Naar
boven

Facebook schakelt gezichtsherkenning gebruikers EU uit

Europese Facebook-gebruikers zullen, in elk geval tijdelijk, geen gebruik meer kunnen maken van de suggesties die Facebook geeft bij het taggen van foto’s.
Nadat het sociale netwerk hierover vragen had gekregen van verschillende privacy-waakhonden in de EU, heeft het bedrijf besloten tijdelijk geen suggesties meer te tonen bij foto’s van z’n gebruikers.

Facebook houdt zich aan aanbevelingen

De Ierse voorzittter van de Data Protection Commissioner, Billy Hawkes, gaf een verklaring waarin hij meldde dat Facebook zich grotendeels aan de aanbevelingen had gehouden die de commissie in december had gedaan en dat het bedrijf ook de overige aanbevelingen snel zou toepassen. De Ierse privacy-commissie werd betrokken partij in een zaak tegen Facebook nadat ze verscheidene klachten had ontvangen over de wijze waarop het bedrijf zou omgaan met de gegevens van z’n gebruikers.

1222 pagina’s persoonlijke informatie

Zo is er het verhaal van de Oostenrijkse student Max Schrems. Die vroeg Facebook alle data vrij te geven die het bedrijf van hem had. Het sociale netwerk verklaarde zich akkoord en overhandigde de student een CD met daarop niet minder dan 1222(!) pagina’s aan persoonlijke informatie. Uiteenlopend van ‘pokes’ uit 2008, tot aan uitnodigingen en chatsessies van meer dan een jaar oud.

Eerder al had de privacy-commissie in Duitsland onderzoek gedaan naar het onrechtmatig verzamelen van gegevens, daarbij draaide het om foto’s van leden die zonder toestemming door Facebook werd verzameld.

Audit maakt deel uit van proces

Een Facebook woordvoerder reageerde als volgt: “Onze toezichthouder in Europa, de Ierse Data Protection Commissioner, werkt voortdurend met ons samen om te zorgen dat we de standaarden verbeteren. Deze audit maakt deel uit van dit proces en we zijn dan ook blij te horen dat onze toezichthouder bevestigd dat we ons aan de aanbevelingen houden, dat we in sommige opzichten zelfs verder gaan dan wat strikt vereist is en dat we ons ten volle engageren in de bescherming van persoonlijke data.”

Volgens het rapport van de commissie is de gezichtsherkenningssoftware reeds uitgeschakeld voor nieuwe gebruikers. Bij bestaande gebruikers zal deze optie na 15 oktober 2012 verdwijnen.

Onze hulp nodig met Facebook?

Bekijk onze cursusLaat ons helpen!

Onze Expertise Nodig?

Vul het onderstaande formulier in of bekijk onze online marketing cursussen en online marketing diensten.


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Redactie
Wees de eerste die reageert!

Reageren