Naar
boven

Stappenplan voor inbrekers: profiteer van Twitter, Facebook en Linkedin

Dit is een iets ander artikel dan je eigenlijk van mij gewend bent, maar ik vind het toch nodig om je te waarschuwen. Social Media, en met name Twitter en Facebook, zijn tegenwoordig erg hot. Dat mag duidelijk zijn. Op deze sites geef je aan waar je mee bezig bent of wat je gaat doen. Echter wordt er ook steeds vaker gemeld waar mensen zijn/naar toe gaan.

Hoewel de toegevoegde waarde van dergelijke berichten voor mij niet echt duidelijk is, zijn er wel bepaalde groepen in onze samenleving die daar wel wat mee kunnen. Juist ja, criminelen en inbrekers.

Alstublieft mijnheer de crimineel, hier is mijn sleutel

Door aan te geven waar je naartoe gaat of waar je bent (indien je ergens anders bent dan thuis) zeg je dus eigenlijk dat je NIET thuis bent. Je weet wel, thuis, waar je waardevolle spullen liggen.

Stel dat ik een inbreker zou zijn”¦

We gaan ons eens even in de schoenen van een inbreker plaatsen. Als ik hem of haar was zou ik als volgt te werk gaan:

Stap 1: Kies een prooi

Allereerst gaan we op zoek naar een prooi. We nemen iemand waarvan we weten dat hij of zij een goede baan heeft. We gebruiken hiervoor Linkedin. Verder zoeken we iemand die alleen woont, dus vrijgezel is. Dit doen we via Facebook. Op Facebook wordt namelijk mooi aangegeven wat iemands burgelijke staat is, en daar kunnen we uit afleiden of dat iemand vrijgezel is, en zeer waarschijnlijk dus alleen woont.

Stap 2: Adresgegevens opzoeken

Adresgegevens zijn tegenwoordig niet meer zo moeilijk te achterhalen. Geloof me, van 80% van de mensen die op de social media sites zitten is het adres zo te achterhalen.

We weten nu dus wie er goed verdient (en waar dus waarschijnlijk een mooie buit te behalen valt) en we weten waar deze persoon woont. Nu hoeven we alleen nog maar zeker te weten dat deze persoon gedurende twee uur (ja we halen echt heel het huis leeg) niet thuis is.

Stap 3: Huidige locatie van de prooi monitoren en toeslaan op het juiste moment

In deze laatste stap gaan we monitoren waar deze persoon zich bevindt. En wanneer hij of zij een paar honderd kilometer van huis is verwijderd slaan we toe. Dit monitoren is trouwens ontzettend eenvoudig. Veel mensen gebruiken de tool Foursquare. In het kort kun je met die tool aangeven wanneer je op een bepaalde plaats “incheckt”. Bijvoorbeeld op je werk of thuis. Dit wordt dan meestal als bericht geplaatst op Twitter of Facebook. Hieronder zie je een voorbeeld van een bericht op Twitter via Foursquare:

Okee, handig. Ik weet nu dat deze persoon dus in Duivendrecht is. Dus NIET thuis. En als dit toevallig mijn prooi zou zijn, dan weet ik nu dus of dat ik kan toeslaan.

Overigens hoeft je “prooi” niet perse Foursquare te gebruiken (al maakt die tool het wel erg gemakkelijk). Men vertelt namelijk maar al te vaak via social media dat ze ergens naartoe gaan, of erger nog, dat ze volgende week op vakantie gaan!

De oplossing”¦

Zoals de vaste lezers van mij gewend zijn kom ik meestal met praktische tips. De tips voor de inbrekers heb ik al gegeven, nu een aantal tips voor de prooien:

 • Probeer ervoor te zorgen dat je adresgegevens NIET op het internet verschijnen. Ik weet het, zeker wanneer je een bedrijf aan huis hebt, het is bijna onmogelijk. Maar probeer het toch;
 • Zet je status in Facebook op “getrouwd”. Je ontvangt misschien wat rare reacties van vrienden (Jij, jij getrouwd?) maar alle beetjes helpen;
 • Belangrijkste tip: vermijd berichten als: “Ik ga vanavond lekker uiteten” of “Volgende week lekker op vakantie, ik hoop dat de vissen het overleven”.

