Naar
boven

Facebook Fan-gating

download

——————————–

UPDATE

Vanaf 5 november 2014 is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van fan-gating (eerst vragen om het liken van de pagina) op je Facebook pagina. Facebook heeft de voorwaarden namelijk aangepast.

Maar het is wel mogelijk het principe anders in te zetten, namelijk het vragen om een e-mailadres voordat de content zichtbaar wordt. Ook wel de “leadgate” genoemd. De voorbeelden in deze handleiding zouden hier tevens voor gebruikt kunnen worden!

——————————–

Facebook is een zeer populair middel voor bedrijven en maakt vaak deel uit van de social media strategie. Een goede manier om meer betrokkenheid te creëren bij bestaande fans (en nieuwe fans aan te trekken) is een wedstrijd of actie. Nu nog een een leuk idee. Het liefste een waarbij men eerst de pagina moet liken voordat ze verder kunnen met de uitdaging.. maar hoe doe je dat? Met een fan-gate!

In deze handleiding kom je er achter wat het is, hoe het werkt en waarvoor het gebruikt kan worden. En last but not least: hoe je zelf een fan-gate kunt opzetten!

Succes en veel plezier ;-)

Inhoud

Wat is fan-gating?

Mogelijkheden om fan-gating in te zetten

De pagina liken om de exclusieve content te bekijken of downloaden

De pagina liken om aan een wedstrijd mee te doen

De pagina liken om een coupon of kortingscode te ontvangen

Wat zegt Facebook over dit soort promoties?

Wat mag wel?

Wat mag niet?

Voorbeelden van Fan-gating

Zelf aan de slag

De app: “Static HTML iframe tabs”

HTML? HELP!

Wat is fan-gating?

Fan-gating is het creëren van een “poort” waarachter de content exclusief voor fans is. Met andere woorden: alleen voor mensen die de pagina hebben geliked. Zo kan een niet-fan overgehaald worden om op de like button te klikken, om toegang te krijgen tot de content in een applicatie op je Facebook Fan Page.

Dit is niet alleen om je fanbase te laten groeien, ook voor huidige fans moet de content van toegevoegde waarde zijn. “Unliken” is immers zo gedaan.. De waarde (en het succes) van de fan-gate heb je dus zelf in de hand! De app zal vaker worden gedeeld als de content goed is.

Facebook heeft dit jaar veel veranderd. Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om een eigen landingspagina te maken, zodat de fan-gate wordt toegepast op je hele Fan Page. Een fan-gate gaat voortaan via een applicatie.

Door deze verandering wordt de fan-gate steeds meer voor acties en speciale promoties toegepast. Iets wat veel logischer (en natuurlijker) is, omdat fans nu weer zelf de keuze hebben om op de “Vind ik leuk” knop te klikken. Want fans kunnen van te voren toch niet weten of ze iets leuk vinden? Ze hebben nog niet eens de kans gehad om even rond te snuffelen op je Fan Page. De beslissing om de pagina te liken, omdat ze de geboden content niet kunnen weerstaan, is toch veel meer waard?

Mogelijkheden om fan-gating in te zetten

We bespreken hier drie verschillende manieren om fan-gating in te zetten: het aanbieden van exclusieve content, een wedstrijd of een kortingscode. Uiteraard zijn dit niet de enige mogelijkheden, met creativiteit zijn vast nog veel meer manieren te bedenken. Maar voor nu blijven wij bij de meest gebruikte manieren om een fan-gate in te zetten.

1. De pagina liken om de exclusieve content te bekijken

Vaak weten bedrijven die diensten en services leveren, niet wat ze hun online fans kunnen bieden. Dit lijkt in eerste instantie ook lastiger dan bedrijven die producten leveren, maar niets is minder waar! Ze bezitten namelijk over kennis die ze met hun fans kunnen delen. Giet dit bijvoorbeeld in de vorm van een e-book of video en voilà: exclusieve fan content. Let er natuurlijk wel op dat het voor je fans relevant is.

Wij hebben dit in het verleden gedaan met een video:

 

2. De pagina liken om aan een wedstrijd mee te doen

Een wedstrijd is niet alleen leuk voor huidige fans, het is ook een goede manier om nieuwe fans te werven. Om die nieuwe fans te werven moet de wedstrijd uiteraard worden promoot op de alle aanwezig communicatiekanalen. Denk hierbij aan de corporate site, nieuwsbrief of in de (offline) winkel. Daarbij is een ‘Deel dit nu met je vrienden’ of ‘Vraag je vrienden op je te stemmen’ element in de wedstrijd essentieel. Ga daar creatief mee om en zorg ervoor dat het fans daadwerkelijk overhaalt tot actie. Bekijk voor inspiratie wedstrijden van grote merken. We zullen ze verderop in deze handleiding voorbeelden van Palmolive en Douwe Egberts uitgebreid bespreken.

