Naar
boven

Stop killing customers with Powerpoint

Soms heb je van die momenten dat je om inspiratie en creativiteit verlegen zit. Ik ben dol op presentaties en vind websites zoals SlideShare geweldig om de broodnodige inspiratie op te doen.

Hoe het niet moet
Met een presentatie kun je positief verrassen maar ook mensen in slaap sussen of echt laten lijden. Ik verbaas me regelmatig op bijeenkomsten en seminars over het aantal tenenkrommende presentaties. Vaak laat de lay-out te wensen over en zijn de sheets met zoveel mogelijk tekst volgepropt. Het is meer een verkapt spiekbriefje voor de spreker dan dat het toegevoegde waarde voor de luisteraars biedt.

Ik kan me een presentatie herinneren waarbij de spreker onverhoopt een geluideffect had ingesteld. Op het moment dat hij naar de volgende sheet klikte en zijn lappen teksten verschenen, was er een geluid van een ratelende typemachine te horen. Het schaamrood stond hem op de kaken en het maakte de vreselijke saaie presentatie in ieder geval voor de luisteraars erg grappig. Grappig maar uiteraard niet doeltreffend. En dan heb je ook nog van die mensen die een aparte screensaver hebben geïnstalleerd. Zie onderstaand hoe het vooral niet moet:

Hoe het wel moet
Kortom er zijn een hoop punten waarmee je de mist in kunt gaan bij het maken van een presentatie. Vaak kunnen we deze punten prima zelf benoemen aangezien we allemaal wel eens geconfronteerd worden met een slechte presentatie. Maar als je het over je eigen toko hebt dan is de kans toch heel groot dat je in dezelfde valkuilen stapt. De volgende presentatie op SlideShare licht in mijn ogen mooi toe hoe het dan wel moet. De titel kunnen we gemakshalve even wijzigen naar Stop Killing Customers with Powerpoint.

Aandachtspunten

 • Less is more:
 • Gebruik zo min mogelijk teksten.
 • Gebruik zo min mogelijk opsommingen.
 • Gebruik mooie foto’s.
 • Gebruik zo min mogelijk grafieken en tabellen.
 • Wees zuinig met animatie-effecten.
 • Wees zuinig met geluideffecten.
 • Let op de spelling en stijlfouten.
 • Pas een gebruiksvriendelijk lettertype toe.
 • Let op de kleurstelling.
 • Verras en wees origineel.
 • Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Plug-in Powerpoint 2007
Wanneer je een presentatie op SlideShare wilt delen dan is er voor de Powerpoint 2007 gebruikers onder ons een plug-in beschikbaar. Hiermee kun je eenvoudig publiceren, zoeken in de database van SlideShare, statistieken bijhouden en presentaties van je contacten bekijken. Zie onderstaande presentatie:

Online kansen
Een goede presentatie biedt niet alleen offline kansen maar zeker ook online kansen. Door een presentatie te delen op SlideShare en bijvoorbeeld te plaatsen op Linkedin, blogs of je eigen website kun je ook online uitstekend je doelgroep bereiken.

Onze Expertise Nodig?

Vul het onderstaande formulier in of bekijk onze online marketing cursussen en online marketing diensten.


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Marianne Schimmel
Marianne Schimmel is eigenaar van ALTIJD Communicatie. Een jong ambitieus bureau voor marketing en communicatie. Wij onderscheiden ons door onze enthousiaste en creatieve benadering van teksten, adviezen en interim werkzaamheden.
6 reacties op "Stop killing customers with Powerpoint"
 • Barry Meijer zegt:
  26 jan, 2009 om 16:50

  pfffff te vaak meegemaakt het irriteren bij een presentatie.

  En dan vooral TE veel grafieken/tabellen :( word je gewoon verdrietig van hahaha

  Reageren
 • Jeroen zegt:
  26 jan, 2009 om 18:18

  Tussen het leren van de (achteraf onbegrijpelijke) powerpointjes voor school maar ff mijn reader vernieuwen.

  Interessant artikel ;-)

  Maar tijdens een presentatie zelf zijn opsommingen toch juist handig … ??

  Gr.

  Reageren
 • Online Succes zegt:
  26 jan, 2009 om 21:09

  Goede aandachtspunten !

  Kwaliteit van presentaties laat inderdaad veel te wensen over. Volgens mij wordt veel last minute in elkaar gezet en ietwat onderschat.

  Bij veel presentaties zie ik bovendien dat leesbaarheid erg slecht is omdat op de ‘apparatuur’ bezuinigd wordt.

  Ieder zijn of haar vak laten we maar zeggen.

  Ton van Houten

  Reageren
 • Erwin Sigterman zegt:
  26 jan, 2009 om 22:51

  Deze blog bookmark ik!!

  Reageren
 • Anneke Krakers zegt:
  01 feb, 2009 om 17:16

  Helemaal mee eens. Onlangs een workshop georganiseerd met Jos Burgers: zijn presentaties zijn gegarandeerd power point free. Een verademing. Men vergeet dat de verpakking de boodschap bepaalt. En contact tussen spreker en zaal is absolute voorwaarde.
  Anneke Krakers

  Reageren
 • Online Succes zegt:
  01 feb, 2009 om 22:53

  @Anneke — Goede eye opener.

  Jij zegt :

  ‘Men vergeet dat de verpakking de boodschap bepaalt.’

  Door mijn ‘Internet blindheid’ had ik deze eerlijk gezegd over het hoofd gezien. Ook dus teveel verkeerde tijd en aandacht aan de ‘verpakking’ besteedt.

  Ton van Houten

  Reageren

Reageren