Je bent gewaarschuwd

Dit artikel is vooral bedoeld om je bewust te maken van het feit dat sociaal zijn niet betekent dat je alles zomaar op straat moet gooien. Je bent dus gewaarschuwd!

Onze hulp nodig met Twitter?

Bekijk onze cursusLaat ons helpen!

Onze hulp nodig met Facebook?

Bekijk onze cursusLaat ons helpen!

Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
23 reacties op "Stappenplan voor inbrekers: profiteer van Twitter, Facebook en Linkedin"
 • Jeroen B. zegt:
  25 feb, 2010 om 16:56

  Haha, dit is waarheid als een koe. Mensen zetten hun hele hebben en houden op internet. Hier hebben we Marktplaats voor.

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  25 feb, 2010 om 17:04

  Zie trouwens dat er van de week ook een artikel over is geschreven door Erwin Postma: http://erwinpostma.nl/blog/please-rob-me-foursquare-voor-inbrekers

  Great minds think alike?

  Reageren
 • Herman dailybits zegt:
  25 feb, 2010 om 17:06

  Zeker een correcte vaststelling. Belangrijkste les is het correct gebruiken van de privacy-settings op die verschillende social media-netwerken.

  Hou je facebook bijvoorbeeld voor je privé-zaken en scherm alles af, zodat niet-vrienden, niet alle info en foto’s te zien krijgen.

  Ander alternatief: op al je social media netwerken opscheppen over je bloeddorstige bulldog in huis met bijhreonde foto’s van het monster.

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   25 feb, 2010 om 17:08

   Inderdaad vergeten te vermelden als tips: zorg dat je privacy instellingen “veilig” staan. Verder zorgde je laatste opmerking voor een glimlach, dank :-)

  • Rob Elbers zegt:
   26 feb, 2010 om 11:46

   Je denkt dan bijvoorbeeld aan mijn maatje: http://www.robelbers.com/ ?

  • Karel Geenen zegt:
   26 feb, 2010 om 11:48

   @Rob

   Begrijp niet wat je bedoelt…

  • Rob Elbers zegt:
   26 feb, 2010 om 12:21

   Geen bulldog maar een Deense Dog. 70 kg. ;o)

 • michel brok zegt:
  25 feb, 2010 om 22:10

  En vergeet de wie wat waar functie op Hyves niet. Hoevaak zie je daar niet langskomen dat iemand op vakantie gaat!

  Reageren
 • Patrick zegt:
  26 feb, 2010 om 09:22

  Pleaserobme.com! Ik vind dit een beetje meeliften op de media-hype. ;-)

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   26 feb, 2010 om 11:35

   He Patrick,

   Had ik nog niet gezien maar dit geeft wel aan dat meerdere mensen over dit “probleem” nadenken!

   En als je de URL plaatst doe het dan wel goed:

   http://www.pleaserobme.com

   :-)

 • Mark Eurlings zegt:
  26 feb, 2010 om 11:32

  weer een mooi artikel van je

  Reageren
 • Danny Verhoeven zegt:
  26 feb, 2010 om 11:55

  Of je moet je huis beter beveiligen?

  Wel leuk artikel om over na te denken maar het blijft leuk om aan te geven op welk evenement je bent en daar over te praten op sociale media.

  Het geeft namelijk aan op welk gebied jij geïnteresseerd bent en daardoor mensen naar je toe trekt die dezelfde passie voor het vak delen.

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   26 feb, 2010 om 11:56

   Agree, maar dan kun je wel het beste ervoor zorgen dat je niet je privegegevens als adres laat rondslingeren.

 • Paul van den Elsaker zegt:
  26 feb, 2010 om 13:21

  Mmm…. even een afwijkende mening!