3. De pagina liken om een coupon of kortingscode te ontvangen

Het geven van kortingen, middels een te downloaden coupon of een online code, is een effectieve methode. Het is belangrijk om een ‘exclusief’ gevoel op te roepen bij fans. Wat is er exclusiever dan een persoonlijke code? Thuisbezorgd.nl geeft bijvoorbeeld een persoonlijke kortingscode weg op hun Fan Page:

Wat zegt Facebook over dit soort promoties?

Lees voor het opzetten van een wedstrijd of weggeef-actie altijd eerst de Facebook Promotions Guidelines. Hierin legt Facebook duidelijk uit wat de voorwaarden zijn met betrekking tot promoties op Facebook. Want ze laten je pagina als sneeuw voor de zon verdwijnen als je je niet aan de regels houdt. Zelfs wanneer de actie bestaat uit een “kleine” prijs of loting, bv. “Bij 2500 likes verloten we een…”, is het raadzaam de regels op te volgen.

Wat mag wel?

 • Mensen vragen om een post te liken en/of een reactie op de post achter te laten om mee te doen met de actie;
 • Mensen vragen om direct op de fanpage tijdlijn een bericht achter te laten, mag zowel tekst als een afbeelding zijn;
 • Likes gebruiken als “stemmen” op een post of afbeelding op de fanpage tijdlijn;
 • Mensen vragen om je een bericht te sturen via de fanpage;
 • De winnaar bekend maken op de fanpage;
 • Deelnemers verplichten om terug te keren naar de fanpage om te zien wie er heeft gewonnen;
 • Een Facebook like button plugin gebruiken om stemmen te verzamelen via externe websites;
 • Een wedstrijd houden via een Facebook app (tabs bovenaan op de fanpage).

Wat mag niet?

 • Deelnemers verplichten om een post of foto te delen op de eigen tijdlijn om te kunnen doen met de actie;
 • Deelnemers verplichten om zelf een post of foto te zetten op hun eigen tijdlijn of die van een vriend om mee te kunnen doen met de actie;
 • Mensen verplichten om zichzelf of anderen te taggen in een foto om op die manier te stemmen of mee te doen aan de actie;
 • Iedereen die je fanpage liked automatisch mee laten doen aan een actie, zonder dat er een actie op de fanpage tijdlijn plaatsvindt.

Vrijwaring

Gebruik je liever een vrijwaring? Deze moet dan de volgende elementen bevatten:

 • – Een volledige vrijwaring van Facebook door iedere deelnemer aan de promotie.
 • – Erkenning dat Facebook de promotie op geen enkele wijze ondersteunt, uitvoert of op andere wijze geassocieerd is met de promotie.
 • – Erkenning dat de deelnemers informatie verschaffen aan jouw bedrijf en niet aan Facebook.

LVTPR had de vrijwaring als volgt verwerkt in hun Facebook actie deze zomer:

Een simpele en korte tekst waarmee je je bezoekers direct duidelijk maakt hoe het zit, een goede aanvulling. Het is natuurlijk geen oplossing als je de regels op een andere manier overtreedt! ;-)

Voorbeelden van Fan-gating

We bespreken hier twee voorbeelden van Facebook wedstrijden met een fan-gate. Ze zijn creatief ingevuld met een sterke merkbeleving, fans gaan namelijk echt ‘aan de slag’ met het merk. Bij Palmolive draait het om de sfeer die een geurige douchegel met zich meebrengt en bij Douwe Egberts (uiteraard) om de kracht van koffie en het moment wat daar bij hoort.

Zelf aan de slag

Nu gaat het echte werk beginnen, we gaan zelf aan de slag om een eigen fan-gate op te zetten. Dit doen we aan de hand van het voorbeeld op onze Fan Page. Daar heb ik met de Facebook app Static HTML iFrame Tabs een fan-gate voorbeeld gemaakt.

De app: Static HTML iframe tabs

Deze app maakt het mogelijk om zelf tabs aan te maken en in te richten zoals jij dat wilt. Als eerste moet je de app toevoegen aan je Fan Page, ga naar http://apps.facebook.com/static_html_plus/

 app toevoegen

 

Klik de blauwe button “Add Static HTML to a page” en voeg de app toe aan je pagina. Om te beginnen met bewerken ga je terug naar de eigen Fan Page. De tab is daar nu aan toegevoegd.

 

 

Pas de tabbladnaam aan door op het pennetje in de rechter bovenhoek en te klikken. Ga vervolgens naar “instellingen bewerken”, vul een nieuwe naam in en sla hem op.

