Naar
boven

Think With Google 2016 – in één woord: “inspileerzaam”

think

Vorige week bezochten Hanno en Björn Think With Google 2016: een exclusief evenement voor klanten en partners van Google. Tijdens dit evenement gaven verschillende sprekers hun visie over de toekomst van de online marketing en hoe merken en organisaties hierop in kunnen/moeten spelen.

Winning the moments that matter

De dag begon met een openingsspeech van de directeur van Google Nederland, Pim van der Feltz. In zijn speech werd al snel duidelijk welke richting de dag ging krijgen, namelijk winning the moments that matter. Oftewel: bedrijven en merken moeten 1-op-1 marketing gaan toepassen, maar dan wel schaalbaar. Dit betekent dat marketeers op zoek moeten naar het juiste moment, in de juiste mindset, in de juiste context en natuurlijk naar de juiste persoon. Op deze manier kunnen ‘momenten die ertoe doen’ ten volle worden benut. Het onderstaande filmpje geeft een goed beeld van wat bedoeld wordt met leven in momenten.

We don’t go online. We live online.

Er zitten niet langer 24 uur, maar 31 uur in een dag. We zijn met zijn allen zó goed geworden in multitasken dat we zeven uur bij een dag op hebben weten te tellen, en die uren… die spenderen we online. Kortom: we gaan niet langer online. We zijn online. We hoeven niet meer te wachten tot er een scherm in de buurt is om online te gaan. Als we iets willen weten, willen, vinden of kopen gaan we direct online.

De rol die de smartphone speelt in het altijd online zijn, is op dit moment groter dan de rol die elk ander apparaat speelt. Meer dan de helft (55 procent) van het zoekvolume wereldwijd bestaat uit mobiel zoekverkeer. Het mobiele scherm is dus niet langer het tweede scherm. Het is het eerste scherm geworden.

Kijkje in de online marketing-keuken van L’Oréal

Het inspirerende aan dit evenement waren de vele praktijkvoorbeelden. Een voorbeeld van een merk dat een kijkje in zijn online marketing-keuken prijs gaf, is L’Oréal. Kevin Capota, Digital Acceleration Manager bij het cosmeticamerk, nam ons mee in de journey die gemaakt wordt door de consument die op zoek is naar wenkbrauwproducten.

L’Oréal heeft de customer journey als basis genomen om relevante content te tonen op een moment dat voor de consument relevant is. Door middel van re-targeting in online video’s wordt de (relevante) consument meegenomen richting het aankoopproces. De reis houdt echter niet op als de aankoop is voltooid. Na de aankoop wordt er advies gegeven over het gebruik van het product en gevraagd of de consument een review wil schrijven. Deze campagne is een goed voorbeeld van het schaalbaar maken van 1-op-1 marketing.

In de onderstaande video wordt de campagne van L’Oréal stap voor stap toegelicht.

The future of search

De presentatie van Zineb Ait Bahajji, Developer Programs Engineer bij Google, ging vooral over de mogelijkheden van Voice Search. Via een live demonstratie van de Google-app werd duidelijk dat de toekomst van de zoekopdrachten ligt in het gebruiken van je stem. Door “Ok Google” te zeggen ontwaakt de app en kun je beginnen met voice search. Dit beperkt zich niet tot het zoeken online. Je kunt Google je vliegticket, hotelboeking en zelfs foto’s van je hond laten zien. Google heeft een duidelijke missie voor de Google-app, namelijk: Building the ultimate assistent. Google Voice Search moet nog worden geoptimaliseerd voor het Nederlands, maar in het Engels begrijpt Google in 92 procent(!) van de gevallen precies wat je bedoelt.

Verder nam Zineb ons mee in de geschiedenis en de toekomst van zoekopdrachten. In 2012 werd de Knowledge Graph geïntroduceerd, die verbanden legt tussen verschillende items met dezelfde kenmerken. Google bijvoorbeeld eens ‘bezienswaardigheden Amsterdam’. Er wordt een veelvoud aan suggesties getoond. Google probeert op deze manier zoveel mogelijk van de ‘echte wereld’ te begrijpen om zo een beter zoekresultaat te tonen.

De toekomst van zoekopdrachten is gericht op increasingly mobile. We zijn niet alleen mobiel op onze smartphone. Ook horloges, auto’s, koelkasten en ga zo nog maar even door, alles is of gaat verbonden worden met het internet. Binnenkort krijg je een berichtje van je koelkast dat de melk op is. En dat is de future of search: Google laat jou iets zien voordat je zelf wist dat je het zocht. Ok Google!

Benieuwd hoe we jouw online marketing toekomst-proof kunnen maken of benieuwd wat deze ontwikkelingen voor jou (gaan) betekenen? Neem een kijkje bij onze diensten of neem direct contact op.

Onze Expertise Nodig?

Vul het onderstaande formulier in of bekijk onze online marketing cursussen en online marketing diensten.


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Björn ten Have
Copywriter binnen KG Bureau.
3 reacties op "Think With Google 2016 – in één woord: “inspileerzaam”"
 • Peter Doise zegt:
  24 nov, 2015 om 16:45

  Heel mooi artikel! Thx!
  Trying to make the best of every moment… > dit wil de consument echt!

  Reageren
 • Wendy zegt:
  26 nov, 2015 om 09:10

  Heel inspirerend. Thnx for sharing!

  Reageren
 • Fietsroute zegt:
  26 nov, 2015 om 09:22

  Het geven van de juiste informatie, op het juiste moment en op de juiste plek is denk ik uiteindelijk waar het naartoe moet. We krijgen nog veel info waar we helemaal niet op zitten te wachten. Geldverspilling dus. Branding dmv wat of living is volgens mij een betere manier om je merk op te bouwen ipv keihard adverteren en herhalen

  Reageren

Reageren