  Waarom moet de buitenwereld toch altijd als ‘boosaardig’ beschouwd worden? In mijn 45 jaar ben ik nog nimmer een onverlaat tegengekomen. Slechts goede redelijke mensen hebben mijn pad gekuist.

  Natuurlijk is een waarschuwing terecht Karel. Maar waarom zou ik mijn gedrag moeten laten bepalen door de slechterikken? Ik laat mijn leven liever beinvloeden door al het goede dat ik om mij heen zie.

  Google mijn naam en je vindt alles over mijn leven en dat ga ik niet veranderen. En mocht er toch een keer misbruik gemaakt worden van de beschikbare informatie, het zij zo. Daar ben ik dan niet verantwoordelijk voor maar toch echt degene die er misbruik van maakt.

  Reageren
 • DfTg zegt:
  26 feb, 2010 om 13:59

  Je kunt op Facebook ook aangeven: ‘Het is ingewikkeld’ bij je burgelijke staat… Bij de meeste mensen klopt dit nog ook, dus… :)

  Reageren
 • Rob Rutten zegt:
  26 feb, 2010 om 15:21

  Goed stukje Karel! Een tijdje terug nog een leuke viral gezien ivm. het vrijgeven van je persoonlijke gegevens via Hyves. Die met die Oost-Europese criminelen ja!

  Wat ook wel grappig is dat je als de eerste beste stalker/crimineel wordt aangezien als je je via LinkedIn goed heb voorbereid op een gesprek met iemand.

  “Het internet” mag alles van je weten, maar het moet vooral niet te persoonlijk worden!

  Reageren
 • Internet Tilburg zegt:
  01 mrt, 2010 om 16:46

  Het is wel waar maar ga naar iedere nieuwbouwwijk voor starters en 75% kans dat van alle stelletjes die daar een huis hebben gekocht ze ook beide overdag werken zijn.

  Reageren
 • Mario zegt:
  03 mrt, 2010 om 01:13

  Na het lezen ben ik blijg dat ik alleen in het Engels op Twitter en Facebook actief ben. OK, op de Duitse werkenntwen.de babbel ik Duits, maar dat weten Nederlandse boeven niet. Of moet ik nu zeggen ‘wisten’.

  Zo crimineel heb ik er nog nooit over nagedacht. Wat me wel laatst opviel dat een website mijn adres gegevens publiek maakte en ik ze verzocht heb dit aan te passen. Gelukkig hebben ze dit meteen gedaan.

  Groetjes,
  Mario

  Reageren
 • Thomas zegt:
  03 mrt, 2010 om 18:00

  Is dit artikel op intuïtie gebaseerd of op cijfers? Toon me waar staat dat inbraken sinds de opkomst van sociale media zijn toegenomen. Ik kan me niet inbeelden dat een professionele dief zich met dergelijke tijdverspilling zou bezighouden.

  PS Adresgegevens vind je ook via de telefoonboek. Wat is er uberhaupt privé aan adresgegevens?

  Reageren
 • DfTg zegt:
  04 mrt, 2010 om 11:33

  Het gaat natuurlijk niet zozeer om louter adresgegevens, maar meer de combinatie van een persoon, adresgegevens én het hele hebben en houden van de persoon zijn leven op een netwerksite, waardoor gemakkelijk is te achterhalen (via een statusmelding) of iemand al dan niet thuis is of wat de meest handige momenten zijn om eens een inbraakafspraakje te maken met zijn huis :-)

  Reageren
 • Goedkoopste Makelaar zegt:
  09 mrt, 2010 om 10:55

  Dit is inderdaad een (negatieve) hype aan het worden! Vroeger keken inbrekers ook op makelaar sites. Even de foto’s bekijken of er wat te halen valt en hoe de beveiliging is.

  Reageren
 • Gerben zegt:
  10 mrt, 2010 om 13:45

  In dit kader plaats is ook altijd mijn bedenkingen bij mensen die de grote kartonnen doos van hun nieuwe reuze HD plasmascherm op straat zetten (of erger in de tuin!)

  Reageren

Reageren