Naar
boven

Backlink

In het kort gezegd is een backlink een link op een andere website, die verwijst naar jouw pagina. Backlinks kunnen van andere websites komen, maar ook van dynamische content zoals blogs of (nieuws-)artikelen. Het klinkt logisch, maar hoe meer backlinks je krijgt, hoe sneller en beter je gevonden wordt door zowel bezoekers als de zoekmachines.

Zijn alle backlinks evenveel waard?

Google houdt van ‘natuurlijk’. Dat betekent dat Google graag ziet dat jij op een natuurlijke, ethische manier aan je bezoekers en links komt. Google weet ook wel dat er veel gebruik wordt gemaakt van linkbuilding, maar ook daar kun je op een natuurlijke manier mee omgaan. Ga bijvoorbeeld niet in de wilde weg linkjes vragen en uitwisselen met andere websites, maar ga zorgvuldig te werk met de volgende punten in het achterhoofd.

Relevantie scoort beter

Een backlink van een voor jou relevante pagina is meer waard dan een link van een website die qua onderwerp niets met het jouwe te maken heeft. Als ik bijvoorbeeld online fietsen verkoop en een pagina van een parfumwinkel linkt naar mijn website, doet dat mijn website minder goed dan wanneer een fietsenmaker naar mijn pagina verwijst.

Originele websites

Het kan zo zijn dat er iemand is die meerdere websites beheert vanaf één IP-adres. Wanneer diegene de link naar mijn website plaatst op alle vier die sites, is dat minder gunstig dan wanneer ik vier links heb op verschillende websites met verschillende IP-adressen. Dit laatste is tenslotte weer een stuk natuurlijker.

Dit zijn slechts een paar punten waarmee je rekening moet houden wanneer het gaat om backlinks. Het is uiteindelijk beter voor je website om drie relevante, originele, kwalitatieve links te hebben dan honderd links op nietszeggende, irrelevante pagina’s die verder geen inhoud hebben maar slechts rijtjes met links plaatsen op hun pagina’s.

Backlinks checker

Iemand die voor zijn website veel met zoekmachine optimalisatie en/of linkbuilding werkt zal het prettig vinden om een backlinks checker te gebruiken. Een back link checker zoekt dus eigenlijk de backlinks voor je op en analyseert deze. In een gerelateerd artikel op Karelgeenen.nl vind je een overzicht van verschillende goede back linck checkers en wat je er precies mee kunt. Meer weten over verschillende soorten links? Bekijk ook de pagina over interne links.

Zelf leren hoe je hoger in Google scoort?

Bekijk cursus nu!