Zoals op de afbeelding te zien is, kun je ook de afbeelding van de tab veranderen. Dit hoeft niet meteen, je kunt het altijd later aanpassen!

Om de tab te bewerken klik je op de tab zelf op je eigen pagina. Heb je hem geopend, dan ziet je scherm er als volgt uit:

app toevoegen1

Om de tab te bewerken klik je bovenaan op de groene knop “Edit tab”. Je wordt dan naar de website van Thunderpenny geleid, de maker van de app. Daar kunnen we de content toe gaan voegen.

tab bewerken

In de tab “Content” zet je de content die alleen voor fans beschikbaar is en onder de tab “Fangate” kunnen we de fangate activeren!

Voorbeeld Karelgeenen.nl Facebook Fan Page

Ik heb een afbeelding gemaakt die ik in de app wil zetten, met daarbij wat tekst om mensen te overtuigen het document te downloaden.  Hiervoor gebruik ik de code:

<style type=”text/css”>
body {
width:520px;
margin:0; padding:0; border:0;
}
</style>
<CENTER> <img src=”https://www.karelgeenen.nl/wp-content/uploads/logo-220px-hoog.png” /> </CENTER>

<font face=”calibri, helvetica, sans serif” size=”2,5 pt”> <br>
<center><h2>58 Internet Marketing tips</h2>
<br><div>Hierin zet je de content die alleen voor je fans is bestemd.</div>
<div>De pagina laad opnieuw zodra er geklikt is op de ‘Like button’ en de exclusieve content voor je fans wordt zichtbaar:</div>
<br><br>
<div><a href=”http://www.karelgeenen.nl/58tips/”><img title=”58 internet marketing tips” src=”https://www.karelgeenen.nl/wp-content/uploads/58-tips-afbeelding-500×389.jpg”/></a></div>
<br><br>

<div>
Eindeloze mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan!</div>
<div></div>
<div></div>
</center> </font>

In de tab “Content”:

tab vullen

Dit ziet er als volgt uit in de “preview”:

 preview tab content

 

Daarbij heb ik de afbeelding gelinkt naar een online document wat zich bij klikken direct op dezelfde pagina opent. Dat is dit deel van de HTML code:

<a href=”http://www.karelgeenen.nl/58tips/”><img title=”58 internet marketing tips” src=”http://www.karelgeenen.nl/wp-content/uploads/58-tips-afbeelding-500×389.jpg” alt=”” width=”500″ height=”389″ /></a>

Als eerste geef ik aan naar welke pagina moet worden verwezen: <a href=”http://www.linkvanjepagina.nl/”> Daarna geef ik aan dat de ingevoegde afbeelding deze link moet bevatten: <img title=”titel van je afbeelding” src=”http://www.link van je afbeelding.nl”> </a>

Zodra fans nu op de afbeelding klikken krijgen ze direct toegang tot de exclusieve* content. Mensen die al fan waren krijgen meteen de “fans-only” pagina te zien en hebben daardoor direct toegang tot de content ‘achter de poort’.

*De 58 tips zijn hier uiteraard alleen als voorbeeld gebruikt. Zet een PDF document op de eigen server en gebruik de URL daarvan in de app om fans daar naartoe te leiden.

FANGATE ACTIVEREN

Om de fangate te activeren kies je op de tab “Fangate” voor “Enable fangate”, je krijg dan de mogelijkheid om een tekst toe te voegen.

fangate activeren

Wil je tussendoor checken hoe het eruit ziet? Dan kun je altijd de groene knop “Preview tab” gebruiken. Helemaal tevreden? Kies dan voor de blauwe knop “Save & Publish”!

Wanneer dat is gelukt zie je het volgende:

opslaan en bekijken

Klik op “View tab in Facebook” om de fangate op je eigen fanpage te bekijken en te checken op eventuele foutjes!

KLAAR!

 

HTML? HELP!

Heb je nog nooit met HTML gewerkt? Laat je hierdoor dan niet afschrikken! Maak dan gebruik van de online HTML converter van knopok.net.

 knopok.net html converter

Wanneer je een eigen blog hebt in bijvoorbeeld Blogger of WordPress kan je natuurlijk ook daar een bericht aanmaken en de HTML code kopiëren!

Tot slot

Het is misschien even puzzelen, maar ook jij kan een actie houden op je Facebook Fan Page. We hopen dat je met deze handleiding aan de slag gaat en je eigen promoties start. Heel veel succes en bij vragen weet je ons te vinden.

En like gerust onze Facebook pagina als je wat aan deze handleiding hebt gehad ;-)

Deel deze tips met je netwerk via onderstaande buttons!