Redigeren van online teksten

Karel
28/1/2009
Internet marketing
X
min leestijd
Karel
28/1/2009
Internet marketing
X
min leestijd
Webteksten schrijven tips

Iedereen die schrijft voor het web weet dat een type- of spelfout zo gemaakt is. Het lezen vanaf het beeldscherm maakt het er allemaal ook niet veel beter op. Het onrustige beeld zorgt ervoor dat fouten makkelijk over het hoofd worden gezien. Hoe is het mogelijk dat je een tekst driemaal grondig hebt doorgelezen maar er toch onverhoopt een type- of spelfout in staat? Onze hersenen houden ons simpelweg voor de gek. Lees onderstaande tekst maar eens:Vlgones een sduite aan ene elgnese unvirestiet mkaat het neit uit in wlke vlgrodoe de lttrees in een wrood satan, het eigne dat blagnrijek is, is dat de ersete en de ltaatse ltteer op de gdoee palats satan. De rset kann ttaaol oiznn zjin maar tcoh kun je het geod leezn. Dit kmot dradoot we neit ltteer voor ltteer arpat lzeen maar wodoren in zjin gheeel.

Zelf redigeren

Als het maar even kan dan is het verstandig om de tekst door iemand anders te laten redigeren. Maar wat te doen als je niemand in je omgeving hebt die de tekst wilt of kan redigeren? Hoe kun je dan zelf het beste je eigen teksten beoordelen?Hierbij wat tips om zo goed mogelijk zelf je eigen tekst te scannen op fouten:

Tips voor het redigeren

  1. Neem afstand van de tekst en verplaats je in de doelgroep (lezer).
  2. Print bij voorkeur de tekst op papier uit.
  3. Lees de tekst hardop voor. Het voordeel is dat je zo goed hoort of de zin lekker loopt. Je leest zo ook minder snel over fouten heen.
  4. Kun je woorden en zinnen schrappen of passieve zinnen actief maken?
  5. Lees dan woord voor woord hardop. Per woord kijk je of het woord goed geschreven staat.
  6. Twijfel je over spelling of interpunctie? Raadpleeg bijvoorbeeld de website van de Dikke van Dale, Taal Unie of Onze Taal.
  7. Controleer de tekst met een automatische spellingcontrole. Heel belangrijk is dat je realiseert dat niet alle spelfouten er uit worden gehaald en dat sommige aangedragen suggesties niet correct zijn.
  8. Wanneer je de tekst in Word hebt opgesteld kun je via de button "Alles Weergeven" bijvoorbeeld de spaties of witregels in het document nalopen.
  9. Lees de tekst tot slot nogmaals hardop voor.

Wees niet bang om fouten te maken

Fouten maken is menselijk. Veel Nederlanders zijn onzeker over hun schrijfvaardigheden en beheersen de Nederlandse taal en spelling onvoldoende. Veel mensen durven daardoor niet zo goed te schrijven en zijn bang om betrapt te worden door de taalpolitie. Het is algemeen bekend dat de taalpolitie actief is op het internet en de wetten van spelling, interpunctie en stijl strikt controleert. Deze type politieagenten staan niet echt bekend om hun zachte aanpak en tact en branden vaak teksten tot de grond toe af. Een verkeerd geplaatst d'tje kan al genoeg zijn voor een flinke reprimande. Laat je door deze reacties niet kisten, leer van opbouwende kritieken en schrijf!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier

Wil je meer gratis tips over online marketing?

Bekijk onze gratis downloads

Categorieën

Ontdek hoe wij jouw bedrijf verder kunnen helpen

We hebben je aanvraag succesvol ontvangen, we nemen zo snel mogelijk contact met je op
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier