Naar
boven

Geld verdienen met een mailinglijst

MailinglistOp internet zijn er veel manieren om geld te verdienen. Eén daarvan is het opbouwen en exploiteren van een mailinglijst. Er zijn een aantal mensen die met alleen een mailinglijst, en dus geen eigen producten of diensten, een volledig inkomen verdienen. Maar een mailinglijst is ook een uitstekend marketinginstrument.

In dit artikel gaan we eens bekijken hoe je een mailinglijst opbouwt, welke software je daarvoor kunt gebruiken en hoe je het maximale uit je lijst kunt halen.

Mailinglijstsoftware
Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende software op de markt gekomen met betrekking tot email marketing. Ikzelf maak al jarenlang gebruik van de Aweber software. Dit is een Engelstalige software met zeer veel mogelijkheden. Om te kunnen bepalen welke software goed (genoeg) is om aan te schaffen moeten we eerst eens kijken naar de minimale eisen.

Betrouwbaarheid: Het belangrijkste is dat de mails die je verstuurt ook daadwerkelijk afgeleverd worden. Kies daarom voor een software of mailingsdienst die betrouwbaar is en zich heeft aangemeld bij de verschillende ISP’s (internet service providers). De verschillende providers moeten immers weten dat de mails afkomstig van de software of dienst ook legaal zijn verkregen. Ook hierin blinkt Aweber uit.

Opt-in: Zoals ik hierboven al aangaf is het ook van belang dat de mailadressen legaal worden verkregen. De software moet dus de Can-spam regels in acht houden. Hierover heb ik al eens een artikeltje geschreven: Anti spam.

Voldoende volume: Het is ook belangrijk dat de software of dienst voldoende volume aankan. Houd bij aanschaf dus rekening met de te verwachten grootte van de mailinglijst. Zorg er ook voor dat je niet beperkt bent in het aantal keren dat je per maand een mail kunt versturen.

Personalisatie: Dit is één van de belangrijkste punten. Om effectieve mailings te versturen is het belangrijk dat je de mail kunt personaliseren. Dus gebruik van naam of andere gegevens in de mails. Op deze manier worden de mails veel persoonlijker, worden ze vaker geopend en wordt er meer doorgeklikt.

De mailingsoftware die ik aanraad zijn:

Aweber
Mailplus (Nederlandstalig)
 

Hoe bouw je een mailinglijst op?
Voordat je mails kunt gaan versturen zul je eerst emailadressen moeten hebben”¦ Over dit onderwerp heb ik al een aantal interessante artikelen geschreven, het heeft weinig nut om in herhaling te vallen dus hierbij de links naar de artikelen:

http://www.karelgeenen.nl/27/focus-je-emailcampagne-3/
http://www.karelgeenen.nl/27/meer-nieuwsbrief-inschrijvingen-nodig-2/
http://www.karelgeenen.nl/25/de-6-basisregels-van-emailmarketing/

Het is wel belangrijk dat je een mailinglijst opbouwt die relevant is. Wanneer het een bonte verzameling is van verschillende doelgroepen kun je nooit effectieve email marketing toepassen. Vermijd dus ook de cd-roms met 100.000 emailadressen die je overal kunt kopen.
 

Hoe verdien je geld met je mailinglijst?
Met een mailinglijst kun je op verschillende manieren geld verdienen. Ik onderscheid hierbij direct en indirect.

Indirect
Wanneer je een mailinglijst bestaat uit bestaande klanten kun je de mailinglijst gebruiken om de klanten warm te houden. Stuur ze af en toe eens wat interessants (zoals een zelfgeschreven rapport oid.). Wanneer je dan weer een nieuw product hebt ontwikkeld kun je de lijst gebruiken om direct (zie hieronder) te verkopen.

De lijst kan ook indirect geld opleveren door ze op de hoogte te houden van je ontwikkelingen. Stel dat je bijvoorbeeld een nieuwe website hebt gemaakt kun je de nieuwsbriefleden hiervan op de hoogte brengen. Het zal meestal niet direct iets opleveren maar op de lange termijn wel.

De lijst kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om virale acties extra kracht bij te zetten.
 

Direct
Met een mailinglijst is op verschillende manieren direct geld te verdienen. De eenvoudigste manier is advertentieruimte (of de complete lijst) verkopen. Je hebt dan direct geld in handen en je loopt weinig risico. Let er wel op dat de advertentie aansluit bij de doelgroep, anders bestaat de kans dat leden zich massaal uitschrijven. Zorg er ook voor dat je volledige controle over de nieuwsbrief kunt houden en geef nooit de emailadressen aan de adverteerder! 

Een andere manier om geld te verdienen via de mailinglijst is via affilliate verkopen. Ik heb dit bijvoorbeeld ook toegepast met mijn webwinkelboek. Een internetcollega heeft een mailing rondgestuurd naar zijn nieuwsbriefleden met een affilliatelink, elke verkoop heeft hem 10 euro opgeleverd.

De meest logische manier is het promoten van je eigen (nieuwe) producten of aanbiedingen. Heb je bijvoorbeeld een nieuw product in je assortiment opgenomen of is er een bepaalde aanbieding dan kun je de nieuwsbriefleden op de hoogte brengen. Zeker wanneer je de klanten warm hebt gehouden levert een dergelijke mailing vaak veel geld op.

Onze hulp nodig met e-mailmarketing?

Bekijk onze cursusLaat ons helpen!

Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
7 reacties op "Geld verdienen met een mailinglijst"
 • Internetadres.net zegt:
  29 nov, 2007 om 00:26

  Moet ik ook een web adres hebben?

  Reageren
 • Kristof zegt:
  01 dec, 2009 om 10:20

  Hallo,

  zou u aweber ook aanraden voor Vlaamse adressenbestanden?

  Voor mijn geval is aweber veel goedkoper dan een lokaal email marketing programma, maar hoe presteert het in onze regio + zijn er vertalingen beschikbaar?

  Groeten,
  Kristof

  Reageren
 • Karel zegt:
  01 dec, 2009 om 11:45

  @Kristof

  Deze presteert prima in onze regio. Enig nadeel is dat deze software niet in onze taal beschikbaar is.

  Voor de ontvangers maakt dat niet zoveel uit (alleen de confirmatie message voor double opt-in is wel Engels).

  Reageren
 • Medina zegt:
  10 jun, 2011 om 08:34

  Hallo,

  Wat vindt u van het overnemen van een mailinglist van een webcollega. Zij stopt ermee en heeft haar mailinglist te koop gezet. Kan dit wel, Hoe zit het dan met de privacy policy van de klant?

  Reageren
  • Karel Geenen zegt:
   10 jun, 2011 om 09:13

   Ik ben er niet helemaal zeker van, maar volgens mij mag dit niet zomaar.

 • Medina zegt:
  10 jun, 2011 om 22:27

  Bedankt voor uw reactie.

  Reageren
 • Abbe zegt:
  27 nov, 2012 om 11:33

  Ik heb zelf een mailinglist van 170000 Belgische bedrijven en ondernemers.

  Reageren

Reageren