden. Met linkID kan de consument zijn online identiteit eenvoudig beheren en koppelen aan verschillende betaalmogelijkheden, waaronder creditcards. Het ‘one-click pay’-systeem van linkID garandeert een aanzienlijke conversie impuls omdat retailers met de data van het klantenprofiel gepersonaliseerde marketingacties kunnen uitvoeren. Docdata biedt met linkID mogelijkheden die voor zowel de consument als de retailer een win-situatie opleveren. Docdata Payments introduceert linkID voor innovatieve klantenbinding in e-commerce.

Eenvoudig betalen met één druk op de knop kan met het ‘one click pay’-systeem dat onderdeel is van de linkID service. Via een persoonlijk linkID account kan de consument zijn eigen online ID profiel beheren en koppelen aan zijn bankkaarten.”

Goed idee?

Persoonlijk lijkt me dit wel wat. Gewoon één account waarbij je alle betalingsmogelijkheden verzamelt. Op het moment van betalen kies je welke je wilt gebruiken, je toetst 1 pincode in en klaar is Kees.

Niet alleen online

Het systeem waar ze over spreken biedt ook deze betaalmogelijkheid voor offline retailers. Gewoon even een QR code scannen met je telefoon, pincode ingeven en klaar. Op dat moment kun je je portemonnee gewoon thuis laten. Eindelijk ;-).

Haken en ogen?

Uiteraard zitten er nog wel wat haken en ogen aan dit systeem, zoals de beveiliging en privacy. Wanneer alle aankopen zijn verzameld ontstaat er namelijk wel een heel interessant profiel, wat uiteraard nieuwe (marketing)kansen met zich meebrengt…

Tenslotte is ook de mate van adoptie erg belangrijk. Want een dergelijk systeem is vooral interessant wanneer iedereen er gebruik van maakt.

Wat denk jij hiervan?

Ik ben benieuwd wat jij van het idee vindt en of je denkt dat het zal “aanslaan”. Waarom wel? Waarom niet?

Onze Expertise Nodig?

Vul het onderstaande formulier in of bekijk onze online marketing cursussen en online marketing diensten.


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
5 reacties op "Wordt linkID de nieuwe manier van online betalen?"
 • Olaf Lederer zegt:
  22 jan, 2014 om 08:14

  Hi Karel,

  ik ben zelfs ook een fan van dit soort payment providers. Google Wallet doet het niet anders, gewoon inloggen, betaling accepteren en klaar. Maar ook dit soort extra betaalwijzen zijn door de winkel te implementeren en/of de klant moet al “account” bij Docdata hebben. Beide situaties zullen wat tijd nodig hebben.

  Paypal is ook een provider die op deze manier werkt, maar ook wanneer een klant via zijn bankrekening betaald, zijn de kosten voor de merchant veel te hoog. Was dit anders had misschien wel “iedereen” in NL een Paypal account :)

  Reageren
  • Lianne Soer zegt:
   23 jan, 2014 om 09:18

   Dank voor het delen van je mening Olaf!

 • robin van olphen zegt:
  24 jan, 2014 om 07:34

  Er wordt een laag tussen gezet en ik neem aan dat deze dienst niet gratis is. Voor de retailer een extra kostenpost. Je betaald en de commissie voor bijvoorbeeld de creditcard transactie en de commissie voor LinkID.
  Voor consument en retailer valt en staat dit met de acceptatie en zelf geloof ik niet dat als dit product alleen door DocData wordt opgepakt en niet door de andere betaalproviders dat de acceptatie een feit zal zijn. Het wachten is op een gezamenlijke bank oplossing zoals iDeal, gedragen door alle, liefst Europese, banken. LinkID? Ik geloof nog eerder in de Bitcoin. Mailtje sturen of Linkedin berichtje plaatsen, code invoeren en betaald…

  Reageren
 • Marie Louise zegt:
  25 jan, 2014 om 18:00

  In eerste instantie lijkt het wel handig…maar ik maak me eerder zorgen over mijn laatste kleine restje privacy. Daarom geen voorstander.

  Reageren
  • Lianne Soer zegt:
   27 jan, 2014 om 13:58

   Dankjewel voor je reactie Marie Louise.

Reageren